Isla Holbox: een heerlijk startpunt van onze reis door Mexico

Djura

Wuivende palmbomen, spierwitte zandstranden, 30 graden, leuke cafés en strandtenten. Isla Holbox is fijn! Wij zijn onze reis door Midden-Amerika gestart op dit kleine eilandje in Mexico en we vinden het zeker een aanrader. Er is niet ontzettend veel te doen op het eiland, maar dat maakt het juist een ideaal startpunt van een reis door Mexico’s populairste vakantiebestemming Yucatán. Wij vertellen je over onze dagen op Isla Holbox!

Van Cancún naar Isla Holbox

Na een reis van zo’n 22 uur staan we in onze hotelkamer in Cancún. Eindelijk slapen! Dat is dan ook het enige waarvoor we hier zijn, want na een goede nacht vertrekken we de volgende dag naar Isla Holbox. Cancún zit vol met resorts en is een typische zon, zee en strandbestemming. Niks mis mee, maar minder ons ding. ;-)

Daarom reizen wij door naar het kleine eiland Isla Holbox. Het lijkt ons de ideale plek om bij te komen en te wennen. Ook als ervaren reizigers moeten wij weer even in het backpackleventje komen. Het is al meer dan 3 jaar geleden dat we met onze rugzakken voor lange tijd buiten Europa op reis waren. Een goed idee dus om de eerste dagen vooral niet teveel te doen en lekker te relaxen.

Onze eerste indruk van Isla Holbox

Na een busreis van 2,5 uur en een boottocht van een klein half uur zetten we voet op Isla Holbox. De wegen zijn niet verhard, er is bijna geen gemotoriseerd verkeer (op de luidruchtige golfkarretjes na, onze Bruno is stil vergeleken met deze taxi’s!), overal zijn cafeetjes en restaurants en de stranden zijn met het helderblauwe zeewater en de wuivende palmbomen op en top tropisch. Dit bevalt ons wel!

Hoe kom je op Isla Holbox?
Vanaf het busstation in Cancún kun je de bus pakken naar Chiquilá. De busmaatschappij ADO staat bekend als veilig, betrouwbaar en comfortabel. Met de ADO bus doe je er zo’n 2,5 uur over naar Chiquilá en vanaf daar kun je op de boot naar Isla Holbox stappen. Er zijn twee aanbieders voor de overtocht: 9 Hermanons en Holbox Express. De prijzen van een ticket zijn bij beide maatschappijen hetzelfde, namelijk 220 pesos voor een enkele reis. (€11) De boten van 9 Hermanons vertrekken steeds op het hele uur en die van Holbox Express op het halve uur. Ik zou dus gewoon degene kiezen die het eerste vertrekt. ;-)

Na het inchecken struinen we op onze slippers over het eiland. Op zo’n tropische bestemming is het niet moeilijk om te relaxen! We slenteren door het stadje, lopen wat winkels in en wandelen over de hagelwitte stranden met onze voeten in het warme zeewater. Onderweg stoppen we even bij een strandtent voor een verkoelend biertje. In de avond eten we taco’s voor een paar euro bij een lokaal tentje. Mexico begint goed!

Wat te doen op Isla Holbox

Lang stilzitten kunnen we niet en dagenlang zonnebaden is ook niet zo aan ons besteed, dus de volgende dag gaan we op pad. Na een smakelijk ontbijt bij een hip tentje huren we een fiets en rijden we het eiland rond. Het valt ons op hoe kleurrijk Isla Holbox is, vooral ook door de mooie street art. 

Je kunt op diverse plekken op het eiland een fiets huren. Voor 3 uur betaal je 100 pesos (ongeveer €5), voor een dag waarbij je de fiets om 7 uur ‘s avonds inlevert betaal je 200 pesos en voor 24 uur ben je 250 pesos kwijt.

We fietsen richting Hotel Las Nudes, omdat je vanaf daar de zee in/op kan richting een zandbank die iets van de kust ligt. Wij waren alleen vergeten om te kijken wanneer het eb en vloed is en treffen dit natuurschoon met vloed. Dat betekent dat we tot onze middel de zee in moeten om bij de zandbank te komen. Ach ja, het is toch warm zat! ;-) We waden door het water richting de zandbank en lopen een stuk richting Mosquito Point. Het zeewater is mega helder, de zandbank is mooi en vanaf hier heb je goed uitzicht op de kuststrook van Isla Holbox. Een leuke activiteit om te doen! Tip: Check de tijden voor eb en vloed. Ik denk dat het hier met eb nog mooier is dan met vloed, omdat er dan maar een heel dun laagje water op de zandbank staat.

