7 slimme tips die jou stress én geld gaan besparen in Thailand

Thailand 7 november 2017

Over een week gaan we naar Thailand! Tijd om me wat uitgebreider in te lezen, zodat ik weet wat ik kan verwachten. Tijdens mijn online zoektocht kom ik veel mega handige dingen tegen die me stress of geld (of allebei!) gaan besparen. Reizen zonder zorgen en zonder geld te verspillen, dat klinkt goed! Daarom deel ik deze toptips graag met je, zodat jij er ook van profiteert!

Pinnen is duur

Geld uit de geldautomaat halen is in Thailand echt duur. Je betaalt per pinbeurt namelijk sowieso al zo’n 6 euro aan transactiekosten. En dan krijg je vaak ook nog een slechte wisselkoers… Het is dus sowieso slim om áls je pint het maximale bedrag te pinnen en te kiezen voor ‘without conversion’. Nog slimmer is het om een paar honderd euro mee te nemen naar Thailand en dit om te wisselen op het vliegveld. Je krijgt een betere koers en de transactiekosten zijn lager dan bij het pinnen. Voor de beste koers ga je naar de kelder van het Suvarnambhumi vliegveld in Bangkok waar je bijvoorbeeld bij Super Rich 1965, Value Plus Currency Exchange of Superrich Thailand je euro’s wisselt naar Thaise Baht.

De toeristenpolitie

Hopelijk is het niet nodig, maar wanneer je in aanraking komt met de politie, is het altijd verstandig om de toeristenpolitie te bellen. Zij spreken Engels en zijn er om je te helpen. De ‘normale politie’ spreekt amper Engels en dat zorgt weleens voor lastige situaties. Je belt de toeristenpolitie op het nummer 1155.

Scooter huren

Een scooter huren is de perfecte manier om Thailand te ontdekken. Je hebt ultieme vrijheid en komt op plekken waar je anders niet zou komen. Helaas staat Thailand in de top 10 met ’s werelds meeste verkeersdoden en oplettendheid is dus op zijn plaats. Zeker omdat je in Thailand zomaar een scooter van 100cc of meer mee krijgt. In Nederland moet je hier gewoon een motorrijbewijs voor hebben. De scooters hebben dus een stuk meer vermogen dan de scooters in Nederland. Let in ieder geval hierop bij het huren en rijden van een scooter.

 • Schade aan je scooter of schade die jij toebrengt aan een ander voertuig is voor jouw rekening. Als je een ongeluk krijgt met de scooter in Thailand is de kans groot – afhankelijk van je zorgverzekeraar – dat je medische kosten niet (volledig) vergoed worden als je niet in het bezit bent van een geldig motorrijbewijs. Als je letsel veroorzaakt aan derden, dan wordt dit tot een bepaald bedrag vergoed. Bij het verhuurbedrijf kun je navragen hoe hoog dit bedrag is of het staat vermeld in je huurcontract.
 • Geef NOOIT je paspoort af als borg. Veel verhuurbedrijven vragen er wel om, maar het is zelfs verboden om dit te doen! Je kunt een kopie van je paspoort afgeven en eventueel een borgsom betalen. Je zult merken dat niet iedere verhuurder hiermee akkoord gaat, maar gelukkig zijn er tal van plekken waar ze scooters verhuren. ;-)
 • Om discussie over schade te voorkomen is het slim om altijd foto’s van de scooter (en eventueel schades die al aanwezig zijn) te maken waar de eigenaar bij staat. Zo kun je aantonen welke schade jij wel/niet hebt gemaakt.
 • Teken enkel huurcontracten die geschreven zijn in het Engels. Teken nooit iets wat je niet kunt lezen of niet begrijpt.
 • Een helm dragen is verplicht in Thailand. Het bedrijf dat de scooters verhuurt moet dit voor jou regelen.
 • Je moet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Als je wordt aangehouden en je kunt geen internationaal rijbewijs laten zien, dan betaal je een boete van 400 Baht (ongeveer 10 euro).
 • In Thailand rijd je aan de linkerkant van de weg en haal je rechts in. Bestuurders van links hebben dus ook voorrang.

Koop een Thaise simkaart

Tegenwoordig kun je binnen de EU gewoon bellen, sms’en en internetten uit je bundel, maar buiten de EU gelden nog steeds flinke tarieven voor het gebruik van je mobiel. Eén minuut bellen of 1 MB internet gebruiken en je telefoonrekening stijgt vaak al met 2 euro of meer! Geen leuk grapje en zonde van je reisgeld natuurlijk. Om dit te voorkomen schaf je op het vliegveld heel eenvoudig een Thaise simkaart aan. Op ieder vliegveld vind je een kiosk van de providers AIS, dtac en True Move H. Je kiest een pakket en je simkaart wordt direct geïnstalleerd. Afhankelijk van welk pakket je kiest ben je tussen de 10 en 25 euro kwijt. Je kunt je tegoed altijd nog opwaarderen bij de 7 Eleven indien nodig. Je hebt sowieso meer minuten en/of MB’s voor die prijs dan wanneer je via je Nederlandse simkaart blijft bellen en internetten.

Installeer handige apps op je telefoon

De ultieme app voor backpackers is denk ik wel maps.me. Via deze app kun je van tevoren kaarten downloaden van meerdere gebieden/landen en dan kun je die kaarten daarna altijd offline gebruiken. Super handig om te navigeren zonder daarvoor je internetbundel te gebruiken! Google Translate gebruik je om iets van het Thais naar Nederlands (of andersom) te vertalen. Als je vooraf de taal download, kun je ook deze app offline gebruiken. Met de apps Grab en Uber bestel je makkelijk een taxi. Via de app Exchange TH zie je de actuele wisselkoers die de banken hanteren en kun je dus bepalen bij welke bank je het beste geld kunt pinnen om zoveel mogelijk Thaise Baht voor je euro’s te krijgen.

Wat je vooral niet in Nederland moet kopen

Voor Thailand heb je in 9 van de 10 gevallen geen wereldstekker nodig. Mocht je toch een Thaise stekker nodig hebben, dan koop je deze voor minder dan 1 euro in Thailand in plaats van de 20 euro die je betaalt in Nederland. Ook DEET is zo’n product dat thuis al snel 10 tot 20 euro kost en in Thailand heb je al goede muggenspray voor 1 euro. Een klamboe hangt in veel hotels en hostels gewoon. Alleen wat ducktape om eventuele gaatjes dicht te plakken is wel handig!

Slim van A naar B reizen

Via de site 12go.asia kun je diverse manieren om van A naar B te komen met elkaar vergelijken qua prijs en reisduur. Ideaal! Weet in ieder geval dat je bij een tuktuk altijd vooraf een prijs af moet spreken en hierover moet onderhandelen! Een taxi is goedkoper en daar vraag je of de chauffeur op de meter rijdt. Reizen met de nachttrein is vaak iets duurder dan met de gewone trein, maar je spaart er wel een overnachting mee uit en dan is het opeens niet meer zo duur. De nachttreinen zijn comfortabel en goed in Thailand, een goede optie dus! Vergeet trouwens niet om voor grotere afstanden binnenlandse vluchten te checken. Soms is dit zelfs goedkoper dan de trein en je bent er natuurlijk sneller. Bangkok Air, Air Asia, NOK Air, Lion Air, Thai Airways en Thai Smile zijn vliegmaatschappijen die goed staan aangeschreven.

Nog één laatste tip: met de app Pocket kun je webpagina’s opslaan en altijd offline weer bekijken. Als je deze pagina in je pocket zet, kun je onze tips altijd teruglezen. Ook als je eenmaal in Thailand bent! Heb jij nog do’s of don’ts voor Thailand?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 • Martine

  7 november 2017 om 21:12

  Hallo,fijn dat je tips en links deelt , veel plezier op al je reizen , moet je inderdaad doen nu je nog jong bent

  • Djura

   7 november 2017 om 22:29

   Hi Martine, wat leuk dat je reageert op ons blog! We gaan zeker volop reizen en genieten komende tijd. En handige tips blijven we natuurlijk delen!

 • Ricardo

  7 november 2017 om 22:41

  Super handig zulke tips! Leuk om te zien dat er steeds blogs bij komen.
  Nog een extra tip voor jullie: zorg dat Ronny zijn paspoort niet al kwijt is voor ze hem willen gebruiken bij de scooter verhuur ?.

 • Bas en Els

  11 november 2017 om 18:06

  Wat een fijne tips voor reizigers naar Thailand…. ?
  Wij wensen jullie een super fijne tijd in Thailand, heerlijk genieten ?

Populair op Travly