Onze tips voor het leuke stadje Melaka in Maleisië

Djura

Melaka is één van de sfeervollere stadjes in Maleisië. De kleurrijke gebouwen, historische invloeden en de rivier die dwars door het stadje loopt, geven de bestemming haar charme en gezelligheid. Je vindt er street art, een avondmarkt, een prachtige moskee, een Chinatown en gebouwen met een Nederlands tintje. Daarnaast heb je er volop lekker eten & drinken. Een fijne bestemming tijdens je reis door Maleisië dus!

Melaka, Malakka of Malacca?

Toen wij gingen Googelen om meer te weten te komen over Melaka, kwamen we ook allerlei blogs tegen die het hadden over Malakka of Malacca. Om onduidelijkheid te voorkomen: we hebben het allemaal over dat stadje met die Nederlandse invloeden in het zuidwesten van Maleisië. Het is maar net of je de Maleisische, de Nederlandse of de Engelse schrijfwijze aanhoudt wat de juiste spelling is. ;-)

Wij reisden vanuit Singapore naar de grens met Maleisië en Melaka is dan een ideale eerste stop in Maleisië. Het ligt namelijk iets ten zuiden van Kuala Lumpur en je komt er bijna langs als je met de bus van Singapore naar Kuala Lumpur reist. Alleen al om die reden kun je een bezoek aan Melaka bijna niet overslaan, toch?

Wandel langs de rivier

Het allerleukste om te doen in Melaka vonden wij het wandelen langs de rivier. Er staan namelijk allemaal mooie, kleurrijke gebouwen langs het water en sommige gebouwen zijn zelfs versierd met street art. Ook zitten er veel cafeetjes en restaurantjes langs het water, dus genoeg leuke plekken onderweg om even bij te komen en af te koelen met een fris drankje!

Bezoek de Melaka Straits Moskee

De Melaka Straits Moskee ligt een paar kilometer buiten het centrum van de stad, maar het is het taxiritje erheen absoluut waard. De moskee ligt aan het water en wordt prachtig verlicht na zonsondergang. Als je naar de moskee gaat, is een bezoek in de avond dus de beste keuze!

Struin over de Night Market in Jonker Street

Jonker Street is de meest toeristische straat van Melaka. Hier vind je volop accommodaties, winkels en eetgelegenheden. In Jonker Street is er over het algemeen wel wat duurder dan in de kleine straatjes er omheen, dus vergeet zeker niet om ook daar een kijkje te nemen. Op vrijdag- en zaterdagavond wordt Jonker Street omgetoverd tot een bruisende avondmarkt waar je voor weinig geld eten, zoetigheid en souvenirs kunt kopen.

Nasi lemak is het lokale gerecht van Melaka. Probeer het bij Sayyid Antique & Cafe om de typische nasi lemak te proeven voor een spotprijs.

Het Stadthuys en Heerenstraat

In de tijd van de VOC was Melaka een belangrijke, Nederlandse handelspost en de invloeden van Nederland zijn ook nu nog te zien op diverse plekken in de stad. Het roodgekleurde Stadthuys op het Dutch Square en de 8 Heeren Street mogen niet ontbreken tijdens het verkennen van Melaka. Het Stadthuys in Melaka schijnt een kopie te zijn van het stadhuis in Hoorn en in dit gebouw kun je even ontsnappen aan de Maleisische hitte en je verdiepen in de geschiedenis van de stad en de Nederlandse invloed hierop.

Ook de Heerenstraat is destijds gebouwd door Nederlandse kolonisten. Inmiddels zijn veel van de oude huisjes opgeknapt, maar in het museum op nr. 8 in de straat kun je zien hoe de huizen er destijds uitgezien hebben. En in de straat zelf staat af en toe ook nog een verlaten, oud huis om je een indruk te geven.

Wandel ook nog even langs de replica van Flor de la Mar. Dit oude schip is van grote historische waarde en indrukwekkend om te zien vanwege de hoogte van 34 meter!

In de Heerenstraat

De replica van Flor de la Mar

Handige informatie voor jouw bezoek aan Melaka

Er zijn genoeg leuke accommodaties in Melaka om uit te kiezen. Wij verbleven bij Muk by Victoria Home. Een nieuw hotel met hele ruime kamers, ontzettend schoon en heel goedkoop! Binnen 10 tot 15 minuten lopen sta je in Jonker Street en een leuk extraatje: onbeperkt koffie, thee én koekjes. Jammie! :-) Als wij nog eens in Melaka zouden zijn, zouden we zonder twijfel weer een kamer boeken bij Muk by Victoria Home.

Melaka is heel makkelijk te bereiken met de bus. Kom je vanuit Singapore, dan is het het makkelijkste om een rechtstreekse bus te boeken naar Melaka. Je boekt je busticket eenvoudig online - bijvoorbeeld via easybook.com - en bent 3 tot 4 uur later in Melaka. Vanuit Kuala Lumpur kun je via het busstation Terminal Bersepadu Selatan een bus nemen naar Melaka. Ook vanaf het internationale vliegveld in Kuala Lumpur kun je de bus nemen naar Melaka, maar deze rijden wat minder frequent dan vanuit Terminal Bersepadu Selatan. Je bent ongeveer 2 uur onderweg van Kuala Lumpur naar Melaka.

Een mindere kant van Melaka

Melaka is een toffe bestemming tijdens je reis door Maleisië en het toerisme is hier in een rap tempo toegenomen de afgelopen jaren. Dat betekent ook dat het - vooral in de weekenden - erg druk kan zijn in de stad. En er is nog iets opvallends in Melaka: de riksja's die onwijs harde muziek draaien. De lokale toeristen vinden het fantastisch, wij vonden het vooral irritant. Maar ja, zo heeft iedere plek wel iets. Toch? ;-)

De luidruchtige riksja's

Dit is maar iets kleins wat lang niet opweegt tegen al het leuks in Melaka. We zouden een bezoekje aan Melaka dus zeker aanraden als je rondreist door Maleisië. Aan 1 of 2 dagen in Melaka heb je tijd genoeg en dan kun je vanuit daar doorreizen naar het midden en noorden van Maleisië of juist naar Singapore. Veel plezier!

Alles over reizen in Maleisië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Maleisië

Onze dagen op het eiland Langkawi

Maleisië

Bezoek de Cameron Highlands

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen