Wat kost een week op Caye Caulker? | Belize's leukste eiland

Djura

Vakantie vieren op het eiland Caye Caulker in Belize. We kunnen het alleen maar aanraden! Dit tropische eiland lijkt zo uit een droom te komen. Met zijn relaxte sfeer, wuivende palmbomen en kleurrijke onderwaterwereld is het hier heel goed toeven. Helaas is een verblijf op Caye Caulker best duur. Welke kosten je precies kunt verwachten en hoe je kunt besparen op Caye Caulker, dat lees je in dit blog!

Onze tijd op Caye Caulker

Wij vonden Caye Caulker een fantastische bestemming. Wij verbleven een week op het eiland en vulden onze dagen met relaxen, over het eiland fietsen, zonsondergangen kijken, een snorkeltour, een biertje aan het water, elke avond verse vis en een fenomenale vlucht over de Great Blue Hole. Caye Caulker werd daarmee een absoluut hoogtepunt van onze reis door Midden-Amerika!

De andere kant is wel: Caye Caulker was ook een hoogtepunt in onze dagelijkse uitgaven. De prijzen in Belize liggen al hoger dan bij buurlanden Mexico en Guatemala, maar op Caye Caulker doen ze er nog een schepje bovenop. We geven je een inkijkje in onze uitgaven tijdens een week op Caye Caulker, zodat je weet hoeveel geld je opzij moet zetten voor een verblijf in dit tropisch paradijs.

Belize

Lees onze mini-gids voor Caye Caulker

In Belize betaal je met de Belizaanse dollar of de Amerikaanse dollar. Beide valuta worden overal geaccepteerd. Het is zelfs geen probleem om in één betaling Belizaanse en Amerikaanse dollars te overhandigen. De koers is namelijk vastgesteld en 1 Amerikaanse dollar (USD) is altijd gelijk aan 2 Belizaanse dollar. (BZD) Voor het gemak gebruiken we in dit blog het dollarteken ($) als we het hebben over prijzen in Amerikaanse dollar en het dollarteken met daarvoor de ‘B’ als het om Belizaanse dollars (B$) gaat. Tijdens onze reis was de koers B$2,16 voor €1.

Reizen van en naar Caye Caulker

Caye Caulker ligt op zo’n 20 kilometer afstand van de kust van Belize en is op twee manieren te bereiken: met het vliegtuig of de boot. Als wij de prijzen van vluchten naar Caye Caulker bekijken, valt deze optie al snel af. Duur! Wij gaan dus met de boot vanaf Belize City. De boottocht duurt een uurtje en een enkele reis kost $20,50 per persoon. Een retourtje is iets voordeliger dan twee losse enkeltjes, want daarvoor betaal je $36,50 per persoon.

Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet natuurlijk eerst nog in Belize City zien te komen. Veel reizigers combineren een reis door Belize met buurlanden Mexico of Guatemala. Wij reizen vanuit El Remate in Guatemala (vlakbij de magische ruïnes van Tikal) en betalen zo’n €18 per persoon voor de shuttlebus naar Belize City. Een shuttleservice vanuit Bacalar naar Belize City kost $35 per persoon.

Of je nou wil of niet, uiteindelijk ga je Belize weer verlaten en dan mag je opnieuw betalen. De exit fee in Belize is $20 per persoon. Best fors! Al met al zorgen de hoge tarieven voor de boot, de shuttles en bij de grensovergang voor behoorlijke ‘opstartkosten’. In totaal waren we met zijn tweeën alleen al aan vervoer van en naar Caye Caulker €205,30 kwijt, inclusief de exit fee bij de grens.

Accommodaties op Caye Caulker

Caye Caulker is piepklein in oppervlakte, maar groots in populariteit. Ook al is het aantal accommodaties de laatste jaren flink toegenomen, de vraag ontstijgt nog steeds het aanbod op Caye Caulker. Vooral in het hoogseizoen van december tot en met mei stromen de leukste accommodaties snel vol. Het zorgde ervoor dat wij - toen we een week van tevoren gingen zoeken naar een verblijf - niet een week lang terecht konden bij één goede en betaalbare accommodatie en daarom twee verschillende verblijven hebben geboekt.

De eerste nachten verbleven we in een onwijs leuk huisje op 5 à 10 minuten fietsen van The Split. We waren hier graag langer gebleven, want wat was het hier fijn. Maar we hadden al geluk dat we deze accommodatie überhaupt konden boeken, want de weken daarna was het volledig volgeboekt. We hebben het over deze Airbnb. Wij betaalden €72,03 per nacht. De fietsen zaten daar trouwens bij in. Handig!

Daarna verhuisden we naar een wat saaiere kamer met minder faciliteiten, maar wel een centrale ligging. Voor deze kleine tweepersoonskamer met airco en eigen badkamer waren we €66,70 per nacht kwijt.

Bed op een slaapzaal

vanaf €16

Simpele hotelkamer

vanaf €60

Appartement of studio

vanaf €70

In veel andere landen in Midden-Amerika waren we een stuk minder geld kwijt aan overnachtingen. Zo was ons gemiddelde in Mexico bijvoorbeeld nog geen €40 per nacht.

Besparen op je accommodatiekosten? Boek op tijd! Dan heb je nog alle keuze en vind je de leukste plekken voor goede prijzen. Een andere bespaartip: Vermijd de periode rondom Kerst en Oud & Nieuw. Het is dan ongelooflijk druk op Caye Caulker en de prijzen rijzen de pan uit.

Sea Dreams Hotel
Sea Dreams Hotel

Fijne kamers en appartementen midden in het centrum - geweldig ontbijt inbegrepen - uitzicht op zonsondergang vanaf het dakterras.

Bekijk
Bonita's
Bonita's

Appartementen in een rustige straat - op loopafstand van het centrum - buitenzwembad, tuin en BBQ faciliteiten.

Bekijk

Vervoer op Caye Caulker

Goed nieuws! Je kunt in principe alles te voet doen op Caye Caulker, omdat het eiland maar klein is. Je hoeft dus geen geld uit te geven aan vervoer.

Het centrum ligt voornamelijk aan één straat die nog geen kilometer lang is. Als je toch wat meer afstand moet overbruggen, bijvoorbeeld naar het vliegveld voor een vlucht over de Blue Hole, dan kun je met een golfkarretje of de fiets gaan. Er is verder namelijk geen gemotoriseerd verkeer op Caye Caulker.

Voor het huren van een golfkarretje betaal je zo’n $60 per dag, maar fietsen of lopen past veel beter bij dit kleinschalige, relaxte eiland. Veel accommodaties geven je fietsen die je kunt gebruiken op het eiland. Dan ben je overal zo!

Eten & drinken

Eten en drinken op Caye Caulker is prijzig en toch ook weer niet. Het is namelijk maar net waarmee je het vergelijkt. Omdat het eiland omringd wordt met veel vis en kreeft, vind je bij elk restaurant gerechten met verse vis op de menukaart. Je betaalt bij een restaurant gemiddeld B$30 tot B$45 voor zo’n gerecht. (omgerekend ongeveer €15 - €22,50) Voor dit bedrag kun je zelfs een hele kreeft krijgen!

Als je deze prijzen vergelijkt met de restaurantprijzen in andere landen in Midden-Amerika, dan is Caye Caulker erg duur. Aan de andere kant: In Nederland vind je dit soort gerechten echt niet voor dit geld. Probeer in Nederland maar eens een verse kreeft te vinden voor €22,50.

Maar als je reist met een budget afgestemd op gemiddelde prijzen in Midden-Amerika, dan is uiteten gaan op Caye Caulker prijzig. Zelf boodschappen doen en koken helpt een beetje, maar niet enorm veel. Onze mond viel open van verbazing toen we zagen dat de prijs voor een zak Lays chips (niet eens een hele grote!) meer dan €6 was. Ook veel andere levensmiddelen zijn goed aan de prijs in de supermarkten.

Toch hoef je niet iedere dag €30+ per persoon uit te geven aan eten en drinken als je dat niet wil. Als je goed zoekt, kun je namelijk ook op Caye Caulker betaalbaar eten vinden. Onze tips om te besparen op eten en drinken op Caye Caulker:

  • Ga voor de lunch naar Auntie’s Take Out Food. Hier vind je prima gerechten, zoals nasi en noodles, voor €4 tot €7. Helaas zijn ze alleen open voor ontbijt en lunch.
  • Haal broodjes bij de bakker en beleg deze met pindakaas en/of banaan. Dan ben je voor €1 per persoon klaar! 4 bananen kosten namelijk €0,50 en een zak met 6 bruine broodjes is maar €1,25.
  • Op onze laatste dag op Caye Caulker ontdekten we het kraampje van Jenny’s To Go Food. Hier eet je een flinke burrito met kip voor maar B$7. Nog geen €4 dus!
Verse kreeft van de BBQ

€15 – €25

Cappuccino

€3,50 - €5

Biertje op het terras

€2,50 - €3

Avondeten bij restaurant

€10 – €25

Lunch bij lokaal tentje

€4,50 – €7

Smoothie

€3 – €6

In 6 dagen hebben wij voor €33,38 boodschappen gedaan, €40,32 uitgegeven aan drankjes buiten de deur, voor €10,53 koffie gehaald en €175,91 uitgegeven in restaurants en eetkraampjes. In totaal hebben we dus €260,14 uitgegeven aan eten en drinken met 2 personen. Dat komt neer op €21,68 per persoon per dag. Let op, met dit bedrag red je het alleen als je kritisch bent op je uitgaven en bij de goedkoopste plekken van het eiland gaat eten.

Excursies en entreegelden

Caye Caulker staat bekend om het motto ‘go slow’ en niks doen kost natuurlijk niets, dus je hoeft niet veel geld uit te geven aan tours en activiteiten. In theorie dan. Want realiseer je dat je rondom Caye Caulker één van de grootste en mooiste koraalriffen ter wereld vindt en het magische Blue Hole slechts een boottocht of vluchtje verwijderd is. Eigenlijk kun je Caye Caulker niet verlaten voordat je op zijn minst gesnorkeld hebt tussen het koraal en de zeedieren.

Zo’n snorkeltour is wel prijzig. Volgens mij hebben wij nooit eerder zoveel geld betaald voor een dagje snorkelen. En dan te bedenken dat we nu zelfs onze eigen snorkel en duikbril hebben. Bijna elke tourorganisatie vraagt dezelfde prijs voor een snorkeltocht, namelijk $45 voor een tour van een halve dag en $90 voor een snorkeltour van een volle dag. Wij zijn voor de volle dag gegaan (we zijn er nu toch) en hadden het absoluut niet willen missen. Ja, het is duur, maar ook heel mooi!

Na een paar dagen wikken en wegen besloten we - in het kader van ‘we zijn hier misschien maar één keer' - om nog maar wat geld van onze spaarrekening te halen. De kans om over  de Great Blue Hole te vliegen krijg je niet iedere dag. Het betalen van de vlucht deed wel een beetje zeer ($240 per persoon lichter), maar het was elke cent waard. Wij vergeten dit uitzicht ons hele leven niet meer!

In totaal waren wij met slechts 2 activiteiten ruim €600 kwijt. Natuurlijk hoef je dit niet te doen en kun je flink wat geld in je zak houden als je vooral gaat relaxen op Caye Caulker. Wij voelen ons na deze ervaringen rijker dan voorheen en zouden het een volgende keer opnieuw zo doen, maar niks moet. Kijk naar jouw budget en interesses en maak je eigen afweging. Wellicht dat dit uitgebreide blog over onze vlucht over de Great Blue Hole daar nog een beetje bij kan helpen. ;-)

Overige uitgaven

Tot slot gaven we €11,34 uit aan overige zaken, zoals anti-insect spray. Op Caye Caulker zitten best wat zandvliegen, dus dan helpt het om jezelf te beschermen tegen deze minuscule maar bijtgrage beestjes.

Besparen op de bankkosten die je maakt voor het opnemen van en betalen met buitenlandse valuta? Neem een Revolut creditcard en bespaar tientallen of wel honderden euro’s (als je lang op reis bent) aan bankkosten! Je bestelt hem eenvoudig hier.

Reisbudget voor Caye Caulker

Als we alle uitgaven bij elkaar optellen, dan komen we uit op een totaalbedrag van €1.506,62 met 2 personen. Dit is inclusief het vervoer van en naar Caye Caulker en de exit fee bij de grensovergang van Belize. Onze uitgaven bedroegen daarmee €215,23 per dag voor 2 personen. Natuurlijk trekken de tours dit gemiddelde enorm omhoog. Als we de snorkeltour en de vlucht over de Blue Hole buiten beschouwing laten, dan gaven we gemiddeld €128,56 per dag uit op Caye Caulker.

Op dit laatstgenoemde bedrag valt niet enorm veel meer te besparen, tenzij je bereid bent om 3 keer per dag bruine broodjes met banaan te eten. ;-) Natuurlijk scheelt het wel een slok op een borrel als je de tours laat zitten. Dan is Caye Caulker ook met een kleiner budget te doen, alhoewel het in vergelijking met omringende landen simpelweg een dure bestemming blijft. Maar wel een hele leuke!

Ontdek het beste van Belize

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Belize

Mini-gids Caye Caulker

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Belize

Vlieg over de Great Blue Hole

Mexico

Isla Holbox: een heerlijk startpunt van onze reis door Mexico

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen