Bezoek Valle de la Luna in Chili | Maanlandschap in de droogste woestijn ter wereld

Djura

In het uiterste noorden van Chili vind je een landschap dat is ontstaan door extreme droogte. In de Atacama woestijn valt nog geen 5 millimeter neerslag per jaar! Bijzondere landschappen zijn het resultaat van deze weersomstandigheden en Valle de la Luna is er daar één van. We vertellen je alles over dit roodbruine maanlandschap!

Over Valle de la Luna in Chili

Valle de la Luna, ofwel Moon Valley, is een uniek gebied in de Atacama woestijn. Roodbruine rotsformaties, verborgen zoutgrotten en langgerekte zandvlaktes maken Valle de la Luna één van de populairste bezienswaardigheden in de droogste woestijn ter wereld. Door deze droogte is het landschap ontzettend kaal en voelt het hier net alsof je op de maan bent.

Het dorp San Pedro de Atacama wordt door veel toeristen gebruikt als uitvalsbasis voor het verkennen van de bijzondere highlights in de Atacama woestijn. Doordat Valle de la Luna slechts op 15 kilometer van het dorp ligt, is het een geliefd uitstapje. Vooral tijdens zonsondergang stroomt Valle de la Luna vol met toeristen. Wil je hetzelfde kleurenspektakel, maar dan zonder de drukte? Zorg dan dat je er bent met zonsopkomst!

Bezienswaardigheden in Valle de la Luna

Er zijn verschillende plekken binnen Valle de la Luna die een stop waard zijn. Zo kun je bij Cavernas del Sal kruipen door nauwe zoutgrotten en bij Duna Mayor klim je een flinke zandduin op voor een schitterend uitzicht over dit natuurfenomeen. Dit is overigens ook dé plek voor de zonsondergang!

Daarnaast kun je een stop maken bij de 'Three Marias', maar naar onze mening is dit geen bijzondere plek. Het zijn simpelweg 3 rotsen waarvan gezegd wordt dat ze iets met Maria te maken hebben, maar voor ons zijn het gewoon 3 rotsen. Die niet heel speciaal zijn overigens. Vlakbij Valle de la Luna ligt Valle de la Muerte. Als je toch in de buurt bent, kun je hier ook gelijk een kijkje nemen!

Three Marias

Onze ervaring bij Valle de la Luna

Wij bezoeken Valle de la Luna met een georganiseerde tour. Aan het eind van de middag vertrekken we in een busje naar de Moon Valley. We stoppen bij uitzichtpunten en nemen een kijkje in de zoutgrotten. Ook de 'Three Marias' staan op de planning, maar onze gids laat duidelijk merken dat hij het ook niet zo'n bijzondere plek vindt. Uiteindelijk klimmen we de zandduin op en kijken we naar de zonsondergang.

We vinden Valle de la Luna mooi, maar zeker niet de mooiste plek in de Atacama woestijn om te bezoeken. Vooraf lazen we dat dit de top highlight in de woestijn is, maar ik denk dat dit vooral komt doordat het zo dichtbij San Pedro de Atacama ligt. Op grotere afstand van het dorp vind je namelijk verbazingwekkend mooie landschappen die echt veel meer indruk maken. Maar daarover in onze volgende blogs meer! ;-)

Wat ons betreft is Valle de la Luna dus absoluut een leuk uitje, maar als je weinig tijd hebt, zou ik voor andere plekken in de Atacama woestijn gaan, zoals de Geysers del Tatio, Laguna Tebinquinche of Laguna Miscanti & Miñique.

Valle de la Luna bezoeken

Valle de la Luna ligt dichtbij het dorp San Pedro de Atacama. In het dorp struikel je bijna over de tourbureaus die een tour naar de maanvallei aanbieden, maar je kunt er ook zelf naartoe met een gehuurde mountainbike. We vertellen je de voor- en nadelen van beide opties!

Met een tour naar Valle de la Luna

In de belangrijkste straat van San Pedro de Atacama, Caracoles, vind je tientallen tourbureaus die jou graag meenemen op een tripje naar Valle de la Luna. In principe bieden alle tourbureaus grofweg hetzelfde programma aan. Met een tour vertrek je rond 15:30 / 16:00 uur, je bezoekt de zoutgrotten, de Three Marias, een uitkijkpunt en op het einde beklim je de zandduin en kijk je de zonsondergang. De meeste tourbureaus kunnen 16 tot 20 mensen kwijt in hun busje, dus dat is de maximale groepsgrootte.

De prijs van een tour naar Valle de la Luna is 10.000 tot 12.000 pesos (€13 - €15,50) per persoon. Het entreegeld van 3.000 pesos (€4) is hierbij niet inbegrepen.

Voor- en nadelen van een tour naar Valle de la Luna

  • Het is makkelijk & comfortabel. Je hoeft niet zelf te zoeken naar de ingang, bezienswaardigheden, etcetera.
  • Je krijgt uitleg van een gids.
  • Het is iets duurder dan zelf met de mountainbike gaan.
  • Je hebt minder vrijheid in welke plekken je bezoekt en hoe lang je hier blijft.
  • Alle tours gaan op dezelfde tijd, dus je bent er op het drukste moment van de dag.,

Met de mountainbike naar Valle de la Luna

Wil je graag wat geld besparen, ben je graag sportief bezig of wil je op een minder druk tijdstip naar Valle de la Luna, dan is de mountainbike een goede optie. Er zijn diverse fietsverhuurders in San Pedro de Atacama en ook sommige hostels verhuren mountainbikes.

In eerste instantie dachten wij erover om met de mountainbike te gaan, maar toen we eenmaal naar Valle de la Luna reden en andere mountainbikers zagen, waren we blij dat we voor een tour hadden gekozen. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je constant in de brandende zon fietst en de weg op sommige stukken behoorlijk steil omhoog loopt. We zagen meer dan eens mensen lopen naast hun mountainbike. Daarnaast is de weg in Valle de la Luna onverhard en onwijs stoffig. Vooral als auto's en busjes je passeren, kom je in een flinke stofwolk terecht. Niet heel chill allemaal!

Je kunt echt wel met de mountainbike, maar het is in ieder geval fijn als je deze dingen vooraf weet. Dan kun je je erop instellen dat het geen appeltje-eitje is. Zorg er in ieder geval voor dat je veel water meeneemt en je goed insmeert tegen de zon. Ook wat snacks om je energie aan te vullen is een goed idee!

Je huurt een mountainbike voor 4.000 tot 8.000 pesos (€5,10 - €10,20). Daarnaast betaal je natuurlijk het entreegeld van 3.000 pesos (€4) per persoon.

Voor- en nadelen van met een mountainbike naar Valle de la Luna

  • Je bepaalt zelf hoe laat je gaat, hoe lang je ergens blijft en welke plekken je bezoekt.
  • Het is goedkoper dan een tour.
  • Het is best vermoeiend en minder comfortabel dan in een tourbusje zitten.

Valle de la Luna is slechts één van de bezienswaardigheden in de Atacama woestijn. Binnenkort lees je op Travly alles over de El Tatio Geisers en onze roadtrip langs de mooiste plekken in dit waanzinnige gebied. Volg ons op Facebook en je mist niks!

Alle highlights in Chili

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

Chili

Geyser del Tatio: een spetterende highlight in de Atacama woestijn

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Chili

Met een campertje door het Merengebied in Chili

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Chili

Twee dagen op zelf georganiseerde wijntour in de Colchagua vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen