Wat kost backpacken in Thailand? | Alles over lokale prijzen en een reëel budget

Djura

Thailand is het ideale land voor je eerste keer backpacken of je eerste keer reizen in Azië. Doordat het land al lange tijd bezocht wordt door toeristen, kun je er makkelijk zelfstandig rondreizen en vind je altijd wel een prima slaapplek. Nog een extra voordeel: backpacken in Thailand is echt niet duur! Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar voor reizigers die letten op hun budget is Thailand een prima bestemming. Wij vertellen je met welke uitgaven en prijzen je rekening kunt houden. Zo kun je voor jezelf bepalen welk dagbudget je nodig hebt voor jouw Thailand-ervaring!

Onze reis in november

In november hebben wij Thailand 3 weken lang al backpackend ontdekt. Vooraf hadden we niks geboekt, behalve het vliegticket. We hebben door het midden en noorden van Thailand gereisd. Als je van plan bent om ook naar het zuiden van Thailand te reizen, houd dan rekening met hogere prijzen voor dat deel van je reis. De eilanden zijn een stuk toeristischer, waardoor de prijzen behoorlijk zijn gestegen in de afgelopen tijd. Nog steeds zijn de prijzen lager dan bij ons in Nederland, maar er zit een duidelijk verschil in prijs met het midden en noorden van Thailand. Dat merkten wij gelijk toen we een paar dagen op het eiland Koh Chang verbleven.

Thailand

Een complete reisroute door Thailand

De gemiddelde koers tijdens onze Thailand reis was 1 euro = 37 Thaise Baht.

Vliegtickets

Bangkok zal hoogstwaarschijnlijk het startpunt zijn van je reis door Thailand. Met KLM en Eva Air kun je vanuit Schiphol rechtstreeks naar Bangkok vliegen, maar vliegtickets met 1 of meerdere tussenstops zijn vaak wat voordeliger. De prijs van een vliegticket is o.a. afhankelijk van hoe lang je van tevoren boekt en in welke periode je wilt vliegen, maar houd rekening met 600 tot 850 euro voor een retourticket.

Bespaartip: check even of je goedkopere tickets kunt vinden als je vliegt vanaf een ander vliegveld in de buurt, zoals Brussel of Düsseldorf. Dat kan soms tientallen euro's schelen!

Slapen

Ter plekke zul je het meeste geld uitgeven aan het overnachten. In Thailand heb je onwijs veel hostels, guesthouses en hotels. Van budget & smoezelig tot onwijs luxe en van alles daar tussenin. Wij slapen graag in een schone tweepersoonskamer met airconditioning. Dit mag in een simpel hotel of een hostel zijn, dat maakt ons niet uit. We hadden voor onszelf bedacht dat we gemiddeld 25 euro per nacht wilden uitgeven aan een accommodatie. We gingen er vanuit dat we dan vaak een gedeelde badkamer zouden hebben, maar eigenlijk hebben we voor dit bedrag bijna altijd een kamer gehad met eigen badkamer. Super relaxt!

Onze bungalow in Pai

In veel gevallen hebben we minder dan 20 euro per nacht betaald voor een eigen kamer. Op Koh Chang en in Pai hebben we onszelf getrakteerd op een duurder verblijf en toch komen we voor de gehele reis maar op een gemiddelde prijs van 23,62 euro per nacht uit. Dat is dus slechts 11,81 euro per persoon per nacht!

Bespaartip: als je kiest voor een bed in een slaapzaal of een kamer zonder airco, dan bespaar je al snel een paar euro per persoon per nacht!
Slaapzaal

€7 – €10

Eigen kamer hostel

€15 – €20

Hotelkamer

€20 – €35

Vervoer

In Thailand kun je eenvoudig met de trein of de bus reizen. Ook zijn er aardig wat vliegvelden, dus om tijd te besparen kun je kiezen voor een binnenlandse vlucht. Een vlucht is vaak wel wat duurder natuurlijk, dus wij hebben hier niet voor gekozen. Het reizen met de bus en trein is goedkoop en ging iedere keer prima. Zelfs voor langere afstanden ben je maar een paar euro kwijt! Zo kun je in de derde klas met de trein van Bangkok naar Ayutthaya voor maar 50 eurocent! Ook met de bus reizen is echt niet duur. Van Sukhothai naar Chiang Mai zaten we bijvoorbeeld 5,5 uur in de bus en waren we ongeveer 6 euro per persoon kwijt.

Reizen met de nachttrein in Thailand

Voor kleine afstanden kun je gebruik maken van tuktuks, taxi's of songtaews (gedeelde taxi's). Het is natuurlijk afhankelijk van de afstand die je aflegt, maar voor korte stukjes moet dit in ieder geval niet meer dan 3 euro kosten.

Pendelbusje van en naar Sukhothai Historical Park

Ook kun je ervoor kiezen om zelf een scooter of fiets te huren. Dit is hartstikke voordelig én leuk. Let wel even op de aandachtspunten in deze blog voordat je een scooter huurt. Een fiets huur je voor 1 euro per dag en een scooter is 4 tot 6 euro per dag. Voor 2 tot 3 euro gooi je je tank vol met benzine en kun je er weer een heel stuk tegenaan. Zelf rondrijden is dus goedkoper dan steeds een taxi of tuktuk nemen, maar houd wel rekening met het chaotische verkeer in de steden.

In het blog over onze route door Thailand zie je hoe wij steeds van A naar B gereisd zijn. We hebben gebruik gemaakt van trein, bus, tuktuks, taxi's, songtaews en fietsen en een scooter gehuurd. Uiteindelijk waren wij gemiddeld 11,69 euro per dag kwijt aan vervoer. Dit komt neer op 5,85 euro per persoon per dag.

Reizen met OV (per uur)

€1 – €2

Tuktuk of taxi (15 min.)

€1,50 – €3

Scooter huren (1 dag)

€4 – €6

Eten & drinken

Het eten in Thailand is verrukkelijk én goedkoop. Wat een topcombinatie! Als je bij één van de vele streetfood kraampjes eet, dan heb je een vol bord pad thai, curry of iets anders lekkers voor 1 tot 1,50 euro. Kies je ervoor om bij een restaurant te eten, dan moet je rekening houden met 3 tot 6 euro voor een hoofdgerecht. Sowieso geldt dat Westers eten altijd duurder is dan Thaise gerechten. Op het terras heb je een halve liter bier voor 2 tot 3 euro en een frisje kost 1 euro.

Streetfood

In totaal hebben wij met 2 personen 24,29 euro per dag uitgegeven aan eten & drinken. We hebben hier absoluut niet op bespaard en regelmatig op het terras even lekker wat gedronken. Als je dit wat minder vaak doet, zullen je kosten voor eten & drinken veel lager uitpakken. Reken op een bedrag van 8 tot 10 euro per persoon per dag.

Bespaartip: breng regelmatig een bezoekje aan de 7 Eleven. Deze kleine supermarkten vind je echt op iedere hoek van de straat. Je koopt er even snel wat flesjes water of pakt een tosti als ontbijt of lunch. Handig als je even snel wat wilt eten of drinken en natuurlijk veel goedkoper dan wanneer je steeds bij een café of restaurant gaat zitten.
Eten bij streetfood kraampje

€1 – €2

Kopje koffie

€0,75 – €1,50

Halve liter bier

€2 – €3

Westerse maaltijd

€5 – €9

Tosti bij 7 Eleven

€0,50 – €1

Frisje op het terras

€0,75 – €1,25

Excursies & entreegelden

Er zijn tal van leuke tours die je kunt doen in Thailand. En natuurlijk wil je ook tempels, watervallen en warmwaterbronnen bezoeken. Voor sommige tempels en andere attracties betaal je een paar euro entree. Voorbeelden van excursies die wij gedaan hebben zijn de fietstocht in Bangkok met Co van Kessel, ziplinen in Chiang Mai en een jungle trekking op Koh Chang. Dit zijn echte budget-vreters. Zo'n activiteit kost je vaak 20 tot wel 50 euro per persoon. Hoeveel tours en excursies je wilt doen heeft dus grote invloed op het budget dat je nodig hebt.

Jungle trekking op Koh Chang

Voor enkele tempels in Ayutthaya, het historisch park van Sukhothai en bijvoorbeeld de warmwaterbronnen in Pai moesten we entree betalen. Vaak is dit hooguit een paar euro.

In totaal hebben wij gemiddeld per dag 13,20 euro uitgegeven aan tours en entreegelden. Dat betekent 6,60 euro per persoon per dag. Als je de dure excursies overslaat, kun je echter met veel minder geld uitkomen.

Overigen

Natuurlijk geef je altijd nog geld uit aan overige zaken. Zo hebben we een aantal keer muggenspray gekocht, hebben we een Thaise simkaart aangeschaft en hebben we wat luchtige kleding op een markt gescoord. In totaal hebben we hier 87,96 euro aan uitgegeven, wat neerkomt op 4,19 per dag voor twee personen.

Dagbudget voor backpacken in Thailand

Na het lezen van dit blog merk je het al: je benodigde dagbudget is enorm afhankelijk van hoe je reist, hoeveel luxe je wil en hoeveel activiteiten je onderneemt. Als je echt heel zuinig zou zijn, dan zou je al met 22 euro per dag kunnen rondreizen in Thailand. Wil je iets comfortabeler backpacken, dan zou ik eerder denken aan een bedrag van 30 euro per persoon per dag. Wij hebben uiteindelijk met zijn tweeën gemiddeld 77 euro per dag uitgegeven in Thailand, maar hebben dan ook alles gedaan wat we wilden en zijn niet zuinig geweest met eten, drinken en excursies.

Alles over Thailand

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Singapore

Wat kost een paar dagen in Singapore?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen