De grensovergang tussen Mexico en Belize | 6x dit moet je weten

Djura

Als je lange reizen maakt, ontkom je er niet aan: grensovergangen over land. Het is niet ons favoriete onderdeel van reizen, want processen zijn vaak onduidelijk, je moet lang wachten en de sfeer is niet altijd even prettig. Extra fijn om jezelf in te lezen, zodat je weet wat je te wachten staat. Dat bespaart je een hoop stress en soms ook geld. Check hier de 6 dingen die je moet weten over de grensovergang tussen Belize en Mexico.

De grensovergang ligt bij Santa Elena

De grens tussen Mexico en Belize is ongeveer 250 kilometer lang, maar er is maar één plek waar je de grens over kunt steken en dat is bij Santa Elena. De dichtstbijzijnde grote stad in Mexico is Chetumal en in Belize is dat Corozal. Vanuit deze plaatsen kun je het makkelijkste een bus pakken naar de grens.

Geen openbare bussen tussen Belize en Mexico

Voorheen reed er een ADO bus tussen Chetumal en Belize City, maar dat is nu niet meer het geval. Erg jammer, want na wat onderzoek heb ik ook geen andere busmaatschappijen gevonden die je mee de grens over nemen.

Als backpacker blijven dan twee opties over: een toeristenshuttle boeken of met lokale bussen reizen en diverse keren overstappen. Beide opties zijn niet ideaal, want een shuttle is naar verhouding best duur (denk aan minstens €30 p.p. Belize City - Bacalar) en de buslijnen in Belize zijn niet erg uitgebreid, waardoor je veel moet overstappen en langer onderweg bent.

De afstand tussen de twee grensposten is groot

De vele overstappen en lange reistijd zijn niet de enige nadelen van het reizen met de lokale bus tussen Mexico en Belize. De afstand tussen beide immigratiekantoren is groot. Bij veel grensposten kun je van het ene immigratiekantoor naar het andere lopen en vervolgens in het land van aankomst de bus pakken naar je bestemming. Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico is die afstand tussen de grensposten echter meer dan 3 kilometer. Het is niet heel chill om met je backpacks en de hete zon op je hoofd 3 kilometer door niemandsland te lopen. Taxichauffeurs weten ook dat dat niet zo’n goede optie is… En dus vragen ze de hoofdprijs voor deze ritjes.

Al met al ben je daarom beter af met een toeristenshuttle die je bijvoorbeeld vervoert van Belize City naar Chetumal of nog beter naar onze favoriet in Yucatán: Bacalar.

Mexico

Waarom Bacalar onze favoriete bestemming in Yucatán is

De exit fee van Belize

Als je Belize verlaat, dan moet je een exit fee betalen van 40 Belizaanse dollar, ofwel 20 Amerikaanse dollar. Je mag in beide valuta betalen en kunt dit contant of met een creditcard doen. Wij raden altijd aan om bij grensovergangen over land contant geld mee te nemen voor de fees. Het zou wel erg vervelend zijn als er iets niet werkt bij je creditcard betaling en je terug kunt!

Reis je van Mexico naar Belize, dan heb je uiteraard (nog) niet te maken met de exit fee. Dat komt pas als je het land verlaat. Deze exit fee geldt trouwens bij alle Belizaanse landsgrenzen, dus ook als je later doorreist naar Guatemala.

De fee van Mexico

Hoe gek het ook klinkt: Bij aankomst in Mexico betaal je een exit fee. Vreemd? Absoluut! Het idee is dat als jij over land Mexico inreist, dat je dan ook over land weer weggaat. Een bijzondere aanname, want veel toeristen vliegen bijvoorbeeld vanuit Cancún terug naar hun thuisland. Bij je vliegticket zit deze fee al inbegrepen, dus eigenlijk betaal je de fee twee keer op deze manier. Dat is zuur, want de exit fee is niet mals: 630 pesos, omgerekend een dikke €30.

Er zijn twee manieren om onder de exit fee van Mexico uit te komen:

  • De fee geldt niet als je minder dan 7 dagen in Mexico verblijft. Geef dit aan op je immigratieformulier, zorg dat je je boekingsbevestiging van de vlucht waarmee je Mexico verlaat uitgeprint bij je hebt en je krijgt een toegangsstempel in je paspoort zonder te betalen. Natuurlijk wordt dit geregistreerd en ben je de klos als je toch langer dan een week in Mexico blijft. Niet mee sjoemelen dus!
  • Als je kunt aantonen dat je de fee al hebt betaald bij je vliegticket waarmee je Mexico verlaat. Wij verbleven zelf minder dan 7 dagen in Mexico en konden dus met optie 1 uit de voeten, maar het schijnt zo te zijn dat je met een gedetailleerde factuur van de vlucht waarmee je Mexico verlaat uit de voeten moet kunnen. Neem deze factuur uitgeprint mee en dat de ‘MX - Tourist Tax’ of ‘Derecho de No Inmigrante (DNI)’ erop vermeld staat.

Moet je de exit fee wel betalen? Dan gaat het proces als volgt:

  • Haal het immigratieformulier bij het kantoortje en vul het in.
  • Ga naar de andere balie om je exit fee te betalen. Dit kan met contant geld of een creditcard.
  • Neem je ingevulde immigratieformulier en je betaalbewijs mee naar het immigratiekantoor en je krijgt je inreisstempel.

Je andere optie: de ferry tussen Chetumal en Caye Caulker

Veel gedoe? Er is een andere optie om van Mexico naar Belize of andersom te reizen. Tussen Chetumal in Mexico en de Belizaanse eilanden Ambergis Caye en Caye Caulker gaat enkele keren per week een boot. Deze boot doet ongeveer 3 uur over de overtocht en is daarmee een stuk sneller dan de route over land.

Aan de andere kant is de boot een heel stuk duurder en is het vertrekschema voor veel reizigers niet ideaal. Urenlang op een boot zit vermijd ik liever (ben nogal snel misselijk) en mede daarom kozen wij voor de route over land. Maar als je krap in je tijd en ruim in je budget zit, kun je deze optie overwegen. Als je vanuit Belize naar Mexico reist, dan betaal je onderweg uiteraard gewoon de exit fee voor Belize en voor Mexico.

Belize

Mini-gids Caye Caulker

Belize

Wat kost een week op Caye Caulker?

Goed voorbereid de grens over

Als je dit allemaal weet, is deze grensovergang tussen Belize en Mexico niet zo’n ding. Maar zonder voorkennis kun je weleens voor verrassingen komen te staan.

Dus: Regel vervoer van je begin- tot je eindbestemming, neem contant geld mee voor de exit fees en als je de Mexicaanse belasting niet hoeft te betalen, zorg er dan voor dat je dit kunt bewijzen met een uitgeprinte boekingsbevestiging en factuur van je vlucht.

Onlangs de grens overgestoken en gemerkt dat er iets veranderd is? Laat het ons weten! Dan houden we dit artikel actueel en kan iedere reiziger goed voorbereid de grens over.

Lees alle blogs over Mexico

Lees alle blogs over Belize

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Belize

Wat kost een week op Caye Caulker?

Belize

Mini-gids Caye Caulker

Belize

Vlieg over de Great Blue Hole

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen