Goed voorbereid op reis naar Noorwegen | 12x dit moet je weten

Djura

Om je reis door Noorwegen onvergetelijk te maken, is het slim om je goed voor te bereiden. Eenmaal daar hoef je dan alleen nog maar te genieten van het adembenemende landschap. Daar heb je je handen vol aan, want wat is Noorwegen prachtig! In dit blog geven we je daarom allerlei praktische informatie en tips over reizen in Noorwegen. Van de veerboot nemen tot aan de beste reistijd, deze 12 dingen moet je weten als je naar Noorwegen gaat!

Over Noorwegen

  • Hoofdstad: Oslo
  • Taal: Noors
  • Valuta: Noorse Kronen (NOK)
  • Aantal inwoners: 5,4 miljoen
  • Oppervlakte: 385.207 km²
  • Aantal inwoners per km²: 14

Van Nederland naar Noorwegen

Hoe je van Nederland naar Noorwegen reist is helemaal afhankelijk van het soort reis dat je in Noorwegen gaat maken. Als je ter plaatse een auto of camper huurt of als je met het openbaar vervoer gaat rondreizen, dan is het vliegtuig de beste optie. Noorwegen heeft diverse grote vliegvelden waar geregeld vluchten naar toe gaan, zoals Oslo, Stavanger, Bergen en Tromsø.

Als je met een eigen vervoermiddel, zoals een auto of camper, naar Noorwegen gaat, dan heb je alsnog wat te kiezen. Je kunt namelijk de gehele route over land rijden of je neemt onderweg een veerboot om je rit in te korten. Als je de hele reis over land wil doen, dan reis je via Duitsland, Denemarken en Zweden naar Noorwegen. Tussen Denemarken en Zweden kun je over de beroemde brug de zee oversteken. De rit naar Noorwegen is mooi, maar ook lang. Van Amsterdam naar Stavanger (in het zuidwesten van Noorwegen) is het namelijk bijna 2.000 kilometer rijden! Daarom raden we deze manier van reizen eigenlijk vooral aan als je veel tijd hebt en ook stops wilt en kunt maken in Denemarken en Zweden.

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Zweden

Bezoek dit autokerkhof diep in de Zweedse bossen

Niet zoveel tijd of gewoon niet zo’n zin om zo ver te rijden? Dan kun je de veerboot pakken. De meest gekozen routes zijn:

  • Rijd naar het noorden van Denemarken en pak daar de 3 uur durende ferry naar Kristiansand in Noorwegen.
  • Rijd naar Eemshaven in Groningen en pak daar de boot naar Kristiansand.

Bij de ferry vanuit Nederland hoef je niet veel te rijden en vaar je vanaf einde middag tot de volgende ochtend, waardoor je uitgerust en wel in Noorwegen arriveert. Een goede en snelle optie dus!

Geen visum nodig voor Noorwegen

Noorwegen zit niet bij de EU, maar behoort wel tot het Schengengebied. Daarom kun je als inwoner van Nederland of België vrij reizen naar Noorwegen. Je hebt daar geen visum voor nodig. Uiteraard moet je je wel kunnen identificeren met een ID-bewijs of paspoort.

De beste reistijd voor Noorwegen

Noorwegen heeft door de ligging bij de oceaan en de vele bergen een koel en nat klimaat. In de zomerperiode van juni tot en met augustus kan het weleens 25 tot 28 graden worden, maar dat zijn al behoorlijk hoge temperaturen voor het land. Tussen de 15 en 22 graden is normaal in de zomermaanden. In de winter valt er veel sneeuw en in de berggebieden begint dit zelfs in oktober al.

De beste reistijd voor Noorwegen is helemaal afhankelijk van wat je wil zien en doen. In de zomermaanden kun je rijden over hoge bergpassen, bootje varen op de fjorden en fantastische hikes maken. In de winter kom je in een magisch sneeuwlandschap, maar zijn wegen regelmatig afgesloten en hikes onbegaanbaar door sneeuwval. Wel kun je in deze periode in het noorden van Noorwegen het bijzondere Noorderlicht zien!

Wil je - net als wij - een mooie roadtrip door het land maken, dan zouden wij de zomermaanden adviseren. Helaas is het van juni t/m augustus wel op zijn drukst in Noorwegen, dus je zult de natuur moeten delen met andere toeristen. September is een goede maand als je de ergste drukte wilt vermijden en toch nog veel wil kunnen zien en doen. Het is dan al wel wat frisser aan het worden, maar daar kun je je op kleden natuurlijk. ;-)

Wildkamperen en het allemansrecht

In Noorwegen kennen ze het allemansrecht. In het kort betekent dit dat iedereen recht heeft om in de natuur te zijn en de natuur te gebruiken. Zo mag je - tenzij anders aangegeven, bijvoorbeeld in nationale parken - bessen en zwammen plukken, vissen in de fjorden en rivieren en wildkamperen. Super tof!

Als wildkamperen niet is toegestaan, dan wordt dit duidelijk aangegeven met borden. Staat er niets aangegeven, dan kun je er vanuit gaan dat je er een nacht je tentje mag opzetten of met je camper mag verblijven. Houd wel minstens 100 meter afstand van huizen en neem natuurlijk al je afval mee. Zo worden ook de kampeerders na jou wakker met een uitzicht om van te dromen.

Op de app Park4Night vind je ontelbaar veel mooie wildkampeerspots, inclusief foto’s en reviews van anderen. Het is onze meest gebruikte app in Scandinavië!

In Noorwegen vind je goede faciliteiten voor campers. Zo heb je verspreid door heel het land tal van waterpunten waar je gratis drinkwater kunt tappen en grijs en zwart water kunt legen. Deze plaatsen vind je het makkelijkste via de Park4Night app.

Internetten in Noorwegen

In principe kun je gewoon met je Nederlandse mobiele abonnement bellen en internetten in Noorwegen zonder extra kosten. Toch kan het fijn zijn om een lokale simkaart aan te schaffen, bijvoorbeeld omdat zij een betere dekking hebben in het land. Aangezien wij ook moeten werken onderweg en daarvoor best veel internet nodig hebben, kochten wij een Noorse simkaart. De grootste providers in Noorwegen zijn Telia en Telenor. Bij Telenor kun je als buitenlander geen prepaid simkaart kopen en dus is Telia je beste optie om tijdens je roadtrip bereikbaar te blijven.

Tol betalen in Noorwegen

Op verschillende trajecten in Noorwegen wordt tol geheven. Vaak is dit in en rondom grotere steden of voor ingenieuze constructies, zoals lange bruggen of onderwatertunnels. In principe hoef je vooraf niets te doen om de tol te betalen. Er zijn geen betaalhokjes, je rijdt gewoon de tolweg op en de camera’s registeren je kenteken. Na enkele maanden krijg je de rekening thuis gestuurd.

Het is dan wel een beetje een black box voor welk bedrag je na je vakantie nog tol moet betalen en tegen de tijd dat de rekening op de mat valt, was je het misschien alweer een beetje vergeten. Dat kan dan voelen als een fikse tegenvaller. Om dat te voorkomen kun je je vooraf registreren op epass24.com. Na afloop van elke maand staat er een factuur klaar in je account en het bedrag wordt automatisch afgeschreven van je creditcard. Dan weet je waar je aan toe bent!

Ga je echt veel over tolwegen rijden, dan kan het interessant zijn om een tolbadge te nemen. De tolbadge werkt ook voor veel toltrajecten in Denemarken en Zweden en je krijgt vaak een gunstiger tarief als je de tolbadge gebruikt. Wel moet je deze vooraf bestellen en tijdens je reis tegen de voorruit van je auto of camper plakken. Dit vraagt iets meer voorbereiding, maar kan voor een grote roadtrip uiteindelijk erg handig zijn.

Benieuwd hoeveel wij aan tolgeld hebben betaald tijdens onze 80-daagse roadtrip door Noorwegen? Lees het in ons blog over de kosten van een reis door Noorwegen!

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Ferry’s in Noorwegen

Noorwegen heeft zoveel grote wateren en fjorden dat je er (bijna) niet aan ontkomt om af en toe een ferry te nemen. Vaak kun je omrijden, maar dat betekent meestal wel honderden kilometers extra afleggen. De brandstofprijzen zijn niet mals op het moment, dus dan is de ferry vaak toch de slimste keuze, ook voor je portemonnee. En het is een leuke afwisseling natuurlijk!

De ferry nemen is heel eenvoudig. Je hoeft bij vrijwel geen enkele overtocht vooraf te reserveren - bij de meeste trajecten kan dit overigens niet eens, uitgezonderd de overtocht van Bodø naar de Lofoten bijvoorbeeld - en je betaalt voor de ferry als je de boot op rijdt of je kenteken wordt geregistreerd en je betaalt dit samen met je tolrekening. Appeltje eitje!

Bij overtochten die veel gebruikt worden hoef je eigenlijk nooit lang te wachten op de volgende boot. Bij minder gebruikte routes is het slim om vooraf even de vaartijden op te zoeken, zodat je er niet net eentje mist en vervolgens 2 uur staat te wachten. ;-) Voor het noorden van Noorwegen vind je de vertrektijden snel via www.reisnordland.com en voor andere gebieden is even Googelen vaak genoeg om te ontdekken hoe laat de ferry’s varen.

Benieuwd wat de overtochten met de ferry’s kosten? Lees ons uitgebreide blog over de kosten van een reis door Noorwegen.

Gebruik de weerapp Yr.no

Het weer is grillig in de Noorse bergen en de Nederlandse weerapps zitten er vaak naast met hun voorspellingen. Wij hebben ervaren dat de weerapp van Yr.no de beste voorspeller is en gebruikten deze dan ook dagelijks. Als we een flinke hike naar een bergtop gaan doen, willen we namelijk wel iets van het uitzicht kunnen zien!

Veiligheid in Noorwegen

Reizen door Noorwegen is veilig. Het land kent weinig criminaliteit en is goed ontwikkeld. Wij hebben ons er enorm veilig gevoeld. De natuur is waarschijnlijk je grootste risico als je door Noorwegen reist. De smalle hike paadjes, enorm diepe afgronden en het overstromingsgevaar door smeltende sneeuw vanaf de bergen is wel iets om altijd scherp op te blijven.

Check voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies vanuit Rijksoverheid.

Winkelen op zondag

Dat zit er niet in. Wij zijn als Nederlanders helemaal gewend aan winkelen op zondag, maar in Noorwegen zijn vrijwel alle winkels op zondag gesloten. Zelfs de grote supermarktketens zoals Rema 1000, Kiwi en Extra zijn bijna overal in het land gesloten op zondag. Soms openen ze een kleine zondagswinkel met een fractie van het normale assortiment, maar ook dat is eerder uitzondering dan regel. Zorg dus dat je genoeg boodschappen in huis haalt op zaterdag, zodat je op zondag niet voor een dichte deur staat.

Alcohol kopen

Nu we het toch hebben over boodschappen doen: Alcohol kun je niet zomaar overal en altijd kopen. De Noorse overheid doet er veel aan om alcoholgebruik te ontmoedigen. De hoge accijnzen zorgen ervoor dat het peperduur is, maar er is meer om rekening mee te houden. Zo kun je in de supermarkten alleen dranken met een alcoholpercentage van maximaal 4,7% kopen. Voor zwaardere bieren, sterke drank en wijn moet je naar de staatswinkels. Deze kun je vinden onder de naam Vinmonpolet. Plan je bezoekje aan deze staatswinkels vooraf goed, want de openingstijden zijn beperkt. Nog zo’n manier om het kopen van alcohol te ontmoedigen.

Dan zijn er nog de dagen en tijden om in gedachten te houden. Op doordeweekse dagen kun je alcohol kopen tot 8 uur ‘s avonds en op zaterdag tot 6 uur in de avond. Op zondag kun je geen alcohol kopen. Ook hierbij geldt dus weer: Plan vooruit! Of neem wat mee uit Nederland, dat scheelt je sowieso een hoop geld.

Geldzaken in Noorwegen

In Noorwegen betaal je met de Noorse Kroon. (NOK) Tijdens onze reis door Noorwegen stond 10 NOK gelijk aan ongeveer 1 euro. In alle grote steden kun je eenvoudig contant geld opnemen, maar dat heb je eigenlijk bijna nooit nodig. Je kunt vrijwel overal betalen met je Nederlandse bankpas of een creditcard. Wij hebben enkele campings gehad waar je alleen contant kon afrekenen. Wij hebben slechts 1 keer geld uit de muur gehaald in bijna 3 maanden tijd en hebben aan het einde van onze reis alsnog ons best moeten doen om alle Noorse Kronen op te maken. Dat zegt genoeg denk ik. ;-)

Besparen op onnodige bankkosten? Met de Revolut creditcard krijg je altijd de beste koers en bespaar je een hoop geld aan extra fees en transactiekosten. Veel Nederlandse banken rekenen namelijk een koersopslag als je betaalt in een andere valuta, zoals de Noorse Kroon. Die kosten lopen behoorlijk op als je enkele weken in het land verblijft. Met een Revolut kaart kun je veel geld besparen, doordat je gratis tot €1.000 per maand aan betalingen kunt doen, je de beste koers krijgt én je zonder extra kosten contant geld kunt opnemen bij een geldautomaat. (tot €200 per maand) Je vraagt de Revolut creditcard makkelijk aan voor slechts een paar euro. Die heb je er zo uit!

Reizen in Noorwegen is best prijzig, doordat de kosten voor levensonderhoud een stuk hoger liggen in Noorwegen. Boodschappen doen is bijvoorbeeld al duurder dan in Nederland, maar daar blijft het niet bij. Ook in de horeca, voor transport en bij excursies en tours merk je dat Noorwegen een duur land is. Toch kun je redelijk betaalbaar door het land reizen als je gaat kamperen. Door het allemansrecht kun je op heel veel plekken gratis overnachten met je camper of tentje en als je dan ook nog je eigen potje kookt, dan scheelt dat een hele hoop geld. Wij hebben het al rondreizend met een diesel slurpende camper gered met een dagbudget van 76,13 euro voor 2 personen. Niet slecht, toch?

Noorwegen

Een kijkje in onze portemonnee in Noorwegen

Nu kan de voorpret beginnen

Nu je dit allemaal weet, kan het leuke voorbereidingswerk beginnen: bestemmingen kiezen en je route bepalen! Lees onze blogs over reizen in Noorwegen voor een goed overzicht van de leukste hikes, meest indrukwekkende routes en andere tips!

Ontdek het beste van Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Zweden

Goed voorbereid op reis naar Zweden

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen