De Golden Circle in IJsland | In één dag langs de bekendste bezienswaardigheden

Djura

Vrijwel alle reizigers die IJsland bezoeken, gaan naar de 3 bezienswaardigheden die behoren tot de Golden Circle. Want ja, deze horen niet voor niets bij het ‘gouden rondje’ van IJsland, toch? Op onze eerste echte dag in IJsland wandelden we door Thingvellir National Park, bewonderden we de geisers Geysir en Strokkur en zagen we de Gullfoss waterval. Een dag met een gouden randje!

Wat is de Golden Circle?

Voordat we vertellen over onze ervaring bij de Golden Circle, is het misschien goed om eerst nog even kort te benoemen wat de Golden Circle eigenlijk is. In het kort: de Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden, namelijk Thingvellir National Park, Geysir en de Gullfoss waterval. Deze 3 highlights zijn zo populair, omdat ze direct een goede indruk geven van de natuur in IJsland. Daarnaast zijn ze goed bereikbaar en in de buurt van Reykjavik. Veel toeristen maken dan ook een dagtour langs de Golden Circle vanuit de hoofdstad.

Wij zijn voor het eerst in IJsland en willen deze natuurverschijnselen natuurlijk ook zien. Alhoewel de Golden Circle normaal bekend staat om de enorme drukte, verwachten we dat daar nu weinig sprake van zal zijn i.v.m. de reisbeperkingen door het coronavirus. Mocht je wel in een ‘normaal seizoen’ naar IJsland gaan, ga dan extra vroeg of juist wat later naar deze bezienswaardigheden om de drukte iets te ontlopen.

Eerste stop: Thingvellir National Park

Nadat we voor het eerst wakker zijn geworden in onze campervan, maken we ons klaar voor een dagje sightseeing. Onze eerste bestemming is het Thingvellir National Park. De IJslandse taal kent trouwens wat extra tekens en in het IJslands schrijf je Þingvellir. Het natuurgebied is vooral bekend vanwege de lange kloof die niet alleen fotogeniek, maar ook op een andere manier erg bijzonder is. De kloof ligt namelijk tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Elk jaar drijven deze tektonische platen 2,5 centimeter verder uit elkaar. Een uniek natuurverschijnsel!

Maar ook historisch is het Thingvellir National Park van betekenis voor IJsland. Hier werd in het jaar 930 het parlement van IJsland opgericht. Dat was het eerste parlement ter wereld!

Onze verwachtingen zijn dan ook hoog als we bij het bezoekerscentrum arriveren. Al snel zien we dat dit een terechte top bezienswaardigheid is, want het is schitterend. Het hele gebied is met al haar kleuren, verschillende wateren en stroompjes, een typisch IJslands kerkje en natuurlijk de rotsachtige kloof een lust voor het oog. We wandelen dan ook naar hartenlust rond en voor we het weten zijn we heel wat kilometers en een paar uur verder!

Als je zelf Thingvellir National Park gaat verkennen, wandel dan ook zeker even in de richting van het monument. Daar vind je namelijk een klein paadje dat je naar de rand van de kloof brengt en dan kun je er echt goed in kijken. Als je vervolgens terug loopt naar het monument en vanaf het grotere pad nog wat verder zuidelijk loopt langs het water, dan kom je bij een klein ander paadje dat je kunt volgen tot in de kloof. Aanraders!

Een andere highlight in het park is de Öxarárfoss waterval. Misschien kwam het ook doordat bij ons net de zon doorkwam toen we daar waren, maar wij vonden dit een erg mooie spot in het park!

Uiteindelijk zijn we 3 uur na ons vertrek bij het bezoekerscentrum terug bij de camper en is het tijd om richting de volgende highlight te rijden. Vanaf Thingvellir National Park is het zo’n 60 kilometer rijden tot Geysir.

Geothermische activiteit bij Geysir

Bij Geysir is het een stukje drukker dan bij Thingvellir, maar het zijn vooral IJslandse mensen die gebruik maken van het weekend om op pad te gaan in eigen land. Ooit was Geysir een actieve geiser die tot wel 170 meter hoog kon spuiten, maar helaas barst Geysir nu bijna niet meer uit. Men heeft zeep in de geiser gegooid om het spuwen op te wekken, maar uiteindelijk heeft dat dus juist het tegenovergestelde effect gehad. Het woord ‘geiser’ stamt trouwens af van deze Geysir.

Gelukkig is er in het geothermische park nog een geiser en die is wel actief. Strokkur spuwt iedere 5 á 10 minuten en ook behoorlijk hoog. Vol spanning staan we te wachten en dan ineens is het zover: met veel kracht spuit hij heet water de lucht in. Wow, dat ging snel! We wachten daarom nog maar even op een volgende uitbarsting en ook die stelt niet teleur. Dit is een goede compensatie voor de in slaap gevallen Geysir. ;-)

De bulderende waterval Gullfoss

Tot slot rijden we naar de nabijgelegen waterval Gullfoss. Als we uit de auto stappen, voelen we de kleine druppeltjes van de waterval al in de lucht. Dat geeft direct een indicatie van de kracht van deze Gullfoss! Als we hem vanaf een uitkijkplatform zien, blijkt het inderdaad een krachtige waterval. Als je net als wij naar beneden loopt om de waterval van dichtbij te bekijken, doe dan zeker een regenjas aan! Ondanks de kou en nattigheid is het echt de moeite om Gullfoss van dichterbij te bekijken, want dan zie je pas goed hoe het water in de 70 meter diepe kloof naar beneden stort. Een gave plek om de dag af te sluiten!

De Golden Circle is een leuke, eerste kennismaking met de natuurfenomenen van IJsland. Vaak wordt IJsland maar heel kort bezocht en is het idee dat je met de Golden Circle het beste van IJsland gezien hebt. Dat vinden wij niet helemaal terecht, want IJsland heeft zoveel meer te bieden. Kiezen welke highlights het mooiste zijn, dat is een hele lastige! Maar de Golden Circle is in ieder geval een heel mooi begin van je reis door IJsland!

Alles over reizen in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

4 leuke bezienswaardigheden in de buurt van de Golden Circle

IJsland

2 dagen in de Eastfjords van IJsland

IJsland

Een dag in Landmannalaugar

IJsland

Waarom de Fjadrárgljúfur kloof de moeite waard is

IJsland

Dit zijn de 4 mooiste watervallen in het zuiden van IJsland

IJsland

De Blue Lagoon in IJsland bezoeken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen