Snorkelen in het kristalheldere water van Cenote Dos Ojos | Aanrader vlakbij Tulum

Djura

In Cenote Dos Ojos zie je de onderwaterwereld op een hele andere manier dan je gewend bent. Tussen de stalagmieten en stalactieten voelt het alsof je in een grot aan het snorkelen bent en dat is fantastisch! Het water bij Dos Ojos is helderder dan je ogen kunnen geloven en je ziet een cenote vanuit een ander perspectief. Sowieso een dikke aanrader!

Een dagje snorkelen vanuit Tulum

Wij bezoeken Cenote Dos Ojos vanuit Tulum, maar je kunt deze cenote ook prima vanuit Playa del Carmen bezoeken. Van welke toeristische hotspot je ook komt, je moet er altijd een stukje voor rijden. En dat is alleen maar goed, want waarschijnlijk is het mede daardoor niet zo enorm druk bij Cenote Dos Ojos als bij andere highlights in Yucatán.

Mexico

Lees ook: Waarom wij Tulum 10x niks vonden

Wij zijn in de ochtend gaan snorkelen bij Akumal en gaan daarna door naar Cenote Dos Ojos. We worden door een colectivo afgezet aan de hoofdweg waar de ingang naar het park zich bevindt. We betalen het entreegeld en krijgen voor een paar euro meer een lift aangeboden naar de cenote. Vanaf de officiële ingang tot de cenote zelf is het namelijk nog een dikke 2,5 kilometer over een hobbelige, niet-geasfalteerde weg. Het is warm, dus die paar euro extra betalen we gewoon. Dan worden we lekker afgezet bij de plek waar het allemaal te doen is.

Als je wil snorkelen, betaal je 350 pesos per persoon aan entreegeld. (€17,50) Dit is inclusief een zwemvest (verplicht) en je kunt gebruik maken van de toiletten en douches. Snorkelspullen zijn echter niet inbegrepen bij de toegangsprijs. Je kunt deze ter plaatse huren of zelf meenemen. Daarnaast kun je een locker huren voor 50 pesos. (€2,50)

Twee ogen

Dos Ojos betekent letterlijk twee ogen en als we de plattegrond van de cenote zien, snappen we gelijk waarom. De cenote bestaat uit twee delen: oog 1 en oog 2. Beide ogen hebben in het midden een eiland en worden omringd door water. Van bovenaf lijken het dus net twee ogen. Cool!

In beide ogen kun je zwemmen en/of snorkelen. Wij beginnen in het eerste oog. Als we net de cenote in lopen, lijkt het water vrij donker te zijn, maar eenmaal onder water kun je heel ver kijken. Het is echt ongekend helder! Er valt meer dan genoeg licht binnen om de rotsformaties onder water goed te kunnen bewonderen en de diepte van de sinkhole in te kijken. Het snorkelgebied in het eerste oog is vrij klein en daar zijn we snel uitgekeken. Op naar het volgende oog!

Het snorkelgedeelte in het tweede oog is veel groter. Je kunt hier bijna helemaal rondom het eiland snorkelen en dat is waanzinnig. Het water is zo bizar helder en je ziet onder je de enorme, donkere diepte van de grot. Waar gaan die ondergrondse gangen allemaal heen? Als je een ervaren duiker bent, kun je het zelf gaan ontdekken. We zien regelmatig duikers onder ons door zwemmen en met hun lichtjes de donkerte in verdwijnen. Wat spannend! Dat zou ik (nu nog) niet durven hoor!

Op ons gemak snorkelen we door het tweede oog van Cenote Dos Ojos en wat hebben we plezier. Om ons heen zwemmen continu hele kleine visjes die we bijna aan kunnen raken. Op sommige plekken schijnt de zon in het water en dat geeft een schitterend blauw en rimpelend effect. Echt prachtig!

Af en toe steken we ons hoofd ook boven het water uit en kijken we naar alle stalactieten die aan het overhangende plafond in de cenote hangen. Dit is een compleet nieuwe snorkelervaring! Alhoewel het water best fris is - zeker als je er wat langer in blijft - nemen we de tijd in deze cenote. Zoiets gaan we misschien wel nooit meer zien!

Cenote Dos Ojos bezoeken

Je leest het al: Wij raden deze cenote 100% aan. Het is fijn om een eigen snorkelset mee te nemen, want er zijn meerdere plaatsen in Yucatán waar je goed kunt snorkelen en uiteindelijk scheelt dat je geld en gedoe. En het is wat frisser. :-) De cenote is overigens ook boven water mooi hoor, maar bij Dos Ojos voegt snorkelen wel echt heel veel toe aan je ervaring. Ga dus niet alleen kijken en zwemmen, maar zet die snorkelset op en spring het water in!

Je kunt eenvoudig zelf naar Cenote Dos Ojos rijden of je neemt een colectivo die kant op. Dat kost je maar een paar euro en ze rijden af en aan tussen Tulum en Playa del Carmen. Wij hebben op de heen- en terugweg niet langer dan 10 minuten hoeven wachten. Het nadeel van de colectivo is wel dat je de lange weg vanaf de ingang naar de cenote zelf moet lopen of extra betaalt voor een lift. (50 pesos per persoon, omgerekend €2,50)

Tot slot: Cenote Dos Ojos kun je goed combineren met een dagdeel snorkelen in Akumal. Beide plaatsen liggen niet ver van elkaar en zo maak je er een echte snorkeldag van. Het ene dagdeel snorkel je in de zee en ga je op zoek naar schildpadden en het andere dagdeel kom je in een compleet andere onderwaterwereld met stalactieten en stalagmieten terecht. Wij hadden dit in ieder geval niet willen missen!

Onze ervaring en handige informatie Tips voor snorkelen in Akumal

Meer reistips voor Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

Snorkelen met zeeschildpadden in Akumal

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Belize

Mini-gids Caye Caulker

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen