Vervoer in Laos
De regering heeft afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het aanleggen en opknappen van wegen. Het meest gebruikte vervoersmiddel in Laos is de bus. De bus is goedkoop en er zijn veel buslijnen. Echter worden de bussen wel vaak volgepropt en wordt bagage regelmatig op het dak gebonden. Zorg er daarom voor dat er niets uit je backpack kan vallen en dat je er een regenhoes omheen doet. Ondanks de investeringen zijn de wegen nog niet altijd even goed in Laos. Houd er daarom rekening mee dat de afstanden misschien niet heel groot lijken, maar dat je er wel een tijdje over doet om je bestemming te bereiken.
Op dit moment wordt er een spoorlijn aangelegd in Laos (maart 2018). Die zal lopen van Vientiane tot het noorden. Over een tijdje heb je dus een alternatief om lange afstanden af te leggen. Een andere goede optie is het nemen van de boot. De Mekong loopt door heel Laos en hierdoor kun je je goed verplaatsen met de boot. Voor langere tochten neem je de slowboat, waarbij je veel ziet van de omgeving. Voor een korte tocht over het water kun je gebruik maken van de taxi boot.
In de stad maak je gebruik van tuktuks of je huurt een scooter of fiets. Een scooter huren kost je 5 tot 12 euro per dag en een fiets heb je al vanaf 1 euro per dag. Met een scooter kom je makkelijk op het platteland en kun je een aantal mooie tochten maken, zoals de Bolaven Loop of de Thakhek Loop.
Klimaat in Laos
Visum voor Laos
Als Nederlander heb je een visum nodig voor Laos. Je kunt eenvoudig een visum-on-arrival krijgen bij aankomst. Voor 30 USD krijg je een visum waarmee je 30 dagen in Laos mag verblijven. Als dit te kort is, dan dien je vooraf een visum aan te vragen. Enkel bij de grens tussen Thailand en Laos bij Thai Li en Nam Huang kan je geen visum-on-arrival krijgen.
Geldzaken in Laos
In Laos betalen ze met de Laotiaanse Kip (LAK). In grensplaatsen en op populaire bestemmingen wordt regelmatig de Thaise Baht of de Amerikaanse dollar geaccepteerd. In grote steden vind je pinautomaten, maar verder is de mogelijkheid tot pinnen nog wat beperkt. Bij veel pinautomaten kun je maximaal 1 miljoen Kip (ongeveer 100 euro) pinnen. Het is dan ook aan te raden om dit maximale bedrag te pinnen als je de stad een paar dagen verlaat. Sommige pinautomaten werken niet met een Nederlandse bankpas, maar BCEL in ieder geval wel. Maak al je Kip op voordat je Laos verlaat. Je kunt deze valuta buiten Laos namelijk niet makkelijk meer wisselen in een andere munteenheid.
Laos is goedkoop en qua prijsniveau vergelijkbaar met Cambodja. Voor een bed in een slaapzaal betaal je maar een paar euro. Wil je een tweepersoonskamer in een hostel, dan kun je rekenen op 10 tot 12 euro per persoon per nacht. Een maaltijd met een drankje is 2 tot 4 euro per persoon. Helaas zijn er in Laos weinig (grotere) supermarkten, waardoor je niet makkelijk kunt besparen op je maaltijden door iets simpels te halen in de supermarkt. Je bent aangewezen op de restaurants voor ontbijt, lunch en diner. Aziatisch eten is altijd goedkoper dan een Westerse maaltijd. Een buskaartje kost 5 tot 15 euro, afhankelijk van het comfort van de bus en de afstand. Als je voor je reis door Laos rekent op een dagbudget van 20 tot 28 euro, dan zou je daarmee prima uit moeten komen.
Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
Comfort
Reisadvies voor Laos
Laos is een veilig land. Alleen voor de grensstreek met Myanmar en de provincie Xaysomboune gelden veiligheidsrisico’s. In de provincie Xien Khouang en het grensgebied met Vietnam liggen nog veel on-ontplofte mijnen. Criminaliteit komt zelden voor in Laos. Voor het meest actuele reisadvies kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen.
Vientiane
HoofdstadLao Kip
ValutaLaotiaans
Officiële taal236.800km²
Oppervlakte0
Inwoners0
inwoners per km²Goed om te weten
- Voor een bezoek aan Laos is het verstandig om je te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Het kan zijn dat je malariapillen of andere voorzorgsmaatregelen tegen malaria moet treffen. Laat je hierover adviseren.
- Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. Bij problemen kun je terecht bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. Je kunt de ambassade 24/7 bereiken via +66 2 309 52 00.