Een jaar na onze wereldreis gaan we eindelijk weer op vakantie | Naar IJsland!

Djura

De afgelopen maanden durfden we er door alle omstandigheden niet op te hopen, maar het lijkt toch echt door te gaan: onze vakantie naar IJsland! Na een jaar weer in Nederland te zijn en geen echte vakanties of reizen te hebben gemaakt, behalve een stedentrip naar Lissabon, staan we te trappelen om op reis te gaan. Een nieuwe bestemming verkennen, en wat voor één!

Alweer een jaar op Nederlandse bodem

Het is precies een jaar geleden dat onze onvergetelijke wereldreis ten einde kwam. Op 13 juni 2019 wachtten onze ouders ons op op het vliegveld en na een korte periode logeren in Rijen, gingen we terug naar ons eigen appartement in Breda. We knipperden twee keer met onze ogen en we zaten alweer in ‘het normale leven’ met werk, een thuis en familie en vrienden om ons heen.

En het afgelopen jaar hebben we absoluut de fijne en mooie kanten van dat normale leven gezien en ervaren. Vooral het om ons heen hebben van familie en vrienden is een genot. Gezellig samen barbecueën of borrelen, ons kleine nichtje zien opgroeien, basketballen met de meiden en samen touren met Ronny’s nieuwe aanwinst: een motor. Erg leuk allemaal!

Tegelijkertijd is de wereldreis geen dag niet in ons hoofd. Vooral met zijn tweetjes halen we nog vaak herinneringen op. En wat hebben we die veel! Soms kijken we willekeurig reisfoto’s van een bepaalde bestemming of een bepaalde dag terug of we denken terug aan mensen die we hebben ontmoet tijdens de wereldreis. Nog iedere dag genieten we van deze waanzinnige herinneringen en zijn we hier zó dankbaar voor. Ik had altijd de hoop dat herinneringen zouden blijven hangen en niet met de tijd zouden vervagen en de wereldreis daarmee naar de achtergrond zou gaan. Ik kan je zeggen, op dit moment is daar zeker geen sprake van! ;-)

Reisliefde

En naast al die fijne herinneringen zijn en blijven natuurlijk ook de reiskriebels. Er zijn nog zoveel bestemmingen die we graag willen ontdekken! Toen we in november een paar dagen in Lissabon vertoefden, was dat gelukzalige reisgevoel direct weer terug. We worden echt heel blij als we samen reizen! Ons plan was dan ook om in 2020 meerdere keren voor 10 tot 14 dagen op vakantie te gaan. In maart naar Jordanië, in juni naar IJsland en in september naar Slovenië of de Dolomieten in Italië.

Een annuleringsverzekering hebben we al heel lang niet meer, want wat zou er nou voor zorgen dat wij niet op reis zouden gaan? Met een pandemie hadden we allemaal geen rekening gehouden. Vanzelfsprekend was het indammen van het virus het allerbelangrijkste en was het eind maart simpelweg niet verstandig om naar het buitenland te gaan. Jordanië gooide de grenzen dicht, Transavia annuleerde de vlucht en wij annuleerden vervolgens de hotels en tours die we hadden geboekt. Onwijs balen, maar logisch gezien de situatie.

Petra blijft gewoon op onze bucketlist voor een volgende reis!

Onzekerheid over onze vakantie in IJsland

Tot een week of twee geleden durfden we echt niet te hopen dat onze vakantie naar IJsland wel door zou gaan. Ik had me nog niet ingelezen, want waarom zou je jezelf lekker maken met al die fantastische plekken als later blijkt dat je er toch niet heen kunt? Maar toen de piek eind mei voorbij leek te zijn en er voorzichtig gesproken werd over het openen van grenzen, ontstond er stiekem toch wat hoop. We volgden al het nieuws hierover op de voet, met name voor IJsland, en maakten voor onszelf een afweging. Want ook al gaan de grenzen open, vinden we het dan slim om nu op reis te gaan?

Wat mij betreft is dat een vraag die je enkel voor jezelf kunt beantwoorden. Ik wil je dus ook zeker niet beïnvloeden met onze keuze, want ik kan me ook goed voorstellen dat je het nu gewoon even wat teveel gedoe vindt allemaal. Een paar uur in een vliegtuig met weinig afstand van andere mensen, niet zoals normaal gebruik kunnen maken van horeca op je bestemming en natuurlijk het risico dat je zelf ziek wordt in het buitenland.

Wat voor ons een grote rol heeft gespeeld in onze keuze is hoe de situatie rondom het coronavirus in IJsland is. IJsland heeft op dit moment bijna geen actieve besmettingen meer en de maatregelen zijn flink versoepeld. Je mag met maximaal 200 mensen bij elkaar op een openbare plek zijn, je hoeft geen mondkapjes te dragen en de horeca en bezienswaardigheden zijn open. Door het lage aantal besmettingen en doordat IJsland zo dunbevolkt is, hebben we het idee dat het risico dat we zelf ziek worden in IJsland lager is dan in Nederland.

We gaan! (als het goed is)

Als het mogelijk zou zijn, zouden wij dus erg graag onze reis naar IJsland door willen laten gaan. Toen Transavia aankondigde dat ze vanaf half juni weer vluchten gingen uitvoeren op meerdere bestemmingen in Europa, nam onze hoop toe. Zouden ze ook weer naar IJsland gaan vliegen? Een week geleden kwam het verlossende woord: onze vlucht gaat door!

Nou ja, de heenvlucht dan. Die is in ieder geval bevestigd. Ze zijn nog druk bezig met het aangepaste vluchtschema voor juli. Onze terugvlucht zou dus eventueel nog gewijzigd kunnen worden, maar dat is voor ons geen groot probleem. Eén of twee dagen langer in IJsland is geen straf! ;-)

Ook heeft IJsland aangekondigd vanaf 15 juni weer toeristen vanuit het Schengengebied toe te laten, maar het is wel verplicht om bij aankomst in IJsland een coronatest te ondergaan. Als deze toch positief blijkt of als iemand waarbij we dichtbij in het vliegtuig hebben gezeten corona blijkt te hebben, dan moeten we ter plekke in quarantaine. Het risico dat je corona blijkt te hebben zonder klachten is erg klein, maar niet uitgesloten. Het zal dus dus nog even spannend blijven totdat onze testuitslagen binnenkomen.

Hoewel we dus nog een kleine slag om de arm houden – we zouden de komende dagen maar ziek worden, dat wil je niet! – lijkt het er echt op dat we naar IJsland gaan. Zoveel zin in! Er staat een leuke campervan voor ons klaar op het vliegveld waarmee we over de gehele ringweg van IJsland gaan rijden. Ook de minder bezochte maar schijnbaar imposante Westfjords hebben we opgenomen in onze route. De foto’s die ik altijd tegenkom van IJsland zijn veelbelovend, ik kan niet wachten! En natuurlijk houden we je op de hoogte tijdens onze trip door IJsland en delen we onze ervaringen met je!

Lees meer persoonlijke blogs

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Aankondiging: de roadtrip van ons leven

Over onze tijd in Nederland en onze reisplannen voor de rest van dit jaar

Over spuit struggles en onze gewijzigde plannen

2022: Verhuisd naar Bruno en gewerkt als digital nomad

Over onze 6 weken in Nederland en nieuwe reisplannen

Noorwegen

Ons avontuur naar de ruige Noordkaap

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen