6 tips voor het idyllische Tam Coc | Het hoogtepunt van Ninh Binh

Djura

Na een druk reisschema met fantastische bezienswaardigheden in het noorden van Vietnam, is het tijd om richting het midden van het land te reizen. Natuurlijk stoppen we in de toeristische maar schilderachtige provincie Ninh Binh. De gelijknamige provinciehoofdstad is stads en niet zo leuk, maar het nabijgelegen dorp Tam Coc wel! Het blijkt een topplek om eens even uit te rusten van de afgelopen twee weken. De sfeer is er relaxt en de omgeving zo mooi. Binnen 3 uur rijden vanaf Hanoi ben je al in dit fotogenieke landschap. Zeker niet overslaan dus!

Skip de stad Ninh Binh, verblijf in Tam Coc

Je bezoekt deze regio vooral voor de groene rijstvelden, het grijze karstgebergte en het rustgevende plattelandsleven. Om dit landschap te ontdekken, kun je natuurlijk verblijven in de nabijgelegen stad Ninh Binh. Maar zou het niet veel leuker zijn om wakker te worden in een weidse omgeving en te kunnen ontbijten terwijl je uitkijkt op de geelgroene rijstvelden?

Wakker worden in deze omgeving is super!

Gelukkig kan dat! Tam Coc is een dorp vlakbij Ninh Binh en is veel gemoedelijker. Als je kiest voor een homestay net buiten het centrum van Tam Coc, dan ervaar je de schoonheid en rust van het platteland echt. Wij hebben overnacht bij Tam Coc Sunshine Homestay en dit was fantastisch! De gastfamilie is zo onwijs lief, de huisjes zijn vrij nieuw en van alle gemakken voorzien en de locatie is ideaal. Tussen de rijstvelden, maar binnen 10 minuten lopen sta je bij restaurants en supermarkten in het dorp. We hebben ons hier zo welkom gevoeld en de gastvrouw heeft ons met haar kookkunsten goed in de watten gelegd. Echt een aanrader!

Tam Coc Sunshine Homestay

Verken de omgeving met de fiets

De fiets is een ideaal vervoermiddel om op je gemak te genieten van het fotogenieke platteland van Tam Coc. Je hoeft niet echt ergens naartoe te fietsen, gewoon zonder plan rondrijden is eigenlijk het leukste. Ga vooral de kleine paadjes in en zie hoe de locals aan het werk zijn op hun land. Wil je toch iets hebben om naartoe te fietsen, ga dan in ieder geval langs de Bich Dong Pagode en neem het weggetje naar de Thai Vi tempel.

De weg naar de Thai Vi tempel

Thai Vi tempel

Bich Dong Pagode

Een biertje drinken bij Chookie's Beer Garden

Eén van de leukste tussenstops tijdens het fietsen (of scooteren) is Chookie's Beer Garden. In tegenstelling tot veel andere cafés in Azië is het hier gezellig! Je ploft op een comfortabele bank, er wordt fijne muziek gedraaid en natuurlijk wordt er een ijskoud biertje geserveerd. Die heb je wel verdiend na het fietsen in de hete zon!

Maak een boottochtje over de rivier

De nummer 1 attractie van Tam Coc is een boottochtje over de rivier. Je betaalt 390.000 dong (≈ €14,50) voor een 1,5 uur durende tocht op een privé bootje (2 personen). De smalle rivier leidt je langs het groene platteland en de imposante bergen. Ook vaar je door een paar grotten en zie je onderweg de locals aan het werk in hun land of in de rivier. Grappig detail: de dame of heer die het bootje voor je bestuurt, roeit met zijn/haar voeten!

Tip: ga vroeg in de ochtend (7:30 of 8:00 uur) om de drukte van tourgroepen en dagjesmensen vanuit Hanoi te vermijden.

Bekijk het landschap van boven

Vanaf het Hang Mua uitkijkpunt heb je een cool uitzicht over de omgeving. Het enige wat je ervoor moet doen is een paar honderd treden beklimmen. ;-) Schaduw heb je bijna niet op de trap en het is behoorlijk zweten, maar boven wacht een fijn briesje én een top uitzicht!

Entreeprijs: 100.000 dong per persoon (≈ €4)

Hang Mua uitzichtpunt

De trap naar de top

33ºC + geen schaduw + traptreden = zweten maar!

Relax en pak je rust

Reizen is vermoeiend, zeker als je voor een langere tijd van huis bent. Tam Coc is één van de betere plekken in Vietnam om even bij te komen. Het is een oase van rust, zeker als je net uit het chaotische Hanoi komt. Er zijn tal van leuke homestays waarbij je in de mooie natuur verblijft, relaxt in een hangmat en wordt verwend door een gastvrije familie. Na 2 á 3 dagen in Tam Coc kun je er weer tegenaan!

Het is dus niet dat er onwijs veel bezienswaardigheden zijn in Tam Coc. De natuur en het plattelandsleven is de grootste bezienswaardigheid hier! De charme van Tam Coc is wat mij betreft echt de rust, de fijne sfeer en het schilderachtige landschap. Daarom zou ik deze plek zeker niet overslaan!

Lees meer tips voor Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Vietnam

Hoi An: het leukste stadje van Vietnam

Vietnam

Dit vinden wij van de populaire Hai Van Pass

Vietnam

4x doen op Cat Ba eiland - de uitvalsbasis voor Halong Bay

Vietnam

Ga naar Phong Nha-Ke Bang National Park

Vietnam

Ronddwalen in een verlaten waterpark bij Hué

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen