Surfen & relaxen in Arugam Bay | De chillste plek van Sri Lanka

Djura

Je komt eigenlijk voor twee dingen naar het kustplaatsje Arugam Bay: surfen of chillen. Of een beetje van beide natuurlijk! Je hebt er de beste golven van het land en in de cafétjes en strandtenten hangt die typische surfers vibe. Wij zijn fan!

En nee, wij zijn niet eens surfers! Sterker nog, we hebben nog nooit op een surfplank gestaan. Toch nemen we graag surf bestemmingen op in onze reisroute, omdat het een bepaald type reizigers aantrekt en er daardoor vaak een heerlijke, relaxte sfeer hangt. No worries, be happy. Dat gevoel!

Wat te doen in Arugam Bay

Een paar jaar geleden zag je Arugam Bay in vrijwel geen enkele Sri Lanka reisroute voorbij komen, nu is het onder backpackers één van de geliefdste plekken van het land. Arugam Bay is (nog) lang niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Ella, maar het is er wel lekker levendig. Er is een ruim aanbod aan cafés, restaurants en strandtenten, dus als je wilt kun je altijd de gezelligheid opzoeken.

Surfen

De nummer 1 activiteit in Arugam Bay is surfen. Van juni tot september is het hoogseizoen in Arugam Bay en zijn de golven perfect voor een dagje op je surfboard. Bekende surfspots zijn Main Point, Peanut Farm en Whiskey Point. Voor de stuntelaars en beginnelingen is er Baby Point!

Ook buiten het hoogseizoen is Arugam Bay een toffe plek om te bezoeken. Hoewel je misschien minder vaak goede golven hebt, zijn er genoeg andere leuke dingen te doen. Alleen in november, december en januari is het weer slecht en kun je beter een leuke strandbestemming aan de westkust van Sri Lanka zoeken.

Zon, zee & strand

Het strand bij Arugam Bay is ontzettend lang en heeft een mooie, goudgele kleur. Uitnodigend om een dagje op het strand te hangen! De zee is alleen niet overal geschikt om te zwemmen vanwege de hoge golven en soms sterke stroming. In het gebied bij Baby Point kun je vaak wel zwemmen, maar blijf oplettend en ga niet te ver.

Een drankje doen bij Friends Indeed

De place to be in de avond is de strandtent Friends Indeed. Volgens ons de gezelligste bar in Arugam Bay! Je zit hier op het strand, de muziek is leuk en de biertjes ijskoud. Of je nou de hele dag gesurft hebt of alleen maar hebt geluierd op het strand, dit is een leuke plek om de dag af te sluiten!

Bij Friends Indeed

Een mini safari vanuit je gehuurde tuktuk of scooter

Arugam Bay ligt vlakbij natuurparken en er leven veel wilde dieren op slechts een paar kilometer afstand van het dorp. Met een gehuurde tuktuk of scooter kun je zelf 'op safari' en kijken of het je lukt om een krokodil of olifant te spotten. Voor krokodillen ga je naar Panama Wewa (ook wel bekend als Crocodile Lake) en voor olifanten kun je de B355 weg richting Kumana National Park nemen. Tijdens onze 'tuktuk mini safari' zagen we krokodillen en een olifant in de verte. Gewoon vanuit onze tuktuk. Echt cool!

Het is natuurlijk ontzettend leuk om vanuit je eigen tuktuk of scooter wilde dieren te spotten, maar ben wel voorzichtig. Op de B355 weg kun je onderweg zomaar oog in oog staan met een enorme olifant. Ze zien er altijd lief uit, maar als ze jou als bedreiging zien, kunnen ze toch echt gevaarlijk zijn! In een tuktuk of op een scooter ben je best kwetsbaar, dus houd altijd afstand en stoor het dier niet. Laat in ieder geval je motor draaien en als een wild dier in jouw richting beweegt, ga dan rustig naar achteren. In veel lagunes rondom Arugam Bay leven krokodillen. Niet zomaar overal heen wandelen zonder eerst goed te kijken dus! En zorg dat je voor zonsondergang terug in het dorp bent.

Bezoek het Kudumbigala Monastery

Voor een waanzinnig uitzicht over de Sri Lankaanse wildernis moet je naar het Kudumbigala Monastery. Dit is een religieuze plek, maar wij bezochten deze bezienswaardigheid vooral voor de natuur eromheen. Je hebt hier namelijk een enorme rots vanaf waar je onwijs ver kunt kijken over de omliggende natuur. Eén en al groene bomen en reusachtige rotsblokken. Absoluut de moeite waard!

Het Kudumbigala Monastery ligt bijna aan de B355 weg vanaf het dorpje Panama richting het zuiden. Leuk dus om je mini safari te combineren met dit uitzichtpunt! Houd er wel rekening mee dat het pad de laatste 10 kilometer onverhard is en vol kuilen zit. Daar doe je al snel een half uur of langer over. ;-)

Meer leuks in Arugam Bay

Heb je nog wat dagen over in Arugam Bay, dan is het leuk om een lagoon safari te doen. Je gaat dan met een bootje het water op en hebt grote kans om olifanten, krokodillen en apen te zien. In andere nationale parken in Sri Lanka, zoals Yala en Minneriya, zul je wel meer wildlife zien, maar het is een leuke optie als je nog geen safari hebt gedaan in Sri Lanka. Of er gewoon geen genoeg van krijgt!

Ook kun je nog een tripje maken naar Elephant Rock. Deze grote rots ligt aan zee en geeft je een tof uitzicht over de baai bij Arugam Bay. Zorg wel dat je op tijd weer weg bent (lees: voor zonsondergang), want in dit gebied leven veel krokodillen.

Arugam Bay bezoeken | Handige info

Hoe kom je in Arugam Bay?

Arugam Bay ligt aan de oostkust van Sri Lanka en het is vanuit andere toeristische plaatsen best een stukje rijden. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat nog lang niet alle reizigers Arugam Bay opnemen in hun route, maar wij zouden je zeker aanraden om even wat extra te reizen en wel naar Arugam Bay te gaan!

Reis je met de bus, dan kun je het beste richting Pottuvil gaan en vanaf daar een tuktuk pakken voor de laatste kilometers naar Arugam Bay. Vanaf Trincomalee ben je ongeveer 5 uur onderweg, vanaf Ella zelfs nog langer. Vanaf Yala National Park kun je rekenen op 3 tot 4 uur reistijd met het openbaar vervoer. Er gaan namelijk maar weinig bussen rechtstreeks naar Pottuvil en dus zul je 1 of meerdere keren moeten overstappen. Het is handig om bij je accommodatie even na te vragen welke bus je het beste kunt nemen naar Pottuvil en waar je dan over moet stappen.

Wij reden met de tuktuk van Ella naar Arugam Bay. Super leuk!

De beste reistijd voor Arugam Bay

Als je wilt surfen in Arugam Bay, dan moet je erheen tussen juni en september. De golven zijn dan op zijn best! Ook buiten het surfseizoen is Arugam Bay een leuke bestemming om te bezoeken, behalve in de maanden november, december en januari. Dan is het weer vaak zo slecht dat winkels, restaurants en accommodaties hun deuren sluiten.

Een fijne mix van relaxen op het strand, actief zijn op de golven en highlights bezoeken in de omgeving, dat is Arugam Bay! Voor ons was het de gezelligste strandbestemming tijdens onze reis door Sri Lanka!

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Sri Lanka

Op safari in het Minneriya National Park

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen