Arthur’s Pass: de mooiste weg van Nieuw-Zeeland?

Djura

Een weg waarbij je continu wordt omringd door imposante bergtoppen. Dat is Arthur’s Pass! Deze bergweg loopt van Christchurch tot Greymouth en wordt door andere reizigers vaak de mooiste route van Nieuw-Zeeland genoemd. Een weg die wij samen met Barrie (onze campervan) ook weleens wilden rijden! 

Rondrijden door Nieuw-Zeeland is 9 van de 10 keer sowieso al een feest. Het landschap is simpelweg waanzinnig! Toen we een week geleden de oversteek maakten naar het Zuidereiland waren we al direct onder de indruk. De bergen zijn hier een stuk hoger dan op het Noordereiland.

Tijdens onze reis door Zuid-Amerika hebben we al veel berglandschappen mogen bewonderen en dit is echt het type natuur waar wij geen genoeg van krijgen. Toen wij hoorden over Arthur’s Pass, kwam deze gelijk op ons to-do lijstje voor Nieuw-Zeeland! :-)

Omringd door bergen

Als we wakker worden is het nog koud, maar de zon schijnt al fel onze campervan in. We hebben een goede dag uitgekozen voor het rijden van de bergpas. De lucht is strakblauw. :-) Na een snel ontbijtje beginnen we aan onze dagtrip vanuit Greymouth. Eerst rijden we langs weilanden en zien we de bergen enkel nog in de verte, maar ze komen steeds dichterbij. Na ongeveer 50 kilometer over route 73 te hebben gereden, buigt de weg naar rechts en gaan we tussen de bergen rijden in plaats van erlangs. Nu gaat het echt beginnen!

Vanaf dat moment rijden we constant tussen de hoge bergtoppen en zien we her en der water van de bergen naar beneden stromen. We rijden een lange tijd langs een rivier, maar helaas zit hier heel weinig water in. Ik durf te wedden dat het landschap nóg indrukwekkender is als de rivier vol water zit!

Helaas stroomt er weinig water door de rivier.

Devils Punchbowl Falls

We stoppen bij enkele uitzichtpunten en komen vervolgens in het dorpje Arthur’s Pass. De mooiste bezienswaardigheid in het dorp is de Devils Punchbowl waterval. De waterval is 131 meter hoog en al te zien vanaf de doorgaande weg. Maar wij willen deze highlight graag van dichterbij zien. We parkeren Barrie en volgen het wandelpad (met best wel wat traptreden!) naar het uitzichtpunt. De waterval is de korte wandeling meer dan waard. Wat een schoonheid!

We vervolgen onze weg…

Daarna rijden we door richting Christchurch. Ik ben even bang dat we het mooiste deel van Arthur’s Pass al gehad hebben, maar ik blijk het helemaal mis te hebben. Het beste komt nu pas! De bergen, de kleuren, de sneeuw op de toppen, het landschap is waanzinnig! We rijden steeds een paar honderd meter en stoppen dan nog maar een keer om foto’s te maken en de overweldigend mooie natuur in ons op te nemen. Nee, Arthur’s Pass kun je echt niet ‘even rijden’. Het landschap dwingt je gewoon om tig keer te stoppen langs de weg.

Ongeveer 60 kilometer nadat we het dorpje Arthur’s Pass zijn uitgereden zit het er helaas op. We laten de bergen achter ons en rijden een vlak gedeelte van Nieuw-Zeeland in. Wij snappen de mensen wel die zeggen dat dit de mooiste weg van Nieuw-Zeeland is. Of wij het daarmee eens zijn? Dat weet ik nog niet… Wij vinden het in ieder geval de mooiste weg die wij tot nu toe in Nieuw-Zeeland gereden hebben. Wie weet dat de weg naar Milford Sound - die ook bekend staat als beeldschoon - het nog kan overtreffen? We zijn benieuwd!

Tips voor het rijden van Arthur’s Pass

  • Zorg dat je voldoende benzine hebt als je vertrekt vanuit Greymouth of Christchurch. In het begin van de route kom je nog heel af en toe een benzinepomp tegen, maar je kunt het er maar beter niet op gokken. Enne, tanken in het dorpje Arthur’s Pass wil je niet. De literprijs is daar al gauw €0,25 hoger dan op andere plekken in Nieuw-Zeeland!
  • Houd de weersverwachtingen in de gaten en kies op basis daarvan op welke dag je Arthur’s Pass gaat rijden. Het is hartstikke zonde als je de bergen en de kleuren van het landschap (bijna) niet ziet doordat het grauw en grijs weer is. 
  • De beste tijd om Arthur’s Pass te rijden is misschien wel de lente (oktober t/m december) of de herfst (maart t/m mei). Waarschijnlijk zijn de meren en de rivieren dan mooi gevuld met water en zijn meer bergen bedekt met sneeuw. Check wel altijd even de weersomstandigheden voor je gaat rijden, want soms kan het weer zodanig slecht zijn dat het rijden van Arthur’s Pass wordt afgeraden of dat de weg zelfs afgesloten is.

Meer blogs over Nieuw-Zeeland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Maak een roadtrip door The Catlins

Nieuw-Zeeland

7x de leukste stops aan de schitterende Milford Road

Nieuw-Zeeland

Een 4-daagse roadtrip door Northland

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen