Hike naar de schitterende Ella Rock | De makkelijkste route naar het uitzichtpunt

Djura

Eén van de beste uitzichten in Ella en zelfs in heel Sri Lanka heb je vanaf de top van Ella Rock. Vanaf dit uitkijkpunt word je omringd door groene bergen en kijk je een hele diepe vallei in. Heel gaaf! Alleen zorgen de vele, kleine wandelpaadjes op de berg ervoor dat je snel verdwaalt tijdens je hike. In dit blog vertellen we je stap voor stap wat de makkelijkste route is naar de top van Ella Rock!

De hike naar Ella Rock: met of zonder gids?

Je hebt eigenlijk geen gids nodig om te hiken naar de top van Ella Rock. Toch zijn er genoeg locals in Ella die aan zullen bieden als gids met je mee te gaan, omdat de route naar boven zo verwarrend zou zijn. Nu is het ook wel waar dat er veel kleine paadjes zijn en dat genoeg reizigers wat extra meters maken doordat ze verkeerd lopen, maar de grootste verwarring wordt schijnbaar gecreëerd door de gidsen zelf.

Wij hebben er zelf geen last van gehad - waarschijnlijk omdat het nu zo rustig is qua toeristen - maar als we de verhalen op Tripadvisor mogen geloven, dan word je als toerist tijdens het hiken nog weleens expres de verkeerde kant op gewezen. Als je vervolgens verdwaalt, is daar die aardige man ineens weer en is hij zo vriendelijk om je de juiste weg te tonen en met je mee te lopen naar de top. Als je dan eenmaal op de top van Ella Rock staat te genieten van het waanzinnige uitzicht, vraagt “de gids” ineens een absurd hoog bedrag voor zijn diensten. Niet fijn!

Het doel van de hike: het uitzicht vanaf Ella Rock!

Het enige wat je moet doen om dit te voorkomen, is je vooraf even inlezen in de juiste route. Wij hadden voor onze hike naar Ella Rock twee Engelstalige blogs gelezen en de foto’s goed bekeken en zijn daardoor niet één keer verkeerd gelopen tijdens de wandeling. We delen deze inside information graag met je, zodat jij ook niet langer dan noodzakelijk hoeft te wandelen! ;-)

De juiste route naar de top van Ella Rock

1. Loop over het spoor richting het Kithalella station

Over het spoor wandelen is de normaalste zaak van de wereld in Sri Lanka. In eerste instantie voelt het misschien niet heel prettig, maar het feit dat er niet zoveel treinen op een dag rijden en dat ze niet hard gaan stelt je misschien gerust. Je kunt beginnen vanaf het treinstation van Ella, maar als je een accommodatie hebt die dichtbij het spoor ligt, heb je vaak kleine paadjes die ook naar het spoor leiden. Vraag dat even na bij je hostel of guesthouse. ;-) Dat kan je al snel 1 of 2 kilometer wandelen schelen! ;-)

Als je een stukje wilt skippen, dan kun je je ook met een tuktuk laten afzetten bij het Kithalella station. Voor dit ritje betaal je na wat onderhandelen ongeveer 600 roepies, ofwel €3.

Na een paar kilometer kom je bij het Kithalella treinstation. Hier wandel je voorbij en vanaf nu moet je gaan letten op een paadje dat schuin naar links gaat. Het pad loopt schuin terug naar links, waardoor je in eerste instantie bijna terug de tegenovergestelde kant op loopt dan waar je vandaan kwam (het pad ligt vanaf het spoor gezien op 7 uur). Laat je niet in de war brengen door bordjes met daarop ‘Ella Rock’. Je moet het pad naar links hebben dat is aangegeven via de maps.me kaart. Download onze maps.me kaart hier. Het pad bevindt zich tussen het bordje ’166 1/2’ en ‘166 1/4’. Je weet zeker dat je het goede pad hebt genomen als je binnen een minuut over een bruggetje wandelt.

Kithalella treinstation

Hier moet je linksaf.

Je herkent het paadje aan het grote rotsblok er net voor.

Het paadje naar links

Het bruggetje bereik je 1 minuut later.

3. Sla linksaf en wandel door de theeplantage

Direct na het bruggetje kom je bij een kruising waarbij je linksaf moet slaan. Het is een smal paadje dat door de theeplantage loopt en soms zijn hier ook locals aan het werk. Vervolgens blijf je dit pad volgen en laat je kleine zijweggetjes naar links en rechts liggen.

Ga linksaf en wandel tussen de theevelden door.

Je zou hier ook rechts aan kunnen houden, maar dit pad heeft wat meer vertakkingen waardoor de kans groter is dat je ergens verkeerd loopt. De route zoals we hierboven hebben aangegeven is het makkelijkste.

Na ongeveer 600 meter kom je langs een klein winkeltje. Deze passeer je en dan kom je op een pad waar het gras vrij hoog staat. Laat je hierdoor niet in van de wijs brengen, je gaat de goede kant op! ;-)

Neem geen zijweggetjes. Blijf dit pad volgen.

Passeer het winkeltje en volg het pad.

4. Loop naar boven tot het eerste uitzichtpunt

Niet lang na het hoge gras kom je op een plek waar er geen heel duidelijk pad meer loopt. Het gras verdwijnt en je bevindt je nu tussen de bomen. Houd links aan en je zult snel daarna bij het eerste uitzichtpunt zijn. Vanaf hier zie je Little Adam’s Peak duidelijk liggen. Een mooie plek voor een korte pauze, want hierna begint de echte klim naar boven!

Vanaf hier verdwijnt een duidelijk pad. Houd links aan.

Bij het eerste uitzichtpunt

5. Sla linksaf een smal paadje in

Na een tijdje klimmen moet je linksaf slaan. Je herkent de plek aan de grote steen die hier ligt. Op maps.me hebben we het pad naar links gemarkeerd. Voor de zekerheid kun je onderstaande foto opslaan op je telefoon als herkenningspunt.

Wandel door het bos naar boven.

Hier moet je naar links!

6. De klim naar de top

Nu start je met het laatste maar steilste stuk van de hike. Je kunt hier niet meer echt verkeerd lopen. Volg gewoon het pad naar boven. Na een tijdje komt het pad samen met een ander, breder pad en daar houd je links aan. Vervolgens buigt het pad iets naar rechts en zie je een houten huisje. Je bent er!

Het laatste, steile stuk van de hike

Je bent er!

7. Genieten van het uitzicht & dezelfde weg terug

Nu is het tijd om het spectaculaire uitzicht in je op te nemen. Wat een diepte! Als je genoeg bent uitgerust, foto’s hebt gemaakt en hebt genoten, dan begin je aan de weg terug. Gewoon hetzelfde pad volgen als op de heenweg!

Handige tips voor de hike naar Ella Rock

  • Plan voldoende tijd voor de hike. Wij konden via een shortcut vanaf onze accommodatie naar het spoor onze wandeltijd iets verkorten en waren binnen 1,5 uur op de top. De terugweg gaat uiteraard iets sneller. ;-) Als je weinig tijd hebt, kun je vanaf Ella een tuktuk nemen naar het Kithalella treinstation.
  • Neem voldoende water en snacks mee. Vooral het laatste deel van de hike is steil en intensief. Een tussendoortje is dan geen slecht idee! ;-)
  • Je zou de hike op je gympen kunnen doen, maar met je wandelschoenen loop je misschien net wat makkelijker doordat je meer grip hebt op de steile stukken.
  • Vertrek vroeg in de ochtend. De zon is sterk in Ella en grote delen van de hike loop je niet beschut. Het is dus fijn als je weer terug bent voordat de zon op haar sterkste is (in de middag).
  • Andere bloggers waarschuwen voor bloedzuigers op het pad, maar wij hebben deze niet gezien. Misschien heb je hier in het natte seizoen eerder last van. Een beet van een bloedzuiger kan in principe geen kwaad, maar fijn is het natuurlijk niet. Een lange broek en hoge sokken kunnen je wat bescherming geven tegen deze slijmerige beestjes.

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Sri Lanka

Surfen & relaxen in Arugam Bay

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen