Dit mag je niet missen in Barichara | Het mooiste dorp van Colombia

Djura

Na 10 uur onderweg te zijn geweest vanaf Villa de Leyva, komen we uitgeblust aan in Barichara. Het weer is ook nog eens grijs en nat... En toch verschijnt er een grote glimlach op ons gezicht zodra we uit de bus stappen. Wat is dit een waanzinnig mooi dorp! Het is - net als Villa de Leyva - een wit dorpje, maar heeft naar onze mening meer sfeer en is net iets unieker. Met onze backpacks op onze rug wandelen we door de pittoreske straatjes naar onze accommodatie voor de komende 3 nachten. Dit gaan mooie dagen worden!

En dat gevoel blijkt achteraf te kloppen. We hebben het heerlijk gehad in Barichara. Het is een idyllisch dorp en het wordt omgeven door onwijs mooie bergen. Je hebt hier dus cultuur én natuur in één. In het dorp is het rustig, maar er is wel genoeg levendigheid. Precies goed als je het mij vraagt. Er zijn tal van bakkertjes en restaurantjes. Oke, we zijn pas een week in Colombia, maar tot nu toe is Barichara mijn favoriete plek in dit toffe land!

Ik was gelijk verliefd op dit schattige dorp!

In Barichara

Deze dingen mag je niet missen in Barichara

Onze eerste dag in Barichara hebben we gebruikt om de mooiste plekjes in het dorp te bekijken en de Camino Real te wandelen. De Camino Real is een eeuwenoud wandelpad dat van Barichara naar een nog kleiner wit dorpje loopt. Je loopt over de ongelijke, grote en soms glibberige stenen de vallei in en hebt onderweg een bijzonder mooi zicht op de groene bergen die Barichara omringen. Na zo'n 2 uur lopen kom je uit in het schattige dorp Guane.

Het fantastische uitzicht als je de Camino Real loopt

Het startpunt van de Camino Real

Verdwalen zul je niet!

Het dorpje bestaat slechts uit enkele straten. Op het centrale plein staat een mooie kerk en er zijn een paar dorpse restaurants te vinden. Een half uurtje rondslenteren in het dorpje en een drankje doen bij het plaatselijke café geeft een goede indruk van Guane. Wat leven de mensen hier in rust! We nemen de bus terug naar Barichara en gaan daar verder met onze sightseeing-dag.

Het centrale plein in Guane

We zijn er... in Guane!

Guane

In Guane

In Guane

Vanuit het centrale plein lopen we naar Capilla de Jesús en daarna verder naar het buitenste straatje aan de westkant van het dorp (Calle 1). Als je deze straat volgt in de noordelijke richting, dan kom je langs uitkijkpunten waar je een tof uitzicht hebt over de bergen. Uiteindelijk komen we uit bij een andere kerk, Capilla de Santa Barbara. De Capilla de San Antonio - de derde kerk in het dorp - hebben we al gezien als we vanaf onze accommodatie naar het centrum wandelen. Wel veel kerken heeft zo'n klein dorpje eigenlijk, hè!

Verder is het gewoon heerlijk om door de pittoreske straatjes te wandelen. Bloemen die groeien tegen de muur, een antieke auto op straat, die dingen maken het plaatje helemaal compleet. Ik krijg echt geen genoeg van dit straatbeeld en de bijbehorende sfeer. Hier zou ik het makkelijk máánden uithouden! ;-)

Uitzichtpunt op Calle 1 in Barichara

Capilla de Santa Barbara - Barichara

In Barichara

Paragliden boven de Chicamocha Canyon

Onze tweede dag vullen we helemaal anders in. Vlakbij Barichara ligt namelijk één enorm diepe kloof, de Chicamocha Canyon. Boven deze 2 kilometer diepe kloof kun je paragliden en dat lijkt ons wel wat! Het was een bijzondere ervaring met ongeëvenaarde uitzichten. Echt een aanrader! Voor onze ervaringen en tips, check 'Paragliden boven de Chicamocha Canyon'.

Één van de beste uitzichten ooit Paragliden boven de Chicamocha Canyon

Tips voor jouw bezoek aan Barichara

Belangrijkste tip: ga sowieso naar Barichara! Het is zo'n fijn dorp. Het is mooi, sfeervol en de omgeving heeft meer dan genoeg te bieden om je een paar leuke dagen te bezorgen. Het wordt nog lang niet overlopen door de toeristen en veel van de toeristen die je ziet, bezoeken Barichara als dagtripje vanuit San Gil. Daardoor heb je in de vroege ochtend en vanaf het einde van de middag dit schitterende dorp bijna voor jezelf!

Artepolis: de beste plek om te overnachten

Wij hebben 3 nachten geslapen bij Artepolis en vonden het fantastisch! De accommodatie ligt aan de rand van het dorp en vanaf het balkon bij je voordeur kijk je zo naar de prachtige bergen. Wakker worden door de tsjirpende vogels, de opkomende zon en met zo'n uitzicht... Dat wil je! Nog een ander leuk detail: de badkamer is buiten. Zelfs bij het douchen heb je dus uitzicht op de bergen of de sterrenhemel als je 's avonds gaat douchen. Het is een unieke plek met ontzettend lieve en gastvrije mensen. En dat voor maar €25 per nacht!

Artepolis
Artepolis

Kamers met eigen badkamer - buitendouche - fantastisch uitzicht op de bergen - voor €25 per nacht

Bekijk

Bij Artepolis in Barichara

Een balkon met uitzicht voor je kamer!

Artepolis: een heerlijke plek in Barichara

Tips voor het wandelen van de Camino Real

Ga je de Camino Real naar Guane wandelen, dan komt deze informatie misschien goed van pas.

  • Neem voldoende water en eventueel snacks mee voor onderweg. Op de wandelroute kun je vrijwel geen eten of drinken kopen. In Guane heb je wel weer wat kleine winkeltjes en restaurantjes.
  • De start van het wandelpad is goed te vinden. Loop in Calle 4 richting het noorden en dan vind je vanzelf een wandelpad met daarnaast een steen waarop Camino Real staat. Verder kun je eigenlijk niet verdwalen, want er zijn maar een paar kruispuntjes en dan staat het dorp Guane altijd aangegeven.
  • Trek wandelschoenen met een goed profiel aan, want de stenen zijn ongelijk en soms glibberig.
  • Vanuit Guane kun je makkelijk met de bus terug naar Barichara. De bus komt 1 keer per uur en vertrekt vanaf het centrale plein. Je kunt gewoon een kaartje kopen in de bus.

Tips voor eten & drinken

Aan het centrale plein zit een bakker met de naam Nona's Bread. Het brood vonden wij eigenlijk matig, maar de koffie en verse jus d'orange zijn wel super lekker. Voor een lekkere avondmaaltijd bereid met verse producten ga je naar Shanti. De eigenaresse van dit restaurant kookt met passie en dat proef je! Wil je iets goedkoper eten en vind je een sandwich of hamburger prima? Dan is Filomena een aanrader. Leuk ingericht, lief personeel en de hamburgers zijn eeeeenorm!

Vers & goed eten bij Shanti

Na 3 nachten was het dan toch tijd om verder te reizen en Barichara achter ons te laten. Natuurlijk hebben we zin in onze volgende bestemming, maar ik denk wel dat we nog vaak terug zullen denken aan onze fijne dagen in dit leuke dorp!

Alle blogs over Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Het beste van Salento ontdekken

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen