Dit vertelt niemand je over de schitterende Lofoten

Djura

De Lofoten zijn een paradijs voor natuurliefhebbers. Het mooiste van Noorwegen. Een lust voor het oog. Ongeëvenaard in natuurschoon. Allemaal waar, de Lofoten zijn waanzinnig. De Noorse eilandenarchipel stond al jaren heel hoog op onze bucketlist en stelde zeker niet teleur. Toch is er ook een andere kant aan de Lofoten. Een minder leuke kant. De kant waar je niet zoveel over leest of hoort. Tijd dat we onze roze bril eventjes afzetten en we je meer vertellen over die andere kant van de Lofoten in Noorwegen.

Natuurparadijs of massale trekpleister?

Doordat de Lofoten zo onwijs mooi zijn, wilden wij er al heel lang heel graag naartoe. Tijdens onze reis vanaf Zuid-Noorwegen richting het noorden zagen we al zoveel moois en hadden we steeds in ons achterhoofd: “En dan moeten de Lofoten nog komen!” Onze verwachtingen waren dan ook hoog gespannen en eerlijk is eerlijk: Het is inderdaad de allermooiste regio van Noorwegen. Toch voelden we ons enigszins opgelucht toen we de Lofoten weer uit reden…

Hoe dat kwam? Ten eerste door de drukte. Alhoewel we die echt wel hadden ingecalculeerd in onze verwachtingen, viel het toch tegen. We kwamen vanuit de ongerepte Helgeland kustroute en reden zo de overvolle Lofoten in. We moesten even schakelen. Volle wegen, parkeerplaatsen die uitpuilden, de vele touringcars en de massale campingterreinen. Pfoe!

Wij vinden natuur altijd het mooiste zonder al te veel mensen. Het liefst hebben wij het zo ongerept mogelijk. Dan is de natuur op haar best. Natuurlijk weten we dat je de beroemdste plekken nooit voor jezelf hebt. Tijdens onze wereldreis moesten we Machu Picchu in Peru, Halong Bay in Vietnam en Mount Cook in Nieuw-Zeeland ook delen met vele anderen. Toch wisten we toen vaak een manier te vinden om de ergste drukte te omzeilen. Bij de Lofoten bleek dat veel lastiger. Puur omdat het zóveel mensen, campers, auto’s en bussen in een relatief klein gebied zijn. Daar ontkom je niet zo makkelijk aan.

Behalve als je gaat hiken. De drukte tijdens hikes viel ons juist alles mee, ook doordat we vroeg op de dag of juist laat gingen. De toppen van Veggen en Ryten hadden we zelfs voor onszelf!

Daar komt bij dat het drukker voelt in de Lofoten dan het (misschien?) is, doordat de infrastructuur niet berekend is op hordes toeristen. De wegen in de Lofoten zijn simpelweg niet gemaakt voor zoveel verkeer. Ze zijn op veel plaatsen smal en daarmee maar breed genoeg voor één voertuig tegelijkertijd. Dat betekent continu stoppen op manoeuvreplaatsen om een tegenligger te laten passeren en het geeft je het gevoel dat het overvol is.

Dus ja, de Lofoten zijn een natuurparadijs én massale trekpleister in één. Stel je daarop in als je de Lofoten gaat bezoeken. Dat scheelt al. ;-)

Parkeerproblemen

Punt 2: Parkeren. Even je auto of camper parkeren, het klinkt zo simpel en dat is het tot nu toe ook overal in Scandinavië, behalve op de Lofoten. Daar is parkeren vaak een stressvolle uitdaging.

Op veel toeristische highlights – enkele uitzonderingen daargelaten – zijn de parkeermogelijkheden heel beperkt. En dat terwijl er dagelijks duizenden mensen naartoe komen. Wij hebben meerdere stops moeten skippen, omdat er simpelweg geen plek was om onze camper even te parkeren. Vooral aan de scenic route (E10) die door de Lofoten kronkelt is parkeren op mooie uitzichtpunten erg lastig. Ook bij de populairste fotospots zoals het dorpje Hamnøy, geen parkeerterrein(tje). Niks, nada, noppes! Dan krijg je dus dat mensen stoppen aan de kant van de weg en die is al zo smal… Niet handig.

Het parkeerprobleem zit niet alleen aan de scenic route, maar ook bij bezienswaardigheden en hikes. Bij het dorp Henningsvær (bekend van het voetbalveld) parkeerden we bijvoorbeeld op zo’n 2 kilometer afstand van het dorp, want het parkeerterrein bij het dorp zelf puilde uit van de auto’s. Bij de hike naar Veggen is maar één klein parkeerterrein en dat loopt snel vol. Vroeg starten is dan niet per se een oplossing, want dan staan de camperaars die hier hebben overnacht er nog.

Maximaal uitmelken

Tot slot: De ruimte die er wel is, wordt volop uitgemolken. Iedereen met een klein stukje land zet er dikke parkeer- of kampeertarieven op, ook al is het één groot kuilenveld zonder faciliteiten. €20 voor een gravelterreintje zonder toilet, water of iets anders is eerder regel dan uitzondering. Om nog maar te zwijgen over die parkeerterreinen waarbij je niet per uur of dagdeel kunt betalen, maar alleen per 24 uur. En dat voor een strandje dat je even kort wil zien… Wil je de Lofoten bezoeken, dan mag je je portemonnee trekken.

Ook andere faciliteiten die je overal in Noorwegen gratis vindt – zoals waterpunten voor camperaars met drinkwater en afvoer voor grijs en zwart water – zijn op de Lofoten ineens nergens te bekennen. Op die schaarse plaatsen waar je je chemisch toilet kunt legen, je raadt het al, ook daar mag je over de brug komen. Zonder blikken of blozen wordt er €7,50 gevraagd voor het lozen van je shit.

We kunnen stellen dat ze het goed uitmelken, hun natuurparadijs. Begrijp me niet verkeerd: Voor zo’n mooie regio zijn we natuurlijk bereid te betalen. Daarnaast is het meer dan logisch dat de lokale bevolking profiteert van het toerisme. Alleen voelt het niet passend om veel te betalen voor eigenlijk niets. Voor iets wat overal in het land gratis aangeboden wordt. Als ik dan moet betalen, dan verwacht ik dat er faciliteiten zijn of dat het veld onderhouden wordt en niet vol met diepe kuilen zit. Nu heb je gewoon geen keuze als toerist en hoeven zij geen kwaliteit te bieden in ruil voor het parkeer- of kampeertarief. Het is veel betalen, weinig krijgen en dat zonder alternatieven. Voelt niet zo fair.

Het gaf ons een vrij commercieel gevoel en dat deed een beetje af aan onze totale Lofoten ervaring. De regio voelt niet zo gastvrij en toerist- of campervriendelijk. Wij voelden ons daardoor een stuk minder welkom in de Lofoten dan op andere plaatsen in Scandinavië.

Laat je niet afschrikken

Door de hele situatie met de drukte en de beperkte faciliteiten en parkeermogelijkheden voel je je al snel opgejaagd en dat is precies wat je niet wil in dit prachtige landschap. Daar wil je in alle rust optimaal van genieten. Want het is echt ongelooflijk mooi. En daarmee blijven de Lofoten – ondanks de mindere kanten – een bezoek meer dan waard.

Dus zouden wij de Lofoten om deze redenen overslaan? Zeker niet! We vonden het alleen hoog tijd om ook eens kritisch te zijn op deze paradijselijke bestemming. Op Travly zijn we altijd eerlijk over hoe wij onze reizen ervaren en daarom vind je meerdere blogs over al het moois in de Lofoten en één kritische noot. :-)

Ben jij al eens op de Lofoten geweest en zo ja, hoe was jouw ervaring?

Alles over onze reis door Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Noorwegen

Goed voorbereid op reis naar Noorwegen

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen