7x de leukste stops aan de schitterende Milford Road | Fiordland National Park

Djura

De Milford Road is één van de bekendste wegen in Nieuw-Zeeland en dat is niet zomaar. Milford Road loopt door het adembenemend mooie Fiordland National Park en er zijn erg veel gave stops op de route van Te Anau naar Milford Sound. Plan dus meer dan genoeg tijd voor deze gave mini roadtrip!

Toen we ons blog schreven over het rijden van Arthur’s Pass, hadden we het er al even over: de weg naar Milford Sound. Zou Milford Road de schoonheid van Arthur’s Pass kunnen overtreffen? We zijn benieuwd! Nieuwsgierig starten we aan onze mini roadtrip door het Fiordland National Park.

Arthur's Pass: de mooiste weg van Nieuw-Zeeland?

Stop 1: Eglinton Valley Lookout (< 15 min.)

De eerste tientallen kilometers nadat we het laatste dorp gepasseerd zijn (Te Anau), zijn nog niet zo bijzonder interessant. In de verte zien we wel flinke bergen, onze interesse is gewekt! Als we bij het uitkijkpunt over Eglinton Valley zijn, weten we dat het nu echt gaat beginnen. Net zoals alle bussen vol met Aziaten maken ook wij op deze plek een korte fotostop. Het landschap zelf is de stop al waard, maar de wild selfies makende Chinezen maken deze stop nog net wat vermakelijker. ;-)

Stop 2: Mirror Lakes (< 15 min.)

Een paar kilometer verder komen we bij de volgende interessante plek: de Mirror Lakes. Als het rustig weer is (weinig wind, geen regen), dan zie je de bergen rondom het meer onwijs scherp weerspiegeld in het water. En we hebben geluk, want de weerspiegeling is goed. Kijk zelf maar!

Stop 3: Pop’s View (< 15 min.)

We stoppen even bij het uitkijkpunt met de naam Pop’s View. Vanaf nu wordt het landschap mooier en mooier…

We komen dichterbij de bergen! - Pop's View

Stop 4: Hike naar Lake Marian (3 - 4 uur heen & terug)

Tijd om actief te worden! Na een korte lunch in onze campervan beginnen we aan de hike naar Lake Marian. Het is niet ver lopen, slechts 3 kilometer en vervolgens over hetzelfde pad terug. Toch staat er voor de totale hike 3 uur… In eerste instantie begrijpen we niet helemaal waar die tijdsindicatie vandaan komt. Totdat we bij Cascades de Marian (waterval) zijn, is het namelijk een vrij eenvoudig pad. Je ziet goed dat het hier heel vochtig is. Echt overal groeit mos (ook tegen de boomstammen), waardoor het super groen is in het bos!

Snel daarna krijgen we een idee waarom de hike nog zo lang gaat duren. Het pad wordt erg smal en het is heel ongelijk door alle boomstronken en stenen. Tegelijkertijd moet je behoorlijk steil stijgen en je ogen open houden voor gladde stenen en diepe modderpoelen waar je voeten zomaar in kunnen verdwijnen. Het eerste half uur vinden we het nog wel leuk, maar als we even op onze mobiel checken hoe veel afstand we hebben afgelegd, werkt dat niet echt motiverend. Over zo’n pad gaat hiken zó langzaam! Maar uitrusten wil je ook niet, want dan heb je gelijk tientallen zandvliegen om je heen (kleine beestjes die steken en enorm jeukende bultjes geven). Dus we zetten door. Maar eerlijk gezegd, er lijkt echt geen einde te komen aan dit pad. Pfoe!

Het was voor ons dus best wel een pittige hike. Vooral mentaal. We hadden gewoon niet zo’n zin om onszelf weer uit te putten. ;-) Dat we al zo ontzettend veel gehiket hebben afgelopen maanden zal hierbij zeker meespelen. Maar ja, je gaat natuurlijk niet halverwege omdraaien. En gelukkig dat we dat niet deden. Want als we eenmaal bij Lake Marian komen, worden we weggeblazen door dit natuurschoon. Het meer ligt tussen steile bergwanden en in het water wordt de omgeving exact weerspiegeld. Zo’n haarscherpe weerspiegeling als hier hebben we nog nooit gezien! Ik kan er naar blijven kijken.

De terugweg gaat een stukje sneller en zo’n 3,5 uur na ons vertrek zijn we terug bij de campervan. Kortom, deze hike moet je dus zéker doen, maar vergis jezelf niet door de korte afstand. Het is geen makkie en die 3 uur die ervoor staat zul je echt nodig hebben. Als je dat in je hoofd houdt, dan komt het helemaal goed! :-)

Stop 5: Humboldt Falls (30 min.)

Om de dag af te sluiten rijden we nog even door naar de Humboldt Falls. Ook hier is het vanaf de parkeerplaats weer een wandeling naar de waterval, maar gelukkig is het nu een korte. ;-) En de Humboldt Falls zijn de korte klim echt wel waard! Check de foto en beslis zelf maar.

Humboldt Falls

Overnachten aan de Milford Road

Als je één of meerdere hikes wilt maken aan de Milford Road én een boottocht door Milford Sound wilt doen, dan heb je sowieso 2 dagen nodig in het Fiordland National Park. Wij overnachten bij Gunn’s Camp. Een prima camping met de juiste faciliteiten, maar die zandvliegen! Man, zoveel hebben we er nog nooit gezien. Een kwestie van je campervan goed dicht houden en zo min mogelijk buiten komen dus. Ach, dat kan een avondje ook best knus zijn. ;-)

Stop 6: Homer Tunnel (5 - 20 min.)

De volgende ochtend gaan we verder met onze mini roadtrip naar Milford Sound. Na enkele kilometers komen we bij het begin van de Homer Tunnel. Dikke kans dat je hier een aantal minuten (maximaal 20) moet wachten, want de ruim 1 kilometer lange tunnel is slechts geschikt voor één rijrichting. Door middel van een stoplicht wordt het verkeer bij de tunnel geregeld. En nu is de tunnel zelf niet per se een mooie stop (wel interessant, de bouw duurde bijvoorbeeld 20 (!) jaar), maar het landschap waar je in staat te wachten is spectaculair. Stiekem vond ik het dan ook best jammer dat wij “slechts” 5 minuten wachttijd hadden bij de tunnel!

Over de bouw van de Homer Tunnel: In 1935 werd er een begin gemaakt met de bouw van de Homer Tunnel. In eerste instantie werkten slechts 5 mannen aan de bouw en hakten zij zich een weg door de berg met pikhouwelen. De werkomstandigheden waren niet best. Het was regelmatig extreem koud en er stond veel wind. Later werd het team dat aan de tunnel werkte uitgebreid. Na 5 jaar broken ze door de berg aan het uiteinde van de tunnel, maar het duurde nog veel langer voordat de tunnel breed genoeg was om auto’s erdoor te laten rijden. Eerst werd de bouw vertraagd door de Tweede Wereldoorlog en later zorgde een lawine voor oponthoud tijdens de bouw. In 1954 werd de tunnel uiteindelijk geopend voor verkeer.

Stop 7: The Chasm (15 - 30 min.)

In het Fiordland National Park zijn ontelbaar veel watervallen, maar je kunt ze lang niet allemaal (zo makkelijk) bezoeken. The Chasm is wel eenvoudig te bewonderen en let dan ook vooral op de aparte vormen van het gesteente bij de waterval. Doordat er al zo lang zoveel water langs stroomt, zijn er allerlei gaten in de stenen gevormd en zijn sommige stenen helemaal glad. Bijzonder om te zien!

Aankomst bij Milford Sound

Vervolgens is het niet lang meer rijden tot je bij Milford Sound komt. Helaas kun je bijna zeggen, want ik vond dit deel van de route echt waanzinnig. Ook al is Barrie (onze campervan) een behoorlijke auto, tussen die bergen voel je je piepklein. Bij Milford Sound kun je een klein rondje wandelen en daarna moet je natuurlijk een boottour doen. Dit is dé manier om de fjord echt te ontdekken!

Voor het eerst varen door een fjord Onze boottocht door Milford Sound

Extra stops aan Milford Road

Als je geen genoeg kunt krijgen van de natuur in het Fiordland National Park, dan kun je ook nog een stop maken bij Lake Gunn of Lake Mistletoe. En als je in bent voor wat uitdagende hikes, zal het Fiordland National Park je zeker niet teleurstellen. Aan de Milford Road kun je bijvoorbeeld de Key Summit Track lopen (3 uur heen & terug). Met goed weer schijn je vanaf de top een onvergetelijk uitzicht te hebben! Een andere optie is de hike naar Lake Howden (3 uur heen & terug of in combinatie met de Key Summit Track: 4 uur) of de Gertrude Saddle Track (4 - 6 uur heen & terug). Die laatste is wel enkel geschikt voor ervaren hikers / klimmers met de juiste uitrusting én stalen zenuwen!

Een andere highlight in Fiordland: Doubtful Sound

Heb je na je boottocht door Milford Sound nog geen genoeg van de imposante fjorden in het Fiordland National Park, dan kun je een bezoek brengen aan Doubtful Sound. Deze fjord is veel hoger dan Milford Sound, maar wel lastiger bereikbaar. Het gevolg is dat je hier veel minder andere toeristen tegen zult komen. Een minder leuke consequentie is ook dat een tour door Doubtful Sound een stuk duurder is dan een boottocht door Milford Sound. Maar als je het budget hebt, Doubtful Sound schijnt echt schitterend te zijn! De dagtours vertrekken vanaf het dorp Manapouri.

Handig om te weten over de Milford Road

  • Als je Te Anau uit rijdt, valt je mobiel bereik snel weg en dit komt de hele Milford Road niet meer terug. Zorg er dus voor dat je geen dringende mailtjes moet beantwoorden of FaceTime afspraken hebt staan als je het Fiordland National Park in gaat. ;-)
  • Houd er rekening mee dat je bijna 2 uur onderweg bent van Te Anau naar Milford Sound. Dit is exclusief de stops.
  • Er zijn geen gratis campsites aan Milford Road, maar wel een aantal goedkope DOC campings (8 NZD p.p.). Reken erop dat de campsites erg basic zijn (een compost toilet, geen stromend water). Er zijn enkele andere campings aan Milford Road, maar deze zijn snel vol en je betaalt wat meer. Wij verbleven bij Gunn’s Camp en betaalden 20 NZD per persoon (€12).
  • Als je overnacht in het Fiordland National Park, zorg dan dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Er zijn geen winkels aan Milford Road om je voorraden aan te vullen.
  • Als je rondreist door Nieuw-Zeeland heb je waarschijnlijk al eerder kennis gemaakt met zandvliegen. Zo niet, dan gebeurt dat gegarandeerd in het Fiordland National Park. Door de grote hoeveelheid water in het park is dit een paradijs voor deze kleine rotbeestjes. Een lange broek en shirt met lange mouwen zorgt ervoor dat ze in ieder geval niet veel plekjes blote huid hebben waar ze je kunnen steken.
  • Er is geen benzinepomp aan Milford Road, dus het is verstandig om je tank nog even vol te gooien in Te Anau. Je moet immers 120 kilometer heen en 120 kilometer terug rijden en hoe vervelend is het als je de laatste kilometers zit te billenknijpen doordat je benzinemeter wel erg dichtbij de E staat…

Alle blogs over Nieuw-Zeeland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Maak een roadtrip door The Catlins

Nieuw-Zeeland

Arthur’s Pass: de mooiste weg van Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland

Een 4-daagse roadtrip door Northland

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen