De Vestrahorn berg en het Stokksnes strand | De fotogeniekste plek van IJsland

Djura

We hebben een toegangskaartje gekocht en rijden door de slagbomen naar het Stokksnes strand. De verwachtingen zijn hooggespannen, want de foto's van deze plek zien er zó mooi uit. Als we een stukje over de gravelweg rijden, valt onze mond open van verwondering. Het lijkt wel alsof het niet echt is, zo oogverblindend is Vestrahorn!

Misschien is het een kwestie van smaak hoor, maar wij zijn echt laaiend enthousiast over de berg Vestrahorn. Wat is dit een schitterende plek! Voor de berg ligt het zwarte strand Stokksnes en wat groene plukken helmgras. Dat maakt het totaalplaatje alleen maar beter!

Wij bezoeken Vestrahorn als het eb is en daardoor kunnen we ver het strand op wandelen. In het begin zijn de pieken van Vestrahorn nog gehuld in wolken, maar tegen het einde van de middag hebben we een fantastisch zicht op de bergen. Inmiddels komt de zee steeds verder de inham in en staat er een dun laagje water op het zand. Dit zorgt voor een perfecte weerspiegeling van de bergen.

We blijven maar foto's maken, want dit is zonder twijfel één van de meest fotogenieke plekken waar we ooit geweest zijn. Als we tevreden zijn met de foto's, gaan we nog even lekker op het strand zitten kijken. We horen alleen het geluid van de wind en wat vogels, verder is het puur genieten. Dit is zo'n moment dat je heel lang bij zal blijven!

Handig om te weten

De naam van de berg is Vestrahorn en het strand vanwaar je uitzicht hebt op de berg heet Stokksnes. Stokksnes is in handen van een particulier en er wordt entreegeld gevraagd om het strand te kunnen betreden. En dus om de Vestrahorn berg te kunnen bewonderen. Je kunt je ticket kopen bij het Viking Cafe en je betaalt hiervoor 900 ISK per persoon. (ongeveer €5,50)

Met dit toegangsbewijs kun je de slagbomen openen en met je auto of camper via een gravelpad naar verschillende uitzichtpunten rijden. Ook is er in het gebied een plek waar je vogels kunt spotten en er is een Viking Village. Voor het opnemen van een film is hier ooit een viking dorp gebouwd, maar uiteindelijk schijnt de film nooit opgenomen te zijn. Wel grappig om even doorheen te lopen!

In het Viking Cafe kun je wat eten of drinken en als je langer van Vestrahorn wilt genieten, dan kun je met je camper op de parkeerplaats overnachten. Wij kozen ervoor om op de "campsite" (een parkeerplaats met een toilet) te blijven slapen, zodat we extra lang konden genieten van Vestrahorn én zowel tijdens eb als vloed het gebied konden bezoeken. Alhoewel de campsite erg basic is, vonden wij het het waard, omdat we zo Vestrahorn écht goed hebben kunnen zien. In de avond was er helemaal niemand anders bij de berg! Voor de campsite betaal je 2.000 ISK per persoon (€12,50), maar dat is inclusief het entreegeld. Valt best mee dus!

Droom voor liefhebbers van bergen en fotografen

Dus als je - net als wij - gek bent op bergen of je vindt het leuk om gave foto's te maken en te spelen met weerspiegeling, dan is Vestrahorn echt een must see in IJsland. Maar ook zonder deze voorliefde voor bergen of fotograferen weet ik zeker dat je onder de indruk zult zijn van dit natuurschoon. Het was voor ons één van de hoogtepunten tijdens onze reis door IJsland!

Lees meer over onze reis in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

Bewonder Vatnajökull, Jökulsárlón en Diamond Beach

IJsland

Dit moet je zien in de buurt van Vík

Noorwegen

Complete route door de paradijselijke Lofoten

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Noorwegen

Poseer op de iconische Trolltunga

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen