Complete route door de paradijselijke Lofoten | Vol bezienswaardigheden, hikes en tips

Djura

Witte zandstranden met kristalhelder zeewater. Ingeklemd door puntige bergen die direct vanuit zee oprijzen. Her en der een vissersdorp met rode, houten hutjes. Klinkt als een paradijs? Dat is het ook! De Lofoten zijn de mooiste eilandengroep van Noorwegen en misschien wel van heel Europa. Ontdek het beste van de Lofoten met deze route langs de mooiste stranden, vissersdorpjes, uitzichtpunten en hikes!

Even terug: Wat zijn de Lofoten?

De Lofoten zijn een eilandenarchipel in het noorden van Noorwegen. De eilanden variëren in grootte en zijn bijna allemaal door bruggen aan elkaar verbonden. De eilandengroep heeft een rijke visserijtraditie en ook nu nog kun je de typische droogrekken met daaraan hangende (en stinkende!) kabeljauw en stokvis aanschouwen in de Lofoten.

De kenmerkende rode vissershutjes (rorbuer) staan prachtig in contrast met de bergen, het blauwe of soms zelfs turquoise zeewater en de witte stranden die de eilandengroep rijk is. Het is niet voor niets één van de meest geliefde plekken van Noorwegen. De natuur is hier adembenemend!

Rijd de scenic route door de Lofoten

Als er een bestemming geschikt is voor een roadtrip waarvan je mond open valt, dan zijn het de Lofoten. De E10 die van Raftsundet in het oosten tot Å in het westelijke puntje loopt neemt je mee langs oogstrelend mooie natuur.

Daarmee is deze weg vanzelfsprekend aangemerkt als één van de 18 scenic routes in het land en dus vind je onderweg tal van uitzichten en stops met faciliteiten. Maar ook buiten de ‘officiële’ stops van de scenic route is er enorm veel te zien. Je wil elke kilometer wel stoppen om een foto te maken. Dit is zó mooi! Enne, de route is 230 kilometer lang, dus reken maar alvast uit: Je gaat veel tijd nodig hebben. ;-)

Een complete route door de Lofoten

Omdat het plannen van je route door de Lofoten nogal overweldigend kan zijn (je kunt niet álles zien en doen) delen wij onze route met je, plus wat wij van elke stop vonden. Zo stel je makkelijk jouw eigen route samen. Ook delen we handige tips over de benodigde tijd, parkeren, kamperen en meer in dit blog. Zodat jij de tijd van je leven hebt in de Lofoten!

Wij arriveerden in de Lofoten over land (vanuit de richting van Narvik) en reden de route van oost naar west. Vervolgens zijn wij weer lekker terug gereden en geloof ons, dat is absoluut geen straf. Kom je vanaf Vesterålen, dan bereik je de Lofoten het snelste door de ferry van Melbu naar Fiskebol te pakken. Als je vanaf Bodø komt, kun je de ferry naar Moskenes (in het westen van de Lofoten) nemen en de route van west naar oost rijden.

Stop 1: Svolvær

Svolvær is één van de steden in de Lofoten met een beetje omvang, dus dit is een goede plek om nog wat boodschappen in te slaan. Svolvær is een visserstad en wordt regelmatig genoemd als leuk om te bezoeken, maar wij vonden de stad vooral best industrieel en niet per se aantrekkelijk.

Wat wel heel tof is om te doen bij Svolvær: de hike naar Mount Floya en Djevelporten. Vanwege slecht weer moesten wij deze helaas skippen, maar het uitzicht vanaf Mount Floya moet echt super zijn. De hike schijnt wel vrij steil te zijn, maar dat is vrij standaard voor Lofoten hikes. Dan weet je dat alvast. ;-)

Stop 2: Henningsvær

Je kent vast wel die foto van dat voetbalveld met heel veel eilanden eromheen? Dat is in Henningsvær. Het stadje is – waarschijnlijk vooral door het voetbalveld – een populaire attractie geworden in de Lofoten. Wij vonden Henningsvær eerlijk gezegd mwah. Het oogt wat rauw en daar houden wij wel van, maar het is vooral druk en toeristisch. Het pakte ons niet, maar dat kan ook aan het weer gelegen hebben. Het was grijs en grauw in de Lofoten toen wij Henningsvær bezochten.

Het is wel leuk om even het voetbalveld te bezoeken, maar eigenlijk zie je dat bekende plaatje alleen als je een drone hebt. Er is helaas geen hoog uitzichtpunt vanaf waar je hetzelfde beeld met het blote oog kunt zien.

Een must see vonden wij Henningsvær niet echt, maar aan de andere kant is het wel leuk om er even doorheen te lopen en met je eigen ogen deze bekende plek te zien. Het kost je ook niet veel tijd. In een uurtje heb je een rondje kunnen maken en ga je verder naar de volgende stop op de route.

Stop 3: Unstad

Wij sluiten onze eerste dag in de Lofoten af in Unstad. Deze baai wordt omringd door serieuze bergen en is een goede surflocatie. Wij zijn geen surfers en nemen daarom een kort kijkje op het strand, maar houden ons bezoek kort. Er zijn helaas geen vrije kampeer- of parkeerplaatsen in de baai, maar na even speuren en een hobbelig, steil weggetje staan wij op het beste, gratis plekje bij Unstad. Van bovenaf kijken we over de baai en de wolken die in de bergtoppen hangen. Laat op de avond komt het zonnetje zelfs nog even door. Een mooie afsluiting van dag 1 in de Lofoten!

Stop 4: Haukland Beach, Uttakleiv Beach en de hike naar Veggen

De volgende dag rijden we vroeg naar Haukland Beach en Uttakleiv Beach. Deze stranden liggen dichtbij elkaar en staan bekend als de mooiste van de Lofoten. Wij zijn benieuwd! Om een ultiem uitzicht te hebben over beide stranden, hiken we naar de top van Veggen. Deze berg ligt tussen de stranden in en geeft je daarom in 1 hike 2 schitterende uitzichten. Wat wil je nog meer!

De hike naar boven is niet heel moeilijk, wel flink steil. Al ben je dat al snel vergeten als je op de top één van de beste uitzichten ooit mag aanschouwen! In ons blog over de hike naar Veggen vind je meer foto's en alles wat je wil weten over deze hike.

Een schitterend uitzicht op Haukland & Uttakleiv Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Stop 5: Ballstad

Ballstad is een dorpje dat niet op de toeristische kaarten staat en daarmee is het een fijne plek om even te ontsnappen aan de massa op de E10. Heel veel is er niet te zien of te doen in het dorp, behalve dat de omgeving uiteraard wederom waanzinnig is. Dat is al genoeg voor een korte, rustige detour, denk je niet?

Stop 6: Storsandnes Beach

Nog zo’n rustig plekje op de Lofoten is Storsandnes Beach. Dit strand heeft spierwit zand en kristalhelder zeewater. Hier vind je geen grote parkeerterreinen of veel verkeer. Nee, je rijdt over een gravelweg naar het strand en hebt slechts wat kleine parkeerhavens aan de kant van de weg. Wij boften en konden onze camper nog net parkeren aan het schitterende Storsandnes strand. Lunchen met je voeten in het zand en kijkend over een schitterende omgeving, dat is een cadeautje!

Stop 7: Nusfjord

Als je naar de Lofoten komt voor de rode vissershutjes, dan moet je naar Nusfjord. Dit vissersdorpje is de volgende stop op onze route en tot onze verbazing minder druk dan bijvoorbeeld Henningsvær. Als we bij de ‘ingang’ komen, blijkt waarom. De entree voor dit vissersdorpje is 100 NOK per persoon (ongeveer €10). Dit voelt als best een hoog bedrag voor een dorpje… Omdat we benieuwd zijn, kopen we onze tickets en gaan we het dorpje in.

Nusfjord is klein en schattig en er zijn tal van die typische rode vissershutjes rondom de haven. Je kunt ook in een rorbu om te zien hoe deze er vroeger van binnen uit zagen. Verder vinden we er een winkel, terras en een galerie. Vooral commerciële dingen dus. Omdat Nusfjord erg klein is, zijn we na een half uurtje terug bij de bus. €10 voor een half uurtje rondkijken is best fors, maar we hebben het weer gezien.

Stop 8: Het rode hutje bij Ramberg Beach

Een toffe fotostop is het rode, tikkeltje vervallen hutje op Ramberg Beach. Het strand is sowieso mooi en uitgestrekt, waardoor het een heerlijke plek is om te chillen op een zomerse dag. Maar het rode vissershuisje is met elk weertype interessant. Je vindt het hutje vlakbij de parkeerplaats voor Ramberg Beach.

Stop 9: Ryten en Kvalvika Beach

Na al dat roadtrippen en die fotostops is het tijd voor een goede hike. De hike naar Ryten is onze favoriet in de Lofoten. Het uitzicht op Kvalvika Beach is namelijk adembenemend én de hike is niet al te zwaar of moeilijk. Zeker niet voor Lofoten standaarden. ;-)

Het pad naar Ryten stijgt geleidelijk naar ruim 500 meter hoogte en is technisch niet moeilijk. Na de klim met als ultieme beloning het uitzicht op Kvalvika Beach en de ongelooflijk mooie omgeving kun je een detour nemen naar Kvalvika Beach zelf. Zeker doen als je tijd en energie hebt! In ons blog vind je alles over deze toffe hike in de Lofoten.

Ons favoriete uitzicht in de Lofoten Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Waarom het uitzicht vanaf Ryten onze favoriet is? Doordat het alles heeft wat je maar wil. Uitzicht op de eindeloze oceaan aan de ene kant en andere eilanden met bruggen aan elkaar verbonden aan de andere kant. En natuurlijk Kvalvika Beach. Het zeewater is turquoise, het zandstrand prachtig wit en de bergen eromheen bruingroen. Het is een plaatje!

Meer tijd en zin om nog een strand te bewonderen? Yttersand Beach ligt vlakbij het startpunt van de hike en is een bezoekje waard!

Stop 10: Hamnøy en Sakrisøya

Bij Hamnøy maak je de bekendste foto van de Lofoten. In dit mini dorp staan volop rode vissershutjes die samen met de achterliggende berg een fotogenieke plek vormen. Je maakt de foto vanaf de brug tussen Hamnøy en Sakrisøya.

Veel meer is er in Hamnøy niet te doen, dus daarna kun je doorrijden naar Sakrisøya. Hier vind je juist gele vissershutjes. Leuk voor de afwisseling!

Stop 11: Reine en de Reinebringen hike

Nog zo’n pittoresk vissersdorp is Reine. Reine ligt op een schiereiland vlakbij de piepkleine eilandjes Hamnøy en Sakrisøya. Het is leuk om door het centrum te slenteren, maar het is het allermooist om dit prachtstuk van de Lofoten van boven te zien. Al die kleine eilandjes met bruggen aan elkaar verbonden en omringd door felblauw zeewater en prachtige bergen. Het ultieme Lofoten uitzicht!

Om dat typische Lofoten uitzicht te bewonderen, moet je je wel even in het zweet werken. Om op de top van Reinebringen te komen, moet je namelijk 1.566 traptreden zien te bedwingen. Dat is best even pittig, maar gelukkig duurt de weg naar boven niet al te lang. Wedden dat je met een hele dikke glimlach en héél veel mooie foto’s fluitend naar beneden loopt?

Trotseer 1.566 traptreden Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Stop 12: Å in Lofoten

Het dorpje Å ligt op het westelijke puntje van de eilandenarchipel en ook hier vind je weer de kenmerkende, houten vissershuizen. In het zonnetje slenteren we door de straatjes en langs het haventje. Niet verkeerd!

Nog een voordeel van Å: Het is gratis te bezoeken, er is een ruim parkeerterrein bij (halleluja!) en ook voor het parkeren hoef je niet te betalen. Het kan dus wel, ook in de Lofoten! ;-)

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Lofoten?

Als je al deze stops wilt bekijken en de 3 hikes wil doen, dan heb je minstens 3 dagen nodig. Ik zeg heel bewust minstens, want met 3 dagen is deze route flink doorpezen. Het is leuker en relaxter om wat meer dagen uit te trekken voor je bezoek aan de Lofoten. Dan kun je op je gemak stoppen bij al die mooie plekken en het écht in je opnemen. Je bent (misschien?) maar één keer op deze fantastische plek!

Hou er daarnaast rekening mee dat het weer grillig kan zijn in de Lofoten. De zomerperiode is zeker geen garantie voor droog en zonnig weer. Als je wat meer dagen hebt voor de Lofoten, dan ben je flexibel in wat je wanneer bezoekt. Zo kun je bijvoorbeeld een hike doen op een zonnige dag en bezoek je een vissersdorpje als het wat bewolkter is.

Praktische tips voor jouw bezoek aan de Lofoten

  • Onderschat de rijtijd van A naar B niet. Kenmerkend voor de Lofoten zijn de smalle wegen waar vaak maar 1 voertuig tegelijk kan rijden. Dat betekent heel vaak inhouden of stoppen bij manoeuvrevakken om een tegenligger voor te laten gaan. Echt opschieten doe je dus niet in de Lofoten, maar dat wil je ook helemaal niet. Het geeft je extra tijd om te genieten van het landschap!
  • Het winkelaanbod is in de kleine dorpjes in de Lofoten beperkt. Je vindt er soms wel een kleinschalige buurtwinkel, maar voor grote boodschappen kun je het beste terecht in Svolvær of Leknes. Daar vind je de grote ketens, zoals Rema 1000 en Kiwi.
  • Alhoewel het bijna overal in Noorwegen niet heel lastig is om gratis wildkampeerplekken te vinden, is dat in de Lofoten een uitdaging. Zeker als je niet langs de drukke E10 wilt staan… Op veel terreinen vind je bordjes met ‘no camping’ of ‘private’ en op andere, geschikte plekken betaal je om te mogen overnachten met je camper of tentje. Als je toch graag gratis wilt overnachten, dan doe je er goed aan om van de toeristische wegen en plekken af te wijken. Rijd ergens heen waar niet echt highlights zijn en ineens vind je daar rustige plekjes waar je prima kunt overnachten. Zo stonden wij een nachtje op het eiland Gimsøy op een ruim gravelterrein met maar één andere campervan. Lekker om even aan de drukte te ontsnappen!
  • Nog een advies aan de camperliefhebbers: Zorg dat je met een volle schoonwatertank en een leeg toilet en vuilwatertank de Lofoten in rijdt. De plaatsen waar je gratis ‘watermanagement’ kunt doen zijn – in tegenstelling tot de rest van Noorwegen - in de Lofoten namelijk heel beperkt. Je kunt wel water vullen of lozen bij campings of sommige parkeerterreinen, maar daar betaal je voor. Handiger dus om het vooraf even te regelen, dan kun je er even tegenaan.

Alles over onze reis door Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Rijd de Kystriksveien en bewonder de Helgeland kust

Noorwegen

Poseer op de iconische Trolltunga

Noorwegen

Uniek overnachten met een spectaculair uitzicht op Lysefjord

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen