Wat kost een vakantie in de Dolomieten? | Alles over onze uitgaven en een reëel reisbudget

Djura

De Dolomieten in Italië behoren tot één van de mooiste berggebieden in Europa. Je kunt er eindeloos hiken en je steeds weer verwonderen over de uitzichten, scherpe pieken, prachtige bossen en kleurrijke meren. Wij hebben 5 weken door de Dolomieten gereisd met onze camper. Wat dat gekost heeft? Je leest het in dit blog! We vertellen je alles over lokale prijzen, onze uitgaven en een reëel reisbudget voor de Dolomieten.

Onze reis door de Dolomieten

Eigenlijk stonden de Dolomieten in het najaar van 2020 al op onze planning, maar iedereen weet wat er toen gebeurde en waarom dat feest niet door kon gaan. Toch zijn we dit berggebied in Noord-Italië nooit vergeten. Toen we een niet al te verre bestemming zochten voor een reis van enkele maanden, kwamen de Dolomieten natuurlijk weer bovendrijven. 3 jaar later dan gepland gingen we alsnog en nu met onze eigen campervan Bruno!

We verbleven 36 dagen in de Dolomieten. We reden over prachtige bergpassen en genoten tijdens de vele hikes die we maakten. We stonden oog in oog met Seceda, Tre Cime, de Vajolet Towers, Lago di Sorapis, de Geisler/Odle pieken en nog veel meer fantastische bergen. Het leuke aan al dat natuurschoon is dat je veel van deze plekken kunt zien zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten. Lees snel verder en check wat een reis door de Dolomieten ongeveer kost.

Vervoer naar de Dolomieten

De Dolomieten liggen in Noord-Italië, net iets onder de grens met Oostenrijk. Vanaf Nederland kun je daarom prima met je eigen auto of camper naar de Dolomieten afreizen. In dik 1.000 kilometer ben je vanuit Breda naar Cortina d’Ampezzo (centraal stadje in de Dolomieten) gereden. Goed te doen toch!

Het grote voordeel van de auto of camper pakken naar de Dolomieten is dat je je vervoer ter plaatse al geregeld hebt. En dat is toch wel erg handig, want het openbaar vervoer rijdt niet overal even frequent naartoe. Naar bekende plaatsen, zoals Tre Cime en Lago di Braies, kun je heel eenvoudig met de bus reizen, maar er zijn ook genoeg mooie hikes die lastiger bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Buiten het hoogseizoen wordt de dienstregeling verder uitgekleed en op veel routes uiteindelijk zelfs helemaal gestopt.

Voor de reis naar en vanuit de Dolomieten kun je dus rekenen op brandstofkosten voor zo’n 2.100 kilometer. Daarnaast heb je in Oostenrijk (de meest logische route naar de Dolomieten) een tolvignet nodig. Deze kost €9,90 voor 10 dagen. Daarbij komt €11 aan tol voor de Brennerpas, als je hier overheen rijdt.

Overnachten in de Dolomieten

De vrijheid die je hebt als je reist met een camper wil je natuurlijk optimaal benutten. Dat betekent - voor ons - zoveel mogelijk wildkamperen. Wij houden ervan! Helaas bleken de mogelijkheden voor wildkamperen in de Dolomieten beperkt. Officieel mag je niet wildkamperen, maar op sommige plaatsen wordt het wel gedoogd. Zorg er vooral voor dat je niet op drukke parkeerplaatsen gaat staan. Zolang niemand last van je heeft, heb jij waarschijnlijk ook geen last van iemand. ;-)

De tarieven op campings variëren van €30 tot €40 per nacht. Daarnaast kun je soms wat simpele camperplaatsen vinden waar je enkele faciliteiten vindt, zoals de mogelijkheid om je water te vullen en te legen. Voor zo’n plek ben je €10 tot €20 per nacht kwijt.

Wij hebben in totaal 15 keer op een betaalde kampeerplek overnacht. Dit heeft ons €460,89 gekost. Gemiddeld is dat dus €30,73 per nacht op een camping of soortgelijk. 15 keer betaald overnachten, betekent ook dat we toch 19 nachten vrij hebben gekampeerd. Eén nacht verbleven we namelijk in een berghut. (lees je zo) Al met al waren onze kampeerkosten dus €13,56 per nacht. Dikke prima!

Tijdens onze 2-daagse hike naar Lago di Antermoia en de Vajolet Towers hebben we in een (vrij luxe) berghut overnacht. De kosten hiervoor waren €100 per persoon, inclusief 3 minuten douchen, avondeten en ontbijt.

Als je niet met een camper door de Dolomieten reist, dan moet je een heel ander bedrag reserveren voor accommodaties. De hotels en B&B zijn namelijk flink aan de prijs. Als je voor €100 per nacht een fijne slaapplek weet te scoren, dan heb je het al heel goed gedaan. Het is waarschijnlijker dat je €150 of meer per nacht kwijt bent voor een tweepersoonskamer bij een accommodatie met goede reviews.

Vervoerskosten in de Dolomieten

Wat kost tanken in de Dolomieten?

Bij elke roadtrip met onze slurpende campervan Bruno is brandstof onze grootste kostenpost. Maar in de Dolomieten was het anders! Niet omdat brandstof nou zo goedkoop is - diesel was rond de €2 per liter, soms iets meer en soms iets minder - maar omdat je simpelweg niet zoveel kilometers hoeft te maken in de Dolomieten. Het gebied is namelijk niet zo groot. Wij reden in 5 weken maar een kilometer of 600. Heel weinig voor ons doen!

Voor ons kwamen de uitgaven aan de pomp daardoor uit op een luttele €259,68. En dan is Bruno niet eens de zuinigste. ;-)

Tol betalen in de Dolomieten

Voor de snelweg in Italië betaal je vrijwel altijd tol. Alleen kun je de meeste snelwegen ook prima vermijden. Zeker voor de korte afstanden pakten wij net zo lief de doorgaande weg die parallel aan de snelweg liep. Wij kunnen toch maar 80 km/u, dus het maakt voor ons weinig uit of we op de snelweg of een andere doorgaande weg rijden.

In de Dolomieten heb je eigenlijk geen echte snelwegen. Als je er eenmaal bent, hoef je je over tol dus niet druk te maken. Tenzij je over specifieke wegen gaat rijden, vaak bergwegen naar toeristische bestemmingen. De bekendste tolweg in de Dolomieten is die van Misurina naar Rifugio Auronzo. Het einde van deze tolweg is het startpunt voor de beroemdste hike in de Dolomieten, namelijk de Tre Cime Circuit Trail. Ook voor de laatste kilometers naar Prato Piazza betaal je tol.

Wij hebben echter geen gebruik gemaakt van deze tolwegen, want wij kozen beide keren voor de openbare bus naar deze highlights. Als camper is de tol namelijk vaak hoger en dan loont het om met de bus te gaan. De enige keer dat wij tol hebben betaald in Italië was op de A23 snelweg richting Slovenië. Toen bedroeg de tol €5,50.

Parkeerkosten in de Dolomieten

In toeristische stadjes en bij bekende highlights vind je vaak betaalde parkeerterreinen. Ook hier geldt dat het parkeertarief voor campers meestal (veel) hoger is dan voor auto’s. Over het algemeen kun je best een tijdje parkeren voor minder dan €10. Alleen het parkeerterrein bij Zanseralm - het startpunt voor de hike naar de Geisleralm - maakt het met een vast parkeertarief voor campers van €25 wel bont. In totaal hebben wij €61,06 uitgegeven aan parkeren.

Prijzen in het openbaar vervoer

Een paar keer lieten we Bruno staan en kozen we voor het openbaar vervoer om een highlight te bezoeken. Op sommige plekken is parkeren met een camper een regelrechte ramp en dan bespaar je jezelf niet alleen geld, maar ook stress door met de openbare bus te gaan. Zo pakten wij de bus naar de Seceda kabelbaan (€5 p.p. retour), Lago di Braies (€10 p.p. retour), Prato Piazza (€5 p.p. retour) en Rifugio Auronzo. (€18 p.p. retour)

Onze totale vervoerskosten in de Dolomieten

Als we de brandstofkosten, tol, parkeergelden en bustickets bij elkaar optellen, dan komen we uit op een bedrag van €397,24. Dit is een stuk minder dan bijvoorbeeld tijdens onze vakantie in Oostenrijk. Toen waren we maar 3 weken on the road, maar wel meer dan €700 aan vervoerskosten kwijt.

Eten & drinken in de Dolomieten

Onze uitgaven aan boodschappen

In principe liggen de prijzen in de Italiaanse supermarkten rond hetzelfde niveau als bij ons in Nederland. Het assortiment is wel wat beperkter en als je iets uit een andere keuken wil - zoals rijst, woksaus, fajita mix - dan loopt het totaalbedrag op je bonnetje snel op. Ook vind je in de Dolomieten veel kleine supermarktjes en daar liggen de prijzen wat hoger dan in een keten als Lidl of Eurospin.

In totaal hebben wij voor €660,73 boodschappen gedaan in Italië. Dat komt neer op een gemiddelde van €9,18 per persoon per dag.

Prijzen in de horeca in de Dolomieten

Eén van de pluspunten aan de Dolomieten: je kunt bijna overal goedkope en goede koffie drinken. De Italianen houden van een goede bak koffie en zijn gewend daar niet veel voor te betalen. Een zwarte koffie heb je voor €1,50 tot €2,50 en voor een cappuccino ben je maximaal €3,50 kwijt. Maar vaak nog geen €2,50. :-)

Maar het is niet alleen de koffie die goed betaalbaar is. Eigenlijk is de gehele horeca prima geprijsd. Voor een halve liter (wit)bier betaal je €5 en voor een pizza kun je denken aan prijzen tussen de €9 en €13.

Zelf koken (2 pers.)

€6 – €10

Cappuccino

€2 - €3,50

Biertje op het terras (0,5L)

€4,50 - €5,50

Pizza of pasta in restaurant

9 – €14

Lunchbroodje

€5 – €10

Frisje op het terras

€2 – €3,50

Aan koffietjes buiten de deur (regelmatig met iets lekkers erbij) hebben wij €153,10 uitgegeven met zijn tweeën. Verder dronken we (na een vermoeiende hike) af en toe een lekker biertje bij een berghut. Alle drankjes buiten de deur kostten ons €198,20. Tot slot gaven we €235 uit in restaurants aan lunches en avondmaaltijden. Het ging dan vaak wel om eenvoudige gerechten, zoals een pizza, risotto of pasta.

Al met al hebben we dus voor €586,30 in de Italiaanse horeca vertoefd. La dolce vita!

Activiteiten en entreegelden

Je gaat naar de Dolomieten voor de bergen. Het goede nieuws is dat de meest bijzondere bergpieken en weidse nationale parken vrijwel allemaal gratis te bezoeken zijn. Je bent dan weliswaar geld kwijt aan vervoer en/of parkeren, maar entreegeld om natuurschoon te mogen zien betaal je in principe nooit.

Wel heb je soms een kabelbaan nodig om op die fantastische plekken in de bergen te komen. Of ja, nodig? Het verkort je hike tijd in ieder geval aanzienlijk en zo’n kabelbaanritje is zijn geld daarom vaak dubbel en dwars waard. Wij maakten gebruik van de kabelbaan voor de hikes bij Armentara Meadows, Seceda, Alpe di Siusi, Vajolet Towers (Vigo - Campiede) en Cinque Torri. In totaal gaven we €259,80 uit aan de retourtjes met de kabelbaan voor deze hikes.

Overige uitgaven in de Dolomieten

Natuurlijk zijn er altijd nog wat andere kosten, zoals het wassen van kleding, het gebruiken van douches of het tappen van drinkwater. We waren niet veel geld kwijt aan dit soort dingen in de Dolomieten. Slechts €25.

Is reizen in de Dolomieten duur?

Als we alle uitgaven bij elkaar optellen, dan komen we uit op een totaalbedrag van €2.589,96. (excl. heen- en terugreis) Voor dit bedrag reisden we met twee personen 36 dagen door het gebied met een camper. Ons daggemiddelde komt daarmee op €71,94. Mooi onder ons dagelijks reisbudget van €80!

Daarmee zijn de Dolomieten redelijk gemiddeld in de kosten als reisbestemming voor camperaars. In IJsland, Noorwegen en Zwitserland gaven we meer geld uit. In Oostenrijk was ons uitgavenpatroon vergelijkbaar met die in de Dolomieten. En als je dan kijkt naar wat voor spectaculairs je voor dit geld krijgt, dan kunnen we wel zeggen dat je vakantiegeld goed besteed is aan een reis door de Dolomieten. Wat een fantastische regio!

Onze uitgaven tijdens een reis met onze camper Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Het kostenplaatje ziet er natuurlijk heel anders uit als je gaat overnachten in hotels of B&B’s. Dan kun je zeker op €100 per nacht (extra) rekenen ten opzichte van onze uitgaven. Aan de andere kant rijdt een auto hoogstwaarschijnlijk wat zuiniger dan onze camper Bruno en bespaar je iets op uitgaven aan tanken en parkeren. Dat is voor de Dolomieten alleen niet zo’n grote kostenpost en er valt dus ook niet zoveel op te besparen.

Wij hebben zo genoten van de natuurpracht in de Dolomieten. Het was elke euro meer dan waard! Daarbij zijn de Dolomieten lang niet zo duur als de Scandinavische landen, terwijl je wel met (bijna?) net zo mooie natuur in aanraking komt. Hopelijk heb je na dit inkijkje in onze portemonnee goed inzicht in de lokale prijzen in de Dolomieten en kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel reisbudget jij nodig hebt voor een vakantie in de Dolomieten!

Ontdek de reisbudgetten voor andere landen

Alles over onze reis door Italië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Portugal

Wat kost het leven als digital nomad in Lissabon?

IJsland

Wat kost een reis naar IJsland?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen