Praktische informatie Vietnam

Vervoer in Vietnam

Het verkeer in Vietnam is chaotisch. Iedereen rijdt kriskras door elkaar en verkeersregels worden niet gevolgd. De beste manier om naar je bestemming te komen is de bus of de trein. Er is een uitgebreid busnetwerk in Vietnam. De kwaliteit van de verschillende aanbieders loopt wel uiteen. Mai Linh Express en The Sinh Tourist staan goed aangeschreven. Over Camel Tours hoor je regelmatig negatieve verhalen. Als je veel met de bus gaat reizen, kun je overwegen om een Open Bus Ticket aan te schaffen. Je koopt dan één ticket met bijvoorbeeld 5 stops die een maand geldig is. Vaak kun je dan wat besparen ten opzichte van losse buskaartjes.

Een andere optie is een rit met de trein. Tussen grote steden zijn er goede verbindingen en ook nachttreinen rijden regelmatig. Uiteraard zijn binnenlandse vluchten ook een goede optie als je snel een grote afstand wilt overbruggen.

In de steden word je de hele dag aangesproken met de vraag of je een scooter-taxi, ofwel ‘xe om’ in het Vietnamees, nodig hebt. Dit is een snelle en goedkope manier om je te verplaatsen binnen de stad. Je kunt zelf een scooter of motor huren, maar dit wordt vanwege het chaotische verkeer niet aangeraden. Helaas kent Vietnam veel verkeersdoden. Je laten vervoeren is dan ook de beste optie!

Klimaat in Vietnam

Noord-Vietnam

Doordat het noorden van Vietnam bergachtig is, zijn de temperaturen over het algemeen wat lager dan in de rest van Vietnam. Het natte seizoen begint in mei en houdt aan tot en met september. De zomers zijn warm en vochtig. Daarom is de beste reistijd voor het noorden van Vietnam van oktober t/m december en februari en maart. In januari kan het weleens flink koud zijn.

Midden-Vietnam

In centraal Vietnam regent het vooral van september tot en met december. In juli en augustus kan het erg heet zijn met temperaturen van bijna 40 graden. De beste reistijd voor het midden van Vietnam is dan ook van februari tot en met juni.

Zuid-Vietnam

In het zuiden van Vietnam is het het gehele jaar door warm. Je kunt veel neerslag verwachten van mei tot en met oktober. Wanneer je naar het zuiden van Vietnam reist, kun je dit het beste doen in de droge periode. Dit is van november t/m april.

Visum voor Vietnam

Het verkrijgen van je visum voor Vietnam vraagt iets meer voorbereiding dan in de omringende landen. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen kun je het beste een e-visum aanvragen. Je kunt dit makkelijk online regelen, via de website van de Vietnamese ambassade of – misschien makkelijker – via een visumbureau. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €40 bij een visumbureau. Er gelden wel wat voorwaarden om het e-visum te verkrijgen, je leest alle details en meer informatie over het aanvragen in ons uitgebreide blog over het visum voor Vietnam.

Wil je langer dan 30 dagen verblijven en/of meerdere keren Vietnam in & uit kunnen reizen, dan heb je een ander soort visum nodig. Voor het 30 dagen multiple-entry, 3 maanden single-entry en het 3 maanden multiple-entry visum moet je naar de Vietnamese ambassade om je visum te regelen of je gebruikt het visum on arrival. Let op, bij het visum on arrival moet je wel vooraf een autorisatiebrief aanvragen. Deze kun je regelen via een tussenpersoon. Bij aankomst betaal je dan nog stempelkosten (25 usd voor een single-entry visum & 50 usd voor een multiple-entry visum) en krijg je je visum.

Lees meer over de verschillende soorten visa, de voorwaarden en het aanvragen in ons uitgebreide blog over het visum voor Vietnam.

Geldzaken in Vietnam

De valuta van Vietnam is de Dong. Op veel (toeristische) plekken kun je ook met de Amerikaanse dollar betalen. Pinnen gaat erg soepel in Vietnam. In de steden en op toeristische trekpleisters vind je voldoende pinautomaten waar je met je Nederlandse bankpas terecht kunt. In grote hotels en restaurants kun je vaak met een credit card betalen.

Vietnam is een goedkoop land. Voor 5 euro heb je een bed in een hostel. Slaap je liever op een tweepersoonskamer, dan moet je rekening houden met 15 tot 18 euro per nacht. Een biertje of een bakje koffie kost je op veel plekken nog geen euro. Rijstgerechten en noodlesoepen die je bij een kraampje aan de straat koopt kosten je 1 a 2 euro. In totaal kun je voor eten en drinken rekening houden met zo’n 10 euro per dag. Ook vervoer en taxi’s zijn goedkoop. Voor 0,50 euro zet een (scooter-)taxi je enkele kilometers verderop af. Voor 6 euro heb je de hele dag een scooter-taxi tot je beschikking. Uiteraard is het afhankelijk van je overige activiteiten, maar in principe zou je met 20 tot 25 euro per dag in Vietnam goed kunnen rondreizen.

 

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€5,-
€6,50
€2,50
€3,50
€17,50
Comfort
€8,-
€9,50
€3,50
€4,50
€25,50

Reisadvies voor Vietnam

Vietnam is een veilige bestemming voor een mooie reis. Het verkeer in Vietnam is wel een risicofactor. Door het chaotische verkeer gebeuren er veel ongelukken met een dodelijke afloop. In Vietnam mag je als toerist geen motorvoertuig besturen. Je internationaal rijbewijs is hier niet geldig. Tevens wordt er gewaarschuwd voor locals die toeristen drogeren en vervolgens beroven. Ga daarom niet in op uitnodigingen van mensen die je niet kent. Als je dit weet en hier alert op bent, kun je volop gaan genieten van je reis door Vietnam. Voor het meest actuele reisadvies raadpleeg je de website van de Rijksoverheid.

Hanoi
Hoofdstad
Vietnamese Dong
Valuta
Vietnamees
Officiële taal
330.972km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • In Vietnam is een internationaal rijbewijs niet geldig. Je hebt een Vietnamees rijbewijs nodig om een brommer of kleine motor te mogen besturen. Als je een visum hebt met een geldigheidsduur van minder dan drie maanden, dan is het niet mogelijk om een Vietnamees rijbewijs te krijgen. Als je toch een scooter of motor bestuurt, dan ben je strafbaar en niet verzekerd. Dit kan enorm hoge kosten met zich mee brengen als je betrokken raakt bij een ongeluk.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Hanoi. Via het telefoonnummer +84 4 38 31 56 50 kun je hen bereiken. De ambassade is geopend op werkdagen van 8:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 17:00 uur.
  • Voor een reis door Vietnam is het slim om je te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Het zikavirus is op kleine schaal in Vietnam aanwezig. De kans op besmetting is erg klein. In delen van Vietnam heb je kans op het krijgen van malaria. Je kunt je hierover het beste laten adviseren op basis van jouw reisplan en je persoonlijke situatie.

 

Populair op Travly