Twee dagen aan het Titicacameer | Copacabana, Bolivia

Djura

Het dorpje Copacabana, gelegen aan het enorme Titicacameer, was onze eerste kennismaking met Bolivia. We ontdekten hoe goed de Boliviaanse dames vis kunnen bereiden, hoe koud het in de nacht is op zulke hoogtes en kregen een indruk van het traditionele dorpsleven in Bolivia. Twee dagen vol nieuwe indrukken en ervaringen!

Aankomst in Bolivia

Vanuit Arequipa in Peru zijn we in één dag naar Copacabana gereisd. Tegen de tijd dat we de grens passeren en het dorp binnenrijden is het dan ook allang donker. En koud! Copacabana ligt op ongeveer 3.800 meter boven zeeniveau. Dat voelen we! Na een lange dag in de bus kruipen we dan maar gelijk ons bed in (met 4 dikke dekens, gelukkig!). Morgen gaan we de omgeving verkennen!

Dag 1 in Copacabana

Copacabana ligt aan het immense Titicacameer. Het Titicacameer is het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Het meer ligt zowel in Peru als in Bolivia en je kunt dan ook vanuit beide landen een bezoekje brengen aan het meer. Wij kozen voor Copacabana in Bolivia, omdat we hoorden dat de sfeer hier veel beter zou zijn dan in Puno, het Peruaanse stadje aan het meer.

Als we 's ochtends wakker worden, gaan we eerst maar eens wat door het dorp struinen. We kopen een Boliviaanse simkaart en slenteren langs de kraampjes op straat. Het is gezellig druk in het dorp en het zonnetje schijnt. Een goed begin van de dag!

Na een uurtje door het dorp wandelen en even in het zonnetje te zitten bij het meer, hebben we al een eerste indruk van Bolivia. We zijn maar op een kwartiertje rijden van de grens met Peru, maar het voelt hier toch direct heel anders. Gemoedelijk, het leven gaat wat langzamer, de mensen lachen vriendelijk naar ons... Fijn sfeertje. Aan de andere kant zie je wel dat het leven van de locals hier echt niet makkelijk is. Er is veel armoede, veel vuilnis op straat. Het is gewoon allemaal een stuk minder 'fancy'. Ik zou Copacabana zeker niet omschrijven als een mooi dorp, maar het heeft toch haar charme op een bepaalde manier. Het doet me wat dat betreft een beetje denken aan dorpjes in Laos. Veel armoede, mensen leiden een basic leven, maar toch voelt de sfeer goed en lijken mensen best gelukkig.

Tijd voor actie!

Om uitzicht te hebben over het meer en Copacabana, kun je de berg Cerro Calvario beklimmen. Je kunt langs twee kanten de berg op. De ene kant is gewoon een trap, de andere kant is meer een 'klim & klauterpad'. Wij kiezen voor de laatste en al snel hoor ik mezelf zeggen: "Waarom hebben we niet gewoon de trap genomen?" Het is namelijk echt best wel 'handen & voetenwerk'. Met onze allstars en spijkerbroek aan hadden we daar niet echt op gerekend. ;-)

Het uitzicht vanaf de bergtop is leuk, maar tegelijkertijd ook weer niet. Wat ligt hier veel afval zeg. Ongelooflijk! Het stinkt naar poep, urine en alcohol... Niet echt de omstandigheden die je je vooraf inbeeldt bij het schilderachtig plaatje. Even op je gemak gaan zitten en genieten van het felblauwe water en de weidsheid van het meer is er dus niet bij. Helaas!

Op de terugweg nemen we lekker de trap. Toch iets comfortabeler. De rest van de middag genieten we op een terras van de warme zonnestralen. Die heb je absoluut nodig hier. Door de hoogte is het anders écht koud! Als de zon schijnt, voelt het gelijk 10 graden warmer, want de zon is door de hoogte onwijs sterk. (lees: goed smeren!)

Smikkelen van de lokale specialiteit

Als er één ding is wat je sowieso moet doen in Copacabana, dan is het vis eten bij één van de eetkraampjes aan het meer. De Boliviaanse dames bereiden de lokale specialiteit trucha (forel) op een fantastische wijze. De vis komt uit het Titicacameer en is onwijs vers. Volgens mij eet je hier de beste én goedkoopste trucha van het dorp. Je betaalt namelijk maar 25 bolivianos (€3) voor een bord met vis, friet en rijst. In het dorp serveren ook alle restaurants trucha, maar vaak betaal je dan minimaal het dubbele! Nog een voordeel: vanaf je plastic tafeltje zie je 's avonds de zon in het meer zakken. Toch nog een beetje romantiek bij je goedkope diner!

Het goedkoopste en beste gerecht in Copacabana: trucha!

Er zijn tal van eetkraampjes aan het water. Kies er eentje waar meerdere mensen zitten, zodat je weet dat het voedsel er niet te lang ligt en dat het waarschijnlijk goed eten is. Mocht je niet weten welke te kiezen: wij zaten bij een kraampje met de naam 'Kiosk 12 Aries'. Zoiets in ieder geval. ;-)
Je hebt de keuze uit allerlei gerechten met trucha. Hou je van pittig eten, neem dan trucha a la diabla. Super spicy & smaakvol!

Dag 2 in Copacabana

Onze plannen voor de tweede dag aan het Titicacameer vallen letterlijk in het water. Als we wakker worden na wederom een ijskoude nacht, horen we de regen tegen het raam tikken. En nee, dat gaat niet zachtjes. We wilden naar de eilanden Isla del Sol en Isla de la Luna, maar met dit koude, natte weer zien we het niet zitten om 2 uur heen en 2 uur terug op een bootje te gaan zitten...

We kiezen ervoor om dan maar wat langer onder de dikke dekens te blijven liggen en daarna op ons gemak te gaan ontbijten. Bij El Condor & The Eagle Cafe kun je goed ontbijten én lekkere koffie krijgen! Voor de kleine trek kun je trouwens goede empanada's krijgen bij Pit Stop en bij Baguette about it scoor je een goedgevuld broodje.

In Av. 6 de Agosto vind je de meeste cafés en restaurants.

Hoe we de middag in zullen vullen, dat weten we eigenlijk niet. Er is namelijk niet zoveel te doen in Copacabana. Zeker niet als het bewolkt, nat en daardoor echt koud is. Normaal gaan we op dat soort dagen op ons kamertje aan Travly werken, maar dat ging nu ook niet. Er is namelijk echt geen enkele plek waar de wifi - al is het maar een beetje - werkt. Niet in ons hotel, niet bij een café of restaurant. Dan wordt bloggen wel lastig!

Dus we struinen nog maar wat door het dorp, langs markten en winkeltjes. Gelukkig breekt dan aan het einde van de middag toch nog even de zon door en kunnen we onszelf even opwarmen. In de avond smikkelen we weer van een bord trucha a la diabla bij hetzelfde kraampje. Een heerlijke afsluiting van de dag!

Ons advies voor een verblijf in Copacabana

Copacabana was onze eerste bestemming in Bolivia en heeft ons direct een goede indruk gegeven van de lieve bevolking en Bolivia's mooie landschappen. Wel maakten we ook gelijk kennis met de grillen van de natuur op deze hoogte (kou, onweer, harde wind) en hebben we ons toch wel een dagje verveeld. Na onze ervaring in Copacabana kan ik je de volgende tips geven.

  • Investeer in een goed hotel met warme douche en het liefst verwarming. Vooral als de zon onder is, is het echt koud in Copacabana. 90% van de accommodaties heeft geen verwarming in de kamer en is slecht geïsoleerd. Wij hebben één avond met een muts op en sjaal aan in onze kamer gezeten, omdat het zo was afgekoeld. Kortom, een verwarming en warme douche is echt geen overbodige luxe!
  • Als je vooral wilt uitrusten tijdens een lange reis, dan is Copacabana een prima plek voor meerdere dagen. Wil je enkel de highlights zien, dan heb je aan twee dagen echt voldoende.
  • Realiseer je dat een werkende wifi verbinding in Copacabana eerder uitzondering dan regel is. Wij hebben van allerlei restaurants en cafés de wifi geprobeerd, maar enkel de wifi bij El Condor & The Eagle Cafe werkte. Helaas is deze tent enkel van maandag t/m vrijdag tot 13:00 open.

Ontdek meer mooie plekken in Bolivia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Met een campertje door het Merengebied in Chili

Bolivia

Wat kost reizen in Bolivia?

Bolivia

Salar de Uyuni bezoeken

Bolivia

5 redenen waarom wij Sucre de fijnste stad van Bolivia vinden

Bolivia

Een bezoek aan de Amazone in Bolivia

Bolivia

De miljoenenstad La Paz bezoeken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen