Een half jaar na onze wereldreis | Persoonlijke update

Djura

Het is ongelooflijk hoe snel de tijd gaat. In ons hoofd zijn we nog steeds maar net terug van onze wereldreis, maar het is inmiddels toch al 6 maanden geleden dat we op Schiphol landden. Het afgelopen half jaar was een periode van wennen, genieten van de lieve mensen om ons heen en nadenken over de toekomst. En natuurlijk nagenieten! Er gaat geen dag voorbij dat we niet terugdenken aan momenten tijdens onze wereldreis. We nemen je mee in onze gedachten en gevoelens van het afgelopen half jaar!

Alles weer zoals het was?

Op het eerste gezicht lijkt het alsof we ons leven van voor de reis weer hebben opgepakt. We hebben allebei een leuke baan, we wonen weer in ons appartement in Breda en ik ben weer gaan basketballen. Regelmatig spreken we af met vrienden en familie en we genieten ervan om hen in onze buurt te hebben. Het is ontzettend fijn dat het zo goed en snel gelukt is om weer een stabiele basis op te bouwen.

Maar om te zeggen dat alles weer is zoals het was? Nee, dat is het niet. Er gaat geen dag voorbij dat we niet terugdenken aan de reis. Als we een foto zien op social media van een plek waar wij ook zijn geweest, dan zijn we in ons hoofd weer bij de reis. Als we liedjes horen die we tijdens de wereldreis veel luisterden, dan zijn we terug in dat moment. Kleine dingen in het dagelijkse leven herinneren ons aan de fantastische tijd die we gehad hebben. En wat zijn we dankbaar voor deze herinneringen. Vooraf zeiden we al dat je herinneringen het meest kostbaar zijn en nu ondervinden we nog meer dat dit écht zo is. Nu we terug in Nederland zijn, beseffen we alleen maar meer hoe bijzonder en geweldig onze wereldreis was.

Extra opvallend

Wat nog meer anders is dan voorheen? Het valt ons veel meer op hoe gehaast, gestresst en druk wij Nederlanders zijn. We hebben ons voorgenomen om ons niet mee te laten slepen in dit onophoudelijke gehaast, maar dat blijkt in de praktijk best lastig. Zonder dat je het echt beseft, plan je je agenda weer bomvol. Ook met allerlei leuke dingen, dat is ook de reden dat je het allemaal inplant. Maar het zorgt er wel voor dat je sommige dagen van het ene naar het andere vliegt en niet écht bewust geniet van het moment, terwijl je dat wel zou willen.

Maar we blijven proberen om hierin onze eigen weg te vinden. Je bent namelijk zelf de enige om hier iets aan te doen. Ik ben degene die mezelf een bepaalde (prestatie)druk oplegt, die al die afspraken inplant en als ik me irriteer aan slome mensen bij de kassa, dan doe ik dat ook zelf. Die Nederlandse mentaliteit zal er misschien ook bij ons nooit helemaal uit gaan, maar doordat we er wat bewuster van zijn, kunnen we onszelf misschien beter herstellen. :-) Vrijheid, blijheid. Pura Vida. Go with the flow. Hakuna Matata. Ik zou graag iets meer daarvan willen, juist ook bij mijn leven in Nederland.

De reisdrang wordt sterker

In ons blog nadat we een maand terug waren van onze wereldreis schreven we al over reis heimwee. Toen schreven we nog: "We hebben er alle vertrouwen in dat we beetje bij beetje weer wat meer gewend zullen raken aan ‘het normale leven’ en onze reis heimwee wat minder wordt." Nu blijkt dat dat een verkeerde inschatting was. Ja, we zijn meer gewend aan het normale leven, maar de reis heimwee is niet minder geworden.

Over afkicken, een ritme hebben & weer gaan werken

Zo voelt het om na een wereldreis van 15 maanden naar huis te gaan

Iedere dag zit reizen in ons koppie. En in ons hart. Het samen zijn, de vrijheid, de schitterende plekken, de vriendelijke locals. Voor ons is dat ultiem geluk. En het lijkt in de aard van de mens te zitten dat we altijd streven naar (meer) geluk. Soms vind ik dat ook lastig, want door te streven naar meer lijkt het alsof je niet gelukkig of dankbaar bent met hetgeen dat je hebt. We zijn juist wel ongelooflijk dankbaar voor alles wat we hebben mogen doen en ervaren tijdens de wereldreis. We hebben best wat moeten overwinnen voordat we dit konden doen en beseffen ons daardoor des te meer dat onze ervaringen ontzettend bijzonder zijn en zeker niet vanzelfsprekend. Het is dus zeker niet dat we niet tevreden zijn en daarom meer willen. Nee, we zijn juist zó blij met deze herinneringen en ervaringen dat we hopen dat we er meer mogen en kunnen maken. Onze reisdrang lijkt met de dag sterker te worden...

Heerlijke dagen in Lissabon

Een maandje geleden vertrokken we - voor het eerst sinds we weer thuis zijn - weer eens naar het buitenland. We hadden heerlijke dagen in Lissabon! Lissabon is een hele toffe stad, maar dat was niet het enige wat deze trip voor ons zo bijzonder maakte. Het was voor ons nog eens de bevestiging dat we hier gelukkig van worden: samen nieuwe plekken ontdekken en niet veel moetjes of plannen hebben. Het voelde zelfs even alsof we het reizen en ontdekken weer oppakten bij waar we gebleven waren. We zaten gelijk weer in ons 'reisritme' (als je dat een ritme kunt noemen). Ons reishart was in haar nopjes en de aanmaak van dopamine (geluksstofje) rees de pan uit. Het was een hele duidelijke bevestiging van wat we de afgelopen maanden al voelden: samen reizen maakt ons het allergelukkigst.

Vakanties in 2020

Om deze reis heimwee wat te kunnen stillen, maakten we plannen voor meerdere, kortere vakanties in 2020. Er staan namelijk nog genoeg bestemmingen op ons wensenlijstje die niet heel ver weg zijn en die je in een week of twee uitgebreid kunt verkennen. In maart beginnen we met Jordanië. Hiervoor zijn de vliegtickets al geboekt en zijn de vrije dagen op ons werk geregeld. De voorpret kan dus beginnen!

Daarnaast zouden we graag in juni naar IJsland gaan en dan hebben we nog 2 weken vakantie over voor het najaar. We zouden heel graag ook nog eens naar Slovenië of de Dolomieten gaan. Hopelijk kunnen we één van die twee bestemmingen in september of oktober bezoeken! :-)

En de lange termijn?

Door alles wat we hebben meegemaakt, zowel met mijn gezondheid als tijdens de wereldreis, leiden we ons leven net wat anders dan veel mensen om ons heen. Een fantastische carrière of een groot huis zijn voor ons niet zo belangrijk. Doen waar we gelukkig van worden wel. Voor ons is dat een leven met meer vrijheid, meer reizen en meer tijd samen. En om dat te bereiken zijn we zeker bereid om in te leveren op andere dingen, zoals het huis waarin we wonen of de spullen die we wel / niet hebben.

We hebben geleerd dat als je iets écht wil, dat je er gewoon voor moet gaan. Niet teveel denken in problemen of obstakels, maar juist oplossingen zoeken voor die uitdagingen. We praten regelmatig over hoe we ons leven willen leiden. Hoe dat er precies uit ziet weten we nog niet, maar de woorden 'vrijheid' en 'reizen' komen in ieder geval steeds terug. Wat meer spontaniteit, afwisseling en relaxtheid, dat is wat we willen!

Het zou goed kunnen dat we er uiteindelijk voor kiezen om voor onszelf te werken in plaats van voor een baas. Want hoe leuk je het bij een werkgever ook hebt, echt veel vrijheid om te werken waar en wanneer je wil heb je bij de meeste werkgevers niet. Maar goed, echt concrete plannen zijn er nog niet en we zitten nu goed bij onze werkgevers. We hebben nog alle tijd om na te denken over de toekomst. Nu kijken we uit naar onze vakanties volgend jaar. En natuurlijk laten we je ook dan meegenieten via Travly!

Meer over ons verhaal

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Onze avonturen in buitenlandse ziekenhuizen

Over afkicken, een ritme hebben & weer gaan werken

Zo voelt het om na een wereldreis van 15 maanden naar huis te gaan

Sri Lanka

Yes, het reisadvies voor Sri Lanka is aangepast!

Sri Lanka

Sri Lanka: een maand na de aanslagen

Sri Lanka

Waarom wij ondanks een negatief reisadvies toch naar Sri Lanka gaan

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen