Wat kost een reis naar IJsland? | Alles over lokale prijzen en bespaartips

Djura

Op slechts 3 uur vliegen van Nederland ligt het indrukwekkende IJsland. Ondanks de geringe afstand is het net alsof je een andere wereld in stapt. Een wereld vol vulkanen, gletsjers en geisers. IJsland is een waanzinnige reisbestemming, maar helaas ook best een dure! In dit blog vertellen we alles over de lokale prijzen, een reëel reisbudget én geven we tips om geld te besparen!

Kamperen, met tours of in hotels?

Je kunt het schitterende IJslandse landschap op verschillende manieren ontdekken. Het is een mogelijkheid om in de hoofdstad Reykjavik te verblijven en vanuit daar tours te boeken om de highlights in de omgeving te zien. Een leuker idee is het om zelf een auto of camper te huren en IJsland op je eigen tempo te ontdekken. Als je alles vanuit Reykjavik wilt doen, dan moet je ook een hele hoop moois missen, want er zijn genoeg bezienswaardigheden die niet echt in de buurt van de IJslandse hoofdstad liggen. En geloof mij, er zijn waanzinnige plekken die je niet met een tour vanuit Reykjavik kunt bereiken. IJsland is groter dan je misschien denkt!

Kies je ervoor om op eigen houtje rond te reizen in IJsland, dan heb je nog een keuze te maken. Je kunt namelijk een auto huren en steeds overnachten in hotels of B&B's of je huurt een camper(van) waarmee je overnacht op campsites. In dit blog zullen we voor beide opties toelichten wat je reiskosten zullen zijn, maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Kamperen is goedkoper!

Onze kampeerreis door IJsland

Omdat IJsland al duur genoeg is en wij een reis met een campervan ook gewoon heel leuk vinden, kozen wij voor een kampeerreis door IJsland. In 19 dagen reden we een ronde over de ringweg en maakten we verschillende uitstapjes van de ringweg af, bijvoorbeeld naar de Westfjords en het schiereiland Snaefellsnes. Uiteindelijk reden we meer dan 4.500 kilometer met onze campervan en het was een onvergetelijke reis!

Alles over onze reis door IJsland

In IJsland betaal je met de IJslandse kroon. (ISK) Tijdens onze reis stond 150 ISK ongeveer gelijk aan €1. Voor het gemak vermelden we in dit blog de prijzen ook in euro's.

Vliegtickets

IJsland ligt op minder dan 3 uur vliegen van Schiphol en voor je vliegtickets hoef je dan ook niet zoveel geld kwijt te zijn. Zowel Transavia als Icelandair vliegen rechtstreeks vanuit Nederland naar IJsland. In de zomer, wanneer het echt hoogseizoen is in IJsland, betaal je wat meer voor je ticket dan in het voor- of najaar.

Voor een retourticket inclusief ruimbagage moet je denken aan €200 tot €350 per persoon. Ga je buiten het hoogseizoen, dan kun je nog weleens een leuke deal scoren voor minder dan €200!

Wij waren in eerste instantie voor ons retourticket bij Transavia €253 per persoon kwijt, inclusief 15 kilo ruimbagage. Onze vlucht zou begin juni vertrekken, maar door de coronacrisis kon dat niet doorgaan. We hebben daarom onze vlucht omgeboekt, zodat we 2 weken later dan gepland toch naar IJsland konden. We moesten daarvoor €72 per persoon bijbetalen.

Slapen

Als je met een camper rond trekt, dan zul je waarschijnlijk overnachten op campings in IJsland. Rijd je met een huurauto over het eiland of gebruik je publieke bussen, dan zul je overnachten in hotels, hostels of guesthouses.

Prijzen van campings in IJsland

Er zijn ontzettend veel campings te vinden in IJsland, dus je kunt altijd wel een prima slaapplek vinden tijdens je vakantie. De faciliteiten op de campsites variëren van basic met enkel een toilet en wastafel tot grote campings met warme douches, wasmachines en meer. Vaak ligt de prijs voor een overnachting op een camping op 1.500 ISK (€10) per persoon. Als er meer faciliteiten inbegrepen zijn, is dit soms een paar euro duurder.

Als er al warme douches zijn op de camping, is dit lang niet altijd inbegrepen in het kampeertarief. Vaak betaal je ongeveer €2 voor 3 of 5 minuutjes warm water. Snel douchen dus! ;-)

Besparen? Gebruik de Camping Card
Er zijn erg goede en fijne campings, maar bij sommige campsites was het smoezelig, zat het kampeerveld vol kuilen en gaten of was het gewoon heel erg verouderd. Dan vind ik €10 per persoon nog best veel! Gelukkig is er een manier om te besparen op je uitgaven voor campings, namelijk door de Camping Card aan te schaffen. Voor een vast bedrag (ongeveer €130) kun je de Camping Card aanschaffen en er vervolgens gratis mee kamperen op aangesloten campings. De Camping Card is geldig voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Online is de Camping Card trouwens iets duurder dan als je deze ter plekke koopt. ;-) Verblijf je 7 nachten of meer op een camping die deelneemt, dan heb je je geld al terugverdiend!

Omdat wij 19 dagen in IJsland zouden rondreizen, hebben we bij de eerste camping gelijk de Camping Card aangeschaft. Doordat er verspreid over het land voldoende campings aangesloten zijn, sliepen we slechts 4 keer op een camping die niet deelneemt aan het Camping Card programma. Onze totale kosten voor overnachtingen in IJsland kwamen daarmee op €212,84. Dit bedrag is voor 2 personen en inclusief het gebruik van douches. Koopje voor zo'n duur land!

Prijzen voor een kamer in een hotel

Ga je niet kamperen in IJsland, dan moet je voor overnachtingen een heel ander budget reserveren. De kamerprijzen in IJsland vind ik namelijk best wel fors. Als je een fijne tweepersoonskamer weet te vinden voor €70 tot €80 per nacht, dan heb je al een goede deal te pakken. Vaker liggen de prijzen rond de €100 tot €130 per nacht. Niet goedkoop dus!

Helaas zijn er weinig hostels in IJsland, waardoor je ook niet makkelijk kunt besparen door op een slaapzaal te slapen. In Reykjavik heb je wat hostels en betaal je voor een bed op een slaapzaal gemiddeld €25. Trek je verder IJsland in, dan wordt het aanbod aan hostels kleiner en de prijzen voor de slaapzalen hoger. In het noordelijke Akureyri vind je bijvoorbeeld maar 3 hostels en betaal je al snel €30 in het hoogseizoen voor een bed op een slaapzaal. Ook in Egilsstadir (Eastfjords) ben je €30 kwijt voor een nachtje op een slaapzaal.

Hoteltips in IJsland

105 - A Townhouse Hotel
105 - A Townhouse Hotel

Fijne studio's in Reykjavik - trendy ingericht - op loopafstand van het centrum.

Bekijk
The Barn
The Barn

Mooi hostel in Vik - keuze uit slaapzaal of eigen kamer - moderne uitstraling.

Bekijk
Manahlid Apartment
Manahlid Apartment

Mooi appartement in Akureyri - schoon en goed onderhouden - goede prijs/kwaliteitverhouding.

Bekijk
Rey Apartments
Rey Apartments

Sfeervolle studio's in het hart van Reykjavik - comfortabel & netjes.

Bekijk

Gemiddeld budget voor overnachtingen in IJsland

Onze totale kosten voor overnachtingen bedroegen slechts €212,84, vooral doordat we de Camping Card hadden aangeschaft en vaak hebben geslapen op aangesloten campings. Per nacht waren we gemiddeld dus slechts €5,32 per persoon kwijt. Nu hadden we natuurlijk wel de campervan nodig om dit mogelijk te maken. De kosten daarvan vind je onder de categorie vervoer.

Ga je in hotels overnachten tijdens je reis door IJsland en ga je voor schone, maar basic kamers, houd dan rekening met een gemiddeld budget van €90 tot €100 per nacht voor 2 personen.

Slaapzaal

€25 – €35

Eigen kamer met privé badkamer

€80 – €130

Camping (per persoon)

€7 – €15

Vervoer

Je vervoerskosten zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je gaat rondreizen door IJsland. Je kunt kiezen uit het huren van een camper of een auto of je maakt gebruik van het openbaar vervoer. Als je een vervoermiddel huurt, dan heb je natuurlijk ook nog brandstofkosten waar je rekening mee moet houden. We zetten de prijzen voor deze verschillende opties voor je op een rij.

Een camper huren

In IJsland heb je campers in allerlei vormen en maten. Je kunt kiezen voor een campervan, wat eigenlijk een omgebouwd busje is, of je gaat voor een grote, luxe camper met alles erop en eraan. En natuurlijk geldt ook daarvoor: hoe groter en luxer, hoe duurder het wordt!

In het hoogseizoen betaal je voor de kleinste campervan minimaal €100 per dag. En dan komen er vaak nog kosten bij voor een extra bestuurder, extra verzekeringen en kampeerspullen zoals campingstoeltjes en een tafeltje. Wil je een wat ruimere campervan, dan kun je al enkele tientjes bij de huurprijs per dag optellen. Voor een luxe camper waarmee je helemaal zelfvoorzienend bent, moet je op minimaal €200 per dag rekenen.

Wij hebben gekozen voor de Easy Small campervan van CampEasy. Zij bieden fijne kortingen voor vroegboekers en lange huurperiodes, hebben een flexibel annuleringsbeleid, bieden goed uitgeruste campers en ze staan bekend om hun goede service. In onze eerste boeking was de totale huurprijs voor 18 dagen €1.891.

Vanwege corona hebben we onze boeking later aangepast (andere data en langere huurtermijn) en toen werd er - zonder dat we erom vroegen - nog extra 'corona korting' toegepast. Hierdoor hebben we uiteindelijk voor weinig geld in het hoogseizoen een goede camper gehuurd. Weinig geld voor IJslandse begrippen dan hè! ;-) Wil je ook door IJsland touren met een CampEasy camper, check dan de actuele prijzen en beschikbaarheid op hun website.

IJsland

Een camper huren in IJsland

Een auto huren

Ben je niet zo van het kamperen, dan kun je ook een auto huren. Wij vinden Sunny Cars de fijnste verhuurder van auto's. Bij Sunny Cars zijn namelijk alle verzekeringen inbegrepen, je hebt geen eigen risico en er is een Nederlandstalige klantenservice. Ook kun je voor €1 extra per huurdag een flexservice afsluiten, waardoor je de huur kort van tevoren kunt annuleren. In deze tijden wel zo handig!

Voor een kleine auto betaal je ongeveer €60 tot €70 per huurdag. Heb je een 4x4 auto nodig, omdat je bijvoorbeeld de binnenlanden in gaat, dan moet je rekenen op minimaal €100 per huurdag. Zoals je ziet is de huurprijs van een kleine campervan niet heel veel hoger dan het huren van een auto. Als je je bedenkt dat je met een camper altijd de mogelijkheid hebt om zelf te koken én goedkoop te overnachten, dan blijkt wel dat een rondreis met een camper in IJsland betaalbaarder is dan met een auto en slapen in hotels!

Besparen op vervoerskosten
Het huren van een auto of camper is een flinke hap uit je reisbudget. De beste manier om hierop te besparen is om simpelweg buiten het hoogseizoen te reizen. Kies je bijvoorbeeld voor een vakantie in mei of september, dan heb je nog steeds kans op aardig weer, maar kan de huurprijs zomaar 20% lager zijn dan in het hoogseizoen.

Brandstof kosten in IJsland

Hoeveel geld je kwijt bent aan benzine of diesel voor je huurauto of camper is natuurlijk afhankelijk van de route die je aflegt. Voor een liter benzine betaal je gemiddeld €1,38 en voor een liter diesel ben je zo'n €1,27 kwijt. Over het algemeen verbruiken grote, zwaardere auto's of campers meer brandstof dan kleine auto's of campervans.

Wij reden ruim 4.500 kilometer door IJsland met een kleine campervan met dieselmotor. Onze totale kosten voor brandstof bedroegen €369,77. Dat valt best mee voor zo'n afstand, toch?

Bijkomende kosten voor parkeren en tol

Gelukkig heb je in IJsland bijna geen tolwegen. Alleen voor de Vaðlaheiðargöng tunnel tussen Húsavik en Akureyri betaal je tol, maar die kun je ook heel simpel ontwijken. Je hoeft maar een kwartiertje om te rijden om de 7 kilometer lange tunnel te skippen en de omweg is nog een mooie route ook! Ga je wel door de tunnel, dan kost je dat voor een gewone auto 1.500 ISK, ofwel €10. Je kunt dit online betalen via www.tunnel.is. Als je de tol meer dan 3 uur nadat je door de tunnel bent gereden pas betaalt, dan is de prijs hoger. Dat is helemaal zonde van je geld! Op tijd online betalen dus.

Parkeren in IJsland is bijna overal gratis, maar bij enkele bezienswaardigheden of nationale parken betaal je wel parkeergeld. Zo ben je bij het Thingvellir National Park en het Skaftafell National Park 750 ISK (€5) kwijt en bij Seljalandsfoss betaal je 700 ISK. (€4,66)

Reizen met de bus

Reizen met de bus is mogelijk in IJsland, maar echt praktisch is het niet. Er gaan gewoon maar heel weinig bussen en met de bus kom je niet zo makkelijk op de afgelegen, maar hele mooie plekken. Want daar gaan de bussen niet heen. Zonde!

De publieke busmaatschappij is Straetó. Een ticket voor een zone kost 480 ISK, ongeveer €3. Gebruik je Straetó voor een lange afstand rit, dan wordt gekeken naar het aantal betaalzones dat je passeert. Voor de rit van Reykjavik naar Akureyri kom je door 22 betaalzones, ben je 6,5 uur onderweg en betaal je 10.560 ISK. Dat is omgerekend €65. Van Akureyri naar bijvoorbeeld Egilsstadir ben je 3 uur en een kwartier onderweg en betaal je 8.640 ISK, ongeveer €50. Op de site van Straetó kun je de exacte prijzen van bustickets vinden.

Overweeg je om voor een kleine afstand, bijvoorbeeld in Reykjavik, de taxi te nemen? Weet dan dat taxi's echt heel duur zijn in IJsland! Wij moesten één keer gebruik maken van een taxi, omdat we na het inleveren van de camper naar het vliegveld gingen. Dit was een ritje van minder dan 10 minuten en het kostte ons €26!

Totale kosten voor vervoer in IJsland

Je ziet maar, je vervoerskosten zijn helemaal afhankelijk hoe je wilt rondreizen en hoeveel afstand je wil afleggen. Als je voor de leukste optie (met een camper!) kiest, houd dan rekening met een huurprijs van €100 tot €150 per dag voor een basic campervan. Daar komen dan nog brandstofkosten en een klein bedrag voor parkeren bij. Op die manier kun je makkelijk uitrekenen hoeveel je in totaal moet budgetteren voor vervoer in IJsland!

Reizen met de bus (per uur)

€10 – €15

Taxi < 5 km

€12 – €25

Huren van een camper

€100 – €200

Voor ons zijn de totale vervoerskosten uitgekomen op €2.301,48. Uiteindelijk is dat meer dan de helft van onze totale reiskosten voor IJsland, maar door het huren van de camper konden we wel onze uitgaven voor overnachtingen en eten en drinken heel beperkt houden.

Eten & drinken

De prijzen in de IJslandse supermarkten zijn over het algemeen wat hoger dan in Nederland. De grote supermarkten Bonus, Netto en Kronan staan bekend als het meest betaalbaar in IJsland. Die moet je dus hebben! Als je in deze winkels de budget varianten koopt van bijvoorbeeld rijst, koffie, pastasaus en broodbeleg, dan ben je iets meer kwijt dan wat je in Nederland voor een soortgelijk merkproduct zou betalen.

Er zijn wel een paar producten die je beter kan laten liggen, zoals vlees. Dat is echt duur in IJsland. Voor een kilo kipfilet moet je €12 tot €15 neerleggen. Wij hebben tijdens onze reis door IJsland bijna geen vlees gegeten, want dat vonden we het geld echt niet waard. Groenten zijn ook iets duurder dan bij ons, omdat veel geïmporteerd moet worden. Maar je kunt uiteindelijk echt beter wat meer groenten eten en vlees weglaten bij je maaltijden als je het niet te bont wil maken!

Als je genoeg ruimte hebt in je backpack, neem dan een paar simpele etenswaren mee uit Nederland. Wij hadden bijvoorbeeld wat zakjes bij voor pastasaus, curry saus, etcetera. Ook kun je muesli repen, zoet broodbeleg en peper en zout meenemen. Dat scheelt weer wat boodschappengeld!

Alcohol kun je alleen kopen bij door de overheid gerunde winkels met de naam Vinbudin. Enkel dranken met een laag alcoholpercentage (tot 2,5% ongeveer) vind je in de gewone supermarkt. Bij de Vinbudin winkels hebben ze een prima assortiment van wijnen en (speciaal)bieren. Voor de minst bijzondere fles wijn betaal je minimaal €12. Voor een pilsje moet je €1 tot €3 afrekenen, terwijl dat voor een speciaalbiertje kan oplopen tot €6.

Je kunt je voorstellen dat, met deze prijzen in de winkels, uiteten gaan ook niet goedkoop is in IJsland. Wij zijn dan ook niet echt uiteten geweest tijdens onze reis. Het enige wat wij 'buiten de deur' hebben gegeten is 2 keer een hotdog bij een kraampje op straat (€4 tot €7), een portie fish & chips (€10), een proefplankje bier voor mijn verjaardag (€12,50 per persoon) en een keer een ijsje. (€5 voor 2 bolletjes)

Ga je wel buiten de deur lunchen of dineren, dan ben je in een simpel eetcafé minimaal €15 tot €20 kwijt. Prijzen voor een hoofdgerecht in een prima aangeschreven restaurant lopen al snel op tot €35 of meer. Een biertje of wijntje in een café kost je €5 tot €10 per glas.

In totaal hebben wij in IJsland €498,86 uitgegeven aan eten en drinken. Dat is een gemiddelde van €13,13 per persoon per dag. Voor dit bedrag kook je vrijwel altijd zelf en eet je weinig tot geen vlees, maar drink je wel iedere dag één of twee (speciaal)biertjes die je hebt gekocht bij de Vinbudin. Skip je alcohol helemaal, dan kun je het voor minder dan een tientje per persoon per dag doen. Ga je niet of weinig zelf koken, dan moet je vanzelfsprekend een veel hoger bedrag rekenen voor eten en drinken in IJsland.

Avondmaaltijd 2 pers. - zelf koken

€4 – €8

Kopje koffie

€2,50 – €4

Biertje op het terras

€5 – €10

Hoofdgerecht in café/restaurant

€20 – €40

Sandwich

€7 – €11

Frisje op het terras

€2 – €3

Excursies & entreegelden

Eindelijk iets waarvoor je minder geld nodig hebt! Bijna alle natuurgebieden in IJsland zijn namelijk gratis te bezoeken. Dat is fijn! Daarnaast is het ook niet nodig om veel tours of excursies te doen als je eigen vervoer hebt, omdat je er op eigen houtje naartoe kunt. Voor de meeste warmwaterbronnen, zoals de Blue Lagoon en Myvatn Nature Baths, betaal je wel enkele tientjes entreegeld.

Blue Lagoon

  • Blue Lagoon basispakket: 5.990 ISK ≈ €40 (incl. handdoek, badjas, gezichtsmasker en drankje naar keuze)
  • Myvatn Nature Baths: 5.500 ISK ≈ €34

Omdat de warmwaterbronnen toch allemaal een beetje van hetzelfde zijn, hielden wij het bij de bekendste: de Blue Lagoon. Verder waren we alleen entreegeld kwijt bij de Kerid krater (€2,50 per persoon) en Vestrahorn (€6 per persoon).

Je kunt dus voor heel weinig geld heel veel prachtige plekken bezoeken in IJsland. Maar soms is iets georganiseerds ondernemen ook leuk, of zelfs de enige optie om ergens (veilig) te komen. Als je een tour met gids gaat doen, dan zijn die wel weer best prijzig. Dit zijn enkele populaire excursies in IJsland:

  • Snorkelen in de Silfra kloof: vanaf €80 per persoon
  • Wandelen op een gletsjer: vanaf €75 per persoon
  • Dagtour naar Landmannalaugar: vanaf €130 per persoon
  • Walvissen spotten vanuit Húsavik: vanaf €75 per persoon

Wij hebben in totaal €532,48 uitgegeven aan tours en entreetickets. Wat voor jou een realistisch bedrag is, is helemaal afhankelijk van de hoeveelheid tours die je doet!

Overigen

En dan zijn er altijd nog wel wat andere kosten, zoals het gebruiken van toiletten of het kopen van gas voor het kookstelletje. Voor gas betaal je €5 tot €8 per stuk en meestal doe je daar een dag of 5 mee. Waar je dan weer geen geld aan hoeft uit te geven in IJsland is een lokale simkaart. Je kunt in IJsland namelijk gewoon bellen en internetten uit je normale bundel. Dat scheelt weer!

Reisbudget voor IJsland

Tja, IJsland is inderdaad niet de goedkoopste reisbestemming, maar het is zo mooi! Hoeveel geld je moet sparen voor je reis naar IJsland is afhankelijk van de manier waarop je gaat rondreizen en hoe luxe of basic je het wil hebben. Als je - net als wij - kiest voor het huren van een kleine campervan, dan is dat je grootste kostenpost en valt het verder allemaal best wel mee. Als je bereid bent veel zelf te koken en weinig vlees te eten natuurlijk!

In IJsland hebben we uiteindelijk met zijn tweetjes €3.554,80 uitgegeven. Gemiddeld is dat €88,87 per persoon per dag. In dit bedrag is de normale korting voor de camperhuur verwerkt, maar niet de extra corona korting. Die zal je in de toekomst (hopelijk) niet zo snel meer krijgen namelijk en geeft daarom geen reëel beeld. Inclusief internationale vliegtickets komt het totaalbedrag uit op €4.204,80 voor een reis van 20 dagen. Niet slecht hè!

De simpelste manier om veel geld te besparen is door buiten het hoogseizoen te reizen. Zowel de vliegtickets als het huren van een auto of camper is dan een stuk goedkoper en dat zijn juist de grootste kostenposten. Als je het op dezelfde manier aanpakt als wij - kleine camper huren, zelf koken zonder vlees, enkele tours doen - dan heb je met 2 personen een dagbudget van zo'n €180 nodig. (exclusief vliegtickets) Als je wat meer het vakantiegevoel wil ervaren en daarom een grotere camper huurt of een paar keer uiteten gaat, dan moet je dagbudget eerder rond de €250 zitten met 2 personen.

Onze conclusie is dat IJsland inderdaad, zoals je vaak hoort, een duurdere reisbestemming is. Maar... Wij hadden het voor geen goud willen missen! De landschappen in IJsland zijn zo ruig. Je bent dichtbij huis, maar toch in een totaal andere wereld. Soms heb je het gevoel alleen op de wereld te zijn. En vaak voel je je tussen al die krachtige natuur heel klein. Ja, een reis door IJsland is een onvergetelijke ervaring en daarmee echt het geld waard!

Alles over reizen in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Portugal

Wat kost het leven als digital nomad in Lissabon?

Kroatië

Wat kost een vakantie in Kroatië?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen