Een camper huren in IJsland | Onze adviezen en tips

Djura

IJsland leent zich perfect voor een roadtrip met een camper. Met een camper heb je alle vrijheid, kun je ook de meest afgelegen plekken bereiken en er is altijd wel een campsite in de buurt. Ga je een camper huren in IJsland, dan zijn er wel wat dingen waar je op moet letten. Wij vertellen over onze ervaring bij het huren van een camper en geven je tips voor jouw kampeertrip in IJsland!

Waarom je een camper wil huren in IJsland

Toen wij onze reis naar IJsland gingen voorbereiden, besloten we al snel dat we een kleine campervan zouden gaan huren. We hadden al eerder gereisd met een campervan, in Nieuw-Zeeland en in Chili, en de vrijheid die een eigen vervoermiddel met slaapplek je geeft is heerlijk!

Daarnaast is het in IJsland sowieso fijn om eigen vervoer te hebben, want het openbaar vervoer is erg beperkt. Zonder een huurauto of camper zal het lastig worden om op de minder bekende of meer afgelegen plaatsen te komen. En die wil je juist zien natuurlijk!

Daarnaast was het voor ons ook een financiële afweging. De kosten van accommodaties in IJsland zijn hoog, terwijl je voor een stuk minder geld op een camping kunt staan. Daarnaast heb je bij een camper ook altijd een keukentje bij de hand, waardoor we zelf kunnen koken. Dat scheelt een hoop geld, want ook uiteten gaan is prijzig!

Kortom, met een camper reizen geeft je vrijheid, het scheelt je geld en je komt ermee op plaatsen waar je met de bus of een tour niet zo snel komt. Onze camperreis door IJsland was fantastisch!

Van basic tot luxe

Omdat het huren van een camper(van) populair is in IJsland, zijn er onwijs veel verhuurbedrijven met ieder hun eigen aanbod. Je hebt simpele campervans (busjes die zijn omgebouwd tot camper) of je gaat voor een luxe camper met alles erop en eraan. De keuze is aan jou!

Uiteraard is het wel zo dat hoe comfortabeler je het wil hebben, hoe dieper je in de buidel moet tasten. IJsland is sowieso geen goedkoop land en het huren van een camper kan een flinke hap uit je reisbudget zijn. Wij kozen daarom voor een kleine campervan van CampEasy. Deze verhuurder heeft een hele goede reputatie, biedt betaalbare campervans en de campers hebben allemaal een verwarming en extra accu ingebouwd. Vooral die verwarming is erg welkom in IJsland kan ik je zeggen! ;-)

Indeling en faciliteiten

Inmiddels hebben we in 3 landen met een campervan rondgereden en gemerkt dat de indeling van de campervan een groot verschil maakt in de mate van comfort en gemak. Als je zelf een camper verhuurder gaat zoeken, let dan zeker op het type camper en de indeling. Als je bijvoorbeeld binnen wilt kunnen koken, dan moet je zorgen dat de keuken niet aan de achterkant bij de achterklep zit. Check ook even de afmetingen van het bed - vooral voor lange mensen een heel belangrijk punt - en de hoeveelheid opbergruimte.

Let daarnaast op de faciliteiten die in de camper zitten. Zoals gezegd maakte de verwarming en de extra accu onze trip een stuk comfortabeler. In de avonden en nachten was het soms, ook in de zomer, echt koud en waren we super blij met die verwarming. De extra accu zorgde ervoor dat we 's avonds onze laptops en de accu van de camera konden opladen. Ook werkte de koelkast op stroom in plaats van met koelelementen of ijsblokjes. Ideaal!

Welke verzekeringen kies je?

Als je de websites van verschillende camper verhuurders bekijkt, zul je zien dat er in IJsland een wirwar aan verzekeringen bestaat. Er is een gravel verzekering, een CDW verzekering, diefstal verzekering, zand & as verzekering en nog andere varianten. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer!

Het systeem van verzekeringen in IJsland is dus behoorlijk complex. Vaak is er een CDW verzekering met eigen risico inbegrepen in de huurprijs, maar deze biedt niet voor alle schades dekking. Je kunt daarom als aanvulling bijvoorbeeld een gravel verzekering, zand- en asstormen verzekering of banden verzekering afsluiten. Ook kun je kijken naar aanvullende verzekeringen waarbij je je eigen risico verlaagt of zelfs helemaal afkoopt.

Het is aan jezelf om een afweging te maken welke verzekeringen je wel of niet afneemt. Het is namelijk best wel prijzig om al die aanvullende verzekeringen af te sluiten. Een gravel verzekering kost je minstens €10 extra per dag. Ga je voor een zorgeloze reis en wil je geen eigen risico, houd dan rekening met een meerprijs van minimaal €30 per huurdag.

Prijzen

IJsland is geen goedkope reisbestemming. Het huren van een camper zal hoogstwaarschijnlijk het grootste gedeelte van je totale kosten van de reis zijn, maar dan heb je wel gelijk vervoer en overnachten geregeld.

Reken voor de kleinste campervan (model Nissan NV200 of soortgelijk, zie foto) op zo'n €100 per dag in het hoogseizoen. Reis je buiten de zomerperiode, dan kan dat flink schelen in je portemonnee. Bij een goede kortingsactie heb je dan weleens een kleine campervan voor €50 per dag!

Wil je een wat grotere campervan, bijvoorbeeld een omgebouwde Volkswagen Transporter, dan moet je in het hoogseizoen rekening houden met €130 of meer per dag. Ga je voor een 4x4 camper, tel er dan nog een paar tientjes per dag bij op.

Je hebt een 4x4 nodig als je over de F-wegen wilt rijden in IJsland. Deze wegen zijn onverhard en gaan vaak door de bergen. Houd rekening met kuilen, losse stenen en steile hellingen. Als je een rondreis over de ringweg maakt, heb je in principe geen 4x4 nodig. Wil je ook de binnenlanden in, dan is een camper met vierwielaandrijving een must.

Als je een camper gaat huren, let dan ook goed op wat bij de prijs is inbegrepen en waarvoor je nog extra betaalt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Beddengoed
  • Kookstelletje op gas
  • Camping stoelen en tafel
  • Tweede bestuurder
  • Koelkast of koelbox
  • Kookgerei, zoals borden, mokken, pannen, etc.
  • Onbeperkt aantal kilometers

Tips bij het huren van een camper

Je moet dus op best veel dingen letten als je een camper(van) gaat huren in IJsland. Ons belangrijkste advies is om niet enkel op de prijs te letten, maar ook op de reviews van de verhuurder, de aangeboden verzekering en eventuele aanvullingen hierop en wat er bij de huurprijs is inbegrepen. Ook is het erg belangrijk dat de campers goed onderhouden worden en dat je bij pech onderweg snel en goed geholpen wordt. Over de kwaliteit van de service lees je vaak wel iets in de reviews.

Onze ervaring met CampEasy

Na grondig onderzoek hebben wij ervoor gekozen om de Easy Small te huren bij CampEasy. Zij staan heel goed bekend in IJsland, ze scoren 4,9 sterren op basis van meer dan 1.000 Google reviews! Daarnaast waren er nog een aantal voordelen bij CampEasy die ons overtuigden:

  • Goed uitgeruste campervans, vooral de extra accu, de verwarming, koelkast op stroom en het gootsteentje met stromend water zijn heel fijn. Oh, en de stoelverwarming is heerlijk! ;-)
  • Annuleren kan kosteloos tot 24 uur voor je huurperiode start. Dat is trouwens niet door de coronacrisis. Deze flexibiliteit biedt CampEasy al langer.
  • Je krijgt er een tablet bij met de Driver's Guide. Hiermee kun je navigeren, voorgeprogrammeerde reisroutes opzoeken, chatten met het personeel van CampEasy en meer.
  • De shuttle service van en naar het vliegveld is inbegrepen.

En ook achteraf kunnen we zeggen dat CampEasy echt een hele fijne verhuurder van campers in IJsland is. Alles was perfect geregeld, er werd altijd snel gereageerd op vragen, we hebben helemaal geen problemen met de auto gehad onderweg en het was netjes en schoon. Het enige minpuntje is dat de Easy Small wel echt klein is. Kleiner dan we gewend waren bij andere campervans. Vooral bij het slapen merkten we dat we iets te weinig ruimte hadden, maar ook in de 'dag opstelling' misten we een tafeltje binnen. Maar de fijne extra's compenseerden de krapte ruimschoots. Wij zouden CampEasy dus zonder twijfel aanraden!

Stop dus even wat tijd in het zoeken naar een goede camper(van) die voldoet aan je verwachtingen en past binnen je budget. Hoe dan ook, een rondreis met een camper door IJsland is waanzinnig! Wij hebben er weer heel wat mooie herinneringen bij.

Lees meer over onze reis in IJsland

Onze kampeerreis in IJsland is mede mogelijk gemaakt door CampEasy. Deze samenwerking heeft de inhoud van dit blog op geen enkele wijze beïnvloed. Het is puur enthousiasme wat je leest!
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Zweden

10 tips voor Zweeds Lapland in de zomer

Denemarken+2

100 dagen met de camper door Scandinavië

Noorwegen

Rijd de Kystriksveien en bewonder de Helgeland kust

Denemarken+2

De eerste 6 weken wonen, werken en reizen in een camper

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen