Vlieg over de Great Blue Hole | Zie dit schitterende natuurfenomeen op zijn best

Djura

De Great Blue Hole in Belize staat al langer dan ik me kan herinneren hoog op onze bucketlist. Deze perfect ronde sinkhole in de helderblauwe zee bij Belize is voor ons een absolute must see. Nu we in de buurt waren kon een tocht naar deze prachtige locatie eigenlijk niet ontbreken. Maar duiken bleek voor ons niet mogelijk met onze beperkte duikervaring… Gelukkig is er een alternatief dat naar verluid een nóg betere ervaring geeft: vliegen!

Wat is de Great Blue Hole in Belize?

Waarschijnlijk heb je er al weleens foto’s van gezien, want de Great Blue Hole is één van werelds bekendste locaties in zee. Tientallen kilometers verwijderd van de kustlijn van Belize ligt een vrijwel perfect ronde, diepblauwe cirkel die omringd wordt door koraal. Dat is de Blue Hole!

De Blue Hole in Belize heeft zijn donkerblauwe kleur door de diepte van het gat. Het is namelijk een sinkhole van 124 meter diep. Het omringende water is veel minder diep en is kristalhelder, waardoor je het koraal zelfs vanaf een vliegtuig perfect kunt zien. De Blue Hole heeft een diameter van 318 meter en is meer dan 100.000 jaar geleden al ontstaan.

De Blue Hole zelf is al schitterend, maar alsof dat nog niet genoeg is ligt hij ook nog in het op één na grootste koraalrif ter wereld. De Mesoamerican Barrier Reef System strekt zich uit over meer dan 1.100 kilometer en ligt voor de kust van Mexico, Belize, Guatemala en Honduras. Alleen het Great Barrier Reef in Australië is groter.

Kortom, de Great Blue Hole is uniek en ongelooflijk mooi. Of je nou liefhebber bent van natuur of niet, dit vindt iedereen geweldig. Kan niet anders!

Duiken in de Great Blue Hole

Doordat het zo’n speciale plek in zee is, werkt de Blue Hole als een magneet op duikers. Onder water zie je heel goed hoe steil de wanden van de Blue Hole uit het niets de diepte in gaan. Als je gaat duiken in de Blue Hole, dan ga je wel 40 meter naar beneden om de wanden van de sinkhole goed te kunnen waarnemen. Dat betekent wel dat je een gevorderde duiker moet zijn om in de Great Blue Hole te mogen afdalen. Dat zijn wij helaas niet…

Een alternatief voor duiken is natuurlijk snorkelen, maar dit sprak ons wat minder aan. De Great Blue Hole is vooral populair vanwege de diepte die je kunt ervaren en de stalactieten die je onder water kunt zien als je in het diepblauwe gat duikt. Bij snorkelen blijf je op de oppervlakte en we hebben gehoord dat er niet zo gek veel dieren te zien zijn op deze plek. Dan heeft Belize op andere snorkellocaties veel meer te bieden!

Daarnaast is duiken of snorkelen bij de Blue Hole enorm duur. Een vakantie in Belize is sowieso al niet goedkoop, maar voor deze activiteit leg je een paar honderd euro neer. Aan de andere kant is dat ook niet gek, want het is zeker 2 uur varen naar de Blue Hole vanaf het eilandje Caye Caulker.

Vliegen over de Great Blue Hole in Belize

Duiken ging hem dus niet worden. Zoveel geld voor een snorkeltour betalen zagen we ook niet echt zitten. Maar hoe gaan we de Blue Hole in Belize dan kunnen zien? Gelukkig bleek er nog een optie en dat is - volgens de lokale bevolking - de allerbeste manier om de schoonheid van de Blue Hole te kunnen ervaren: vliegen!

We moesten er wel even over nadenken, want een pleziervluchtje over de Great Blue Hole is niet heel vriendelijk voor je portemonnee. Aan de andere kant, we zijn hier nu, het kan en het lijkt ons zo gaaf. Als de weersvoorspellingen er dan ook nog goed uitzien, hakken we de knoop door. We doen het!

De mooiste vlucht van ons leven

Een half uurtje voor de geplande vertrektijd lopen we naar het Caye Caulker vliegveld. We voelen kriebels in onze buik. Ons lichaam voelt dat we iets speciaals gaan doen! We staan te trappelen om de lucht in te gaan en om kwart over 10 is het zover. We stappen in het kleine vliegtuigje en bemachtigen een goede plek achterin. Je zit altijd aan het raam trouwens, dus daarover hoeven we ons geen zorgen te maken.

Een beetje wiebelig stijgen we op en zien we het eilandje Caye Caulker onder ons steeds kleiner worden. We spotten The Split en al snel vliegen we over het nabijgelegen koraalrif in het Caye Caulker Marine Reserve. Het water is zo helder dat we ondanks onze hoogte met gemak tot de bodem kunnen kijken. De verschillende kleuren blauw in het water zorgen nu al voor fantastische plaatjes en dan moet het beste nog komen!

Allebei staren we uit ons raampje naar de kristalheldere zee en het waanzinnige koraal onder ons. Dit is al een bezienswaardigheid op zichzelf. En dan ineens is ‘ie daar. Snel tik ik Ronny aan en pak ik de camera erbij. In het echt is de Blue Hole nóg mooier dan op foto’s. Wat een perfectie!

De piloot maakt 4 rondjes linksom en daarna 4 rondjes rechtsom om de Blue Hole, zodat je uitgebreid van dit natuurwonder kunt genieten. En dat doen we. Met meer dan volle teugen!

Daarna laat de piloot het vliegtuigje iets zakken, zodat we op een hoogte van slechts 400 meter over de Blue Hole vliegen. Nu zien we nog meer details en zie je beter hoe groot deze sinkhole is. Kijk maar eens naar de boot die erin ligt. Dat was geen kleintje kunnen we je vertellen! ;-)

Na een kwartier cirkelen rondom de donkerblauwe cirkel vliegen we naar de volgende bezienswaardigheid: een oud scheepswrak dat is vastgelopen op het koraalrif. Het schip ziet bruin van de roest en steekt daarmee goed af tegen het blauwe water. Nog zo’n schitterende plek!

Dan zit het erop. We zetten koers richting Caye Caulker. Onderweg blijven we uit het raam staren en schieten we nog wat foto’s van het adembenemende koraal. Een dik uur na vertrek staan we letterlijk weer met beide benen op de grond, maar figuurlijk nog lang niet. Wij zijn in de wolken!

Dit wil je weten voordat je een vlucht over de Great Blue Hole boekt

  • De twee bekendste aanbieders van pleziervluchten over de Great Blue Hole zijn Maya Island Air en Tropic Air. Volgens mij zit er niet veel verschil in de tour, want bij beide maatschappijen duurt de vlucht ongeveer een uur, ga je met een klein vliegtuigje en zit je altijd aan het raam. Het enige grote verschil wat wij konden ontdekken is de prijs. Tropic Air is een flink stuk duurder dan Maya Island Air. Wij konden niet ontdekken wat daar de reden van is.
  • Voor een reguliere plek aan het raam betaal je bij Maya Island Air 240 Amerikaanse dollar. Je kunt tegen een meerprijs kiezen voor een plek naast de piloot, maar wij twijfelen of dit nou echt een beter zicht geeft. Bij Maya Island Air kunnen er maximaal 11 passagiers mee per Blue Hole Tour.
  • Je kunt je tickets ruim van tevoren of een paar dagen voor de tour boeken. Het heeft beide zo zijn voordelen. Als je ruim van tevoren boekt, dan ben je in ieder geval verzekerd van een plek. Tijdens de topdrukte in december en januari lijkt me dat een slimme zet. Het voordeel van een paar dagen van tevoren boeken is dat je de weersvoorspellingen kunt checken en je vlucht kunt boeken op een heldere, zonnige dag. Voor dat geld wil je de Blue Hole wel echt goed kunnen zien natuurlijk!
  • Dubbel check je camera, accu’s en geheugenkaartje voor de vlucht. Hoe zonde zou het zijn als je op moment suprême met een lege camera komt te zitten!

Als je de kans krijgt, grijp hem! Vliegen over de Great Blue Hole in Belize is onvergetelijk. Want uiteindelijk draait het daar vooral om in het leven: herinneringen maken. Toch? :-)

Meer over onze reis door Midden-Amerika

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Belize

Wat kost een week op Caye Caulker?

Belize

Mini-gids Caye Caulker

Guatemala

Complete gids voor een fantastisch bezoek aan Tikal

Guatemala

Hike de Acatenango vulkaan en zie vulkaan Fuego lava spuwen

Verenigde Staten

De Grand Canyon met eigen ogen bekijken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen