Praktische informatie Sri Lanka

Vervoer in Sri Lanka

Sri Lanka is ongeveer even groot als Nederland en België samen en de reisafstanden zijn dus niet heel groot. Je kunt daarom makkelijk gebruik maken van het uitgebreide netwerk van busverbindingen. In de lokale bussen vind je geen faciliteiten zoals airco, een toilet of soms zelfs een zitplaats, maar gelukkig zit je vaak niet langer dan een uurtje of 4 in de bus. Daarnaast is het reizen met de bus ook nog eens spotgoedkoop!

Op sommige trajecten kun je ervoor kiezen om met de trein te reizen. Houd er wel rekening mee dat de zitplaatsen in de trein snel uitverkocht kunnen zijn, zeker in het hoogseizoen. De treinrit van Kandy naar Ella is één van de beroemdste ter wereld, omdat deze je door een prachtig groen landschap vol met theeplantages rijdt. Een must-do in Sri Lanka!

Daarnaast kiezen reizigers met een iets ruimer budget regelmatig voor een privé chauffeur die je van A naar B brengt. Dit is in vergelijking met de bus- en treinkaartjes erg prijzig, maar voor Westerse begrippen nog steeds goedkoop. Wil je dus wat meer luxe of is de verbinding tussen je bestemmingen niet handig met het openbaar vervoer, dan is dit een goed alternatief.

Tot slot kun je in Sri Lanka een tuktuk huren en zelf rondrijden. Het is een avontuurlijke manier om het land te verkennen en hiermee trek je zeker bekijks!

Klimaat in Sri Lanka

Oost Sri Lanka

In het oosten van Sri Lanka valt de meeste neerslag van november t/m januari. Direct na de moesson, dus in de maanden februari en maart, is het de beste reistijd voor het oosten van Sri Lanka. In februari valt weliswaar nog wel wat regen, maar het is nog niet zo heet als in de maanden daarna. Vanaf april t/m september is het droog, maar wel erg warm.

West Sri Lanka

In het westen van Sri Lanka valt meer neerslag dan in het oosten van het land. De maanden december t/m maart en augustus zijn het droogste en daarom de beste tijd om dit deel van het land te bezoeken. De maanden april, mei, oktober en november zijn het natste en je hebt dan kans op overstromingen. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar tussen de 28°C en 31°C.

Visum voor Sri Lanka

Het is verstandig om minimaal enkele dagen voor je Sri Lanka inreist een ETA (Electronic Travel Authorisation) aan te vragen. Je kunt dit online aanvragen op de officiële website en betaalt $35 voor een reis van maximaal 30 dagen. Vaak krijg je per mail de goedkeuring al binnen enkele uren binnen. Vervolgens krijg je bij het inreizen een stempel in je paspoort.

Een ETA is in eerste instantie 30 dagen geldig vanaf het moment dat je het land inreist, maar je kunt dit visum wel verlengen tot een verblijf van maximaal 6 maanden.

Heb je geen ETA aangevraagd, dan kun je een visum-on-arrival krijgen bij aankomst in Sri Lanka. Je betaalt dan wel $5 extra en je moet vaak lang wachten. Het is dus slimmer om vooraf je ETA aan te vragen.

Let op! De visumfee wordt van 1 augustus 2019 t/m 31 januari 2020 niet gehanteerd. De overheid heeft besloten om de kosten van het ETA voor een half jaar te schrappen, omdat het land te lijden heeft onder het sterk afgenomen toerisme na de terroristische aanslagen in april 2019. Op deze manier hopen ze je aan te moedigen om Sri Lanka alsnog te bezoeken. Deze maatregel geldt voor mensen met een nationaliteit uit één van de volgende landen: VS, Canada, Verenigd Koninkrijk, alle landen in de EU, Australië, Nieuw-Zeeland, Rusland, Singapore, Maleisië, Zuid-Korea, Cambodja, Thailand, China, India en Indonesië.

Geldzaken in Sri Lanka

In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse roepie. Het wordt steeds makkelijker om te pinnen in Sri Lanka met een Nederlandse bankpas. In de grote steden moet dit altijd wel lukken, maar zorg wel dat je genoeg contact geld op zak hebt als je naar dunbevolkte gebieden reist. Het is gebruikelijk dat je contant afrekent in winkels en bij hostels en guesthouses. Luxere hotels en winkels accepteren steeds vaker creditcards als betaalmiddel.

Backpacken in Sri Lanka is niet duur en het benodigde dagbudget is vergelijkbaar met landen als Vietnam en Indonesië. Er zijn weinig hostels met slaapzalen in Sri Lanka, dus voor overnachtingen zul je als solo reiziger misschien wat meer kwijt zijn dan je gewend bent in andere landen in Zuidoost-Azië. Voor €15 tot €20 per nacht heb je een fijne tweepersoonskamer in een guesthouse. Entreetickets voor toeristische bezienswaardigheden zijn relatief duur. Aan de andere kant is vervoer en eten & drinken weer erg goedkoop. Voor een halve dag in de bus of trein ben je een eurootje of 2 kwijt. Een maaltijd in een restaurant kost ongeveer 5 euro, maar bij een kraampje op straat hoeft het maar €1 – €2 te kosten!

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€9,-
€9,-
€2,-
€6,-
€26,-
Comfort
€14,-
€13,-
€4,-
€9,-
€40,-

Reisadvies voor Sri Lanka

Tijdens Pasen 2019 zijn er terroristische aanslagen gepleegd in Sri Lanka. Er zijn ontzettend veel doden en slachtoffers gevallen bij de aanslagen en de noodtoestand is uitgeroepen in het land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies eind april aangepast van geel naar oranje. Dit betekent dat reizen naar Sri Lanka in principe afgeraden wordt, tenzij het noodzakelijk is.

Natuurlijk blijft het altijd je eigen keuze of je wel of niet naar een land reist. Als je naar Sri Lanka gaat, houd dan goed de lokale media in de gaten. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en het is verstandig om de grote steden voorlopig even te mijden. Voor het actuele reisadvies voor Sri Lanka kijk je op de website van de Rijksoverheid.

Colombo
Hoofdstad
Sri Lankaanse roepie
Valuta
Engels, Singalees
Officiële taal
65.610km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Homoseksualiteit is strafbaar in Sri Lanka, ook voor buitenlanders.
  • Het is niet gepast om je te laten fotograferen terwijl je met je rug naar een boeddha beeld staat. Ook boeddha-tatoeages worden niet geaccepteerd en kunnen daarom beter bedekt worden.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Colombo en 24/7 bereikbaar via telefoonnummer +94112510200.
  • Inentingen tegen DTP, Hepatitis A en buiktyfus worden aangeraden voor een reis naar Sri Lanka. In het noorden van Sri Lanka komt malaria voor. Welke voorzorgsmaatregelen je hiervoor moet nemen is afhankelijk van je reisplannen en dit kun je daarom het beste bespreken met een professional.

Populair op Travly