Wat kost een vakantie in Oostenrijk? | Onze uitgaven tijdens een reis met onze camper

Djura

Oostenrijk is een geliefd vakantieland en heeft voor ieder wat wils. Van bergen, gletsjers, watervallen en eindeloos veel wandelmogelijkheden tot sfeervolle steden, historie en cultuur. Maar wat kost een vakantie in één van Europa’s top vakantiebestemmingen eigenlijk? Wij trokken met onze camper door Salzburgerland en Tirol en tussen alle hikes, bergpassen en bezienswaardigheden door hebben we al onze uitgaven bijgehouden. In dit blog vertellen we je alles over lokale prijzen, onze uitgaven en hoeveel geld jij opzij moet zetten voor een vakantie naar Oostenrijk.

Onze reis door Oostenrijk

Als tussendoor-tripje deze zomer was ons oog gevallen op Oostenrijk. Prachtige natuur, niet te ver weg en een fijne bestemming qua weer voor de zomerperiode. Onze keuze was gemaakt!

In 21 dagen trokken we met onze camper door Salzburgerland en Tirol. We bezochten de bekende Krimmler watervallen, deden fantastische hikes bij Ramsau am Dachstein en naar de Olpererhütte en toerden over de bergpas Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor. We hadden een hele leuke vakantie in Oostenrijk en hebben traditiegetrouw onze uitgaven voor je bijgehouden, zodat jij kunt inschatten wat een vakantie in Oostenrijk jou ongeveer zou kosten.

Uitzicht over Schlegeis Stausee

Bij de Krimmler watervallen

Grossglockner Hochalpenstrasse

In Oostenrijk betaal je met de euro. Geen gedoe met omrekenen en wisselen dus!

Vervoer naar Oostenrijk

Alhoewel je kunt vliegen op diverse steden in Oostenrijk, kiest bijna elke toerist uit Nederland ervoor om zelf naar Oostenrijk te rijden. In veel gevallen is dat een stuk goedkoper, want het is niet heel ver rijden en de route via Duitsland kent geen tolwegen. Van Breda naar Salzburg ben je nog geen 1.000 kilometer onderweg en dat kun je dus prima in één dag rijden. Tenzij je met een iets ouder, slomer en luidruchtiger vervoermiddel gaat natuurlijk. ;-) Wij knipten de reis lekker in tweeën. Wel zo ontspannen!

Overnachten in Duitsland om de reis op te splitsen

Daarnaast is het natuurlijk super handig om zelf te rijden, want dan heb je tijdens je vakantie altijd een auto of camper tot je beschikking en hoef je deze niet te huren. Ons advies is dan ook om er één of twee dagen voor uit te trekken en met eigen vervoer naar Oostenrijk te rijden. In ieder geval voor je portemonnee bijna altijd de beste optie!

Tijdens de heenreis zijn wij ongeveer €180 kwijt geweest aan diesel en een paar euro voor het gebruik van toiletten onderweg. Bedenk je daarbij dat Bruno vrij dorstig is en slechts 1 op 7 rijdt. Dikke kans dat jouw kosten voor de heen- en terugreis een stuk lager zijn.

Bespaartip voor ANWB-leden: download de ANWB Onderweg app om de actuele prijzen van benzinepompen in de buurt te checken. Dan zul je zien dat het enorm loont om even 1 kilometer van de snelweg af te rijden om daar te tanken. Tijdens onze vakantie was het prijsverschil tussen tankstations aan de snelweg en net daar vanaf meer dan €0,50 per liter. Dat geldt zowel voor Duitsland als Oostenrijk. Die euro’s hou je lekker in je zak. Daar kun je later weer een lekkere apfelstrüdel, schnitzel of Stiegl van kopen!

Overnachten in Oostenrijk

Wij houden van de vrijheid die het reizen met een camper geeft en vinden het heerlijk om wild te kamperen. Wakker worden in de natuur. Wat is er relaxter dan dat? Om die reden hebben we onze camper Bruno zo uitgerust dat we prima een paar dagen tot een week zonder faciliteiten van campings kunnen.

Helaas hadden we daar in Oostenrijk niet zoveel aan, want wildkamperen is bijna overal verboden. Op veel plaatsen wordt dit verbod gehandhaafd en dus zijn er maar weinig mogelijkheden om vrij te staan. Daar maken de campings dankbaar gebruik (of misbruik?) van, want die vragen forse prijzen voor een nachtje op een overvol kampeerterrein. Voor een camperplaats waren wij in Oostenrijk €30 tot €40 per nacht kwijt. Dat is regelmatig nog zonder stroom, want dat wekken onze zonnepanelen genoeg op bij goed weer.

Als je goed zoekt, zijn er weleens voordeligere alternatieven te vinden. Zo stonden we twee nachten op een betaald parkeerterrein (€8,50 per 24 uur) met fantastisch uitzicht waar overnachten gedoogd werd. Ook verbleven we een keer op een kampeer-/parkeerterrein met enkel toiletten voor €17 en vonden we vlakbij Innsbruck een camperplaats voor slechts €23.

Wij zijn dit soort prijzen voor campings niet gewend. Zelfs in het dure Noorwegen en Zwitserland lagen de campingtarieven eerder rond de €25 dan boven de €30 per nacht. Gelukkig is het ons een paar nachten gelukt om toch gratis te overnachten in Oostenrijk, waardoor we de overnachtingskosten iets hebben kunnen drukken.

In totaal hebben we 10 nachten op een camping gestaan, 3 nachten op een betaald parkeerterrein en 7 keer gratis overnacht. (waarvan 2 nachten in Duitsland op de heen- en terugreis) Onze kosten voor overnachten zijn uitgekomen op €405,60 en gemiddeld dus €20,28 per nacht.

Vervoerskosten in Oostenrijk

Wat kost tanken in Oostenrijk?

Als je met een camper op reis gaat, dan is brandstof vaak je grootste kostenpost. Dat is bij ons in ieder geval wel altijd zo als we met slurpertje Bruno gaan roadtrippen. Oostenrijk was daarin geen uitzondering, ook al vielen de dieselprijzen ons reuze mee. We betaalden €1,50 tot €1,65 per liter diesel. De prijs van benzine was meestal iets hoger, maar het verschil tussen diesel en benzine is niet groot in Oostenrijk.

Wij hebben in 21 dagen €465,63 uitgegeven aan diesel. We hebben voor dit bedrag ongeveer 2.200 kilometer kunnen rijden. Niet gek, toch? Je kunt vooral besparen op brandstof door niet aan de snelweg te tanken, maar gewoon langs andere wegen of in dorpjes.

Jouw brandstofkosten voor een vakantie naar Oostenrijk kunnen natuurlijk heel anders uitpakken. Een auto is doorgaans zuiniger dan een camper en zelfs tussen campers kan het verbruik enorm variëren. Onze camperbus Bruno komt uit 1985 en is nogal dorstig van aard. Hij verbruikt 1 liter diesel op 7 kilometer rijden. Met een auto rijd je al snel 2 keer zo zuinig en zijn je brandstofkosten waarschijnlijk maar de helft van de onze. Kijk dus vooral naar het verbruik van je vervoermiddel, de soort brandstof, de actuele prijzen aan de pomp en je reisplan (hoeveel kilometer ga je rijden) om een reële inschatting te maken van jouw brandstofkosten.

Tol betalen in Oostenrijk

In Oostenrijk heb je best wat tolwegen en om niet moeilijk te hoeven doen hebben we voorafgaand aan onze reis een tolvignet gekocht bij de ANWB. Voor dit tolvignet met 2 maanden geldigheid betaalden we €31,95. Als je korter op vakantie gaat naar Oostenrijk, kun je kiezen voor een tolvignet van 10 dagen voor €12,85.

Er zijn enkele tolwegen die buiten de regeling van het tolvignet vallen, zoals de Grossglockner Hochalpenstrasse, de Gerlospas en enkele privéwegen, zoals het laatste deel van de weg naar de Schlegeis Stausee. De tol voor dit soort routes varieert van een paar euro tot tientallen euro’s. De Grossglockner Hochalpenstrasse is met een toltarief van €40 voor auto’s een uitschieter naar boven, maar dat is de bergpas zeker waard. Om je een idee te geven van andere toltarieven: voor de Gerlospas betaal je €11 als auto of camper en de tol voor de weg naar de Schlegeis Stausee is €15,50.

Parkeerkosten in Oostenrijk

Behalve in de grote steden kun je op veel plaatsen in Oostenrijk gratis parkeren. Wij hebben maar 2 keer parkeergeld hoeven betalen en waren in totaal €14 kwijt.

Prijzen in het openbaar vervoer

Als camperaars hebben wij natuurlijk altijd ons eigen vervoer bij en niet vaak gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, maar een enkele keer was het wel handig. Bijvoorbeeld toen we naar Hallstatt gingen. We hebben Bruno toen op een parkeerterrein op enkele kilometers van het toeristische Hallstatt geparkeerd (gratis!) en zijn met de bus het stadje in gegaan. Voor een dagticket op dit traject (ritje duurt 10 minuten) betaalden we €5,80 per persoon.

Ook namen we de bus naar de Schlegeis Stausee, omdat je met een camper niet op deze tolweg mag. Dit ritje duurt ongeveer 30 minuten en kost €6 per persoon voor een enkele reis, inclusief een toeslag voor de tol.

Motor huren in Zell am See

Omdat we de Grossglockner Hochalpenstrasse veel liever met een motor rijden dan met Bruno, hebben we in Zell am See een motor gehuurd. We huurden deze BMW F 850 GS voor €150 voor 24 uur. Dit is inclusief verzekeringen en 300 kilometer rijden.

Onze totale vervoerskosten in Oostenrijk

Als we de brandstofkosten, tol, parkeergelden, bustickets en motorhuur bij elkaar optellen, dan komen we uit op een bedrag van €763,48. Gemiddeld gaven we per dag €36,36 uit aan vervoer en alles wat daarbij komt kijken. De motorhuur vertekent dit gemiddelde een beetje natuurlijk. Als we die weglaten, dan zijn onze gemiddelde uitgaven aan vervoer per dag nog geen €30.

Eten & drinken in Oostenrijk

Onze uitgaven aan boodschappen

Als je in Oostenrijk een supermarkt inloopt, dan zul je zien dat de prijzen vergelijkbaar zijn met die in Nederlandse supermarkten. Ook in Oostenrijk heb je de wat luxere supermarkten en de goedkopere. Wil je besparen op je uitgaven voor boodschappen, dan kun je het beste naar de Lidl of Hofer gaan. De Spar en Bila zijn wat duurder, maar hebben ook meer verse producten en een uitgebreider assortiment.

Wij hebben in totaal €322,26 uitgegeven aan boodschappen in Oostenrijk. Dit komt neer op een gemiddelde van €7,67 per persoon per dag. Voor ons is dat zelfs iets minder dan wat we in Nederland uitgeven aan boodschappen, maar dat kwam misschien deels doordat we voor ons vertrek naar Oostenrijk in Nederland nog even goed onze voorraden op peil hadden gebracht. ;-)

Prijzen in de Oostenrijkse horeca

Als je op vakantie gaat, ga je natuurlijk ook weleens buiten de deur wat eten of drinken. Groot gelijk! Dat hoort helemaal bij vakantie vieren. De prijzen in de Oostenrijkse horeca zijn meestal vergelijkbaar of net iets lager dan in Nederland. Zo heb je een bakje koffie voor een euro of 3 en betaal je voor een cappuccino rond de €3,50. Voor een bord met schnitzel, frietjes en salade ben je €15 tot €18 kwijt. Lunchen doe je voor ongeveer €8 tot €12 per lunchgerecht.

Zelf koken (2 pers.)

€6 – €12

Cappuccino

€3 - €4

Biertje op het terras

€2,50 - €3

Oostenrijkse avondmaaltijd

€15 – €18

Lunchbroodje

€8 – €12

Frisje op het terras

€2 – €3

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als je in toeristenmagneet Hallstatt een koffietje gaat doen op het terras, dan mag je meer dan €4 voor een bakkie neertellen. Maar dat geldt eigenlijk in alle landen: op toeristische plaatsen liggen de prijzen altijd iets hoger. In Oostenrijk geldt dat trouwens ook voor de berghutten. Zij maken meer kosten om hun producten de berg op te krijgen en dat zie je terug in iets hogere prijzen. Ondanks dat is een pauze bij een berghut met wat lekkers wel heel aantrekkelijk hoor!

Wij hebben regelmatig koffie buiten de deur gedronken (soms met iets zoets erbij), zijn een keer gaan lunchen in Zell am See en hebben buiten de deur gegeten in de buurt van Krimmler. Na een intensieve hike lesten we onze dorst op het terras, bijvoorbeeld met een (alcoholvrij) biertje of halve liter ranja. Verder hebben we vaak ons eigen potje gekookt. In totaal hebben wij €252,56 uitgegeven aan eten en drinken buiten de deur. Gemiddeld is dat €6,01 per persoon per dag. Scheelt niet veel met onze uitgaven voor boodschappen. ;-)

Activiteiten en entreegelden

Je hoeft je in Oostenrijk geen dag te vervelen. Bijna overal vind je kabelbanen om boven op een berg te komen, er zijn mooie bezienswaardigheden voor natuurliefhebbers, zoals de Krimmler watervallen en Liechtensteinklamm, en voor de regenachtige dagen heb je spa’s en musea. Er is best veel gratis te zien en te doen, maar voor sommige activiteiten moet je een ticket kopen.

Wij vonden vooral de prijzen voor kabelbanen en tandradtreintjes die een berg op gaan best fors. Voor een retourtje ben je al snel €20 per persoon kwijt. Dan zijn er nog wat uitschieters naar boven, zoals de Schafbergtrein aan de Wolfgangsee (€47,60 per persoon) en Top of Salzburg. (€54,50 per persoon) Niet iets wat je elke dag doet dus.

Als je het houdt bij een paar goed betaalbare activiteiten, dan hoef je hier niet veel geld aan kwijt te zijn in Oostenrijk. Wij kwamen vooral voor de natuur en die is op veel plekken gratis te bewonderen.

De betaalde activiteiten die wij hebben ondernomen in Oostenrijk zijn:

  • Liechtensteinklamm - €12 per persoon
  • Flying Mozart kabelbaan - €14,20 per persoon voor een retourtje
  • Rijden over de Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor - €30 voor een dagticket
  • Krimmler watervallen - €8 per persoon

We hebben wel overwogen om bijvoorbeeld met de Schafbergbahn omhoog te gaan, maar we hadden geen goed weer op de dag dat we dit wilden doen. Als je geen uitzicht hebt vanaf de bergtop, dan is bijna €100 uitgeven wel een beetje zonde natuurlijk.

Besparen op je uitgaven voor kabelbanen en bezienswaardigheden? Dat kan met de Salzburgerland Card of één van de vele regiokaarten die door campings en accommodaties worden uitgegeven voor de duur van je verblijf. Bij de Salzburgerland Card is het wel belangrijk dat je best veel activiteiten gaat ondernemen in de periode dat je kaart geldig is om goedkoper uit te zijn. Reken dat vooraf dus even uit. Bij de keuze van je accommodatie of camping kun je extra letten op het feit of deze accommodatie gratis regionale kaarten uitgeeft bij het verblijf, zoals de Hohe Tauern Sommercard of Viehhofen Card. (regio Zell am See) Met de Hohe Tauern Sommercard kregen we bijvoorbeeld gratis toegang tot de Krimmler watervallen en hoefden we daar geen parkeergeld te betalen. Dat scheelde ons toch weer zo’n €20. Met de Viehhofen Card reisden we gratis met de openbare bus van en naar Zell am See. Handig op de dag dat we een motor huurden!

Overige uitgaven in Oostenrijk

Tot slot heb je altijd nog wat andere uitgaven, zoals het gebruik van toiletten of het wassen van je kleding. In Oostenrijk vind je veel publieke, gratis toiletten, dus daar hoef je niet veel geld aan kwijt te zijn. Wij hebben €10 uitgegeven aan dit soort zaken tijdens onze vakantie in Oostenrijk.

Reisbudget voor Oostenrijk

Als we alle uitgaven bij elkaar optellen, dan komen we uit op een totaalbedrag van €1.836,30. Dat is dus inclusief de heen- en terugreis, alle brandstof, andere vervoerskosten, overnachtingen, boodschappen, horeca, activiteiten en overigen.

We komen daarmee uit op een daggemiddelde van €87,44 voor een camperreis door Oostenrijk. Opvallend is dat we in Oostenrijk gemiddeld per dag meer geld hebben uitgegeven dan in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Terwijl die landen bekend staan als erg duur. Hoe dat komt? In Scandinavië kun je bijna overal wildkamperen en je overnachtingskosten zijn daar dus veel lager. In Oostenrijk is dat juist best een groot deel van onze totale uitgaven, namelijk 22,1%. En dan hebben we de echt dure campings nog links laten liggen. ;-)

Wel is Oostenrijk een stuk goedkoper voor camperaars dan buurland Zwitserland, want daar gaven we zo’n €100 per dag uit tijdens onze vakantie in 2021. Dat verschil zit hem met name in de prijzen in de supermarkt en horeca.

Kortom, Oostenrijk is niet alleen een leuke vakantiebestemming, maar ook een mooie middenmoter in Europa qua prijzen. Hopelijk heb je nu - na een inkijkje in onze portemonnee - meer inzicht in de lokale prijzen en kun je makkelijk voor jezelf uitrekenen hoeveel reisbudget jij nodig hebt voor een fijne reis door Oostenrijk!

Ontdek het beste van Oostenrijk

Lees meer kostenblogs

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Portugal

Wat kost het leven als digital nomad in Lissabon?

IJsland

Wat kost een reis naar IJsland?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen