De mooiste foto's van tempelstad Ayutthaya

Ronny

In Ayutthaya staat het bol van de tempels. En wat een plaatjes zijn het! Ayutthaya was meer dan 400 jaar de hoofdstad van Siam (het oude Thailand). In de 18e eeuw werd de stad veroverd en geplunderd, waardoor vele tempels vernield zijn en er enkel nog tempelruïnes overeind staan. Voor liefhebbers van tempels en cultuur is Ayutthaya dé tussenstop van Bangkok naar het noorden. Wij hebben ons anderhalve dag super vermaakt met 'tempel hoppen' in de historische stad en hebben de mooiste foto's voor je verzameld!

Ayutthaya in het kort

Ayutthaya ligt ongeveer 2 uur ten noorden van Bangkok. Daarom bezoeken veel toeristen de plek als dagtrip vanuit Bangkok, maar wij vinden dat eigenlijk zonde. Je kunt dan enkel de belangrijkste tempels zien en je moet best wel haasten. In het centrum zie je overal tempelruïnes, maar ook buiten de stad liggen fotogenieke exemplaren. De leukste manier is om lekker een fiets te huren en op je gemak te gaan kijken bij de indrukwekkendste tempels. Welke dat zijn? Daar komen ze!

Wat Chaiwatthanaram

Wauw! Terwijl we onze fietsen nog op slot zetten, zijn we al onder de indruk van deze enorme tempel. De ligging aan de rivier maakt de eerste aanblik extra spectaculair. De tempel is gebouwd in de stijl van de Khmer, net zoals de wereldberoemde tempels van Angkor. Voor een schijntje (€1,25 per persoon) mogen we genieten van Wat Chaiwatthanaram. Als de zon dan ook nog ondergaat, dan is het plaatje echt compleet. Magisch!

Wat Phra Mahathat

Midden in het centrum ligt één van de belangrijkste tempels van Ayutthaya. Wat Phra Mahathat is vooral bijzonder door het boeddha hoofd dat in de loop der eeuwen helemaal omringd is door de wortels van een boom. Het ziet er mysterieus uit en er hangt ook wat mysterie om het boeddha hoofd. Het is namelijk niet duidelijk hoe het boeddha hoofd op deze plek terecht is gekomen. Volgens sommigen wilden dieven de boeddha stelen en lieten ze het hoofd achter doordat het te zwaar was, maar andere theorieën zeggen dat het hoofd werd achtergelaten na de veroveringen van de Birmezen. Wat de verklaring ook is, het is een bijzonder gezicht!

Boeddha hoofd vergroeid in boom

Wat Phra Si Sanphet

Wat Phra Si Sanphet is een spectaculaire tempel. De drie enorme stupa's springen direct in het oog. Ze zijn goed bewaard gebleven en je kunt ze met een trap beklimmen, zodat je uitzicht hebt op het hele complex. Aan de grootte kun je zien dat het één van de belangrijkste tempels was in Ayutthaya. Ooit stond er een bronzen boeddha beeld van 16 meter hoog, maar daar is helaas niets meer van over. Ondanks dat is de tempel een bezoek absoluut waard!

En er is meer!

Wij waren het meest onder de indruk van Wat Chaiwatthanaram, Wat Phra Mahathat en Wat Phra San Siphet, maar er zijn er nog veel meer! Zo vind je ineens een heel ander uitziende tempel in het noordwesten van Ayutthaya. De witte Wat Saket kun je normaliter beklimmen voor een uitzicht over de stad. Helaas werd de tempel tijdens ons bezoek gerenoveerd, waardoor we niet omhoog mochten.

Bij Wat Lokayasutharam tref je een enorme, liggende boeddha en ook Wat Yai Chai Mongkol is een mooie tempel om te bezoeken. Al deze tempels kun je makkelijk in anderhalve dag bezoeken. Op ons gemak zijn we overal naartoe gefietst - dat moest ook wel echt op een rustig tempo, wat een hitte! - en hebben we ruim de tijd genomen om te genieten van de waanzinnige plekken. Ayutthaya mag je echt niet overslaan als je in Thailand bent!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Thailand

Mini-gids voor het betoverende Sukhothai Historical Park

Sri Lanka

Op de fiets langs de mooiste tempels in Polonnaruwa

Sri Lanka

Anuradhapura & Mihintale: het geld waard?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Thailand

Onze ervaringen met duiken op Koh Tao

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen