De spectaculaire scooter rit van Chiang Mai naar Pai

Thailand 26 november 2017

Normaal gesproken is het vervoer van de ene naar de andere plek meer een ‘moetje’ dan iets leuks, maar van Chiang Mai naar Pai is echt een ander verhaal. Het groene berglandschap is betoverend! Op de scooter heb je de ultieme vrijheid en je kunt stoppen bij mooie plekken onderweg. Dus als je van Chiang Mai naar Pai gaat, pak de scooter en geniet!

Minibus of scooter?

Pai is een onwijs leuk bergdorp gelegen in het noorden van Thailand. Vanuit Chiang Mai volg je de prachtige 1095 weg die je al kronkelend door platteland en groen naar Pai brengt. De afstand van Chiang Mai naar Pai is ongeveer 130 kilometer. Je kunt dit afleggen met een minibusje, maar doordat er meer dan 700 bochten onderweg zijn is dat voor veel reizigers echt geen pretje. Met de scooter is leuker én maakt je niet wagenziek!

Er is natuurlijk een kleine uitdaging wanneer je met zijn tweeën op 1 scooter naar Pai wilt rijden… je grote backpack. Aya Service is een scooterverhuurder met zowel in Chiang Mai als Pai een kantoor. Je kunt de scooter in Pai weer inleveren en zij brengen je bagage naar Pai. Klinkt goed zou je zeggen, maar na wat meer onderzoek blijkt het allemaal niet zo goed. Online staan ontzettend veel slechte reviews over deze verhuurder. Als er iets is wat ik niet fijn vind bij het huren van auto’s en scooters, is het dat je je constant zorgen maakt over gezeik wanneer je het vervoermiddel weer inlevert.

Daarom hebben we ervoor gekozen om bij een goed aangeschreven verhuurder in Chiang Mai een scooter te huren voor 10 dagen. De grote backpacks hebben we achtergelaten bij de super vriendelijke eigenaar van ons guesthouse in Chiang Mai en met twee kleine rugzakken zijn we op pad gegaan. Voor ons de perfecte oplossing, want ons vervoer van en naar Pai is geregeld en ook in Pai hebben we gelijk de beschikking over een scooter om de omgeving te verkennen. Wij zijn blij!

Daar gaan we, 130 km voor de boeg!

Met toch wel een klein beetje spanning in mijn buik vertrekken we rond 7 uur in de ochtend. Het is best een flinke tocht + in de bergen + Thailand staat in de top 10 ter wereld als het gaat om aantal verkeersdoden. Dan ben ik toch wel een beetje een angsthaas… Maar degenen die deze tocht per scooter hebben afgelegd zijn zo positief, dat gaat ons ook echt lukken. Gelukkig heeft Ronny een motorrijbewijs en mag daardoor ook op deze scooter van meer dan 100 cc rijden én hij heeft al waardevolle ervaring. Dat stelt me gerust!

Het eerste gedeelte is nog even doorbijten. Chiang Mai is vrij druk qua verkeer en de eerste 30 kilometer zitten we nog op de grote weg waar het verkeer behoorlijk chaotisch kan zijn. Als we eenmaal de 1095 op gaan, rijden we direct de rust in. Ineens is de omgeving groen en rijd je langs minidorpjes met schattige eetkraampjes. We stoppen een keer voor een koffietje en voor een heerlijk bord fried rice als lunch. Ik had verwacht dat we kilometers lang niets tegen zouden komen, maar je rijdt nooit lang zonder winkeltjes en wc’s. Dat is fijn!

De wegen zijn lekker breed.
De wegen zijn lekker breed.

Nu er bijna geen verkeer meer is en de omgeving mooier en mooier wordt, kan ik echt genieten van de rit. Ik zie honderden verschillende kleuren groen en wat zijn de mensen vriendelijk. De wind in je haar, de haarspeldbochten en fantastische uitzichten geven ons het ultieme geluksgevoel. Wat ben ik blij dat ik niet in dat stomme busje zit! ;-)

Wat een uitzichten onderweg!
Wat een uitzichten onderweg!

Mooie stops onderweg naar Pai

De groene bergweg is zelf al een highlight, maar onderweg kun je ook nog een paar mooie stops maken. Halverwege kom je langs de Mork Fa waterval, wat een plaatje! Voor ongeveer €2,50 per persoon mag je dit natuurspektakel zien. Wauw! De waterval is zo’n 50 meter hoog en prachtig gelegen in de groene omgeving. Met een handjevol andere toeristen staren we onder de indruk naar het vallende water. Sommige nemen nog een duik in het heldere water, maar dat is voor ons iets teveel gedoe met omkleden en al onze tassen. Na een uurtje stappen we weer op de scooter, benieuwd wat de route nog meer voor ons in petto heeft!

Mork Fa waterval
Mork Fa waterval
Mork Fa waterval
Mork Fa waterval

Een paar kilometer voor Pai rijd je langs de World War II Memorial Bridge. Je kunt de groene, stalen brug niet missen, want je rijdt er direct langs over een andere brug. Helaas is deze brug niet meer de originele brug uit de Tweede Wereldoorlog, maar is de brug na verwoesting opnieuw gebouwd ter herdenking aan deze tijd. Een goed moment om je scooter even aan de kant te zetten en meer te weten te komen over de Tweede Wereldoorlog in dit deel van Thailand.

World War II Memorial Bridge
World War II Memorial Bridge

Tot slot kun je nog een stop maken bij de Pai Canyon, maar je kunt deze ook later heel goed vanuit Pai nog eens bezoeken. De canyon ligt namelijk maar een paar kilometer ten zuiden van het centrum van het backpackersdorp. Bij de parkeerplaats koop je een super lekkere fruitsmoothie die je opdrinkt terwijl je bij de canyon zit en kijkt naar de zonsondergang. Genieten!

Pai Canyon
Pai Canyon

Handige tips voor onderweg

Als je besluit om met de scooter van Chiang Mai naar Pai te rijden, dan hebben we nog een paar tips voor je. Doe er je voordeel mee. ;-)

 • In de bergen kan het een paar graden minder warm zijn dan in Chiang Mai. Zeker doordat je op de scooter veel wind vangt, kun je het weleens fris krijgen in je korte broek en shirtje. Neem daarom in ieder geval een vestje mee voor onderweg.
 • Huur een scooter in Chiang Mai voor meerdere dagen bij een betrouwbare partij. Laat je grote bagage gewoon achter bij een hostel dat je vertrouwt en ga met een kleine rugzak op pad. Echt 100x fijner dan op de scooter met die 60 liter backpack!
 • Er zijn genoeg tankstations onderweg, maar we raden aan om niet te wachten tot je nog maar een kwartje of minder hebt. Soms ga je ineens flink stijgen en gaat het rap met je benzine. Dan rijdt het gewoon net wat zorgelozer als je weet dat je in ieder geval genoeg brandstof hebt.
 • Laat je niet verrassen door regen onderweg en zorg voor een poncho en eventueel een regenhoes voor je tas. Bij ons zit in de tas onze laptop en camera en je wilt natuurlijk niet dat die nat worden tijdens een flinke bui.
 • Neem voldoende water en wat snacks mee. De eerste 90 kilometer rijd je nooit lang zonder kraampjes of winkeltjes en kun je je voorraden dus makkelijk bijvullen, maar de laatste 30-40 kilometer is vooral bergweg. Zorg dan dus voor een volle tank en genoeg te eten en drinken.

En tot slot: geniet, geniet, geniet! De route is waanzinnig mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

 • Aukje

  21 juni 2018 om 19:55

  Hi,
  Ik zou graag willen weten of de wegen erg stijl en hoog zijn richting pai.
  Of kan je met wat minder ervaring op de scooter deze tocht ook maken?

  • Djura

   21 juni 2018 om 20:02

   Hi Aukje, de wegen zijn bochtig en soms wat steil, maar wel in goede staat. De weg is op veel plekken breed en er is weinig ander verkeer. Als je niet heel bang bent en het rustig aan doet, vinden veel mensen het goed te doen. Je kan natuurlijk ook kijken of je met andere mensen samen kunt rijden of bij iemand achterop kan die veel ervaring heeft op de scooter. Hopelijk heb je iets aan deze informatie. Als je meer wilt weten, dan hoor ik het wel! Groetjes Djura

 • Aukje

  21 juni 2018 om 20:41

  Thx voor je reactie.

  Heb op Koh Tao vorig jaar gereden maar daar was het soms zo steil dat ik amper meer omhoog durfde te rijden omdat je daarna bijna recht naar beneden moest.
  Helemaal met het zand en de regen was dat soms echt niet te doen en was terug de enige optie.
  Eenmaal op de weg naar Pai is er weinig keuze meer dan doorgaan:)
  Vandaar mijn vraag.

  • Djura

   21 juni 2018 om 22:18

   Hi Aukje, wij zijn laatst ook op Koh Tao geweest en hebben daar ook een dagje scooter gereden. Ik vind de weg naar Pai veel beter dan sommige stukjes weg op Koh Tao. Het is breed, geen gaten/kuilen en qua helling minder dan op Koh Tao. 😉

 • Aukje

  22 juni 2018 om 05:45

  Ah, helemaal super.
  Bedankt voor je snelle reacties!

  Geniet van alle travels die gaan komen.

Populair op Travly