Bewonder Vatnajökull, Jökulsárlón en Diamond Beach | IJslands grootste gletsjer

Djura

In IJsland rijd je van het ene natuurwonder naar het andere. De immens grote gletsjer Vatnajökull is zo'n natuurspektakel en ligt in het zuidoosten van IJsland. Het is niet alleen de grootste gletsjer van IJsland, maar ook de één na grootste van Europa! Bij de gletsjer vind je gletsjermeren en op het nabijgelegen zwart gekleurde Diamond Beach spoelen regelmatig ijsblokken aan. Een heel indrukwekkend gebied in IJsland!

De enorme Vatnajökull gletsjer

Als we over de ringweg richting het zuidoosten van IJsland rijden, zien we al snel een tong van de Vatnajökull gletsjer over de bergen liggen. Om eerlijk te zijn hadden we ons vooraf nog niet zo verdiept in deze gletsjer, maar door de hoeveelheid ijs die we zien gaan we toch maar eens googelen. En wat blijkt? De Vatnajökull is echt immens groot! De gletsjer heeft een oppervlakte van 8.100 km² en beslaat daarmee 8% van het totale oppervlak van IJsland. Wow!

Met deze omvang is dit zonder enige concurrentie de grootste gletsjer van IJsland. Op sommige plekken is de ijskap zelfs een kilometer (!) dik. Bizar! In Europa vind je enkel in Spitsbergen een grotere gletsjer, Vatnajökull staat op nummer 2 qua oppervlakte in Europa. Dat de gletsjer enorm is, merken we doordat we tientallen kilometers rijden en steeds weer een andere gletsjertong tussen de bergen door zien steken. Er komt geen einde aan deze gletsjer!

Doordat we na uren rijden nog steeds regelmatig een deel van de gletsjer zien, krijgen we een idee van de grootte van dit natuurgeweld, maar om echt een beeld te krijgen van de gletsjer en zijn grootte zou je er eigenlijk overheen moeten vliegen... En dat kan ook, er zijn helikopter tours waarbij je over de gletsjer vliegt, maar daar moet je best een flink reisbudget voor hebben. Je kunt ook met een gids een wandeling over de gletsjer doen, maar dan zie je uiteindelijk een fractie van de immense ijskap.

Maar wij hebben geluk! Als we terug vliegen naar Nederland is het stralend weer én we vliegen langs de Vatnajökull gletsjer. Het uitzicht is magisch! Hebben we dit toch maar mooi als extraatje gekregen van Transavia. ;-)

Die witte vlek op het land is geen wolk, maar de gletsjer!

De mooiste plekken vlakbij Vatnajoküll

Er zijn veel indrukwekkende bezienswaardigheden vlakbij de gletsjer die een tussenstop tijdens je trip zeker waard zijn. We zetten ze voor je op een rij! (van west naar oost)

Skaftafell National Park

Skaftafell National Park is de uitvalsbasis voor mooie hikes in een gebied met bergen, watervallen, gletsjers en bossen. Vanaf het bezoekerscentrum wandel je in ongeveer 45 minuten naar de beroemde Svartifoss waterval. De waterval is omgeven door zwarte basaltrotsen en behoort tot onze favoriete watervallen in Zuid-IJsland. Tijdens het hiken naar Svartifoss krijg je gelijk ook een goede indruk van het landschap in dit deel van IJsland.

Je kunt nog veel meer wandelingen maken in het Skaftafell National Park. Ga voor een overzicht even langs het bezoekerscentrum van het park. Ook fijn dat er een goede en betaalbare campsite bij het park is. Zo kun je de tijd nemen om dit gebied echt te ontdekken!

Gletsjermeren Jökulsárlón & Fjallsárlón

Het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland is Jökulsárlón. Bijzonder is dat het gletsjermeer pas vrij recent is ontstaan (in de jaren 30) en nu al is uitgegroeid tot het grootste en diepste gletsjermeer van IJsland. Er drijven grote ijsblokken in het meer en daarom is het een populaire bezienswaardigheid onder reizigers. Om eerlijk te zijn vonden wij het gletsjermeer niet per se heel mooi, maar indrukwekkend is het wel. Als je je bedenkt dat de ijsblokken die je ziet drijven eerst eeuwen en eeuwen zijn verplaatst in de gletsjer, dan is dat een bizar idee! En misschien dat het op een zonnige dag naast indrukwekkend wél heel mooi is.

Wil je liever in rust genieten van de IJslandse natuur, dan is het gletsjermeer Fjallsárlón een goed alternatief. Dit meer is kleiner en minder bekend, maar er drijven ook ijsblokken in en wij vonden het eigenlijk net zo indrukwekkend als Jökulsárlón!

Diamond Beach

Op loopafstand van Jökulsárlón vind je een zwart strand waar regelmatig ijsblokken vanuit het gletsjermeer aanspoelen. Het zwarte zand vormt een contrast met de blauwwitte ijsblokken en dat maakt Diamond Beach zo'n geliefde plek. Stop hier dus ook zeker als je in de buurt bent en wandel vooral iets verder van de parkeerplaats af het strand op. Dan heb je het strand voor jezelf!

Handig om te weten

Voor het bezoeken van Skaftafell, het hiken naar Svartifoss en het bezoeken van de twee gletsjermeren en Diamond Beach heb je ongeveer een dag nodig. De bezienswaardigheden liggen vrij dichtbij elkaar en je hoeft alleen voor Svartifoss eerst te wandelen voordat je er bent, dus in 1 dag is dat goed te doen. Wil je meer hikes doen in het Skaftafell National Park of ga je bijvoorbeeld een gletsjerwandeling maken, dan is het slim om wat meer tijd te plannen voor dit gebied.

Fjallsárlón

In de omgeving van de gletsjer is weinig bebouwing en bewoning en daardoor ook weinig winkels. Zorg dus dat je wat voorraad inslaat in Vik of in het oostelijk gelegen Höfn!

Ooit willen we nog weleens terug naar IJsland in de winter, ook omdat je dan een wandeling kunt doen door de ijsgrotten in de Vatnajökull gletsjer kan. Dat lijkt ons zo'n gave ervaring! Dus is het zomer of winter, dit gebied bezoeken is altijd een goed idee tijdens je reis door IJsland!

Lees meer over onze reis in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

De Vestrahorn berg en het Stokksnes strand

IJsland

Dit moet je zien in de buurt van Vík

Oostenrijk

Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen