Geyser del Tatio: een spetterende highlight in de Atacama woestijn

Djura

Midden in de nacht worden we opgehaald en rijden we zo'n 2 uur over een hobbelweg tot we bij het geiserveld aankomen. Bibberend van de kou (meer dan 4.000 meter boven zeeniveau!) en met de slaap nog in onze ogen stappen we het busje uit. Dit moet nu wel een hele toffe highlight zijn, hoor ik mezelf denken... Benieuwd of Geyser del Tatio in de Atacama woestijn het toch waard is?

Tot onze 3-daagse Uyuni tour een paar dagen geleden had ik eigenlijk nog nooit een geiser gezien. En nu zijn we gelijk op het op twee na grootste geiserveld ter wereld! Terwijl we vanuit de bus richting het geiserveld lopen, zien we overal om ons heen borrelend water in gaten in de grond en damp uit de bodem omhoog komen. Ondertussen komt de zon langzaam op van achter de bergen. Het is een mystiek plaatje!

Terwijl de zon ons beetje bij beetje opwarmt, lopen we langs de El Tatio geisers. Je hebt hier meer dan 80 actieve geisers. Sommige zijn klein, andere spuwen een paar meter hoog. Het is niet alleen prachtig, maar ook echt fascinerend! Dat er op deze plek in de aarde zoveel activiteit is, dat zo'n hitte ontstaat en dit een weg naar de oppervlakte zoekt. Een uniek schouwspel van de natuur als je het mij vraagt!

Handen opwarmen aan de warme bodem

Geyser del Tatio: aanrader of teveel gedoe?

Je bezoekt de El Tatio geisers niet zomaar eventjes. Vanuit San Pedro de Atacama is het ongeveer 80 kilometer rijden over een grotendeels onverharde weg. Omdat de geisers het actiefste zijn bij zonsopkomst, moet je midden in de nacht vertrekken om er op het beste moment van de dag te zijn. Wij werden rond half 5 's nachts opgehaald en zaten ruim 2 uur in een krappe, donkere bus te hobbelen. Niet mijn favoriete bezigheid midden in de nacht! ;-)

Toch... zou ik je echt wel aanraden om erheen te gaan! Het is misschien niet zo relaxt allemaal, want het is enorm vroeg, ver rijden en ook nog eens ijzig koud bij de geisers. Maar het is wel echt gaaf om te zien. Zeker als je nog nooit een (groot) geiserveld hebt gezien, is deze plek echt iets speciaals. De hoogste geiser spuit tot wel 6 meter hoogte! Als ik er opnieuw over zou moeten beslissen, zou ik zeker weer gaan.

Geyser del Tatio bezoeken: met een tour of zelfstandig?

Wij hebben ervoor gekozen om de El Tatio geisers met een tour te bezoeken. Puur vanwege het gemak. We vonden het wel een prettig idee dat als we midden in de nacht moesten vertrekken, dat we dan nog even onze ogen dicht konden doen in de bus en niet direct geconcentreerd zelf 80 kilometer zouden moeten rijden. Daarnaast wil je er toch op dezelfde tijd zijn als alle tourgroepen, dus het vermijden van de drukte is nu geen reden om zelfstandig te gaan.

Wat we wel een nadeel vonden van de tour is dat je op de terugweg nog allerlei stops maakt bij - naar onze mening - niet hele interessante plekken. Zo stopten we bijvoorbeeld bij een meer met flamingo's en een cactus eiland. Alle stops onderweg waren bij soortgelijke locaties als we tijdens de Uyuni tour in Bolivia zagen, maar - sorry, Chili - nu minder mooi en indrukwekkend. Aangezien we zo vroeg uit bed waren gekomen en ik me overigens ook niet helemaal lekker voelde, waren we liever eerder terug geweest in San Pedro de Atacama. Als je zelf naar de geisers zou gaan, heb je natuurlijk wel de vrijheid om daar zelf over te beslissen.

Hot springs bij Geyser del Tatio, Chili

Handig om te weten voor je Geyser del Tatio bezoekt

  • Geyser del Tatio is gelegen in de Atacama woestijn. Het dorp San Pedro de Atacama is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het geiserveld. In dit dorp vind je enorm veel touraanbieders die allemaal min of meer hetzelfde programma volgen. Door de grote concurrentie kun je best goed onderhandelen over de prijs. Wij betaalden 17.000 Chileense pesos per persoon, omgerekend bijna €22. Dit is inclusief ontbijt, maar exclusief het entreegeld voor de geisers.
  • Het entreegeld voor Geyser del Tatio bedraagt 10.000 Chileense pesos per persoon (€13).
  • Het geiserveld ligt op ongeveer 4.300 meter boven zeeniveau. Als je nog niet gewend bent aan de hoogte, kun je symptomen van hoogteziekte krijgen. (hoofdpijn, misselijkheid, etc) Het is daarom verstandig om je lichaam eerst te laten wennen aan de hoogte, bijvoorbeeld door een paar dagen door te brengen in San Pedro de Atacama en de directe omgeving (ongeveer 2.400 meter boven zeeniveau).
  • Door de hoogte is het enorm koud bij Geyser del Tatio, vooral als de zon nog niet op is. De gevoelstemperatuur kan hier makkelijk -15 graden Celsius zijn. Kleed je dus echt dik aan. Een muts, sjaal en handschoenen zijn écht niet overdreven!
  • Bij het geiserveld liggen hot springs waar je in kunt zwemmen. Hoewel het echt ijzig koud is om je om te kleden, is het daarna wel de ultieme opwarming!

Alles over onze reis in Chili

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

Chili

Bezoek Valle de la Luna in Chili

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Chili

Met een campertje door het Merengebied in Chili

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Chili

Twee dagen op zelf georganiseerde wijntour in de Colchagua vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen