Een complete reisroute door Thailand | Ontdek het mooiste in 3 weken

Djura

Thailand zit vol met schitterende plekken, gezellige steden en mooie natuur. Dat maakt het samenstellen van je reisroute – waarbij je toch altijd keuzes moet maken - weleens moeilijk. Daarom helpen we je met deze complete reisroute door het midden en noorden van Thailand. Je start in metropool Bangkok, bezoekt indrukwekkende tempelruïnes en geniet van de groene natuur in het noorden. Een afwisselende route langs de mooiste plekken van Thailand met handige tips per bestemming. We vertellen je ook gelijk hoe je van A naar B reist, wel zo makkelijk!

En het zuiden dan?

Wil je op een rustig tempo kunnen reizen, dan heb je echt wel 3 weken nodig voor enkel het midden en noorden van Thailand. In het zuiden is het ook prachtig, maar als je – net als wij afgelopen november – slechts 3 weken de tijd hebt en geen mooie plekken wilt overslaan, dan kun je het zuiden beter bewaren voor een volgende reis. Dan heb je gelijk een goede reden om terug te komen naar het fijne Thailand!

Deze reisroute neemt je mee naar miljoenensteden, tempels, watervallen en bergdorpjes. Deze route hebben wij zorgvuldig samengesteld en natuurlijk zelf uitgeprobeerd. In november deden we deze route zelf en ontdekten we leuke activiteiten en goede slaapadresjes. We hebben al onze tips verzameld in dit blog. Zo wordt het plannen van jouw reis naar Thailand écht een eitje!


Stop 1: Bangkok

Deze miljoenenstad is voor veel reizigers het startpunt van een reis door Thailand. De drukke en chaotische hoofdstad maakt absoluut indruk. Van grote shoppingmalls en luxe hotels tot smoezelige straatjes vol eetkraampjes en bergen oud ijzer. De stad zit vol met bezienswaardigheden en je kunt nooit alles zien in een paar dagen. Toch raden we je aan om niet te lang te blijven hangen in Bangkok, want Thailand heeft zoveel meer plekken die de moeite waard zijn.

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten in Bangkok

Bangkok is onwijs groot en er zijn dan ook enorm veel hotels en hostels. De meeste hostels vind je in de wijk Banglamphu waarbij je altijd op loopafstand zit van het bruisende Rambuttri en Khao San Road. Veel hostels in deze wijk zijn een tikkeltje smoezelig, maar hier slapen is wel weer erg betaalbaar. Voor wat meer luxe slaap je in de wijk Sukhumvit. Je kunt dan makkelijker gebruik maken van het openbaar vervoer, terwijl je in Banglamphu meer afhankelijk bent van taxi’s en tuktuk’s.

Vervoer van Nederland naar Bangkok

In Bangkok heb je twee vliegvelden, Suvarnabhumi International Airport en Don Muang Airport. De meeste internationale vluchten komen aan op Suvarnabhumi International Airport. Enkele maatschappijen vliegen rechtstreeks vanuit Schiphol naar Bangkok, zoals KLM en EVA Air. Voor een rechtstreekse vlucht is het ticket doorgaans duurder dan voor een vlucht met 1 of meerdere tussenstops. De prijs van het ticket is natuurlijk afhankelijk van het seizoen, hoe lang je van tevoren boekt en met welke maatschappij je vliegt, maar gemiddeld kun je rekenen op 650 tot 850 euro voor een retourtje.

Must read

Op de fiets door Bangkok De beste manier om het authentieke Bangkok te ontdekken


Stop 2: Ayutthaya

Iets ten noorden van Bangkok ligt de stad Ayutthaya. Verspreid door heel de stad vind je de overblijfselen van de meest bijzondere tempels. De afgebrokkelde muren, stoepa’s en boeddhabeelden geven je echt het gevoel terug te gaan in de tijd. Vooral de tempels Wat Chaiwatthanaram, Wat Phra Mahathat en Wat Phra Si Sanphet zijn echte plaatjes!

Aantal dagen

1 tot 2 dagen

Overnachten in Ayutthaya

In Ayutthaya vind je allerlei soorten accommodaties: van simpele hostels met slaapzalen tot luxe hotels. Wij verbleven bij Niwas Ayutthaya Guesthouse en vonden dit een topplek! Je hebt de keuze uit een tweepersoonskamer of leuke bungalow. Het is schoon, gezellig en het ligt op 500 meter van één van de belangrijkste tempels: Wat Mahathat. Je huurt er een fiets en een half uurtje na je check-in geniet je al van het moois van Ayutthaya!

Vervoer van Bangkok naar Ayutthaya

Vanuit Bangkok hoef je niet ver te reizen naar Ayutthaya. De makkelijkste en goedkoopste manier is om de trein te nemen vanaf het Bangkok Hua Lampong treinstation. Je koopt op het station eenvoudig een treinkaartje voor de derde klas, deze hoef je niet vooraf te reserveren. Na 1,5 tot 2 uur reizen sta je in de tempelstad! Je kunt ook met de bus of met een minibus reizen naar Ayutthaya.

Must read

De mooiste foto's van tempelstad Ayutthaya


Stop 3: Sukhothai

Eeuwenoude tempelruïnes ontdek je in het Sukhothai Historical Park. Het is een mooi aangelegd park vol groen en water en natuurlijk ontelbaar veel boeddha beelden, monumenten en stoepa’s. In het centrumgedeelte van het park alleen al vind je 26 tempels en de overblijfselen van het koninklijk paleis. Het fotogenieke Sukhothai mag niet in je route ontbreken!

Aantal dagen

1 tot 2 dagen

Overnachten in Sukhothai

Je hebt de keuze om te verblijven in het oude stadsgedeelte (Old Sukhothai) of in de nieuwe stad (New Sukhothai). Je zult moeten kiezen, want de stadsdelen liggen zo’n 15 kilometer uit elkaar! In beide delen zijn meer dan genoeg hostels en hotels. Als je in Old Sukhothai slaapt, dan kun je van zonsopkomst tot zonsondergang doorbrengen in het historisch park. Kies je ervoor om in New Sukhothai te overnachten, dan kun je met een pendelbusje naar het historische park. De eerste pendelbus vertrekt om 7 uur ’s ochtends en de laatste gaat rond 5 uur ’s middags terug.

Vervoer van Ayutthaya naar Sukhothai

Sukhothai heeft geen treinstation, dus je zult het laatste stuk sowieso met de bus af moeten leggen. Je reist eerst met de trein van Ayutthaya naar Phitsanulok. Hier kun je met een gedeelde taxi of tuktuk van het treinstaton naar het busstation van Phitsanulok. Daar pak je de bus naar Sukhothai. In totaal ben je 5 tot 6 uur onderweg. Je kunt natuurlijk ook vanaf Bangkok rechtstreeks naar Sukhothai. Ook dan pak je de trein naar Phitsanulok (vanaf het Hua Lampong treinstation) en neem je de bus naar Sukhothai.

Must read

Mini-gids voor het betoverende Sukhothai Historical Park


Stop 4: Chiang Mai

In iedere reisroute wordt Chiang Mai eigenlijk wel als tussenstop opgenomen en dat is niet zomaar. De stad heeft gezellige cafés en restaurants, je hebt de keuze uit veel leuke activiteiten en de natuur ligt om de hoek. Je kunt er bijvoorbeeld ziplinen door de jungle, één van de honderden tempels bezoeken, dwalen over een enorme markt of een kookles Thais nemen. Maar net waar jij zin in hebt!

Aantal dagen

3 tot 4 dagen

Overnachten in Chiang Mai

Chiang Mai heeft een oud centrum dat door stadsmuren omgeven wordt. Het is het leukste om binnen dit centrum te overnachten, zodat je dichtbij winkels, cafés en restaurants zit. Wij hebben in Chiang Mai enkele nachten geslapen bij Ban I Lim Guesthouse en één nacht bij Thapae Gate Lodge. Beide accommodaties zijn top. Goede locatie, schoon, een goede kamerprijs en heel vriendelijk personeel.

Vervoer van Sukhothai naar Chiang Mai

Met de bus kun je eenvoudig van Sukhothai naar Chiang Mai reizen. De reis duurt ongeveer 5,5 uur. Als je vanuit Ayutthaya of Bangkok komt, dan kun je met de trein naar Chiang Mai. Er gaan treinen overdag, maar het is fijner om met de nachttrein te reizen. Je stapt dan aan het eind van de middag in de trein en bent 's ochtends vroeg op je bestemming. De reis met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai duurt ongeveer 12 tot 14 uur.

Must read

8 must do’s Dit mag je niet missen in Chiang Mai


Stop 5: Pai

Het relaxte bergdorpje Pai is onze persoonlijke favoriet. De sfeer is er goed en de omgeving is zo mooi. Het is er bergachtig en groen. Schitterende uitkijkpunten, watervallen en grotten maken je verliefd op deze plek voor je het door hebt. Met een scooter verken je eenvoudig de mooiste plekken in de omgeving van Pai. Eigenlijk wil je hier gewoon niet meer weg!

Aantal dagen

3 tot 4 dagen

Overnachten in Pai

Ondanks dat Pai zelf maar klein is, heeft het dorp genoeg hostels, hotels en guesthouses. Maar het is eigenlijk leuker om net buiten het dorp te slapen. Er zijn onwijs veel parken waar je een simpele bungalow midden in de natuur huurt. Wakker worden en uitkijken over de rijstvelden en bergen, dat is wat je wil! Wij hebben 4 bungalows in Pai getest. Doe er je voordeel mee!

Vervoer van Chiang Mai naar Pai

De weg van Chiang Mai naar Pai is ongeveer 130 kilometer. Omdat Pai in de bergen ligt is de weg nogal kronkelig en soms erg steil. Onderweg zijn er meer dan 700 bochten! Veel reizigers gaan met een minibus van Chiang Mai naar Pai. Als je snel last hebt van wagenziekte, dan zou het wel een vervelende rit kunnen worden met al die bochten.

Een andere én leukere optie is om zelf met de scooter naar Pai te rijden. De weg er naartoe is namelijk waanzinnig mooi! Het is hierbij wel prettig als je ervaring hebt met scooter rijden vanwege de bochten en soms flinke stijgingen. Als je van plan bent om de scooter te pakken naar Pai, lees dan zeker even ons blog hierover voor leuke bezienswaardigheden onderweg en handige tips!

Must read

De tofste bezienswaardigheden Pai, wat ben je mooi

De spectaculaire scooter rit van Chiang Mai naar Pai

Wij testten 4 huisjes in de natuur In Pai móet je in een bungalow slapen


Stop 6: Koh Chang, Kanchanaburi of Phimai

Tot slot is het een beetje afhankelijk van waar je nog zin in hebt voor het laatste deel van je reis. Wil je je reis eindigen met een paar dagen strand, ga dan relaxen op het eiland Koh Chang. Voor nog wat meer cultuur en natuur kies je voor Kanchanaburi en voor onontdekt Thailand ga je naar Phimai.

Optie 1: Koh Chang

Het eiland Koh Chang is het op één na grootste eiland van Thailand. Het ligt in het zuidoosten, vlakbij de grens met Cambodja. Het eiland heeft fijne stranden en een groen en bergachtig binnenland. Er zijn onwijs veel resorts en hotels waar je na een reis vol indrukken even kunt bijkomen op één van de fijne stranden.

Aantal dagen

3 dagen

Vervoer naar Koh Chang

Vanuit Pai zul je eerst terug moeten reizen naar Chiang Mai en vervolgens naar Bangkok. Van Chiang Mai naar Bangkok kun je gebruik maken van de nachttrein die op 3 verschillende tijdstippen per dag vertrekt. De volgende ochtend vroeg sta je dan alweer in Bangkok, vanwaar je de bus naar de pier van Koh Chang pakt. De bus zet je af bij de veerboot waarmee je in 45 minuten op Koh Chang bent.

Waarom Koh Chang geen bestemming voor iedere backpacker is

Optie 2: Kanchanaburi

Kanchanaburi is een plek met een indrukwekkende geschiedenis en schitterende natuur. De beroemde Bridge over the River Kwai ligt in de stad en op een uurtje rijden van de stad vind je de idyllische Erawan watervallen.

Aantal dagen

3 dagen

Vervoer naar Kanchanaburi

Vanuit Pai zul je eerst terug moeten reizen naar Chiang Mai. In de stad pak je de bus naar Kanchanaburi. Het is wel een behoorlijke rit, zo’n 12 uur rijden! Natuurlijk kun je ook vanaf Bangkok naar Kanchanaburi reizen. Met de bus doe je hier 3 tot 4 uur over. Vanuit Bangkok is de trein naar Kanchanaburi ook een goede optie.

Optie 3: Phimai

Wist je dat het toeristische Thailand ook nog gebieden heeft waar bijna geen reizigers komen? Phimai is zo’n plek! In het noordoosten van Thailand ligt deze stad met mooie bezienswaardigheden en natuur. Je vindt er een klein historisch park met tempelruïnes in dezelfde bouwstijl als het beroemde Angkor in Cambodja. Ook staat de oudste en grootste banyan boom van Thailand in Phimai. En het leuke hiervan is, je hoeft deze highlights niet te delen met hordes andere toeristen!

Aantal dagen

3 dagen

Vervoer naar Phimai

Het vervoer naar het onontdekte noordoosten van Thailand is wat lastiger dan in de toeristische gebieden, maar je krijgt er dan ook een authentieke plek voor terug. Vanaf de stad Nakhon Ratchasima, ook wel Khorat genoemd, kun je een bus nemen naar Phimai. Dit duurt ongeveer een uur en kost je 1 a 2 euro. Zowel vanuit Chiang Mai als Bangkok kun je met de bus naar Khorat. Als je vanaf Bangkok komt, kun je eventueel ook de trein nemen.


Natuurlijk kun je deze route door Thailand nog helemaal aanpassen aan jouw voorkeuren. En heb je langer dan drie weken de tijd, ga dan ook zeker nog naar het Khao Sok National Park of één van de eilanden in het zuiden van Thailand.

Onze avonturen in Thailand

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Thailand

Onze ervaringen met duiken op Koh Tao

Thailand

Het leukste dagje uit vanaf Koh Tao: met de boot naar Koh Nang Yuan

Thailand

Uitkijken over het groene Krabi - Khao Ngon Nak Viewpoint

Thailand

24 uur in Khao Sok National Park

Thailand

Wat kost backpacken in Thailand?

Thailand

Waarom Koh Chang geen bestemming voor iedere backpacker is

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen