Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal | Onze ervaring en handige informatie

Djura

Een zeeschildpad zien zwemmen tijdens het snorkelen of duiken blijft iets magisch. Wij hebben al diverse keren van deze prachtige dieren mogen genieten bij onderwateractiviteiten, maar je krijgt hier nooit genoeg van. Dus maakten we een uitstapje naar Akumal, de plaats waar je vlak aan de kust grote kans hebt om zeeschildpadden te zien bij het snorkelen. We zijn benieuwd!

Als wij onze activiteiten plannen, lees ik vooraf altijd wat blogs over de plek en activiteit, zodat we een idee hebben hoe we onze dag het beste kunnen plannen, hoe we er komen en welke kosten we kunnen verwachten. Bij mijn mini-vooronderzoek over Akumal stuitte ik vooral op onduidelijkheid. De regels zijn de afgelopen jaren veel veranderd en daardoor is er verwarring ontstaan, waar tourbureautjes blijkbaar geregeld gebruik van probeerden te maken.

Het is in ieder geval duidelijk dat het strand en de zee bij Akumal beschermd gebied is geworden, maar betekent dit dat je niet meer vrij kan snorkelen? Moet je altijd met een gids mee? En wat kost dat dan? Wij besloten om naar Akumal te gaan en het zelf te ontdekken.

Met de colectivo naar Akumal

Het plaatsje Akumal ligt vlak aan de doorgaande weg tussen Tulum en Playa del Carmen. Dat is makkelijk, want dat betekent dat je er makkelijk en goedkoop kunt komen met een colectivo. Deze busjes rijden letterlijk af en aan en we kunnen in Tulum gelijk instappen. Nog geen half uurtje later worden we afgezet bij Akumal en zijn we slechts 40 pesos per persoon (€2) kwijt. Daar kun je niet voor sukkelen!

Toegang tot het strand van Akumal

We lopen richting het strand en zien langs de weg volop stands van tourbureaus staan. Wij zijn gewend om bij dit soort plaatsen tientallen keren aangesproken te worden, maar deze mannen zijn niet zo opdringerig. Ze roepen wel een keer, maar wij lopen stug door richting het strand. We willen eerst eens kijken of we zonder gids kunnen snorkelen.

Als we bij de ingang voor het strand arriveren, worden we opnieuw aangesproken door iemand van een tourbureau. Hij spreekt goed Engels en zal ons de verschillende opties laten zien, zegt hij. Natuurlijk wil hij het liefst zijn snorkeltour verkopen, maar hij vertelt ons eerlijk dat je ook zelf naar het strand kunt gaan en in een afgezet gebied op eigen houtje mag snorkelen.

Omdat het strand en de kust beschermd gebied zijn, betaal je 120 pesos (€6) per persoon voor toegang tot het strand. Je kunt dan ook gebruik maken van de faciliteiten, zoals douches, toiletten en kluisjes.

Voor de kluisjes betaal je 100 pesos borg (contant) en dan kun je deze de hele dag (tot 17:00 uur) gebruiken.

Een snorkeltour bij Akumal

We kunnen ook kiezen voor een snorkeltour waarbij we gegarandeerd schildpadden zullen zien. Er zijn twee gebieden voor de snorkeltours, waarbij het tweede gebied iets verder uit de kust ligt en ook wat koraal heeft. Voor een snorkeltour van 55 minuten in het eerste gebied vraagt de gids 500 pesos (€25) per persoon en voor de snorkeltour in het gebied met koraal (65 minuten) vraagt hij 550 pesos per persoon. (€27,50) Deze bedragen zijn overigens inclusief de toegang tot het strand.

Wij vinden €25 per persoon voor een uurtje best veel en vinden het niet zo leuk om in een grote groep te snorkelen. Als je dan een schildpad ziet en er met tien(tallen) mensen omheen cirkelt, is dat toch een andere ervaring dan wanneer wij er samen eentje tegenkomen. We gaan eerst maar eens kijken in de gebieden van de zee die vrij toegankelijk zijn. Wij hebben in Tulum onze eigen snorkelsets gekocht, dus we kunnen mooi zelf op ontdekkingstocht!

Snorkelen op eigen houtje in Akumal

We beginnen bij het gebied vlak voor de ingang naar het strand. Hier kun je tot zo’n 25 meter van het strand af vrij snorkelen. Het valt op dat het zicht - zeker in het meest ondiepe deel - erg slecht is. Gelukkig wordt dat iets verderop wat beter, maar het water is verre van kristalhelder. We snorkelen langs de touwen en zien veel gras op de zeebodem. Dat eten de zeeschildpadden graag en daar moeten we dus vooral zoeken naar deze mooie dieren.

Maar helaas, na 45 minuten speuren hebben we alleen nog maar een paar vissen gespot. In dit gedeelte is het snorkelen verder ook niet interessant. Er is hier geen koraal en het aantal vissen is op één hand te tellen. We houden even een snorkelpauze en wandelen wat over het strand. Het is een mooi strand en de vele palmbomen geven het een tropisch sfeertje. Leuk!

Het is best druk op het strand, met zonaanbidders en snorkelgroepen, maar de sfeer is goed. Akumal is duidelijk een geliefde bestemming, maar wat ons betreft nog niet overspoeld. Fijn!

Tijdens het wandelen over Playa Akumal zien we dat er nog een vrij snorkelgedeelte is. En dat is veel groter! Hier had de gids ons niets over verteld. ;-) We lopen snel terug naar ons kluisje om onze duikbrillen te pakken en doen nog een poging. En wat blijkt? Hier is het snorkelen veel leuker! Er is koraal en veel meer leven. We zien kleurrijke vissen, van groot tot klein, en sommige zijn zo nieuwsgierig dat ze bijna tegen mijn duikbril aan zwemmen. :-)

Helaas zien we geen schildpad, maar wel een pijlstaart- of adelaarsrog. Onze kennis van de onderwaterwereld is niet top, dus we zijn niet zeker welke het precies is, maar het is in ieder geval super tof om de rog over de zeebodem te zien zwemmen! Van een andere snorkelaar horen we dat zij in dit gebied wel net een schildpad heeft gezien. Het kan dus wel! Ook zonder tour kun je een schildpad spotten in Akumal. Wij hadden niet het geluk, maar dat hoort erbij als je op zoek gaat naar wildlife. Soms heb je geluk, soms zie je niets.

We zijn alsnog blij dat we voor deze optie hebben gekozen, want het snorkelen was tof, we hebben andere mooie beesten gezien en het heeft ons geen 50 euro gekost. Er komen nog genoeg kansen om schildpadden te zien tijdens onze Midden-Amerika reis!

Mexico

Meer snorkelen in de omgeving? Ga naar Cenote Dos Ojos!

Alles over reizen in Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

Snorkelen in het kristalheldere water van Cenote Dos Ojos

Mexico

Tulum in Mexico: een tropisch paradijs of één grote, opgeblazen bubbel?

Mexico

Isla Holbox: een heerlijk startpunt van onze reis door Mexico

Costa Rica

Manuel Antonio National Park bezoeken

Costa Rica

Onze week in Uvita

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen