4 leuke bezienswaardigheden in de buurt van de Golden Circle

Djura

De Golden Circle is populair, maar wist je dat er in de omgeving van deze highlights nog veel meer te bewonderen valt? Een fotogeniek kratermeer, hot springs, watervallen, noem maar op! Nadat we een dag langs IJslands bekendste highlights gingen, bezochten we ook nog wat andere plekken in de omgeving. In dit blog vertellen we je welke bezienswaardigheden zeker ook de moeite waard zijn en vlakbij de Golden Circle liggen.

Gaukshöfdi uitzicht

Als je de geasfalteerde weg 32 volgt, kun je een heel stuk het binnenland van IJsland inrijden. We volgen deze weg en zien aan onze rechterkant de imposante vulkaan Hekla liggen. Vanaf het Gaukshöfdi uitzichtpunt heb je perfect zicht op de besneeuwde vulkaan en de rivier die ervoor ligt. Wauw! Je moet voor dit uitkijkpunt een stukje over een behoorlijk steil en brokkelig pad rijden. In eerste instantie vond ik het pad er maar onveilig uit zien, maar eigenlijk viel het best mee. Het fenomenale uitzicht maakte het korte stukje billen knijpen snel goed. Ik denk dat de foto’s genoeg zeggen in dit geval. ;-)

Check hier de exacte locatie van het Gaukshöfdi uitzichtpunt.

Hjálparfoss waterval

Na genoten te hebben van deze topplek volgen we weg 32 verder landinwaarts en komen we bij de Hjálparfoss waterval. Wat waait het hier enorm hard zeg. Het is duidelijk dat we dichterbij het ruige binnenland van IJsland komen. Ook is er geen enkele andere auto op de parkeerplaats bij de waterval. Boffen! Via een wandelpad lopen we een stukje naar beneden om de waterval van dichterbij te bekijken. Leuke stop!

Kerid krater

Ook de kerid krater is een tussenstop op je route meer dan waard. De krater is maar liefst 55 meter diep en gevuld met felblauw water. Het water steekt mooi af tegen de roodbruine kraterwand en het groene mos. De krater ligt vlak langs de doorgaande weg en is dus makkelijk te bezoeken. Reserveer zeker wat tijd om een rondje om de krater te lopen. Dan zie je deze explosiekrater vanuit alle kanten! Je kunt ook via een trap de krater in wandelen. Al met al heb je een half uur tot een uurtje nodig bij deze highlight.

Hot springs

IJsland heeft ontzettend veel hot springs. De bekendste is natuurlijk de Blue Lagoon, alhoewel dit geen natuurlijke hot spring is, maar er zijn er zoveel meer. In de buurt van de Golden Circle kun je bijvoorbeeld naar de kleine Hrunalaug hot spring, maar je kunt ook naar de warme rivier Reykjadalur. Wij kozen voor de laatst genoemde optie. We hadden vooraf wel gelezen dat je eerst ruim 3 kilometer moet wandelen tot je bij de hot spring bent, maar niet dat het een flinke klim is! Als je naar de Reykjadalur hot springs gaat, realiseer je dan dat je ongeveer een uur doet over de wandeling erheen en dat je meer dan 200 hoogtemeters moet overwinnen. De vallei waar je doorheen wandelt is mooi, dus dat geeft je wat afleiding onderweg. ;-)

Camping tip: Kampeer bij Alfaskeid campground. Deze campsite ligt op een prachtige locatie in een vallei en toen wij er waren was het er zo rustig. Heerlijk! Je moet een gravelweggetje in waarbij je je afvraagt of je goed rijdt en waar je in hemelsnaam uit gaat komen, maar rijd zeker een stuk door. Dan wordt het vanzelf duidelijk dat je goed zit. Het brokkelweggetje vanaf de weg 340 tot de camping is lastig te vinden. Let op het bord dat een campsite aangeeft. Voor alle zekerheid: dit is de locatie van de camping.

Het is dus zeker aan te raden om 1 dag te plannen voor de Golden Circle en vervolgens nog een dag voor de andere highlights in de buurt. Want ook deze minder bekende spots zijn de moeite waard tijdens je reis door IJsland!

In één dag langs de bekendste bezienswaardigheden De Golden Circle in IJsland

Onze tips en handige informatie De Blue Lagoon in IJsland bezoeken

Alles over reizen in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

De Golden Circle in IJsland

IJsland

De Blue Lagoon in IJsland bezoeken

IJsland

2 dagen in de Eastfjords van IJsland

IJsland

Een dag in Landmannalaugar

IJsland

Dit zijn de 4 mooiste watervallen in het zuiden van IJsland

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen