Dit zijn de 4 mooiste watervallen in het zuiden van IJsland

Djura

IJsland heeft onwijs veel watervallen en het is onmogelijk om ze allemaal te bezoeken in één reis. En alhoewel iedere waterval zijn eigen charme heeft, hebben wij toch echt wel een paar favorieten. Wat ons betreft mag je deze prachtige plekken in het zuiden van IJsland echt niet missen!

Seljalandsfoss

Als we over de ringweg rijden, zien we van kilometers afstand al het water van een tafelberg naar beneden storten. Wij zijn onder de indruk! We kijken naar Seljalandsfoss, samen met Skógafoss waarschijnlijk één van de bekendste watervallen in IJsland. En ja, die bekendheid zorgt (normaal gesproken) voor veel drukte en toeristen bij de waterval. Wij deelden deze plek met een handjevol andere toeristen en dat zal onze ervaring echt wel positief beïnvloed hebben, maar ook met meer andere reizigers hadden wij dit een prachtplek gevonden.

Als we dichterbij komen, blijkt de waterval en het landschap eromheen inderdaad waanzinnig mooi te zijn. Gek om je te bedenken dat hier ooit (tot de laatste ijstijd) de kustlijn van IJsland was!

Het leuke aan de Seljalandsfoss is dat je over een glibberig paadje en natte rotsen achter de 65 meter hoge waterval door kunt lopen. Deze waterval is waarschijnlijk van achter nog fotogenieker dan van voren. De zon schijnt en we zien een regenboog in het opspattende water verschijnen. Tja, toeristisch of niet, wij zijn verkocht! :-)

Loop ook naar Gljúfurárfoss

Op loopafstand van Seljalandsfoss bevindt zich een andere waterval: Gljúfurárfoss. Op kaarten zie je deze waterval ook wel onder de naam Gljúfrafoss of Gljúfrabúi. Het bijzondere aan deze waterval is dat hij zich in een donkere kloof bevindt. Deze plek mag je niet laten schieten, zeker niet als je toch in de buurt bent!

Skógafoss

Volg de ringweg een kilometer of 30 verder richting het oosten en dan ligt de volgende highlight alweer op je route. De Skógafoss waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed en ook weer zo fotogeniek! De kracht waarmee het water naar beneden stort en het geluid dat daarmee gepaard gaat, laat je realiseren hoe klein en machteloos wij als mensen zijn in vergelijking tot de natuur.

De waterval is heel makkelijk te bezoeken, doordat deze dichtbij de ringweg ligt. Ben je niet vies van wat traptreden klimmen, loop dan zeker ook via de trap aan de rechterkant van de waterval naar boven. Je kunt vanaf hier trouwens ook het wandelpad verder stroomopwaarts volgen als je meer wilt zien van de Skógá rivier en de omgeving. Dit pad is het eindpunt van de geliefde 2-daagse trail vanaf Thorsmork en zo kun je daar ook een klein stukje van meepakken!

Kvernufoss

Kvernufoss ligt vlakbij Skógafoss, maar wordt helemaal niet zoveel bezocht. Waarom niet, dat is me echt een raadsel. Want Kvernufoss hoort zonder twijfel in het rijtje van mooiste watervallen van Zuid-IJsland!

Je kunt je auto parkeren op een terrein net voorbij het Skógar Museum. Daarna loop je voorbij de grote, grijze loods en daar zie je een wandelpad. Met een kleine trap kun je een hek over en vervolgens volg je het pad naar links. Onderweg kom je waarschijnlijk wat schaapjes tegen en al na een korte wandeling zie je Kvernufoss. Ook bij Kvernufoss kun je achter de waterval komen en dat is echt een aanrader. Het is er wel glibberig, dus trek goede schoenen aan en doe voorzichtig. Het mooie is dat de kans groot is dat je deze waterval voor jezelf hebt!

Svartifoss

Een heel stuk oostelijker dan de vorige watervallen vind je Svartifoss. Deze waterval ligt in het Skaftafell National Park. Svartifoss betekent zwarte waterval en als je hem ziet, snap je gelijk waar de waterval zijn naam van heeft. Hij is namelijk omgeven door kolommen van zwart basalt. De basaltkolommen hebben een unieke vorm (hexagonaal) en zijn ontstaan doordat lava langzaam is afgekoeld. Echt een must see!

De hike vanaf het bezoekerscentrum van het nationaal park tot Svartifoss kost je 30 tot 45 minuten. Je moet wel wat klimmen, maar het is goed te doen. Onderweg kom je ook nog langs 2 andere watervallen en na een kleine 2 kilometer zie je Svartifoss al vanuit de verte. Vanaf daar kun je nog verder wandelen, zodat je aan de voet van de waterval kunt komen. Dat zou ik zeker aanraden, want pas van dichtbij zie je de bijzondere basaltrotsen rondom Svartifoss echt goed!

Camping tip: Als je met een tent of camper door IJsland reist, dan is de campsite bij het Skaftafell National Park echt een aanrader om een nacht te verblijven. Alles is er netjes en schoon, de douches zijn heerlijk (en geen tijdslimiet!) en het gebruik van wasmachine en droger is inbegrepen. Voor 2 personen betaalden wij 3.250 ISK (ongeveer €20) voor 1 nacht, maar dat is ook inclusief het parkeergeld wat je sowieso zou betalen als je het nationaal park bezoekt. De meest gangbare prijs voor een camping in IJsland is 1.500 ISK per persoon, maar daar zit het gebruik van douches en een wasmachine vaak niet bij inbegrepen. Dit kost je dus een tikkeltje meer, maar met alles wat in de prijs inbegrepen is, is het een top deal!

En Gullfoss dan?

De waterval Gullfoss is één van de 3 bezienswaardigheden die zijn opgenomen in de Golden Circle, dus misschien had je die ook in dit lijstje verwacht. Gullfoss is een indrukwekkende waterval, vooral door zijn grootsheid, kracht en bulderend geluid. Hier valt iedere seconde 140.000 liter water de kloof in, dus dat maakt absoluut indruk! Maar wat ons betreft is het niet per se de allermooiste waterval in het zuiden van IJsland.

Een andere waterval in de Golden Circle is Öxarárfoss. Deze waterval ligt in het Thingvellir National Park en is niet zo groot als de andere watervallen in dit blog, maar ook erg mooi!

Alles over reizen in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

2 dagen in de Eastfjords van IJsland

IJsland

4 leuke bezienswaardigheden in de buurt van de Golden Circle

IJsland

De Golden Circle in IJsland

Oostenrijk

5 tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen

Zweden

Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Noorwegen

Hike door de Husedalen vallei met haar prachtige watervallen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen