Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Djura

De Vesterålen eilanden zijn een oase van rust en natuurschoon. Zeker als je net de naastgelegen Lofoten hebt bewonderd, dan is Vesterålen een hele fijne volgende bestemming. Het is er uitgestrekt, dunbevolkt en vrij ongerept. Over het eiland Andøya loopt een korte, maar mooie scenic route en aan die route vind je gelijk de leukste hike van de eilandengroep: de hike naar Måtind. Deze hike is vrij eenvoudig en het uitzicht super. Wat wil je nog meer!

Onze tips voor de Vesterålen

Alhoewel de Vesterålen eilanden pal naast de beroemde Lofoten liggen, wordt deze eilandgroep veel minder bezocht. En dat terwijl je er ook mooie stranden en puntige bergen vindt direct aan zee. Wij vonden Vesterålen in ieder geval een hele fijne bestemming. In tegenstelling tot de Lofoten is het er een stuk rustiger en de natuur is hier – zoals in vrijwel heel Noorwegen erg mooi.

Als je Vesterålen bezoekt, raden wij in ieder geval aan om:

 • De scenic route over Andøya te rijden.
 • De hike naar Måtind te doen.
 • En eventueel walvissen te gaan spotten vanaf Andenes.

Vanuit daar kun je eenvoudig met de ferry doorreizen naar het eiland Senja. Ook zo’n plaatje! (daarover in een volgend blog meer!)

Rijd de scenic route op Andøya

Noorwegen heeft 18 wegen met panoramische uitzichten onderweg aangeduid als scenic route en Andøya is er daar één van. Alhoewel deze scenic route met 58 kilometer lengte vrij kort is, is het zeker de moeite om deze op je gemak te rijden. De weg neemt je mee naar de ruige kustlijn met scherpe rotspartijen, langs de zompige moerasvlaktes en de met gras begroeide, ronde bergen.

We stoppen onderweg bij de witte strandjes en uitzichtpunten met een eindeloos uitzicht over de blauwe oceaan. Bij het dorpje Bleik vind je één van Noorwegens langste stranden. Een avondwandeling over het strand en door het moerasgebied daarachter is een heerlijke manier om een dag touren over de scenic route af te sluiten.

Over de scenic route Andøya

 • Lengte: 58 kilometer.
 • Start iets voorbij Risøyhamn, sla weg 7698 in.
 • Eindigt bij Andenes.
 • Stop onderweg bij Bukkekjerka, de hike naar Måtind, Bleik en Kleivodden.

Hike naar Måtind

Eén van de leukste hikes in het noorden van Noorwegen is die naar Måtind. De hike is voor iedereen goed te doen. Van jong tot oud, van ervaren bergenvreter tot hiking newbie. Je hoeft eigenlijk alleen de eerste kilometer echt te klimmen (300 hoogtemeters) en daarna wandel je ontspannen over een breed pad met een klein hellingspercentage naar de top.

En daar tref je een heel mooi uitzicht. Vanaf Måtind heb je zicht op een ongerept strand met hele puntige rotsen dat zo’n 400 meter onder je ligt. Als je de andere kant op kijkt, zie je daar een uitgestrekt, onbereikbaar ogend wit zandstrand dat wordt ingeklemd door bergen. Het zeewater maakt het plaatje met zijn verschillende kleuren blauw helemaal compleet!

Wij vonden deze hike verrassend leuk en mooi. Doordat je het grootste deel van de hike over een breed, makkelijk pad loopt, kun je gezellig naast elkaar lopen en lekker kletsen. Ook weleens leuk! Daarnaast is de hike kort en eenvoudig, maar het uitzicht geweldig. Een aanrader!

Over de hike naar Måtind

 • Afstand: 7,6 kilometer
 • Hoogtemeters: 420 meter
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
 • Start bij parkeerplaats naar Måtind
 • Benodigde tijd: 2,5 - 3 uur

Je kunt ook naar de top van Måtind hiken vanaf de nabijgelegen dorpen Stave of Bleik. Het pad is dan wel langer en naar verluid steiler. Vanaf de parkeerplaats aan de scenic route loop je de kortst mogelijk route naar Måtind.

Walvissen spotten in Andenes

Vesterålen staat niet alleen bekend vanwege het natuurschoon boven water. Rondom de eilanden zwemmen namelijk het hele jaar door veel walvissen in zee. Een goede plek om deze imposante beesten te spotten dus! Tijdens een walvissafari vanuit Andenes is de kans heel groot om potvissen te spotten en regelmatig worden er ook orka’s gezien. Dat vonden wij heel gaaf klinken!

Helaas waren de boottochten de dagen dat wij in de buurt waren ver volgeboekt en moesten er helaas ook nog walvissafari’s worden geannuleerd vanwege de harde wind en onstuimige zee. Als jij dit heel graag wil doen, dan doe je er dus goed aan om je plek in de boot vooraf te reserveren en wat ruimte in je planning te houden voor een slecht weer dag. ;-)

Doorreizen naar Senja

Vanaf de Vesterålen reizen wij door naar de volgende parel van een eiland: Senja. In de zomermaanden hoef je niet helemaal over land te rijden (heel veel kilometers), maar pak je eenvoudig de ferry vanaf Andenes naar Gryllefjord. Rijd de pier af en je zit alweer op de volgende scenic route. Daarover meer in onze volgende blogs over Senja!

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Alles over reizen in Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Complete route door de paradijselijke Lofoten

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen