Hike naar Ryten en Kvalvika Beach | Ons favoriete uitzicht in de Lofoten

Djura

Je kunt onwijs veel hikes maken in de Lofoten en ze zijn stuk voor stuk prachtig, maar als wij er eentje zouden moeten kiezen, dan gaan wij voor de hike naar Ryten. Waarom? Het uitzicht over het spierwitte Kvalvika Beach dat wordt omringd door steile bergwanden is werkelijk schitterend. Bijkomend voordeel: De hike is niet moeilijk en de klim lang niet zo steil als bij andere hikes in de Lofoten. Hele dikke aanrader dus als je naar de Lofoten gaat!

Over de hike naar Ryten en Kvalvika Beach

  • Afstand: 7 kilometer (+ 2,6 kilometer als je ook naar Kvalvika Beach zelf wil)
  • Hoogtemeters: 543 meter
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
  • Start bij parkeerplaats in Innersand (100 NOK parkeergeld)
  • Benodigde tijd: 3 uur

Met lood in de schoenen

Gisterenavond waren we tot laat zoet met het ontdekken van de Lofoten in mooi weer, maar even uitslapen is er niet bij. Om half 9 staan we klaar om te vertrekken voor onze volgende hike: Op naar Ryten!

Wel een beetje met lood in onze wandelschoenen moeten we bekennen. We hebben de dag ervoor 2 hikes gedaan waarbij we bij beide flink moesten klimmen (Veggen en Reinebringen) en we hebben tussen die twee hikes heel veel bezienswaardigheden op de Lofoten bezocht. Dat het gisteren een vermoeiende dag was, dat voelen we echt nog wel!

Een schitterend uitzicht op Haukland & Uttakleiv Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Trotseer 1.566 traptreden Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Maar tot nu toe heeft niets ondergedaan aan onze verwachtingen van de Lofoten en het is vandaag nog steeds heel mooi weer, dus we zetten ons over de vermoeidheid heen. Op ons gemak beginnen we aan de hike naar Ryten.

Het eerste stuk lopen we over vlonders door een modderig grasgebied naar de eerste klim. Deze klim is niet heel steil en daardoor prima te doen. Ook als je het zuur nog in je kuiten hebt zitten. ;-) Al snel krijgen we uitzicht op het uitgestrekte Yttersand Beach. Mooi!

Een geleidelijke klim

De Lofoten zouden de Lofoten niet zijn als er flink wat modderige stukken op de hike te vinden zijn. Van die modderplassen waar je hele voet in verdwijnt als je niet uitkijkt. ;-) Gelukkig liggen er bij deze hike over de meeste modderpoelen houten planken, zodat we onze voeten droog houden. We blijven geleidelijk klimmen en kunnen steeds verder over de omgeving kijken. We zien de brug naar Fredvang en de bergen in de omgeving. Wat zijn de Lofoten waanzinnig!

Het uitzicht over Kvalvika Beach

We blijven gestaag stijgen en ondanks dat we rustig aan doen, komt Kvalvika Beach al na een uurtje in zicht. Wauw, dit ziet er goed uit. Maar voor het echte uitzicht op dit schitterende strand moeten we nog wat verder lopen.

Niet veel later staan we op het uitzichtpunt – in ons eentje! – en zijn we opnieuw omver geblazen door de Lofoten. Het zeewater heeft een oogstrelende turquoise kleur en de golven slaan wild op het strand. Het strand wordt eigenlijk in tweeën gesplitst door de bergen erom heen. Het rechterdeel is daardoor nog onbereikbaarder en ongerepter. Fantastisch!

Het totaalplaatje van bergen, het mooi gekleurde water en het witte zandstrand is spectaculair. We blijven er een hele tijd gefascineerd naar kijken en krijgen geen genoeg van dit uitzicht. We kijken naar de tentjes op het strand (wat een topplek om wakker te worden!) en de verte in. Je kunt hier namelijk niet alleen Kvalvika Beach bewonderen, maar hebt ook een super uitzicht over de oneindige zee aan de ene kant en de bergen landinwaarts aan de andere kant. Je komt ogen tekort bij Ryten!

Vertrek op tijd

Als we na 3 kwartier genieten besluiten om terug te gaan wandelen, komen er veel meer mensen naar de top gehiket. Wij hebben de top een half uur lang voor onszelf gehad en daarom geven we je het advies: Ga op tijd. Dan heb je deze magische plek misschien wel helemaal voor jezelf, zelfs in het hoogseizoen. Wij waren om half 9 vertrokken, zagen onderweg een handjevol andere hikers en stonden vanaf kwart voor 10 op de top. Over de terugweg deden wij een uurtje.

Breid de hike uit naar Kvalvika Beach

Vanaf Ryten zie je Kvalvika Beach van boven, maar je kunt ook op je blote voeten over dit schitterende strand lopen. Dan neem je ongeveer op de helft van de hike naar Ryten de afslag richting Kvalvika Beach en dan voeg je zo’n 1,3 kilometer (enkele reis) toe aan je hike. Wij hebben dit overgeslagen, omdat we moe waren van de volle dagen en we denken dat het strand van bovenaf waarschijnlijk het allermooiste is. Dan zie je namelijk de kleur van het water en alle omringende bergen pas echt goed. Maar als je zin en puf hebt, is dit een leuke toevoeging aan je hike!

Onze favoriete hike in de Lofoten

We hebben 3 hikes gedaan in de Lofoten en ze waren stuk voor stuk prachtig. Onze favoriet is de hike naar Ryten, vooral door het ongelooflijk mooie uitzicht over Kvalvika Beach, maar ook omdat je veel meer ziet vanaf het uitzichtpunt dan alleen het strand. Je ziet alle typische Lofoten elementen, zoals de brug over het water, de vele bergen die recht uit zee oprijzen, het felblauwe of soms -groene zeewater en witte zandstranden. Daarnaast is de hike niet zo moeilijk en brengt het je wel heel veel moois. Een hele goede inspanning/uitzicht verhouding dus!

Vol bezienswaardigheden, hikes en tips Ontdek het beste van de Lofoten met deze route

Alles over onze reis door Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Noorwegen

Hike naar de top van Lovund voor het beste uitzicht over de Helgeland kust

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen