Mini-gids Caye Caulker | Tropisch paradijs in Belize

Djura

Als we na een uurtje varen aankomen op Caye Caulker, zijn we direct helemaal blij. Dit eiland is echt een tropisch paradijs! De onverharde wegen, wuivende palmbomen, het felblauwe zeewater, de gezellige cafés, de pelikanen rondom het eiland en het motto ‘go slow’ geven ons dat typische eilandgevoel. Na een week genieten op Caye Caulker delen we nu al onze tips voor activiteiten, eten & drinken en praktische zaken met je in deze mini-gids.

Onze week op Caye Caulker

We hebben maar weinig tijd in Belize (we moesten richting Mexico voor mijn maandelijkse injectie) en kiezen daarom voor slechts één bestemming in het land: het eilandje Caye Caulker. Vanaf de eerste minuut dat we voet zetten op het tropische eiland, weten we dat we de goede keuze hebben gemaakt. We voelen dat typische eilandsfeertje zoals je ook ziet op sommige Aziatische eilanden, zoals Gili Air en Koh Rong Samloem. Caye Caulker is kleinschalig, er is vrijwel geen gemotoriseerd verkeer, de sfeer is heel ontspannen en het ziet er kleurrijk en tropisch uit. Het is liefde op het eerste gezicht.

We verblijven een dikke week op het eiland en vullen onze dagen met relaxen, over het eiland fietsen, zonsondergangen kijken, snorkelen, een biertje aan het water en een onvergetelijke vlucht over de Great Blue Hole. Bijna elke dag smullen we van verse vis. Het voelt als een soort vakantie in onze Midden-Amerika reis van ruim 4 maanden. Super leuk!

Leuke activiteiten op Caye Caulker

Go slow

We beginnen dit lijstje met must-do’s in Caye Caulker met een vreemde eend in de bijt, namelijk niks doen. Caye Caulker is een fantastische plek om te relaxen en je reistempo drastisch naar beneden te gooien. Alleen al hier zijn is gewoon leuk.

Het motto op het eiland is ‘go slow’ en iedereen doet het dan ook een tandje rustiger aan. Ja, nóg rustiger dan het al langzame Midden-Amerikaanse tempo. Het kan! Ga hier vooral lekker in mee, zoek een fijne hangmat op aan zee en staar naar de wuivende palmbomen boven je of het blauwe zeewater verderop. Chiller dan dit wordt het niet hoor!

Snorkelen met roggen, zusterhaaien, schildpadden en meer

Belize is wereldwijd beroemd om zijn koraal en onderwaterleven. Voor de kust van Belize vind je namelijk het Mesoamerican Barrier Reef System en dat is het op één na grootste koraalrif ter wereld. In dit koraalrif leven allerlei vissen, kreeften, schildpadden, haaien en roggen, zoals de pijlstaartrog en adelaarsrog. Al dat leven onder water trekt snorkelaars en duikers van over de hele wereld naar Belize en dan het liefst naar Caye Caulker.

Een snorkeltour mag dan ook echt niet ontbreken tijdens je verblijf op Caye Caulker. Wij boekten een dagtour naar het Hol Chan Marine Reserve en keken onze ogen uit. Het water is onwijs helder en het stikt er van de dieren. Het is opvallend hoeveel roggen we zien en natuurlijk maken de zusterhaaien in Shark Ray Alley grote indruk. Ook al doen ze in principe niets tegen mensen, wij blijven op een veilige afstand! ;-)

Onze snorkeltour sluiten we af met een zeiltocht terug naar Caye Caulker waarbij we rijkelijk voorzien worden van rum punch. De zon begint te zakken en wij hebben een geweldige dag gehad. Echt een aanrader!

Tips voor het kiezen van een snorkeltour

Snorkelen is zo ongeveer de populairste activiteit op Caye Caulker en je vindt dan ook overal in het dorpje aanbieders van snorkeltours. Wij hebben er verschillende bezocht en ontdekten dat ze eigenlijk allemaal dezelfde tours aanbieden voor dezelfde prijzen. Het verschil zit in de service (check dat in de reviews), type boot en groepsgrootte.

Je hebt bij bijna elke aanbieder de keuze uit deze twee snorkeltours:

  • Halve dag snorkelen in Caye Caulker Marine Reserve voor 45 USD.
  • Volledige dag snorkelen in Hol Chan Marine Reserve voor 90 USD.

Hol Chan Marine Reserve ligt op ruim een uur varen van Caye Caulker en dit gebied is al veel langer beschermd dan het dichtbij gelegen Caye Caulker Marine Reserve. Dit betekent dat je in Hol Chan meer koraal vindt en de dieren onder water vaker volgroeid zijn. Het Hol Chan Marine Reserve is waarvoor je naar Belize komt, dus als je de kans hebt, ga dan voor deze tour. 90 dollar voor een dag snorkelen is prijzig, maar dat is een tripje naar Belize sowieso. Snorkelen in het Hol Chan Reserve heeft bij ons een toppositie behaald in mooiste onderwaterwerelden die wij zagen en wij vonden het het geld daarom toch waard.

Wij zijn gaan snorkelen met Ragga Sailing Adventures en dat was erg goed verzorgd. Leuke gidsen, goede snacks en lunch onderweg, een zeilboot in plaats van motorboot en veel gezelligheid met rum punch op de terugweg. Minstens zo belangrijk: ze voeren geen dieren. Dat is bij lang niet elke tourorganisatie op Caye Caulker zo, maar persoonlijk vinden wij het voeren van wilde dieren geen goede zaak. Ook een factor die je mee kunt nemen in je keuze dus.

Fiets het eiland rond

De onverharde, zanderige wegen op Caye Caulker verken je het beste met de fiets. De afstanden zijn namelijk net wat groot om te voet te doen - zeker als het bloedheet is - en met de fiets ben je overal in een mum van tijd. En het is ook nog eens heel leuk!

Vlieg over de Blue Hole

Dit was niet alleen onze top activiteit in Belize, maar ook een hoogtepunt van onze totale Midden-Amerika reis. De Great Blue Hole is een perfect ronde, diepblauwe sinkhole op enkele tientallen kilometers van de kust van Caye Caulker. Je bewondert dit wonderbaarlijke natuurfenomeen het allerbeste vanuit de lucht.

Voor onze hele ervaring en alle tips lees je ons uitgebreide verhaal over onze vlucht over de Great Blue Hole, maar ik kan je alvast één ding verklappen: Dit vergeet je je hele leven niet meer!

Zie dit schitterende natuurfenomeen op zijn best Vlieg over de Great Blue Hole en zie dit schitterende natuurfenomeen op zijn best

Wildlife spotten op Caye Caulker

Je hoeft trouwens niet per se ver de zee op om het leven rondom Caye Caulker te kunnen spotten. Pelikanen zijn zo’n beetje de huisvogels van Caye Caulker en je ziet deze gracieuze vogels overal over het eiland vliegen.

Bij het strand van het Iguana Reef Hotel kun je zeepaardjes proberen te vinden tussen de vissersnetten in het water en je spot er dichtbij de kust enorme pijlstaartroggen. Bij dat laatste hebben wij een beetje een dubbel gevoel, want ze voeren de pijlstaartroggen iedere avond. Niet gek dus dat deze beesten altijd vlakbij dit hotel rondhangen en inmiddels helemaal gewend zijn aan mensen. Ze komen heel dichtbij en we hebben verschillende mensen de pijlstaartroggen zien aanraken. Dat hoort niet bij wilde dieren, als je het ons vraagt. Wij hadden het daarom al snel gezien.

Als je gaat kijken, houd altijd afstand en probeer de dieren niet te storen. Aaien, oppakken of andere vormen van aanraken zijn natuurlijk helemaal not-done en zelfs gevaarlijk, want pijlstaartroggen kunnen steken met gif.

Verse kreeft van de BBQ

Als je ooit kreeft wil eten, dan moet je dat op Caye Caulker doen. Hier zijn ze verser én betaalbaarder dan ooit. Kreeft van de BBQ is de lokale specialiteit op Caye Caulker en voor maar €15 kun je je vingers aflikken bij een hele kreeft.

Je kunt het bijna bij elk restaurant op Caye Caulker krijgen, maar wij kiezen voor het straattentje van Chef Kareem. Hier zie je de kreeften vanuit de zee de BBQ en vervolgens je bord op gaan. Smullen!

Zonsondergang en een drankje

Aan de westkant van het eiland kun je elke avond genieten van de ondergaande zon. The Pelican Sunset Bar heeft een leuk terras aan het water met uitzicht op de zonsondergang. Ben er wel op tijd bij, want meer mensen weten dit fijne plekje te vinden!

Eten en drinken op Caye Caulker

Belize is een smeltkroes van culturen en dat zie je terug in de lokale keuken. Natuurlijk staat er op Caye Caulker vrijwel overal vis op het menu en dat is hier echt altijd een goede keuze. Ook zie je regelmatig curry’s op de menukaart, een gerecht waar wij nooit van genoeg van krijgen!

Onze favoriete restaurants zijn Reina’s en Chef Juan’s Kitchen. Beide restaurants zijn goed betaalbaar en dat is fijn, want helaas zijn de meeste plekken op het toeristische Caye Caulker vrij prijzig.

Ons ontbijt haalden we vaak bij de enige bakker op het eiland en we gingen langs Auntie’s Take Out Food voor een goedkope lunch en verfrissende lime juice. Het goedkoopste avondeten dat we vonden op Caye Caulker was bij Jenny’s To Go Food. Voor een enorme kip burrito betaalden we slechts 7 Belizaanse dollar, ofwel zo’n €3. Je moet er goed voor zoeken, maar zelfs op Caye Caulker kun je dus toch goed en goedkoop eten vinden.

Handige tips voor jouw bezoek aan Caye Caulker

  • Je bereikt Caye Caulker vanuit Belize-Stad met de boot. De San Pedro Watertaxi gaat meerdere keren per dag en brengt je in ongeveer 45 minuten naar Caye Caulker. Reis je vanuit Mexico, dan kun je in Chetumal op de boot stappen naar Caye Caulker. Let op, deze boten varen maar een paar keer per week, dus plan je reis van tevoren goed. Natuurlijk kun je ook over land reizen vanuit Mexico als de bootverbinding niet in je reisplanning past.
  • Een retourtje met de boot is goedkoper dan het kopen van twee losse enkeltjes. Je ticket voor de terugreis is een open ticket, dus je hoeft nog niet precies te weten wanneer je terug gaat. Wel ga je met een retourticket altijd naar dezelfde plek terug als waar je vandaan kwam, bijvoorbeeld Belize-Stad. Reis je na Caye Caulker door naar een andere bestemming, dan is een enkeltje een betere keuze.
  • Je betaalt in Belize met de Belizaanse dollar of de Amerikaanse dollar. De koers van de Belizaanse dollar is vastgesteld op de helft van de Amerikaanse dollar. 2 BZD is dus altijd gelijk aan 1 USD. Je kunt eigenlijk overal met beide valuta betalen. Zelfs een mix van valuta in één betaling is vaak geen probleem.
  • Caye Caulker is een populaire vakantiebestemming en tegelijkertijd niet enorm groot. De leukste accommodaties zijn dus vaak op tijd volgeboekt. Wij houden altijd van reizen zonder strakke planning, maar hadden daardoor nog maar erg beperkte keuze in hotels en Airbnbs op Caye Caulker. Als je al enigszins weet wanneer je op het eiland bent, boek dan alvast een leuke accommodatie, eventueel met mogelijkheid tot annuleren. Dan zit je altijd goed.
  • Caye Caulker is goed bereikbaar vanaf Guatemala en de regio Yucatán in Mexico, dus je kunt je reis naar één van deze landen makkelijk combineren met een paar dagen Caye Caulker. Vergeet niet dat je bij het verlaten van Belize een exit fee van 40 Belizaanse dollar moet betalen.
  • Het droge seizoen op Caye Caulker begint in december en loopt door tot en met mei. Ondanks dat deze periode qua weer de beste reistijd is, zou ik december en januari niet per se aanraden. Door de feestdagen en vakantieperiode is het onwijs druk op Caye Caulker rond deze tijd. Locals vertelden ons dat dat er afgelopen jaar zelfs toe heeft geleid dat er een week lang geen water en stroom op het eiland was. Puur door overbelasting. Ik ben bang dat je in deze periode niet helemaal de relaxte sfeer gaat ervaren, dus als het even kan, vermijd deze maanden en ga tussen februari en mei naar Caye Caulker.

Lees meer over reizen in Belize

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Belize

Wat kost een week op Caye Caulker?

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Belize

Vlieg over de Great Blue Hole

Mexico

Snorkelen in het kristalheldere water van Cenote Dos Ojos

Mexico

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal

Mexico

Isla Holbox: een heerlijk startpunt van onze reis door Mexico

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen