4x doen op Cat Ba eiland - de uitvalsbasis voor Halong Bay

Djura

Het eiland Cat Ba is de ideale uitvalsbasis om het natuurschoon van Halong Bay te verkennen. Daarnaast kun je ook nog wat andere leuke dingen doen op het eiland. Cat Ba heeft geen langgerekte stranden of gezellige strandtentjes, maar wel een tof nationaal park en een hele bijzondere grot! Dit zijn de leukste dingen om te doen als je 2 dagen op Cat Ba bent.

#1 Boottocht door Halong Bay

Je kent waarschijnlijk die schitterende foto's van dat karstgebergte in zee wel? Dat is het unieke landschap van Halong Bay! Echt een must-see als je door Vietnam reist. Eerder schreven we al over onze boottocht door Halong Bay en Lan Ha Bay. Met de boot vaar je tussen het karstgebergte, je zwemt tussen deze imposante rotsen en met de kajak verken je de grotten en rotsen van dichtbij. Echt een hele toffe dag in een fantastisch landschap! Cat Ba is de beste uitvalsbasis voor zo'n boottocht, omdat je vanaf hier de grootste toeristenstroom een beetje kunt vermijden. Als er dus íets is wat je moet doen als je op Cat Ba bent, dan is het wel een boottrip door Halong Bay.

Een boottocht vanaf Cat Ba De leukste manier om Halong Bay te verkennen

#2 Uitzicht en zonsondergang vanaf Cannon Fort

Nadat je met de boot tussen dit landschap hebt gevaren, wil je het misschien ook wel van bovenaf zien. Dat kan bij Cannon Fort! Op een 177 meter hoge berg staat een oud kanon. Eerlijk gezegd bezochten wij deze plek niet echt voor de historische achtergrond, maar wel voor het uitzicht over de baai. Hoewel het niet kan tippen aan het uitzichtpunt in Halong City (check: het mooiste uitzicht over Halong Bay heb je vanaf dit geheime uitkijkpunt), is het toch zeker de moeite om over de steile helling naar boven te lopen of te scooteren. Voor 40.000 dong (≈ €1,50) mag je naar binnen. Tip: je kunt vanaf deze locatie ook de romantische zonsondergang bekijken. Ga hiervoor bij het kanon naar links.

Uitzicht bij Cannon Fort

#3 De natuur in: Cat Ba National Park

Niet alleen de baai rondom Cat Ba is bergachtig, het eiland zelf ook! In Cat Ba National Park kun je leuke wandelingen maken door de natuur. Met de scooter rijden we naar het park en betalen we een paar euro voor de entree. Je kunt zonder gids over een pad naar boven lopen tot je bij een uitzichtpunt komt. Onderweg kwamen wij de Cat Ba langur tegen. Echt een geluk, want deze bijzondere aapjes met een witte kop en lange staart leven enkel nog op Cat Ba en de omringende onbewoonde eilanden. De weg naar de top is klimmen en klauteren, maar voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Het uitzicht over het groene eiland laat je je inspanningen snel vergeten!

Uitkijkpunt Cat Ba National Park

Cat Ba National Park

#4 Ga naar de Hospital Cave

Als je naar het Cat Ba National Park rijdt, dan kom je onderweg langs de Hospital Cave. Een leuke plek om even een tussenstop te maken. Hier kun je namelijk een grot zien die tijdens de oorlog als ziekenhuis werd gebruikt. Je bent er binnen een half uurtje wel weer uitgekeken, maar toch maakt het indruk als je je bedenkt dat hier gewonden en zieken zijn behandeld tijdens de oorlog. Allemaal in een grot...

Hospital Cave

Hospital Cave

Hospital Cave

Goed om te weten

  • Je kunt het nationaal park, Cannon Fort en de Hospital Cave bezoeken als onderdeel van een dagtour over het eiland, maar het is net zo makkelijk (én goedkoper) om er zelf naartoe te gaan. Veel hotels verhuren scooters voor een paar euro per dag en daarmee ben je eigenlijk nooit langer dan een half uur onderweg naar deze bezienswaardigheden.
  • Vanuit Hanoi kun je heel eenvoudig je vervoer regelen naar Cat Ba. Wij hebben via ons hotel een combinatieticket geboekt voor de bus en de boot bij Cat Ba Express. De reis verliep heel soepel en comfortabel. Een aanrader!
  • Om teleurstellingen te voorkomen: bezoek Cat Ba niet als je lekker wilt luieren op het strand. Cat Ba heeft niet die typische eilandsfeer en is ook niet perse heel gezellig als je het mij vraagt. Ik zou hier dus echt naartoe gaan voor de boottour door Halong Bay en de andere bezienswaardigheden op het eiland.

Alle blogs over Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Maleisië

Onze dagen op het eiland Langkawi

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Indonesië

Dit zijn de Secret Gili's van Lombok

Indonesië

4 redenen waarom je naar het eilandje Gili Air in Indonesië wil

Indonesië

Complete eilandgids voor Nusa Penida

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen