Reizen tijdens Vietnamees Nieuwjaar | Alles over TET 2020

Djura

Wij hebben alle feestdagen net achter de rug, maar in Vietnam vieren ze eind januari het TET festival, ofwel Vietnamees Nieuwjaar. Benieuwd wat de TET festiviteiten inhouden en wat voor effect het heeft op jou als reiziger? Wij vertellen je alles wat je moet weten over Vietnamees Nieuwjaar!

Wat is TET?

De afkorting TET staat voor Tết Nguyên Đán. Het is de viering van het Vietnamees Nieuwjaar. Tijdens de viering van TET zijn de Vietnamezen samen met familie, worden er offers gebracht en doet de bevolking nieuwe energie op voor het nieuwe jaar. Het is een feestelijke gebeurtenis waarbij ook diverse rituelen horen.

Hoe wordt Vietnamees Nieuwjaar gevierd?

Het nieuwe jaar wordt vaak ingeluid samen met familie. De bevolking trekt massaal naar hun geboortedorpen en daar worden allerlei festiviteiten georganiseerd en huizen versierd. Ook vuurwerkshows (in de middelgrote steden) horen bij het feest! Daarnaast zijn er verschillende rituelen verbonden aan TET. Zo worden huizen bijvoorbeeld grondig schoongemaakt, want dit zou de geesten gunstig stemmen.

Wanneer is TET in 2020?

De Vietnamezen volgen de maankalender en Vietnamees Nieuwjaar valt daarom ieder jaar op een andere datum. Meestal is dit eind januari of begin februari. In 2020 is TET op het 25 januari. Op 24 januari 2020 is het oudjaarsavond in Vietnam. Voor de lange termijn planners: in 2021 valt TET op 12 februari en in 2022 op 1 februari.

De dagen rondom het festival wordt ook al feest gevierd en hebben Vietnamezen vakantie. De meeste mensen zijn ongeveer 10 dagen vrij en scholen en overheidsinstellingen zijn wel 2 weken dicht.

Reizen in Vietnam tijdens TET

Je kunt prima reizen in Vietnam tijdens de viering van het Vietnamees Nieuwjaar, maar er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden en/of voor te bereiden.

Vervoer

In de vakantieperiode reizen de Vietnamezen massaal naar hun families en dit betekent extra drukte in de bussen, treinen en op de vliegvelden. Ook de prijzen voor tickets stijgen in de periode rondom TET. Vooral de twee dagen voor en de twee dagen na TET vindt er een massale volksverhuizing plaats. Als reiziger is het daarom verstandig om zo min mogelijk te reizen in deze periode en als je toch wilt of moet reizen, boek je tickets dan ruim van tevoren!

Accommodaties

Het is ook slim om tijdens TET je overnachtingen al wat eerder te boeken dan normaal. Doordat de Vietnamezen vakantie hebben, zijn de leukste hotels en guesthouses snel volgeboekt. Zorg dat je niet achter het net vist en leg tijdig een leuke slaapplek vast!

Visum aanvragen

Het immigratiekantoor en de Vietnamese ambassades in andere landen zijn 10 tot 14 dagen gesloten tijdens de TET viering. In deze periode worden dus geen visum aanvragen behandeld! Zorg dus dat je dit op tijd regelt. Lees hier alles over het visum voor Vietnam.

Vietnam

Het visum voor Vietnam

Bezienswaardigheden en tours

Bezienswaardigheden kunnen gesloten zijn tijdens TET (meestal 1 dag voor TET tot 2 dagen erna) en ook tourbureaus zijn vaak gesloten of minder actief, doordat het personeel vrij heeft. Goed om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis dus!

Wel of niet reizen tijdens Vietnamees Nieuwjaar?

Het is zeker mogelijk om tijdens Vietnamees Nieuwjaar te reizen, maar het is wel aan te raden om in die periode dingen als accommodaties en vervoer wat verder van tevoren te regelen. Houd er ook rekening mee dat de prijzen vaak hoger zijn dan normaal en dat niet alle bezienswaardigheden geopend zullen zijn.

Om de grootste drukte en hectiek te vermijden, kun je het beste één of twee dagen voor TET op een bestemming arriveren en daar blijven tot twee dagen na TET. Als je de kans krijgt, probeer dan ook iets van alle feestelijkheden mee te maken, bijvoorbeeld bij een lokale familie. Dat zijn toffe ervaringen!

Ben je - zonder dat je het wist tijdens het boeken - tijdens TET in Vietnam en weet je niet goed hoe je alles kunt regelen ter plaatse? Wij helpen je graag met het regelen van vervoer, accommodaties en meer. Lees direct meer over Travly's Reiscoach.

Nieuwjaarsfeesten in andere landen in Zuidoost-Azië

Wist je dat ook in andere landen in Zuidoost-Azië op andere momenten dan bij ons Nieuwjaar wordt gevierd? Zo viert Thailand Songkran, in Cambodja vieren ze Khmer New Year en in Laos worden de vieringen Pi Mai genoemd. Deze nieuwjaarsvieringen vinden plaats in april en in 2020 is dit om exact te zijn van 13 t/m 15 april.

Als je in deze periode rondreist in Thailand, Laos of Cambodja, geldt een beetje hetzelfde als bij Vietnam. Houd rekening met extra drukte bij accommodaties en in het openbaar vervoer. Met wat planning kun je ook in deze landen prima reizen tijdens Nieuwjaar. Bereid je alleen wel voor op nat worden, want het is traditie om elkaar met waterpistolen en emmers water door en door nat te gooien tijdens het feest! ;-)

Alles over onze reis door Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Vietnam

Het visum voor Vietnam

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

China

Het visum voor China

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen