Onze dagen op het eiland Langkawi | Tips, info & onze ervaring

Djura

Vlakbij de westkust van het vasteland van Maleisië ligt het eilandje Langkawi. Je hebt er langgerekte, witte zandstranden, een groen en bergachtig binnenland en meer dan genoeg activiteiten die je kunt ondernemen. Wij besloten om onze laatste dagen in Maleisië door te brengen op Langkawi en vertellen je in dit blog wat onze ervaringen zijn op het eiland!

De reis van de Cameron Highlands naar Langkawi

Vanuit de Cameron Highlands is het bijna 400 kilometer rijden naar het kustplaatsje in het noordwesten van het land waar we de boot kunnen pakken. We besluiten daarom om aan het eind van onze dag in de Cameron Highlands al naar de stad Ipoh te reizen en daar te overnachten. Dat scheelt de volgende dag alweer iets als we naar Langkawi gaan.

Maleisië

Bezoek de Cameron Highlands

Toch blijkt dit alsnog een lange reisdag te worden. Vanaf Ipoh nemen we de bus naar Kuala Perlis en door allerlei omwegen en extra stops onderweg is die rit bijna 2 keer langer dan gedacht. Pfoe, we zijn het behoorlijk beu in de bus! Uiteindelijk komen we dan bij de haven van Kuala Perlis en kunnen we ruim een uur later op de boot stappen naar Langkawi.

Je kunt ook vanaf Kuala Kedah de boot pakken naar Langkawi, maar vanaf daar is de afstand naar Langkawi groter. De boot vanaf Kuala Perlis is iets goedkoper en je zit op die manier het kortste op de boot. Als je snel last hebt van zeeziekte, dan is het dus het fijnste om vanaf Kuala Perlis de boot te pakken. Je doet er dan ongeveer 1 uur en een kwartier over. Vanaf Kuala Kedah zit je ruim een half uur langer op de boot.

Na een lange dag onderweg zijn we er dan: Langkawi! We hebben een accommodatie geboekt in de buurt van het stadje Pantai Tengah. We huren gelijk een scooter en rijden naar het restaurant Cactus. Tijd voor een lekkere maaltijd en een ijskoud biertje. Heerlijk!

Bij restaurant Cactus

Boek hier jouw accommodatie in Langkawi.

Naar de Langkawi Sky Bridge

Het toeristische hoogtepunt van het eiland is de Langkawi Sky Bridge. Deze stalen brug bereik je door met een kabelbaan naar een bergtop te gaan. Vanaf hier kijk je over het groene eiland en de blauwe zee. De foto's zien er prachtig uit, dus wij staan de volgende dag al vroeg naast ons bed om naar de kabelbaan en de brug te gaan.

Eenmaal aangekomen bij de ingang zien we dat het één groot toeristendorp is. Op weg naar de kaartverkoop komen we langs ontzettend veel winkels en restaurants en er is allerlei entertainment. Het is net een pretpark! Als je al meer van onze blogs gelezen hebt, weet je dat wij niet zo dol zijn op dit soort overdreven taferelen. Als we dan ook nog de enorme rij zien voor de kabelbaan en ontdekken dat de toegangsprijs hoger is dan op de borden beschreven (en absurd hoog is voor Maleisische begrippen), twijfelen we echt even of we wel naar boven zullen gaan...

Dit is nog maar een fractie van de totale rij voor de kabelbaan

Maar ja, die foto's die we online gezien hebben, blijven in ons hoofd zitten. We besluiten er dan toch maar voor te gaan. Misschien is het uitzicht vanaf de Sky Bridge het wachten en alle overdrevenheid en drukte waard. We staan ruim een uur in de rij voordat we eindelijk in de kabelbaan naar boven zitten. Eenmaal boven blijkt de stalen brug gesloten te zijn vanwege te harde wind! Het uitzicht is alsnog mooi hoor, maar dit hadden ze echt wel even bij de kaartverkoop erbij mogen zeggen. Het voelt nu nog meer als een 'toeristenval' dan voorheen, omdat we het idee hebben dat ze dit bewust niet vertellen bij de kaartverkoop.

Na een minuut of 20 op de top te zijn geweest, pakken we maar weer de kabelbaan naar beneden. De ochtend is al bijna voorbij, we zijn €12 per persoon lichter en onze ervaring bij de Sky Bridge was enorm teleurstellend. Dus als je mij vraagt of je naar de Sky Bridge op Langkawi moet gaan? Nee, niet per se. Als je je niet zo stoort aan enorme massa's, enige vorm van misleiding bij het kopen van je tickets en lange wachtrijen, dan vind je het misschien wel leuk. ;-)

Langs de mooiste stranden van Langkawi

We gaan de rust maar eens opzoeken en scooteren naar Skull Beach. Dit strand is relatief klein, maar fijn! Locals zijn er lekker aan het zwemmen en er hangt een relaxte sfeer. Deze plek kunnen we wel waarderen!

Skull Beach

Daarna rijden we door naar het mooiste strand van het eiland: Tanjung Rhu. Het zand is hier spierwit, het zeewater heel helder en voor de kust liggen kleine, rotsachtige eilandjes. Op het strand staan ook donkergroene naaldbomen, wat zorgt voor een tof contrast met het strand. Dit is veruit het mooiste strand van Langkawi!

Op de top van Langkawi

De volgende dag pakken we weer onze scooter en rijden we naar het hoogste punt van het eiland. De bergtop Gunung Raya is bijna 900 meter hoog en ligt in het midden van het eiland. Via de relatief goed onderhouden weg met nummer 278 rijden we naar de top van het eiland. We genieten een tijdje van het uitzicht, maar blijven niet heel lang kijken vanwege de viezige zwerfhonden die ook graag rondhangen op de top. Ik snap wel dat ze hier graag zijn, want het is hier wat koeler dan op de rest van het eiland. Wel lekker!

Op Gunung Raya

Het uitzicht vanaf Gunung Raya

Relaxen bij Cenang Beach

Aan het eind van de middag leggen we een handdoekje uit op Cenang Beach en genieten we van een schitterende zonsondergang. We eten een hapje bij Bella Restaurant (goedkoop & lekker!) en rijden voor de laatste keer terug naar onze accommodatie. Morgen zetten we koers naar Kuala Lumpur, want vanaf daar vliegen we naar een nieuw avontuur: Nieuw-Zeeland!

Onze mening over Langkawi

Langkawi is een leuk eiland, maar kan wat ons betreft niet tippen aan andere Aziatische eilanden, zoals Koh Tao, Koh Rong Samloem of Gili Air. We misten op Langkawi die typische eilandsfeer die we op onze favoriete Aziatische eilanden wel hebben ervaren. De highlights van het eiland zijn leuk, maar niet enorm bijzonder. Ik denk dat de Perhentian Islands, gelegen aan de oostkust van Maleisië, beter bij ons zouden passen, maar helaas was het daar regenseizoen toen wij in Maleisië waren. Ons eindoordeel over Langkawi is een ruime voldoende. Het is leuk en je kunt je er prima twee of drie dagen vermaken, maar als je weinig tijd hebt of ver moet omreizen voor Langkawi, dan mis je niet direct enorm veel als je het overslaat.

Ik ben benieuwd of jij Langkawi ook zo hebt ervaren of dat je juist razend enthousiast bent over het eiland. Laat je het weten in een reactie? :-)

Meer over onze reis in Maleisië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Maleisië

Bezoek de Cameron Highlands

Maleisië

Onze tips voor het leuke stadje Melaka in Maleisië

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Indonesië

Dit zijn de Secret Gili's van Lombok

Indonesië

4 redenen waarom je naar het eilandje Gili Air in Indonesië wil

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen