Twee dagen op zelf georganiseerde wijntour in de Colchagua vallei

Djura

Als wijnliefhebber is je rondreis in Chili niet compleet zonder één of meerdere wijnhuizen te bezoeken. De Colchagua vallei is makkelijk bereikbaar vanuit Santiago en staat bekend als één van de beste wijnregio’s in het land. Wij hoefden geen 3 keer na te denken of we hier tijd voor zouden maken. Alleen die dure wijntours die je kunt boeken vanuit Santiago passen nou niet echt in een backpackersbudget… Dan organiseren we toch onze eigen wijntour! We gingen langs 4 wijnhuizen en probeerden maar liefst 19 verschillende wijnen. Wat een feest!

Naar Santa Cruz

Aangezien de prijzen van een wijntour vanuit Santiago torenhoog zijn (meer dan €100 per persoon) en je dan niet de vrijheid hebt om zelf wijnhuizen en activiteiten te kiezen, besluiten we al snel dat we onze ‘wijntour’ zelf gaan organiseren. Beter voor ons budget én leuker! Dit betekent dat we vanuit Santiago de bus moeten nemen naar het stadje Santa Cruz. Als we hier aankomen, wordt ons snel duidelijk dat we hier écht alleen voor de wijnhuizen in de omgeving komen. Want het stadje zelf is behoorlijk saai! ;-)

Bij de B&B waar we verblijven regelen we 2 fietsen voor de komende dagen en we bellen wat wijnhuizen in de omgeving om te reserveren. Dat is bij veel wijnboerderijen namelijk wel noodzakelijk. Na een uurtje regelwerk is onze DIY wijntour af. Snel ons bed in, des te sneller is het morgen!

Dag 1: 29 km gefietst, 2 wijnhuizen bezocht, 9 wijnen geproefd

Als eerst fietsen we naar Viña Viu Manent. Dat is een bekende wijnproducent in de Colchagua vallei en zelfs in Chili. We hebben de rondleiding geboekt en die is super leuk. Met paard & wagen worden we door de wijngaarden gereden en we krijgen op een luchtige manier uitleg over het proces om wijn te maken. We mogen ook een Chardonnay proeven die nog ‘in het proces’ zit, zodat je goed het verschil kunt proeven met een wijn die ‘af’ is. Erg leuk! En pfoe, nu ik dit allemaal weet, lijkt goede wijn maken me best ingewikkeld!

Na de rondleiding is het tijd voor het leukste deel van de tour: de proeverij! Bij Viña Viu Manent mogen we 5 verschillende wijnen proberen. We zijn vooral enorm enthousiast over de Sauvignon Blanc en de Malbec, maar alle wijnen smaken ons goed.

We zijn blij dat we onze wijntour hebben verspreid over twee dagen en zo ‘slechts’ 2 wijnhuizen per dag (hoeven te) bezoeken. Veel andere reizigers hebben maar één dag in de regio en bezoeken dan gelijk 3 of 4 wijnhuizen. Zij kunnen de proeverij bij Viña Viu Manent daardoor niet afmaken, omdat ze anders te laat komen bij hun volgende geboekte tour. Zonde om bij het beste onderdeel af te moeten haken, toch? ;-)

Dat was een leuk begin van de dag. Na de tour en proeverij stappen we weer op de fiets om naar het volgende adres te fietsen: Viña Montes. Dit landgoed is chique en straalt direct allure uit. Komen wij daar op ons fietsje aan op onze afgetrapte Allstars… :-) Maar gelukkig zijn we daar niet zo gevoelig voor. We worden heel vriendelijk ontvangen en krijgen ook nu weer een rondleiding en uitleg. Vanaf het dak van het gebouw heb je een heel mooi uitzicht over de wijnvelden. Indrukwekkend!

Uitzicht vanaf het dak van het wijnhuis

Later in de rondleiding mogen we ook een kijkje nemen in de kelder met wijnvaten. De vaten zijn uitgestald in een halve cirkel op verschillende verdiepingen, net een arena. De damp van rode wijn dringt onze neuzen binnen en we horen de klassieke muziek spelen... Het is net of we een wijntempel zijn binnengestapt! De muziek die wordt afgespeeld zou de wijn de juiste trilling geven… Ja, wijn maken nemen ze niet licht op hier bij Viña Montes. ;-) De rondleiding is erg goed gedaan. Qua inhoud beter dan bij het eerste wijnhuis, maar daar was het weer erg leuk dat je een rondje maakte met paard & wagen. Zo geeft ieder wijnhuis zijn eigen draai aan de tours!

De wijntempel bij Viña Montes

De wijntempel bij Viña Montes

Ook bij Viña Montes is een proeverij opgenomen in het programma. We proeven 4 smaakvolle wijnen, maar vinden ze wel wat droog. Wel erg leuk om op zo’n dag veel wijnen te proeven, zodat je nog beter ontdekt wat je lekker vindt en wat minder je smaak is.

Dag 2: 24 km gefietst, 2 wijnhuizen bezocht, 10 wijnen geproefd

We zijn onwijs enthousiast over de wijnen uit de Colchagua vallei en staan de volgende dag dan ook weer te trappelen om nog wat wijnhuizen te bezoeken. We besluiten om nu geen tours te doen en vandaag enkel voor proeverijen te gaan. De informatie die je krijgt is toch min of meer hetzelfde en we willen aan het einde van de middag de bus terug naar Santiago nemen. We hebben dus iets minder tijd dan gisteren en besparen liever wat tijd op tours dan op proeverijen. ;-)

Eerst gaan we naar Viña Laura Hartwig. Dit wijnhuis ligt net buiten Santa Cruz en hier kun je uit een lijst van 9 wijnen kiezen welke je wilt proeven. Ideaal! Het personeel geeft uitleg bij de verschillende wijnen en kiezen blijkt lastig! We besluiten om te beginnen met de Chardonnay (een speciale editie, normaal maakt dit wijnhuis enkel rode wijnen) en 4 soepele rode wijnen. En wat smaken ze allemaal goed! De Chardonnay is echt fan-tas-tisch en ook de rode wijnen zijn enorm lekker.

Omdat we zo enthousiast zijn over deze wijnen, willen we er eigenlijk nog wel een paar proeven. Maar dan zouden we niet op tijd komen voor de proeverij bij het volgende wijnhuis. Nu komen we op de terugweg toch weer langs Viña Laura Hartwig, dus we beslissen om na de andere proeverij hier gewoon weer even terug te komen. Dat is allemaal geen probleem bij Viña Laura Hartwig. Er hangt een ontspannen sfeer en de mogelijkheid om gewoon binnen te wandelen wanneer het jou uitkomt en wat te proeven is echt top. De proefglazen zijn trouwens ook nog eens heel betaalbaar!

Bij het laatste wijnhuis, Viña Montgras, kunnen we enkel om 13:00 uur aansluiten voor een proeverij met toelichting in het Engels, dus we gaan die kant op. We moeten nog best wel doortrappen om er op tijd te zijn, maar gelukkig zijn ze in Zuid-Amerika over het algemeen toch niet zo stipt. ;-) De ontvangst bij Montgras is het minst persoonlijk van de 4 wijnhuizen die we hebben bezocht, maar de proeverij is wel erg leuk. De gids geeft goede uitleg bij de wijnen en laat ons groepje aan het einde de flessen leegmaken. Goede waarde voor je geld! De 3 verschillende wijnen smaken goed, maar zijn ons minder bijgebleven dan die bij Viña Viu Manent en Laura Hartwig. Iets minder bijzonder of verrassend naar onze mening.

Daarna gaan we nog even lekker op het terrasje zitten bij Laura Hartwig en proeven we hun complexere rode wijnen. Ook weer een schot in de roos! Onze favorieten bij Laura Hartwig waren de Carmenere en de Malbec, maar we besluiten om een fles van de Chardonnay te kopen. Die kunnen we morgen lekker opdrinken in Santiago, waar het nu erg warm weer is. Daar past deze wijn perfect bij! Bij het afrekenen krijgen we nog een beetje korting. Niet alleen de wijnen bij Laura Hartwig waren top, het personeel was ook zo vriendelijk en gastvrij!

We hadden het nog dágen vol kunnen houden in de Colchagua vallei, maar het is tijd om door te reizen. Het bezoeken van wijnhuizen is ons wel zo goed bevallen dat we in ieder geval nog twee beroemde wijngaarden op onze planning zetten: Concha y Toro in Santiago en Norton in Mendoza!

Tips om je eigen wijntour in de Colchagua vallei te organiseren

  • Houd er rekening mee dat sommige wijnhuizen in het weekend of op maandag gesloten zijn. Het is sowieso verstandig om vooraf even te bellen en navraag te doen naar de mogelijkheden. Wij hebben ervaren dat informatie die op de website van het wijnhuis staat niet altijd (meer) klopt, dus even telefonisch informeren naar de mogelijkheden voor een tour of proeverij is aan te raden.
  • Een tour met proeverij bij een wijnhuis kost je gemiddeld 16 tot 23 euro per persoon. Voor de tour inclusief proeverij bij Viña Viu Manent betaalden we 16.000 pesos per persoon (€20) en bij Viña Montes waren we 14.000 pesos per persoon (€18,50) kwijt. Bij Viña Laura Hartwig kun je wijnen proeven voor 1.000 pesos, 2.000 pesos of 3.000 pesos per glas (€1,25 / €2,50 / €3,75). Bij Viña Montgras betaalden we 9.000 pesos per persoon (€11,50) voor een proeverij met 3 wijnen.
  • Voor tours is vooraf reserveren bijna altijd noodzakelijk. Het is het makkelijkste om dit telefonisch te doen. Bij sommige wijnhuizen kun je binnenlopen en wat wijnen bestellen om te proeven, maar dit is lang niet overal het geval. Ook voor een bezoek waarbij je enkel wat wijnen wil proberen zou ik adviseren om in ieder geval vooraf even te bellen.
  • Je kunt een fiets huren in Santa Cruz bij Santa Cruz Rent a Bike. De kosten zijn 10.000 Chileense pesos (€13) per fiets voor 48 uur.
  • Er zijn niet veel (goede) accommodaties in Santa Cruz, dus het is verstandig om minstens een paar dagen van tevoren een kamer te reserveren via Booking.com.

Alles over onze reis in Chili

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Chili

Met een campertje door het Merengebied in Chili

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Chili

Een dag in het creatieve hart van Chili: Valparaiso

Chili

Over de eerste keer op een slaapzaal, gedoe met de laatste spuit & meer

Chili

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen