Waarom Koh Chang geen bestemming voor iedere backpacker is

Thailand 16 december 2017

Koh Chang is het op één na grootste eiland van Thailand en ligt vlakbij de grens met Cambodja. Op meerdere sites las ik dat dit eiland echt de moeite waard is vanwege de prachtige stranden, een groen binnenland en een relaxte sfeer. Dat klinkt als een perfecte bestemming om drie weken backpacken in Thailand af te sluiten, toch? Helaas bleek Koh Chang niet echt een eiland voor ons te zijn. We vertellen je waarom!

Als je googelt op ‘Koh Chang’ krijg je hele mooie plaatjes van witte stranden, onwijs helder water en groene natuur. Dat is weer heel wat anders dan wat we tijdens onze eerste twee weken van Thailand hadden gezien, dus we waren erg nieuwsgierig naar deze bestemming. Vlak voor vertrek vanuit Bangkok boekten we een slaapplek bij Kai Bae Beach voor drie nachten. Laat dat eilandleven maar komen!

Wat kun je doen op Koh Chang?

Koh Chang is een vrij groot eiland. Het is ongeveer 30 kilometer lang en 5 kilometer breed. Vrijwel alle toeristen overnachten aan de westkust van het eiland. Hier heb je volop strand, restaurants, bars en accommodaties. Lonely Beach is gericht op backpackers, terwijl je op Kai Bae Beach weer meer resorts en gezinnen zult vinden. Voor ieder wat wils zou je zeggen!

Om de paar kilometer vind je een strand met ieder een eigen sfeer en publiek. Een dagje strandhoppen en ‘kijken bij de buren’ staat dus bij iedere toerist wel op de planning! Ook kun je snorkelen of duiken, een jungle trekking doen of een waterval bezoeken. Als je wat langer de tijd hebt, ga dan met de boot naar één van de kleinere eilandjes in de buurt. Koh Mak en Koh Kood schijnen schitterend te zijn!

Waarom wij Koh Chang niet nog eens zouden bezoeken

Voor ons was Koh Chang een beetje teleurstellend. Wij houden van plekken die puur en authentiek zijn. Het liefst zien we niet teveel andere toeristen als we op reis zijn. Op Koh Chang ontkwamen we niet aan andere toeristen en hierdoor voelt het eiland niet meer echt Thais. Misschien komt dit ook doordat er maar 6.000 mensen op het eiland wonen? Restaurants hebben overal Westers eten, stranden zijn teveel bebouwd met bungalows en resorts en je ziet simpelweg gewoon heel weinig locals. Echt jammer!

Overal bungalows en resorts aan het strand
Overal bungalows en resorts aan het strand

Wij vinden mooie stranden leuk, maar hebben niet echt de rust om hele dagen op het strand te liggen. Wij gaan liever iets doen, iets zien. Als dat je insteek is, dan valt het best wel tegen wat je op Koh Chang kunt doen. We wilden een scooter huren om zo zelf het eiland te verkennen, maar dat werd ons door meerdere mensen afgeraden. Slechte wegen en onervaren toeristen op scooters zorgen ervoor dat er onwijs veel verkeersdoden vallen op Koh Chang. Hmm, gaan we dat risico dan nemen?

We hadden graag de ongerepte oostkust van het eiland willen zien, maar hebben dit vanwege de waarschuwingen over het scooter rijden uiteindelijk maar niet gedaan. We kozen voor een jungle trekking. Die was leuk, maar onze voorstelling bij een jungle is toch wel anders. Behalve één slang hebben we geen dieren gezien en de gids vertelde niets over bijzondere bomen of planten. Gemiste kans wat ons betreft!

Uitzicht tijdens de jungle trekking
Uitzicht tijdens de jungle trekking
Jungle trekking
Jungle trekking

Wat vind jij?

Kortom, Koh Chang was voor ons minder bijzonder dan andere plekken in Thailand. We hebben lang niet alles gezien en gedaan in Koh Chang, dus wie weet heb jij een hele andere ervaring als je andere dingen onderneemt of op andere plekken verblijft. Houd er wel rekening mee dat je dagelijkse kosten voor Koh Chang (en andere populaire eilanden in Thailand) veel hoger liggen dan wanneer je rondreist door het midden en noorden van dit land.

We hebben samen alsnog een paar leuke dagen gehad op Koh Chang en als je een plek zoekt om even lekker op het strand te liggen, dan is Koh Chang misschien juist wel jouw bestemming. De actieve backpacker die meer van niet-toeristische plekken houdt zou ik Koh Chang in ieder geval niet aanraden. Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn met dit Thaise eiland. Deel ze vooral!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 • Regine

  25 januari 2018 om 17:41

  Hallo, Ik ben wel heel benieuwt waar jij in Thailand op een eiland nog wel dat authentieke Thailand vond. Ik herken wat je schrijdt maar zelf had ik dat op alle Thaise eilanden die ik bezocht, wordt altijd blij op het vasteland waar ik weer voor streetfood kan gaan..

  • Djura

   26 januari 2018 om 14:54

   Hi Regine, fijn om te horen dat je je in onze ervaringen herkent! Ik ben helaas zelf nog niet op andere Thaise eilanden geweest, dus ik kan nog niet goed zeggen waar je de Thaise sfeer wel meer terug vindt. Ik denk dat over het algemeen geldt: hoe minder toeristen, hoe authentieker! ;-)

Populair op Travly