Aan het einde van de middag fietsen we naar de westkant van het eiland. De weg erheen is al een avontuur, want we moeten met onze fietsen door enorme plassen zien te komen. We proberen er zo vaak als kan omheen te gaan, maar regelmatig kan het echt niet anders dan er dwars doorheen. Soms komt het water zelfs tot boven je knieën en nu heeft het nog niet eens veel geregend de afgelopen dagen!

Eenmaal aangekomen bij Punta Coco zetten we onze fietsen neer, halen we wat blikjes bier uit onze tas en genieten we van de zonsondergang. Een hele leuke plek om de dag af te sluiten!

Als je Isla Holbox tussen juni en september bezoekt, dan kun je snorkelen met walvishaaien. Deze enorme beesten komen dan naar de wateren rondom het eiland vanwege de grote hoeveelheid plankton. Lijkt me echt een hele toffe ervaring! Wat je verder kunt doen op het eiland is een 3 eilanden tour. De eilanden schijnen niet zo heel bijzonder te zijn, maar je kunt er wel diverse vogelsoorten zien, zoals flamingo’s en pelikanen. Wij hebben deze tour niet gedaan, omdat we er niet super enthousiaste verhalen over hoorden en we geen enorme vogelliefhebbers zijn. Op het strand zie je trouwens ook al regelmatig grote vogels voorbij vliegen en over het water scheren, ook pelikanen. Daarvoor hoef je dus geen tour te doen. ;-)

Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar de Mexicaanse keuken en gaan daarom op zoek naar authentieke eettentjes met lokale gerechten. Verstopt tussen de fancy restaurants kun je die zeker wel vinden. Zo eten wij 2 keer bij Antojitos La Sirenita en lunchen we bij een klein tentje op de markt van Isla Holbox. Beide keren is het eten hartstikke lekker en fijn voor je portemonnee. Win-win!

Ook wat kleine minpuntjes

Isla Holbox is een hele fijne bestemming om je vakantie door Mexico te beginnen. Het ligt op korte reisafstand van Cancún, het is kleinschalig en er is niet al teveel te doen, waardoor je vanzelf rustig aan doet en kunt bijkomen van de reis. Toch zijn er ook een paar dingen wat minder fijn aan Isla Holbox.

  • De prijs/kwaliteitverhouding van accommodaties is minder goed dan op andere Mexicaanse bestemmingen. Het eiland is in rap tempo populair geworden en de prijzen zijn bijna even snel gestegen. Wij verbleven in een prima kamer voor iets meer dan €60 per nacht. Op andere plaatsen in Yucatán kun je meer luxe, faciliteiten en/of netheid krijgen voor dat bedrag.
  • Er wordt veel gebouwd op het eiland. Ook dat heeft te maken met de snelle groei in toerisme. Het bouwen zorgt soms voor een rommelig straatbeeld en veel lawaai. Gelukkig werd er niet vlakbij onze accommodatie gebouwd op het moment dat wij er waren, maar in reviews van andere accommodaties zie je dit regelmatig terugkomen.
  • Isla Holbox is geen handige bestemming voor digital nomads die ook willen werken tijdens hun verblijf. De wifi van hotels en restaurants is vaak enorm traag en ook het mobiel internet is erg zwak en instabiel. Een videomeeting doen vanuit Isla Holbox zit er meestal niet in helaas.

Maar deze minpunten zijn maar klein wat ons betreft. Wij hebben het hier hartstikke goed naar ons zin gehad en zijn helemaal uitgerust en klaar voor het vervolg van onze reis door Midden-Amerika. Op naar Valladolid!

Meer over onze belevenissen in Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal

Mexico

Tulum in Mexico: een tropisch paradijs of één grote, opgeblazen bubbel?

Costa Rica

Manuel Antonio National Park bezoeken

Costa Rica

Onze week in Uvita

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Belize

Wat kost een week op Caye Caulker?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen