Mini-gids voor het betoverende Sukhothai Historical Park

Djura

Immense boeddha’s, afgebrokkelde tempels en een onwijs groen park, daarvoor ga je naar Sukhothai! De prachtige tempelruïnes - van groot tot klein - maken indruk. Een dag op deze historische plek is absoluut betoverend. Plan dus snel een stop tussen Bangkok en Chiang Mai en gebruik onze mini gids om je bezoek zo waanzinnig mogelijk te maken!

Over Sukhothai Historical Park

In de 13e en 14e eeuw hoorde het noorden van Thailand tot het Sukhothai Koninkrijk. De gelijknamige stad was de hoofdstad van het rijk en hierdoor vind je op deze plek de overblijfselen van tempels en een koninklijk paleis. In een gebied van 70 vierkante kilometer staan 193 tempelruïnes! Binnen de stadsmuren (ongeveer 3 vierkante kilometer) staan al 26 tempels en de overblijfselen van het paleis. Dit is het centrumgedeelte van Sukhothai Historical Park en trekt veruit de meeste bezoekers.

Wat Mahathat

Het historische park is opgedeeld in 5 zones, waarvan de ‘inner city’ de belangrijkste zone is met de meeste en grootste tempels. De vier andere zones - noord, oost, zuid en west - hebben ook genoeg te bieden. En het grote voordeel is, in deze zones heb je de tempels vaak voor jezelf. Dat geeft een magisch gevoel. Je kunt het park te voet verkennen, maar als je ook buiten de centrumzone wilt gaan kijken, dan is een fiets of scooter een must. Je hebt al een gehuurde fiets voor minder dan 1 euro per dag! Je kunt in één dag makkelijk de centrale zone en minimaal 2 andere zones bekijken.

3 redenen om een dag naar Sukhothai Historical Park te gaan

  • Vanuit Bangkok reizen veel backpackers door naar het toffe Chiang Mai in het noorden. Best een flinke reis (12 tot 14 uur in de nachttrein), dus een tussenstop is zo gek nog niet! Vanuit Bangkok ben je in ongeveer 6 uur in Sukhothai en ook vanuit Sukhothai naar Chiang Mai ben je een kleine 6 uur onderweg. Sukhothai ligt dus mooi in het midden. Tijd om je lange reis even te breken met dit mooie park!
  • Sukhothai heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Thailand. Een must voor liefhebbers van historie en cultuur dus!
  • De plek heeft niet alleen een rijke historie, het park zelf is ook bijzonder mooi. Het is heel groen en er zijn grote en kleine wateren. Er mogen geen auto’s komen en het is er heerlijk stil. Top!

Mooiste tempels

Wat Mahathat is de belangrijkste tempel in Sukhothai Historical Park, maar zeker niet de enige die de moeite waard is. Binnen de centrale zone vonden wij Wat Si Sawat één van de meest indrukwekkende tempels. Bij Wat Sa Si kun je ook mooie foto’s maken! Na ongeveer 1,5 uur kun je het centrale gedeelte verlaten. In het noorden waren we enorm onder de indruk van Wat Si Chum. Hier zit een enorme boeddha met een hand zo groot als een mens! Daar ben je even stil van. Daarna fiets je door naar Wat Phra Phai Luang. Een vrij grote tempel waarvan de stenen helemaal zwartgeblakerd zijn. Dit was het rituele centrum van Sukhothai. Wat een stilte. We waren hier helemaal alleen… Wauw.

Wat Mahathat

Wat Si Sawat

Wat Sa Si

Wat Si Chum

Wat Si Chum

Wat Phra Phai Luang

Old Sukhothai & New Sukhothai

De stad Sukhothai bestaat uit twee delen, een oud deel en een nieuw deel. In het oude deel bevindt zich het historische park. Helaas is de afstand tussen Old en New Sukhothai zo’n 15 kilometer. Je moet dus kiezen in welk stadsdeel je wilt overnachten. Als je heel vroeg, bijvoorbeeld met zonsopkomst al, in het park wilt zijn, dan zul je echt in het oude gedeelte moeten slapen. Of je moet een scooter huren om zelf al vroeg naar het park te rijden. Vanaf 7 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags rijden er pendelbussen tussen het oude en nieuwe gedeelte. Voor maar 30 baht per persoon (minder dan 1 euro), word je op je bestemming afgezet. Handig!

Het pendelbusje

Zowel in Old als New Sukhothai zijn er genoeg prima accommodaties te vinden. Wij hebben in het nieuwe gedeelte geslapen bij het If you want hostel. Prima hostel en vooral de locatie is ideaal. Eettentjes heb je in beide stadsdelen genoeg, maar als je in het nieuwe deel bent, ga dan even naar Pai Sukhothai Resort om wat te eten. Erg lekker!

Openingstijden

Het park is al geopend vanaf 6 uur ’s ochtends, zodat je de zonsopkomst in het park kan bekijken. Officieel sluit het historisch park weer om 18:00 uur in de avond, maar hier en daar lees ik dat ze bezoekers weleens iets langer laten blijven. Met je ticket kun je het park meerdere keren binnenkomen of verlaten, dus je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld in de ochtend en namiddag het park te bezoeken. Dan vermijd je de ergste hitte!

Tickets

Het park is opgedeeld in 5 zones en voor iedere zone koop je een los ticket wanneer je de zone wilt betreden. Elke zone kost 100 baht per persoon (ongeveer €2,50). Wanneer je een fiets mee naar binnen neemt, kost dit 10 baht extra. Je ticket is een dag geldig, dus je kunt op dezelfde dag de zone zo vaak als je wilt binnenkomen en verlaten. Er schijnt eerst een totaalticket te koop te zijn geweest voor alle zones voor 350 baht, maar op het moment dat wij in het Sukhothai Historical Park waren werd dit ticket niet meer verkocht. Het is onduidelijk of dit nog terug zal komen.

Plattegrond van Sukothai Historical Park

Overtuigd? Staat Sukhothai al op jouw lijstje met bestemmingen voor Thailand? Ik ben benieuwd naar je ervaring!

Lees meer blogs over Thailand

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Thailand

De mooiste foto's van tempelstad Ayutthaya

Sri Lanka

Op de fiets langs de mooiste tempels in Polonnaruwa

Sri Lanka

Anuradhapura & Mihintale: het geld waard?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Thailand

Onze ervaringen met duiken op Koh Tao

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen