Een 4-daagse roadtrip door Northland: het uiterste noorden van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland 22 februari 2019

De regio ten noorden van Auckland – Northland genaamd – zit vol met mooie stranden, enorme bossen, idyllische watervallen en meer natuurschoon. Het ideale gebied voor een roadtrip langs de leukste highlights dus! Wij reden in 4 dagen tijd kriskras door Northland en vertellen je over onze trip. Dit zijn onze aanraders, tips en ervaringen voor Northland!

Dag 1: Op zoek naar glimwormen in de Waipu Caves

Nadat we wakker zijn geworden met het geluid van de zee op de achtergrond rijden we eerst naar de Waipu Caves. In deze grotten kun je namelijk glimwormen zien! Dit kan trouwens op veel plekken in Nieuw-Zeeland, maar bijna overal kun je de grotten alleen bezoeken met een (prijzige) tour. De Waipu Caves zijn helemaal gratis. :-)

Aanrader: Overnacht gratis op de campsite bij het Ruakaka Beach. Ben er wel vroeg bij, want er is maar een beperkt aantal plekken op de parkeerplaats waar je mag kamperen. Vol = vol.

Het is eerst even zoeken waar we de grot precies in moeten en waar we nou eigenlijk heen moeten lopen. In de grot is het pikdonker en behoorlijk modderig. Een avontuur! Na een korte wandeling door de grot doen we onze hoofdlampjes uit en… tadaaaa! Overal zien we kleine lichtjes. Net alsof je naar de sterrenhemel zit te kijken. De Waipu Caves zijn een geslaagde eerste stop van onze roadtrip door Northland!

Na de Waipu Caves rijden we door naar de Whangarei Falls en daarna naar de Haruru Falls in Paihia. Beide watervallen zijn tof om te bekijken.

Dan is het tijd om een kampeerplek op te zoeken in Paihia, want morgen staat er een boottocht op ons programma. Doordat Paihia het meest toeristische stadje is in Northland (uitvalsbasis voor de Bay of Islands), valt het nog niet mee om een betaalbare kampeerplek te vinden. Uiteindelijk komen we terecht bij het Seaview Campervan Park. Een fijne, kleine camping met douches, wifi en stroom voor 30 NZD (€18) met zijn tweetjes. Mooi!

Oh, om de verwachtingen te managen: Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, heb je vanaf deze camping trouwens geen zicht op zee. ;-) Maar het is wel een aanrader, want je krijgt nergens anders in Paihia al deze faciliteiten voor deze prijs. :-)

Dag 2: Zeilen door de Bay of Islands

De Bay of Islands is de bekendste attractie in deze regio van Nieuw-Zeeland. En het is er werkelijk beeldschoon! Met een zeilboot gaan we mee op een dagtrip door de schitterende baai met al haar kleine, groene eilandjes. Aan het einde van de ochtend meren we aan bij een onbewoond eiland met een waanzinnig zandstrand. Het zeewater is onwijs helder en het eiland super groen. Idyllischer dan dit wordt het echt niet snel, hoor!

Na een paar uur en een smakelijke lunch op het eiland is het tijd om terug te varen. We hadden het nog veel langer op dit eiland vol kunnen houden, maar vanaf de zeilboot turen naar dit landschap is ook zeker geen straf. Wat was dit een heerlijke dag!

Tip: Er is een groot aanbod van boottochten door de Bay of Islands. Houd er rekening mee dat je bij veel tours in grote groepen de boot op gaat. Wij kozen bewust voor een zeiltocht met She’s a Lady Sailing Adventures, omdat zij kleinere groepen hanteren. En de organisatie was echt tiptop in orde. Echt een aanrader om bij schipper David op de boot te stappen dus! ;-)

Dag 3: Watervallen & uitgestrekte stranden

Vandaag gaan we nog een stukje verder naar het noorden. Eerst stoppen we bij de Rainbow Falls en daarna rijden we door richting Doubtless Bay. In de prachtige Cable Bay – die iets voor Doubtless Bay ligt – genieten we van onze lunch en de mooie omgeving. Tijdens het rijden zien we het enorm lange strand van Doutbless Bay al. Onwijs mooi!

Maar, de stranden in Nieuw-Zeeland kunnen nog véél langer, zo blijkt. Bij 90 Mile Beach zie je zover als je kunt kijken alleen maar strand. Het bijzondere van 90 Mile Beach is dat het officieel ook een weg is en je er dus met de auto overheen mag rijden. Nu blijkt dat niet helemaal zonder gevaren, want er zijn maar enkele plekken waar je het strand op en af kunt. Als je op de verkeerde tijd vertrekt en het wordt vloed, dan kun je goed in de problemen komen! Sowieso is het rijden over 90 Mile Beach alleen aan te raden in een 4×4 voertuig. Zelf over ‘deze weg’ rijden lijkt me dus niet zo slim, maar als je toch wilt ervaren hoe het is om over dit oneindig lijkende strand te crossen, dan kun je met een tour mee. :-)

Dag 4: De eeuwenoude boom Tane Mahuta

Eén van de mooiste bossen van het land is het weelderige en groene Waipoua Forest. Je vindt hier de meest bijzondere bomen, waarvan Tane Mahuta waarschijnlijk de allerspeciaalste is. Deze boom is de grootste Kauri boom in Nieuw-Zeeland (51 meter hoog, 14 meter in omvang) en héél oud. Er wordt geschat dat de boom er in ieder geval al meer dan 1.250 jaar staat, maar hij zou zelfs al 2.500 jaar oud kunnen zijn. En door al die jaren heen is de boom behoorlijk indrukwekkend geworden. Hij is echt gigantisch!

Als we de kronkelende weg door het Waipoua Forest volgen, komen we vanzelf bij de parkeerplaats vanwaar we in een paar minuten naar de imposante boom lopen. Ook de weg zelf door dit natuurpark is hartstikke mooi trouwens.

Tips Northland in Nieuw-Zeeland - Tane Mahuta in het Waipoua Forest
Tane Mahuta - Northland Nieuw-Zeeland

Dit was de laatste stop van onze roadtrip door Northland. We rijden nu door naar een kampeerplaats ten zuiden van Auckland, zodat we morgen naar de Coromandel kunnen rijden. Ook dat schijnt een schitterende streek te zijn. Helaas duurt onze rit véél langer dan normaal. Rondom Auckland staat het muurvast en tientallen kilometers rijden we alleen maar stapvoets. Tja, files kennen ze dus toch wel in het dunbevolkte Nieuw-Zeeland! ;-)

Goed om te weten: De weg tussen Silverdale and Pūhoi (iets ten noorden van Auckland) is een tolweg. Je vindt er alleen geen tolhokjes, maar je kenteken wordt geregistreerd met camera’s zodra je de weg gebruikt. Via deze website dien je binnen 5 dagen het tolbedrag online te betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly