Bezoek de Cameron Highlands | Thee, thee en nog meer thee

Djura

Ik drink graag een kopje thee, Ronny heb ik alleen thee zien drinken als hij ziek was. Maar of je nou wel of geen theeliefhebber bent, de Cameron Highlands mag je simpelweg niet overslaan tijdens een reis door Maleisië! De glooiende, groene theeplantages in dit gebied reiken zover als je kunt kijken en dat zorgt voor waanzinnige plaatjes!

De Cameron Highlands liggen in het midden van het vasteland van Maleisië. Door de ligging op zo'n 1.500 meter boven zeeniveau is het klimaat hier wat milder en daardoor geschikter voor het verbouwen van bijvoorbeeld fruit en thee dan andere plekken in Maleisië. De heuvels zijn felgroen door de vele thee- en andere planten in het gebied. Onwijs mooi! Dat het landschap in de hooglanden schitterend is, is allang geen geheim meer. Tegenwoordig is het één van de meest bezochte gebieden in Maleisië!

Met de bus naar Tanah Rata

Na een paar leuke dagen in Melaka - een sfeervol stadje in het zuiden van Maleisië - reizen we door naar de Cameron Highlands. Het busnetwerk in Maleisië is gelukkig goed en we hoeven niet lang te zoek naar de juiste bus. Eerst nemen we de bus van Melaka naar het grote busstation van Kuala Lumpur met de naam Terminal Bersepadu Selatan. Daar moeten we ruim een uur wachten voor we op de bus naar Tanah Rata stappen. Dit dorpje ligt midden in de Cameron Highlands en wordt vaak als uitvalsbasis gebruikt om het groene gebied te verkennen.

De busrit van Kuala Lumpur naar Tanah Rata duurt ongeveer 5 uur. Houd er rekening mee dat het laatste deel over kronkelende bergwegen gaat. Als je hier slecht tegen kan, neem dan op tijd maatregelen (bijvoorbeeld een reispilletje) om wagenziekte te voorkomen.

Na een lange dag reizen komen we aan bij onze accommodatie: Fathers Guesthouse. Het weer is inmiddels regenachtig en grijs. We duimen dat de zon zich morgen laat zien! ;-)

Skip de tour, ga met de scooter

De meeste reizigers kiezen ervoor om de Cameron Highlands te ontdekken door mee te gaan met een tour. En ja, dat is makkelijk (want je hoeft zelf niks uit te zoeken of te regelen) en het is ook nog eens hartstikke goedkoop. Toch kiezen wij hier niet voor, want wij vinden het veel leuker om zelf op pad te gaan en het gebied te gaan verkennen. Daarnaast hebben we gehoord dat de Cameron Highlands inmiddels erg toeristisch zijn en dat alle tours op dezelfde tijden naar dezelfde plekken gaan. Hierdoor horen we best wel gemixte verhalen over de tours en hoe enthousiast mensen zijn over het gebied. Wij regelen bij ons guesthouse een scooter en gaan lekker zelf op pad!

Ontdek de theeplantages

Je hoeft niet ver het dorpje uit te rijden of je ziet al overal om je heen theeplantages. We rijden eerst langs de Cameron Valley en genieten daar van het uitzicht. We zijn lekker vroeg, dus er is nog bijna niemand. Heerlijk!

Daarna rijden we door naar de Habu Boh Tea Plantation. Dit is een kleine theeplantage waar ze een gratis mini rondleiding door de fabriek geven. Door het lawaai van de machines verstaan we niet veel van de uitleg die de medewerker geeft, maar we krijgen toch een indruk van de verwerking van thee. Ook is er een klein uitzichtpuntje vanwaar we een tof uitzicht hebben over de omgeving. Je kunt de theeplantage gratis bezoeken, maar om het stereotype van gierige Nederlanders niet te bevestigen kopen we wel een zak aanmaak ijsthee. Smaakte erg goed trouwens!

Vervolgens drinken we ook nog een kopje thee bij de bekende plantage Sungai Palah BOH. Bij de vorige theeplantage waren we nog alleen, hier zijn we dat zeker niet. En ik moet zeggen: door de grote ramen heb je vanuit het theehuis perfect uitzicht op de theevelden. Dat hebben ze goed voor elkaar!

Andere dingen om te doen

Na onze bezoekjes aan de theehuizen rijden we door naar het Mossy Forest. De bomen hier zijn compleet bedekt in mos, vandaar deze naam. Het bos ligt op de hoogste berg in de Cameron Highlands (Gunung Brinchang) en hier is het erg mistig. Een uitzicht hebben we nu dus helaas niet, maar de mist geeft het bos wel een stukje extra mysterie!

Naast thee worden er ook veel aardbeien verbouwd in de Cameron Highlands. Wij sluiten onze dag af met een aardbeienmilkshake bij Raaju's Hill. Sfeervol zit je er niet, maar de shake smaakt goed! ;-)

Als je meer wilt ontdekken van de Cameron Highlands, dan zijn er een aantal mooie hikes die je kunt maken. Er zijn ongeveer 14 wandelroutes die je kunt vinden in maps.me. Sommige zijn zwaarder dan anderen, dus check even bij je guesthouse hoe moeilijk en lang de trail is voor je vertrekt.

De Cameron Highlands: de moeite waard?

Wij hadden een leuke dag in de Cameron Highlands, maar ik begrijp wel hoe het komt dat genoeg reizigers een bezoek aan het gebied afraden. Als je met een tour mee gaat, zie je weinig authentieks, worden rondleidingen afgeraffeld en loop je continu tussen tientallen of misschien wel honderden andere toeristen. Het dorpje Tanah Rata is ook niet bijzonder leuk. Je merkt aan alles dat het echt gericht is op toerisme. Persoonlijk trekt mij dat altijd minder dan de puurdere plekken.

Ondanks de massaliteit en drukte zou ik je wel aanraden om een dag vrij te houden om de Cameron Highlands te bezoeken. Door niet met een tour mee te gaan, kun je de ergste drukte vermijden en ook juist de kleinere theehuizen bezoeken. Zonder alle toeristen om je heen zie je echt dat het simpelweg een hartstikke mooi gebied is. Als je het dus op de goede manier organiseert en je verwachtingen niet torenhoog zijn, dan wordt jouw bezoek aan de Cameron Highlands leuk en de moeite waard!

Alles over reizen in Maleisië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Maleisië

Onze dagen op het eiland Langkawi

Maleisië

Onze tips voor het leuke stadje Melaka in Maleisië

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen