Een bezoek aan de Amazone in Bolivia | 3 dagen vol wildlife

Djura

Met duizenden soorten planten en dieren, de lange rivieren en groene jungle is de Amazone een plek die je ooit bezocht móet hebben! Wij vlogen naar Rurrenabaque, de toegangspoort tot de Amazone in Bolivia. Tijdens een 3-daagse tour door de 'pampas' zagen we onwijs veel wilde dieren, zoals krokodillen, apen, schildpadden en capibara's!

Pampas vs. jungle tours

Vanuit het stadje Rurrenabaque is het eenvoudig om een tour te boeken die je meeneemt naar de Amazone. Je hebt hierbij twee keuzes: een tour door de pampas, ofwel de laaglanden, of een jungle tour. In de pampas is de begroeiing minder dicht en is het daardoor veel makkelijker om wilde dieren te spotten. Bij een jungle tour ligt de nadruk meer op trekkings door het regenwoud, uitleg over bomen, planten en hun nut voor mens & natuur en het ervaren van het traditionele leven in de jungle. Allebei hartstikke leuk!

We vonden het moeilijk om te kiezen tussen een jungle en pampas tour, maar ons budget liet maar één tour toe. Anders werd het een beetje te gek en we hebben het dure land Chili nog voor de boeg! Uiteindelijk kozen wij voor een pampas tour, omdat we graag veel wildlife wilden zien.

Dag 1 in de pampas

Rond 9 uur verzamelen we bij het tourbureau en gaat ons avontuur beginnen. Eerst moeten we een flink stuk per jeep afleggen, zo'n 3 uur. Maar saai is het niet, want onderweg zien we al wat dieren. Vlak langs de weg zit bijvoorbeeld een luiaard met een baby'tje op haar buik. Super schattig! Luiaards bewegen zo ontzettend langzaam en lijken altijd te glimlachen. Eén van mijn favoriete dieren!

Yes, nu al een luiaard gespot!

Na 3 uur rijden lunchen we in een klein dorp en daarna stappen we op een bootje. Tijdens de 3 uur durende boottocht naar de lodge zien we al onwijs veel dieren. Allerlei soorten vogels, apen en capibara's, maar vooral de hoeveelheid krokodillen valt op. Wow, de bruingekleurde rivier zit er echt vol mee! Ook de capibara's zijn erg leuk. Dit is het grootste knaagdier ter wereld en ze zien eruit als een mix tussen een cavia en een varken. Ik vind ze lief! Regelmatig zien we een familietje langs de waterkant met schattige jonkies.

En we zien op de eerste dag al de bijzondere, roze dolfijnen. Wat een geluk! Deze beesten leven alleen in de Amazone en een rivier in Venezuela. Op de één of andere manier hebben dolfijnen altijd iets magisch over zich. Als je ze ziet, gaat er een soort kriebeltje door je buik. Geluksmoment!

In de avond gaan we nog een keer met het bootje het water op. De kaaimannen zijn na zonsondergang actiever en het is de tijd dat sommige dieren gaan jagen. Met een zaklamp schijnen we over de rivier en we zien echt tientallen ogen oplichten. Dat zijn de krokodillen! Het zijn echt goede verstoppers, waardoor je ze overdag lang niet altijd ziet (terwijl ze er wel zijn!). Echt tof - en een beetje griezelig - om er in het donker in zo'n klein bootje vlak langs te varen...

Een beetje griezelig zijn ze wel...

Dag 2 in de pampas

De volgende dag staan we alweer op tijd naast ons bed, want we gaan op slangen-zoektocht! In dit gebied leeft de enorme anaconda en die willen we natuurlijk graag zien. Met grote laarzen aan zetten we koers naar de graslanden achter de lodge. We wandelen langs en door hoog gras en bruine waterpoelen. Het is wel een beetje uitkijken waar je je voeten neerzet, want soms zak je zomaar ineens diep in de modder!

Zie jij de krokodil?

In de waterpoelen zien we opnieuw super veel kaaimannen. Het is echt ongelooflijk hoe goed deze beesten zich kunnen verstoppen, maar tijdens de tour worden we steeds beter in het ontdekken van de krokodillen. Na een paar uur wandelen zien we eindelijk een slang, yes! Het is helaas geen anaconda, maar een 'neppe cobra' zoals onze gids het noemt. De slang ziet eruit als de gevaarlijke cobra, maar deze slang is niet giftig. Toch houden we maar gepaste afstand. ;-)

Na de lunch en een welverdiende siësta gaan we vissen. En niet zomaar vissen, nee we gaan piranha's vangen! Althans, dat is de bedoeling. Met een stukje vlees aan ons haakje is het veel misgrijpen. We voelen de piranha's wel knabbelen aan het vlees, maar ze zijn slim genoeg om niet in het haakje te bijten! Helemaal rustig staan we ook niet op de oever. Op enkele meters achter ons liggen de krokodillen in de bosjes en soms zwemt er eentje wel heel dichtbij langs. Bij één iemand uit de groep wordt het vlees aan zijn vishaak zelfs opgesmikkeld door een kaaiman!

Maar, de aanhouder wint zeggen ze hè. Ik heb het vissen allang opgegeven, maar Ronny houdt vol. En met resultaat. Aan het einde van de middag hangt er een kleine piranha aan zijn haak!

Dag 3 in de pampas

Vandaag is alweer onze laatste dag, maar er staat nog een bijzondere activiteit op de planning. Zwemmen met de roze rivierdolfijnen! Tja, dat is in hetzelfde water als waar we al twee dagen lang honderden kaaimannen hebben gezien en piranha's hebben gevangen... Toch kan je soms zwemmen in de rivier. De piranha's en kaaimannen zijn namelijk bang van groepen dolfijnen, omdat ze hen aan kunnen vallen. Zolang je dus in de buurt van een groep dolfijnen blijft, zou je zonder gevaar kunnen zwemmen. Zegt de gids. Ik moet het nog maar zien...

Nadat we een tijdje over de rivier hebben gevaren, zien we opnieuw de dolfijnen. Helaas zijn het er maar twee, onvoldoende om de kaaimannen en piranha's uit de buurt te houden. Onze gids zegt dat we wel mogen zwemmen, maar als we vragen of het helemaal veilig is, antwoordt hij niet heel geruststellend. "Mwaaaah", zegt hij. Oke, we skippen het zwemmen! Ik wil mijn grote teen graag nog langer houden dan vandaag. ;-)

Na de lunch is het tijd om terug naar de bewoonde wereld te gaan. We varen over de rivier en rijden per jeep terug naar Rurrenabaque. We hebben een fantastische tijd gehad in de Amazone!

Zelf naar de pampas in Bolivia?

Ben je ook van plan om een pampas tour in Bolivia te gaan doen, dan is het volgende handig om te weten.

Vervoer naar Rurrenabaque

De stad Rurrenabaque is het beginpunt van je avontuur in de jungle of de pampas van Bolivia. Het is het meest logisch om vanuit La Paz naar Rurrenabaque af te reizen. Dit kan op twee manieren: met de bus of met het vliegtuig.

De busrit van La Paz naar Rurrenabaque is goedkoop, maar duurt ontzettend lang (15 tot 18 uur). De weg is grotendeels onverhard en bergachtig (lees: veel bochten en afgronden). Niet de comfortabelste busrit als we andere backpackers mogen geloven. ;-) Je kunt ook vliegen naar Rurrenabaque. Vanuit La Paz gaan er twee vluchten per dag. Je bent er dan al in een dik half uur! De prijs voor een enkele reis per vliegtuig bedraagt 600 tot 700 bolivianos (€75 - €87,50).

Een tour boeken

Je kunt makkelijk een jungle of pampas tour in Rurrenabaque boeken, maar je kunt dit ook al vooraf in La Paz regelen. Sommige touraanbieders verkopen tours inclusief vlucht. Dan hoef je je vervoer naar Rurrenabaque niet meer zelf te regelen. Het aantal tourbureaus dat tours naar de jungle en de pampas aanbiedt is enorm. Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet!

De touraanbieders volgen vrijwel allemaal hetzelfde programma, hooguit in een andere volgorde. Toch zou ik bij het boeken van een tour niet alleen letten op de prijs, maar ook op enkele andere punten. Dit zijn dingen waar wij naar gevraagd hebben voordat we een tour boekten.

  • Hoe gaat de organisatie om met de natuur en de dieren? Helaas gebeurt het regelmatig bij pampas tours dat dieren gevoerd en/of aangeraakt / opgepakt worden, terwijl dat natuurlijk niet de bedoeling is.
  • Hoe is de accommodatie? Slaap je in een eigen kamer of op slaapzalen?
  • Wat is inbegrepen in de tourprijs en wat niet? Bij de meeste tours is het entreegeld niet inbegrepen. Voor de pampas is dit 150 bolivianos (€18,75) per persoon.
  • Wat is de prijs van de tour? De wettelijke ondergrens voor een 3-daagse pampas of jungle tour is 1.200 bolivianos (€150), maar er zijn genoeg bureaus die dit negeren en je (stiekem) een lagere prijs bieden. Ga voor jezelf na of je deze 'oneerlijke concurrentie' in stand wil houden of niet.

Wij hebben de pampas tour uiteindelijk geboekt bij Dolphin Travel en waren hier best tevreden over. De lodge was vrij nieuw, goed schoon en erg ruim. Onze gids kon veel vertellen over de wilde dieren en deed absoluut zijn best. Het enige minpuntje dat wij hebben kunnen ontdekken is de hoeveelheid eten. Bij iedere maaltijd was er eigenlijk te weinig eten voor de groep. We kregen steeds meerdere schalen met rijst, pasta, vlees, groenten, etcetera, maar iedere keer kon je maar 1 keer opscheppen en was daarna alles op. Mijn advies is dus: neem voor de zekerheid wat snacks mee!

Dit neem je mee

Je komt vanuit La Paz en bent gewend aan 'lange broeken & dikke truien weer', vooral in de avonden. Maar die heb je zeker niet nodig in de Amazone! Het is er ontzettend warm en vochtig, dus neem vooral luchtige kleding mee. Het is wel belangrijk om een lange broek en shirt met lange mouwen mee te nemen, zodat je jezelf enigszins kunt beschermen tegen de muggen.

Het is de bedoeling dat je je grote backpack achterlaat in Rurrenabaque (bij je hotel of het tourbureau) en je met een kleinere rugzak op tour gaat. Het is maar twee nachtjes, dus je hebt niet veel nodig. Wat je zeker niet mag vergeten is muggenspray (met minimaal 40% deet). Ook zonnebrandcrême en een zonnebril is een must. Laarzen voor de 'slangen-zoek-wandeling' worden meestal door het tourbureau verzorgd. Daarnaast heb je natuurlijk toiletspullen nodig, een handdoek, zwemkleding, slippers en je camera. Ohja, natuurlijk ook snacks!

Lees alles over onze reis in Bolivia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Bolivia

Wat kost reizen in Bolivia?

Bolivia

Salar de Uyuni bezoeken

Bolivia

5 redenen waarom wij Sucre de fijnste stad van Bolivia vinden

Bolivia

De miljoenenstad La Paz bezoeken

Bolivia

Mountainbiken op Death Road in Bolivia

Bolivia

Twee dagen aan het Titicacameer

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen